tarta - 42848 przepisów (strona:1103/2857)

Roladki z marchewką, cebulą i cukinią 154

pojedyncze filety z kurczaka Farsz : 1 marchewka 1 cebula 1/2 cukinii sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 2 łyżki masła 1 łyżeczka bułki tartej Dodatki : bułka tarta do panierowania ( 1 część ) płatki kukurydziane do panierowania ( 3 części ) 3 jajka olej rzepakowy do smażenia mąka do obtaczania Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kotlety w nietypowej panierce 281

krakersów 60 g paluszków chlebowych z czosnkiem 5 łyżek tartej bułki Dodatkowo : 3 jajka 1 szczypta soli olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE: Filety umyć i dowolnie pokroić na kotlety. Posolić i popieprzyć. Krakersy i paluszki chlebowe zmiksować w rozdrabniaczu i przesypać do miski lub na talerz. Dodać bułkę tartą i wymieszać panierkę. Jajka rozbełtać z solą

Ewa w kuchni
Ryż zapiekany z warzywami, kurkami i skrzydełkami 272

otworach w tarce. Dodatkową zaletą jest szufladka do której wędrują tarte produkty a nasz epalce już nigdy się nie skaleczą bo tarka na specjalny uchwyt, który przytrzymuje nam tarty produkt. I są antypoślizgowe podkładki co zapobiega przesuwaniu sie całej tarki. Tak więc dziś przy okazji przygotowywania dania z ryżu użyłam tarki do starcia cukinii i tarka świetnie

Ewa w kuchni
Kotlety ze słonecznikiem 308

łyżki słonecznika 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 6 ziemniaków małych 6 kawałów rozmarynu Wykonanie. Ziemniaki niezbyt duże podłużne, obrać  przekroić na pół i ugotować. Złożyć po dwie połówki i włożyć rozmaryn. Pestki słonecznika wsypać do rozdrabniacza, dodać masło, żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz, natkę i utrzeć na gęstą pastę. Słonecznik może

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak ze szpinakiem 339

szpinakowe. Kurczak ze szpinakiem – składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 100 g szpinaku ok. 40 g serka kremowego 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta, oliwa do smażenia   Pierś myję, osuszam i nie do końca rozcinam na pół tak aby pierś się „otworzyła”. Doprawiam solą i pieprzem. Korzystam ze świeżego szpinaku(...)sprężystość. Jak szpinak trochę przestygnie doprawiam solą, pieprzem i dodaję serek. Wszystko mieszam. Na kurczaka wykładam masę szpinakową i formuję roladkę. Roladkę obtaczam w jajku a następnie w bułce tartej i wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piekę w nagrzanym piekarniku aż się zarumieni…   Smacznego   Post Kurczak ze szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Kotleciki rybne 318

ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany) 1 jajko posiekana natka pietruszki otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz, bułka tarta, mąka 1 papryczka chili (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 4-5 łyżek jogurtu naturalnego posiekany koperek (ja użyłam mrożonego) 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny Mieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam(...)solą i pieprzem. Dodaję pokrojone drobno chili ale to opcjonalne. Masę wyrabiam i formuję kotleciki które obtaczam w mące. Wstawiam na godzinkę do lodówki. Przed smażeniem obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na złoty kolor.     Smacznego Post Kotleciki rybne pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Arancini – włoskie kulki ryżowe 342

ryżu risotto, żeby się kleił) 3 szklanki bulionu 1 cebula 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka i bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia Farsz: 250 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 6 łyżek startego żółtego sera natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz, oliwa   Na oliwie(...)ryżowej masy, na środek dodać masę pieczarkowo-serową i całość zamknąć w formę kulki. Przygotowane kule obtoczyć w mące a następnie w roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu najlepiej odsączyć resztki tłuszczu na papierowym ręczniku. Pycha:)! Smacznego Post Arancini – włoskie kulki ryżowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Przepis na szparagi chrupiące 262

składniki: pęczek szparagów 2 łyżki mąki 6 łyżek parmezanu 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz oliwa 1. Szparagi umyć i odłamać stwardniałą część dolną część. Przygotować trzy talerze. Na pierwszy wsypać mąkę. Na drugim roztrzepać jajko. Na trzecim wymieszać parmezan, bułkę tartą, zioła prowansalskie, sól i pieprz. 2. Każdy szparag obtoczyć najpierw

