ogórki - 26028 przepisów (strona:1095/1736)

Czerwony smalec z fasoli 241

cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam smalcem  chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie domowego wypieku :) Podałam z ogórkami w zalewie musztardowej, również domowego dzieła :) Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Czerwony smalec z fasoli 241

cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam smalcem  chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie domowego wypieku :) Podałam z ogórkami w zalewie musztardowej, również domowego dzieła :) Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Barszcz na zakwasie 238

dużym słoiku. Dodajemy przyprawy i zalewamy solanką. Odstawiamy na tydzień. Jeśli się spieszymy możemy dodać coś co przyśpieszy proces fermentacji, bo jest samo fermentowane np. łyżkę wody z ogórków kiszonych albo skórkę prawdziwego chleba na zakwasie. W drugim dniu po nastawieniu zakwas zaczyna pracować i pojawia się pianka, która na koniec znika. Jest to proces fermentacji a nie pleśń

Ugotowane pozamiatane
Nadziewane pomidorki na ryżowo-buraczanych wafelkach. Szybka przekąska. 193

czerwonym buraczkiem Sonko 150 g serka wiejskiego – u mnie lekki 3% tłuszczu sól i pieprz do smaku około 1 łyżki szczypiorku + do dekoracji do podania – plasterki zielonego ogórka Przygotowanie: Pomidorki powinny być miękkie. Odcinamy z nich ostrożnie górę, a następnie za pomocą malutkiej łyżeczki wydrążamy środek. Serek wiejski doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobniutko szczypiorek i całość(...)mieszamy. Próbujemy. Tak przygotowanym serkiem nadziewamy nasze pomidorki. Pomidorki odwracamy nadzieniem do dołu i stawiamy na mini waflach ryżowych. Układamy na talerzu. Podajemy z plasterkami zielonego ogórka, całość posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka śledziowa z buraczkami 1052

śledzi matiasów 1 jabłko 1 cebula 1 ogórek kiszony sól pieprz majonez śmietana 2 ugotowane buraczki cukier sok z cytryny sól natka pietruszki Śledzie moczymy w wodzie.. 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i solą do smaku. mieszamy Śledzie kroimy w kostkę(...)cebulę, ogórek i jabłko siekamy w drobną kosteczkę mieszamy ze śledziami, doprawiamy 2 łyżkami majonezu i łyżką śmietany, do smaku dajemy szczyptę soli, pieprzu i pół łyżeczki cukru. Tak wymieszane śledzie nakładamy w salaterce pasami . Posypujemy natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Sałatka gyros 287

Składniki: 25 dkg ulubionego makaronu 40 dkg fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik marynowanej papryki 3 ogórki kiszone sos gyros Fanex sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie olej … Czytaj dalej Sałatka gyros

czarrna od kuchni
3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku 360

warzyw strączkowych i dwie z nich można też zjeść na ciepło. Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem zdjęcie powyżej 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ ogórka ½ czerwonej cebuli ½ puszki ciecierzycy puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym garść sałaty Na dno litrowego słoika wylać oliwę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, delikatnie zamieszać. Następnie układać warstwami(...)zaczynając od dołu: pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, ciecierzycę, tuńczyka i wypełnić resztę sałatą. W pracy wyłożyć wszystko na talerz i wymieszać albo zajadać prosto ze słoika. Sałatka makaronowa z pesto, pieczoną papryką i orzeszkami ziemnymi 3 łyżki pesto – ja użyłam pesto z jarmuży z tego przepisu 1 łyżka oliwy 100 g makaronu 1 czerwona

Cooking for Emily
Roladki wołowe Mistrza Jana 257

Jasiek był dumny jak powiedziałam mężowi że dzisiaj obiad synuś zrobił. Z pewnością będziemy gotować razem częściej. Składniki: trzy płaty wołowiny na rolady kawałek boczku (jako nadzienie) cebula opcjonalnie ogórek kiszony (chociaż my akurat nie lubimy) 2 łyżeczki musztardy przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, koperek, ziele angielskie, liść laurowy łyżka oleju kostka bulionowa (jako baza sosu) łyżka mąki łyżka śmietany(...)Wykonanie: Rozbijamy wołowinę na naprawdę cieniutkie płaty (Jasiek miał taką frajdę z walenia tłuczkiem ). Smarujemy z jednej strony musztardą, posypujemy przyprawami, nadziewamy boczkiem, cebulą i ew. ogórkiem. Zawijamy i obwiązujemy sznurkiem gastronomicznym. Ważne żeby wołowiny nie posolić! Nagrzewamy patelnię mocno wraz z łyżką oleju. Obsmażamy roladki tak żeby nigdzie mięso nie było surowe. Przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody, dodajemy

Mama z miasta
Koszyczki z ciasta francuskiego 210

łososiem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego żółtko do posmarowania 300 gr kaszanki (trzy pętka) cebula jabłko 2 łyżki oleju do smazenia 250 g serka kremowego (ja daję President z rzodkiewką) ogórek zielony 3 spore ząbki czosnku szczypta soli Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Do cebuli dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i całość podsmażamy(...)kawałki i dorzucamy na patelnie podlewając nieco wodą. Kilka minut dusimy i rozdrabniamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy. 3. W misce mieszamy serek, starty na małych oczkach ogórek i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Odstawiamy. 4. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Z ciasta francuskiego wycinamy koła średniej wielkości (może być kieliszkiem do wina). Z połowy kółek wycinamy

Mama z miasta
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 246

cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ

Codziennik Kuchenny
ŚWIĄTECZNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM 126

czasie robię farsz. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane. Szczypiorek oraz natkę pietruszki myję i drobno kroję. Ogórki konserwowe drobno kroję. Składniki farszu łączę ze sobą dodaję koncentrat pomidorowy oraz ser żółty, doprawiam do smaku. Ciasto wałkuję na grubość ok 5 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinam krążki

Gotowanie Patki
Zakwas na barszcz 285

ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać trochę wody z kiszonej kapusty lub ogórków. Dzięki temu zakwas powstanie nam szybciej. Pamiętajcie, że buraki muszą być przykryte wodą. Jeśli nie chcą się zanurzyć, wykorzystajmy czysty talerzyk, którym je przyciśniemy. Codziennie zamieszaj zaczyn, sprawdzając jego

MarcinChef
Śniadaniowy twarożek 209

window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo lubię proste i szybko przygotowane śniadania. Twaróg w każdej postaci uwielbiam. Dziś przedstawiam bardzo prosty  i szybki do zrobienia. Składniki: -300 g twarogu -1/2 ogórka szklarniowego -1/3 białej rzodkwi -1/2 czerwonej papryki -1/2 cebuli - 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego -sól, pieprz do smaku Twaróg dokładnie rozcieramy, tak aby było jak najmniej(...)grudek lub miksujemy blenderem. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ogórka, paprykę, cebulę. Rzodkiew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, solimy i pieprzymy. Twarożek podajemy koniecznie z dowolną zieleniną, w moim przypadku to była rukola oraz wędliną. Możemy zaakcentować jeszcze pomidorem i jajkiem na twardo. Koniecznie dołóżmy do tego ciemne pieczywo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Wielowarzywna surówka z białej rzodkwi 163

Zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Składniki: 40 dag białej rzodkwi 10 dag marchwi 10 dag pietruszki 5 dag selera 15 dag zielonego ogórka 5 dag pora 3 łyżki oleju szczypta suszonej papryki oregano słodka papryka w proszku sól pieprz cayenne kilka kropel octu balsamicznego Białą rzodkiew, seler, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą(...)rzodkiew posolić, a następnie odstawić na około 20 minut. Po tym czasie odcisnąć z powstałego soku. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę, pora obrać z nieładnych liści i drobno pokroić. Olej, oregano, ocet balsamiczny, pieprz, słodką paprykę i suszoną pietruszkę razem wymieszać.Wszystkie warzywa dobrze wymieszać z powstałym sosem i schłodzić w lodówce. Smacznego

talerz przyjemności
DZISIAJ CO? MOŻE JAJKO? 290

już było, ryba też. Więc co można wyczarować dzisiaj na obiad? Może jajko sadzone? Szybko, tanio i smacznie. SKŁADNIKI: ( porcja dla 2 osób) ziemniaki – 4 sztuki jajka – 4 sztuki ogórek konserwowy – 2 sztuki zielona cebulka – mniejsza poowa pieczarki – 4 sztuki olej – do usmażenia koperek suszony – 1 łyżeczka ( opcjonalnie ) przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka papryka słodka – szczypta sól(...)Obrać ziemniaki. Opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie – ok. 20 minut. Pieczarki przesmażyć na patelni. Kiedy będą gotowe, odcedzić wodę, ugnieść. Dodać ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę, koperek, przyprawę do ziemniaków i wszystko razem wymieszać. Dołożyć przesmażone pieczarki i pokrojoną zieloną cebulkę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zamieszać

kuchniabellissima.wordpress.com