starofrancuskiej. Obie wersje świetne, choć jednak większość domowników i gości skłaniała się ku łagodniejszej w smaku, z majonezem;) 400 g makaronu mini kokardki Lubella 2 mini sałaty rzymskie 1 ogórek tzw wąż 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana bez skórki 1 mały słoiczek czarnych oliwek garść pomidorków koktajlowych 1 opakowanie(...)cytryny sól, pieprz mieszanka ziół greckich do smaku Umyte warzywa kroimy: sałatę na cienkie paseczki, papryki (zarówno świeże, jak i konserwową) na cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe na pół, ogórka na ćwiartki, cebulę w piórka, oliwki na plasterki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek (1-2 łyżki
Smaki Na Talerzuworld – it is worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber(...)ostygnięcia. Jak kurczak się smaży zajmij się krojeniem warzyw (od czasu do czasu mieszając kurczaka, żeby się nie przypalił). Pomidory suszone na dość wąskie (+/- 0,5 cm) paski. Ogórka porządnie umyj, odetnij końcówki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką usuń nasiona. Ponownie przekrój wzdłuż na pół i pokrój w kawałki mniej więcej tej samej szerokości co pomidory. Awokado przekrój na pół
Martyna CooksSKŁADNIKI: Kotlety: 1 szklanka ciecierzycy 300 g łososia 1 mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz Sos ketchupowy: 1-2 łyżki(...)dużo, bo ciężko będzie potem jeść burgery. Wszystkie składniki układamy na spodzie bułki, kolejność dowolna Ja ułożyłam po kolei – chutney, ser, sałatę, burgera, cebulę, pomidora i ogórka, na wszystko góra od bułki. Jak burger stoi o właśnych siłach lekko dociśnij górę do reszty, żeby wszystko się ładnie ułożyło. Prepare the chickpeas like for the hummus (instructions HERE ). After cooking
Martyna Cooksreducing sauces, especially red. Na tortilli układamy porcję sosu, posypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem, zawijamy i można jeść! Do środka możesz dorzucić np. sałatę, a obok pokroić ogórki – dodatki są dowolne, a smak zawsze obłędny! Put on the tortilla a portion of sauce, sprinkle it with grated cheese, wrap
Martyna Cookssałatki, bo wiem, że jej smak będzie obłędny. Sałatka z makrelą Składniki: 1 porcja garść zielonej sałaty, kolorowej i trochę jarmużu 100 g wędzonej makreli 2 jajka kawałek ogórka ½ czerwonej papryki, małej ½ awokado Cheddar sos 4 grube plastry żółtego cheddar 150 ml śmietanki lub mleka szczypta białego pieprzu i soli szczypta kajeńskiego pieprzu sól do smaku Do małego garnuszka wlej(...)Ugotuj jajka na twardo, zalej zimną wodą. Schłodzone jajka obierz ze skorupki i pokrój w szóstki. Opłukaj i osusz z wody sałatę. Ułóż na talerzu na przemian z plasterkami ogórka i cienko pokrojoną papryką. Oddziel rybę od skóry i ości. Ułóż w kawałkach na warzywach wraz z jajkami i połówką rozkrojonego awokado. Podaj sałatkę z cheddar sosem
codojedzeniaróżne sposoby, dziś zrobiłem z kurczakiem, czyli szybko i smacznie. SKŁADNIKI: • ok.5-6 szt. tortilli • podwójna pierś z kurczaka • przyprawa do gyrosa lub inna • 1/2 kapusty pekińskiej • 2 pomidory • ogórek • puszka fasolki • 1/2 cebuli SOS: • 1 mały jogurt naturalny • 1-2 ząbki czosnku • łyżka majonezu • szczypta soli i cukru Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki. PRZYGOTOWANIE: Kurczaka kroimy w kostkę(...)przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, kroimy kapustę, ogórka, pomidory i cebulkę, przekładamy do miski, dodajemy fasolkę, dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy chwilę w piekarniku, na środek placka nakładamy kurczaka, na to przygotowane warzywa i polewamy sosem, zwijamy i można jeść, smacznego
KUCHNIA POLSKAczęsto dodaję je do sałatek. 1 batat 1 kawałek dyni 1 papryka czerwona 10 pomidorków koktajlowych 8 kulek mozzarella 4 pomidory suszone 1 główka sałaty masłowej 1 mały ogórek natka pietruszki, bazylia świeża sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii 1łyżeczka oregano 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek przyprawa do sałatek 1 łyżka octu winnego 4 łyżki(...)słoiczka przekładam składniki sosu i energicznie mieszam. Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję upieczone i wystudzone warzywa, pokrojone pomidorki suszone i koktajlowe, kulki mozzarelli, plastry ogórka. Sałatkę polewam sosem przed podaniem, posypuję pokrojoną natką i bazylią
wesoła kuchniakoniec smażenia wszystko posypujemy mąką. Dokładnie mieszamy. Ugotowaną fasolę odsączamy na sitku. Wkładamy do dużego garnka. Do fasoli dodajemy grzyby, cebulę z kiełbasą i boczkiem. Dokładamy pokrojone w półplasterki ogórki. Danie podlewamy niewielką ilością wody (można użyć wody w której moczyły się grzyby). Dodajemy koncentrat i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Chwilę dusimy. Podajemy