UgotujmyTo.pl
Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami 209

wypróbowania przepisu… Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami Składniki: Dwie garści suszonych grzybów 2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej 1-2 cebule 1 jajko natka pietruszki bułka tarta sól, pieprz, szczypta kminu rzymskiego olej rzepakowy do smażenia 1. Grzyby namoczyć na noc, następnego dnia gotować je 30-40 minut. Odcedzić i ostudzić. Pokroić na mniejsze kawałki. 2. Cebulę(...)ugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę z grzybami. Zmiksować większość blenderem. Dodać jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonego kminu rzymskiego. Wymieszać dobrze i dodawać po trochu bułki tartej, na tyle, żeby można ulepić kotlety. Dodatkowo obtoczyć kotlety w bułce i smażyć na złoty kolor. Smacznego Inspiracja: http://magicznykociolek.blox.pl/2012/10/herczniaki-z-grzybami.html Post Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami pojawił

UgotujmyTo.pl
SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z CYNAMONOWĄ BEZĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 473

białek (w temperaturze pokojowej) 1 1/3 szklanki cukru  3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu spirytusowego 1 łyżeczka cynamonu DODATKOWO: 50g płatków migdałowych 8 łyżek bułki tartej WYKONANIE: BEZA CYNAMONOWA: Piekarnik nagrzej do temperatury 140 stopni C. Białka ubij na sztywną pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać łyżka po łyżce cukier. Miksuj dokładnie po każdym dodaniu(...)Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim równomiernie całe dno blachy. Ponakłuwaj ciasto widelcem i zapiecz około 15 minut . Następnie wyjmij podpieczone ciasto i posyp je po całości bułką tartą. Na wierzch wyłóż podsmażone jabłka. Wstaw ciasto do piekarnika na 1 godzinę.  Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. KREM: Śmietanę kremówkę ubij

Słodko-Słony Świat Ilony
BRAZYLIJSKI KREM CZEKOLADOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 561

bazie śmietany kremówki, ubitych na puszystą masę żółtek, rozpuszczonej czekolady i piany z białek oraz z dodatkiem odrobiny brandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację lub, tak jak u mnie, na niedzielny podwieczorek:) Ja zrobiłam(...)łyżeczki ciemnego kakao (tylko jeśli użyjesz mlecznej czekolady) 3 żółtka 3 białka 2 łyżeczki brandy SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 450 g mrożonych truskawek 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: odrobina tartej czekolady do ozdoby WYKONANIE: KREM CZEKOLADOWY: W kąpieli wodnej ( miskę z czekoladą umieść na garnku z niewielką ilością gotującej się wody, tak, aby woda nie dotykała dna miski

Słodko-Słony Świat Ilony
Tradycyjne kotlety mielone 177

mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 5-7 dag czerstwej bułki szklanka mleka 2 cebule 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów sól pieprz olej do smażenia Na kotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa - końsko-wieprzowe, baranie, z dzika - ja jednak najbardziej lubię mięso wieprzowo-wołowe. Bułkę namoczyć w mleku, do momentu aż całkowicie zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać(...)cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej mięsnej masy formować kotlety o grubości około 1,5 cm. Każdy z nich obtaczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na niej kotlety z obu stron, do uzyskania jasno-brązowego koloru. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka gospodarska 221

ziemniaków 25 dag kiełbasy 2 małe cebule 2 jajka 20 da żółtego starkowanego sera 3/4 szklanki śmietany łyżka masła tłuszcz do wysmaroawnia formy 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku   Dzisiaj do swojej zapiekankowej kolekcji postanowiłam dodać stary, wypróbowany przepis na zapiekankę gospodarską. Prosta w wykonaniu a za to bardzo syta i smakująca praktycznie każdemu. Ziemniaki(...)osłonki i pokroić na cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z jajkami i dobrze doprawić przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle. Następnie w wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą byłką żaroodpornym naczyniu ułożyć wartswami: - połowę ziemniaków - połowę startego żółtego sera - połowę podsmażonej cebuli - połowę pokrojonej w platerki kiełbasy - resztę podsmażonej cebuli - resztę ziemniaków - resztę pokrojonej

Świat Domowej Kuchni
Kartacze z mięsem 287

mielonego mięsa wołowego 2 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 duże cebule skwarki do okraszenia sól, pieprz, majeranek do smaku Kartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu(...)Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać. Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania