Pyszne i soczyste kotlety drobiowe z chrupiącą skórką Kotlet de volaille'a SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 szt podwójna masło -12,5 dag jajko -1 szt bułka tarta -3 łyżki mąka -2 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie obsypać filety solą(...)filecie drobiowym. Zwijać filety jak krokiety, spiąć wykałaczkami . Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Panierować devolay w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć de volaille'a w głębokim tłuszczu, na wolnym ogniu przez kilka minut na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusismacznego :) SKŁADNIKI: 1 porcja mięsa mielonego lub 0,5 kg łopatki (mielonej) 1 jajko 2 kromki chleba przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz 1 pęczek pietruszki zielonej bułka tarta WYKONANIE: Najpierw namaczamy 2 kromki chleba w wodzie. Myjemy mięso mielone i dajemy do miski, dodajemy jajko, wyciskamy(...)wodę z chleba i dodajemy do mięsa. Następnie przyprawiamy mięso. Kroimy drobno pietruszkę zieloną i dodajemy do mięsa. Wszystko razem mieszamy, formujemy małe kotleciki i panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy
Serce zamknięte w formie pysznościwłaśnie to przekonało mnie, żeby wypróbować coś nowego, a poza tym bardzo lubię próbować nowe przepisy. Troszkę pozmieniałam w przepisie, zamieniłam kilka składników. Zamienienie kilku składników wcale nie ujęło tarcie :) bardzo ciekawy i pyszny eksperyment :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: Spód; 400 g ciastek HIT czekoladowych 80 g masła Budyń; 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 żółtek(...)układamy na budyniu i wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę. Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki. Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy czekoladę, mleko i rozpuszczamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy tartę bananową
Serce zamknięte w formie pysznościpieprz ziołowy papryka słodka 4 ząbki czosnku czosnek granulowany przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowej cebula tymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko 2 łyżki bułki tartej masło do smażenia Sos: 3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany do zup i sosów 2 łyżki oleju Schab kroimy(...)drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą. Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko- około 1,5cm. Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się
Czerwona Porzeczkamrożonych filetów z mintaja - 1 jajko - 100g bułki tartej - 50g mąki pszennej - 30g sezamu - przyprawa "Kucharek" - olej do smażenia Sposób przygotowania: Dokładnie rozmrażamy nasze filety z mintaja. Rozmrożone kroimy na połówki i delikatnie posypujemy przyprawą "Kucharek". Przygotowujemy roztrzepane jajko do panierki. W podłużnym naczyniu przygotowujemy panierkę: wsypujemy bułkę tartą, dodajemy mąkę, sezam i dokładnie mieszamy. Przygotowane filety
Mentor Smakumarchewki - 3 pietruszki - 1 mały seler - 5 cebul - 6 ząbków czosnku - 2 kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj jedną kostkę rosołową, sześć liści laurowych i osiem ziaren(...)pełnej miękkości mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik
Mentor Smakusmaku) olej Na klopsiki: 1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam mięso gulaszowe) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól pieprz majeranek bułka tarta(...)panierowania Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej strony. Przygotowanie lecza: Na oleju podsmażamy pokrojone w piórka cebule wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Smażymy całość do momentu, kiedy cebula zacznie robić
Walijskie Pichcenienietypowe kotlety z kaszanki. Kotlety z kaszanki nie muszą być nudne: Składniki: 50 dag kaszanki 1 jajko, 1 cebula, 1 bułka kajzerka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania, 1 łyżka majeranku Kaszankę wyjmujemy z osłonek, dodajemy odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną(...)mleku) przekładamy do miski, dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem, dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy owalne kotlety z kaszanki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Podajemy kotlety z kaszanki np. z bagietką, pomidorem i sałatą. Smacznego! Poniżej zdjęcie pierogów z kaszanką i karmelizowaną cebulą The post Kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsporo gotowanych ziemniaków. Ponieważ kopytka były w ub.tygodniu, postanowiłam wykorzystać je do ziemniaczanych kuleczek. Składniki: ugotowane ziemniaki 2 łyżki mąki cebula sól pieprz jajko odrobina majeranku bułka tarta odrobina oleju Wykonanie: Ziemniaki utłuc, bądź przepuścić przez praskę ( ponieważ miałam je z poprzedniego dnia wcześniej podgrzałam(...)mikrofali).Cebulkę przesmażyć na odrobinie oleju. Dodać do ziemniaków, wraz z mąką i jajkiem. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy. Zwilżonymi rękoma formować małe kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać jako przekąskę z ketchupem bądź jako dodatek obiadowy do mięska
Walijskie Pichceniesyna, otrzymuję odpowiedź: klopsy jajeczne albo smażona mortadela :) Jak widać nie jest wymagający... Dziś padło na to drugie :) Składniki: mortadela słodka papryka 2 jajka bułka tarta Wykonanie jest(...)oczywiste, że nie potrzeba pisać, ale żeby stało się za dość:)) Mortadekę kroimy w plastry, maczamy z obu stron z jajku rozkłóconym ze słodką papryką i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy do zrumienienia na oleju. Podajemy jako danie obiadowe z mizerią zasmażaną marchewką... Ja serwuję jeszcze na kotleciki z mortadeli jajko sadzone i obiad gotowy
Walijskie PichcenieDomowe paluszki rybne to kolejny przepis, który podpatrzyłam na blogu Margarytki TUTAJ Prościutki przepis odmienił wygląd standardowych kostek rybnych :) Składniki: kostki z mintaja 2 jajka bułka tarta odrobina soli przyprawa do ryb majeranek olej do smażenia Wykonanie: Kostki rybne przekładam poprzedniego dnia z zamrażarki do lodówki. Są wtedy delikatanie rozmrożone(...)końca. Każdą kostkę dzielimy na 3 części , uzyskując w ten sposób z każdej kostki 3 paluszki. Posypujemy ulubionymi przyprawami, maczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju (bądź innym tłuszczu) na średnim ogniu ze wszystkich stron. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty TUTAJ , która najbardziej pasuje mi do smażonej rybki
Walijskie PichcenieSkładniki: schab (nie podaję ilości bo jest ona uzależniona od ilości domowników i naszego apetytu) przyprawa do schabu papryka słodka majeranek pieprz sól słodka papryka 2 jajka bułka tarta 3 plasterki sera żółtego 4 plasterki szynki 1 spora cebula 1 mała marchewka zielenina Wykonanie: Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy(...)posiadamy). Tak wyglądał u mnie gotowy farsz. Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce tartej i smażymy na dość głębokim oleju. Pamiętajmy, że niej jest to rozbity kotlet schabowy, tylko nieco grubszy i z farszem, także wymaga on trochę dłuższego smażenia. Można także podsmażyć
Walijskie Pichceniesurówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę) cebula sól, pieprz, majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona w mleku kajzerka bułka tarta, jajko olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce(...)mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym... Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z surówką
Walijskie Pichceniespokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do mięsa,przepuszczamy(...)dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie dłonie w wodzie a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor. i wersja obiadowa z gołąbkami i pikantnym sosem pomidorowym
Walijskie Pichceniealbo jako przekąska na zimno. Składniki: 1kg fileta z dorsza (ja miałam mrożony) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera łodyga selera naciowego biała część pora 2 jajka bułka tarta kajzerka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy koperek natka pietruszki przyprawa do ryb sól pieprz śmietana ukwaszona 18% łyżka mąki (do zagęszczenia sosu) olej do smażenia Wykonanie(...)zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor. Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej z wodą (lub zimnym bulionem), dodajemy ukwaszoną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Walijskie Pichcenie