Pobite gary BarbarySkładniki dwa kotlety schabowe kilkanaście pieczarek 100 g suszonych borowików ogórek kiszony czosnek, sól, pieprz sos sojowy Przygotowanie Kotlety rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i nasmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem (z dwóch stron). Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Następnie przełożyć na kotlety (ok łyżkę) dodać ćwiartkę ogórka i plasterek sera
Gaździnka warzygram makaronu wstążki długie nr 11 od Lubella woda sól mielone kulki: 500 gram mięsa mielonego 1 papryka u mnie pieczona ale może być świeża 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 jajko płaska łyżeczka wędzonej papryki pęczek szczypiorku olej do smażenia pozostałe: grzyby - ilość i rodzaj dowolny u mnie ok 200 gram podgrzybów duża łyżka(...)mielone kulki: Mięso mielone przekładamy do miski, dorzucamy do niej również jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, wędzoną paprykę, posiekany szczypiorek, upieczoną i obraną ze skóry paprykę i pokrojonego drobno ogórka kiszonego. Wyrabiamy farsz ręką, aby dobrze połączyć składniki. Formujemy nie wielkie kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Na koniec makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, następnie kładziemy usmażone grzyby
Życie zaczyna się w kuchnimożna na nim przetrzymać cały weekend. Przepis na chłodnik z buraków pieczonych : 2 duże pieczone buraki 400 g domowego jogurtu naturalnego , greckiego 1-2 ząbki czosnku 1 mały ogórek gruntowy 2 rzodkiewki szczypiorek sól morska i czarny pieprz do smaku Jak przygotować chłodnik z buraków pieczonych? Najlepszy chłodnik jest z pieczonych buraków. Jak upiec buraki, wpis znajdziecie tutaj . Do pojemnika(...)blendera przekładamy buraki, obranego ze skórki ogórka, rzodkiewkę, zimny jogurt, czosnek, sól, pieprz , całość miksujemy pulsacyjnie na gładki krem. Jeszcze ewentualnie doprawiamy do smaku. Wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przelewamy do miseczek lub szklanek, dekorujemy np. szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki. Smacznego! The post Chłodnik z buraków pieczonych appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich
Zasmakuj Kuchnidomowej roboty. Częściej zamierzam robić też sama pieczywo. Trzymajcie kciuki, oby się udało! :) Zapraszam na sałatkę. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 1/2 czerwonej cebuli 1 mały zielony ogórek 1 słoik marynowanych pieczarek 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki ziaren (u mnie z chilli) - np. Ziarenkowo pęczek rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej pokrojonej wg uznania natka pietruszki 1 obrany(...)suchej patelni, dodać do ugotowanej i przestudzonej kaszy. W miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z oliwą i octem balsamicznym. Wymieszać z kaszą. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać, ogórka, pomidora i rzodkiewkę pokroić wg uznania, a seler naciowy w paseczki. Dodać pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać, dodać sól i pieprz. Od razu gotowe do spożycia. Idealne na śniadanie
Trufelkowosłodkości. Tym razem zainspirowana przepisem z bloga kotlet.tv zapraszam Was na sałatkę krabową, w połączeniu z chrupiącą bagietką smakuje idealnie! Składniki: ok 16 szt paluszków krabowych 1 ogórek zielony 100 g makaronu w kształcie ryżu 1 pęczek koperku 1 puszka kukurydzy 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz kiełki Wykonanie: Makaron ugotować(...)dente w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski. Ogórka pokroić w kostkę, paluszki krabowe w plasterki, pęczek koperku posiekać, kukurydzę odcedzić, wszystko dodać do makaronu. W kubku wymieszać jogurt z majonezem, a następnie z resztą składników, sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Posypać kiełkami. Smacznego
Trufelkowomielonego z wołowiny 1 cebula drobno posiekana 2 łyżki drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 1 jajko Dodatkowo 4 bułki do burgerów mogą być kajzerki 1 /2 ogórka zielonego 1 pomidor 1/2 cebuli 2 garście rukoli 10 dag sera żółtego np. Chaddera 10 dag sera typu feta Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Ze składników na burgery wołowe formuję kotlety(...)przekrajam wzdłuż. Na bułkę z obu stron kładę ser. Kładę mięso. Wkładam do piekarnika na ok 4 minuty by ser się rozpuścił. Następnie myję pomidora, kroję w plastry. Ogórka świeżego obieram kroję w plastry. Cebulę obieram kroję w kostkę. Na mięso kładę warzywa. Posypuję rukolą oraz serem feta. Polewam ulubionym sosem
Gotowanie Patki