tarta - 42848 przepisów (strona:1104/2857)

Ciasto z budyniem i rabarbarem 270

rabarbaru + 3-4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru 750 ml mleka cukier puder - do posypania  kilka łyżek bułki tartej Śmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu na to, że na zewnątrz jest ciągle zimno, a wieczorami w domu muszę nadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu(...)zabrać się za przygotowanie ciasta. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarbaru). Wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar - pamiętając o odlaniu soku, który puścił. Teraz całość zalać jeszcze ciepłym budyniem. Wyrównać. Na koniec zetrzeć bezpośrednio na budyń

Świat Ciasta
Krokiety z kapustą i grzybami 279

kapustą i grzybami (na wigilijny stół) Składniki: (na 20 krokietów)  - 1 kg kapusty kiszonej  - 200 g suszonych grzybów - 20 usmażonych naleśników  - jajko i bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1. Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę(...)Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy tak aby powstał prostokąt (nie wiem jak to opisać, sposobu można poszukać w internecie) . Następnie zawinięte naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy je do momentu zarumienienia się panierki. I to tyle ;) ... Udostępniam  przy okazji wspaniały utwór z filmu "Nietykalni": Wesołych świąt ;)  Michał

Gotuj Z Muzyką
Kotlety mielone 233

Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,odciśniętą bułkę, pomidory suszone i wszystko razem wymieszać.Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej .Układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Racuszki z kaszy manny z żurawiną 180

kasza manna – 1 szklanka - cukier – 2 łyżki - woda – ok.1,5 szklanki - mleko – ok. 2,5 szklanki - jajko – 1 szt. - sól – szczypta - bułka tarta(...)ok.1,5 szklanki   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę mannę gotujemy w rozcieńczonym mleku z wodą , studzimy. Dodajemy utarte z cukrem jajko i odrobinę soli , mieszamy. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podajemy z ulubionym dżemem lub żurawiną

Ostra na Słodko
Kotlety makaronowe z porem 234

sól – do smaku – pieprz – do smaku – tymianek – do smaku – jajko – 2 szt – mąka ziemniaczana – 1 łyżka – bułka tarta – ok. 150 g - cebula – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy według przepisu a następnie drobno(...)siekamy. Pory oczyszczamy i bardzo drobniutko kroimy. Podsmażamy razem z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z makaronem. Do masy wbijamy jajka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 bułki tartej. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem, m ieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w reszcie bułki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju uważając , by się nie przypaliły! Zajadamy

Ostra na Słodko
Krokiety z soczewicą i warzywami 330

czerwona – 1 szklanka - papryka czerwona – 1 szt - papryka żółta – 1 szt - cebula – 1 szt - pieprz – 1 szczypta DODATKOWO: - jajko – 1 szt - bułka tarta – 1 szklanka - olej do smażenia – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Soczewicę gotujemy przez około 30 minut(...)drobną kosteczkę. Mieszamy z ugotowaną soczewicą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nadzienie układamy na naleśników. Zawijamy boki do środka. Zwijamy w krokiety. Opanierowujemy z rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju

Ostra na Słodko
Kotlety rybno – ziemniaczane 218

pietruszki – 1 pęczek * cytryna – 1 szt * liść laurowy – 2 szt * cebula – 1 szt * masło – 1 łyżka * olej – 300 ml * panierka owsiana / bułka tarta * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wkładamy oczyszczone filety rybne , dodajemy liście laurowe , plaster cytryny , odrobinę pietruszki i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i rozdrabniamy. Dodajemy zeszkloną(...)maśle cebulę i ugotowane wcześniej , ugniecione ziemniaki. Doprawiamy solą , pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wszystko DOKŁADNIE razem wyrabiamy na masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w panierce owsianej lub tartej bułce. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Rewelacyjnie smakują z CZERWONĄ KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ ( Provitus ) – KLIK ! Do panierowania wykorzystałam Panierkę Owsianą , którą sprezentował mi bdsklep.pl

Ostra na Słodko
Leche frita – hiszpański deser 535

szkl – mleko 3,2% – 700 ml – cukier – 0,5 szkl – wanilia – 2 laski PANIERKA: – jajko – 2 szt – bułka tarta – 3/4 szkl - wiórki kokosowe – 0,5 szkl DODATKOWO: - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz 250 ml mleka i dokładnie rozrabiamy. Dolewamy resztę mleka(...)Całość wylewamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oleju. Przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej na noc ). Po zastygnięciu kroimy masę na kawałki. Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z kokosem. Smażymy po kilka minut na bardzo gorącym oleju. Osuszamy na papierowym ręczniku i posypujmy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 195

kolorowy pieprz ziarnisty – 1 łyżka KLOPSY: - ryż – 100 g - sól – 1 łyżeczka - papryka – 1 szczypta - mąka – 30 g - jajko – 1 szt - bułka tarta – 50 g - olej Kujawski bazyliowy – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mieszamy sos sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie(...)gotujemy na wolnym ogniu ok.4 minuty. KLOPSY: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanego dodajemy jajko, mąkę,odrobinę soli i papryki. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia. CAŁOŚĆ : Mięso podajemy z gorącym sosem i usmażonymi klopsami. Świetnym dodatkiem będzie świeża sałata

Ostra na Słodko
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 264

sól – szczypta FARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminek DODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Kapustę szatkujemy , posypujemy(...)Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki. Zamykamy boki i zwijamy w krokiety / roladki. Panierujemy z roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Kotlety ryżowe z kurczakiem 377

rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko ( M ) – 2 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * bułka tarta – 100 g * sól * pieprz * papryka ostra * sos sojowy – 2 łyżki * olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą(...)drobno posiekaną cebulę. Dodajemy 2 mniejsze jajka , mąkę i przyprawy. Wyrabiamy masę ( jeśli nie będzie się chciała kleić dodajemy jeszcze odrobinę mąki). Formujemy kotlety , a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Smażone polędwiczki z kurczaka w pesto rosso 167

MIĘSO: * filet z kurczaka – 400 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku DODATKOWO : * olej rzepakowy do smażenia – 250 ml * kuskus – ok. 200 g * jajko – 1 szt * bułka tarta – 100 g   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO ROSSO: Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. MIĘSO : Filet(...)każdej strony. Zwijamy w folię i wkładamy do lodówki – im dłużej mięso będzie się marynowało , tym później intensywniejszy będzie smak. Po wyciągnięciu obtaczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym , uważając , by się nie przypaliło. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych. Jego

Ostra na Słodko
Krokiety z kaszą jaglaną 167

Jajko – 1 szt * Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * Sól – 1 szczypta * Olej – 50 ml FARSZ: * Kasza jaglana – 2 szklanki * Bulion warzywny – 400 ml * Pieprz – do smaku DODATKOWO : * Bułka tarta do panierowania * Jajko – 1 szt * Olej do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy duże naleśniki , odkładamy w cieple miejsce . FARSZ : Kaszę jaglaną zalewamy(...)dopuścić do przypalenia. Po ugotowaniu doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ : Przygotowane naleśniki smarujemy kaszą jaglaną , zamykamy do wewnątrz i zwijamy w krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Zapiekane naleśniki z mięsem i mozzarellą 333

łyżeczka ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** olej – ¼ szkl FARSZ: ** mięso mielone – 400 g ** cebula – 1 szt ** mozzarella – 1 szt ** ser żółty – 150 g ** sól , pieprz , papryka DODATKOWO : ** bułka tarta do panierowania ** jajko do panierowania ** olej do smażenia     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut. Smażymy średniej grubości naleśniki , odkładamy w ciepłe(...)momentu , aż mięso nie będzie surowe. CAŁOŚĆ : Naleśniki smarujemy mięsnym farszem. Posypujemy startym serem żółtym i przykrywamy plasterkami mozzarelli. Składamy w koperty , panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Krokiety z fetą i szpinakiem 201

feta – 150 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek – 2 ząbki DODATKOWO : * jajko do panierowania * bułka tarta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ : Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy(...)smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki. Dodajemy do rozdrobnionej fety i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej , a następnie smażymy na złoto. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania