nigdy nie spróbował domowej :) Do sałatki prawie nic nie potrzeba, oprócz tego co znajdziemy w domu :) ...fasola i groszek w puszce, odcedzamy na durszlaku i dobrze płuczemy... ...dwa ogórki kiszone lub konserwowe kroimy w kostkę... ...kukurydzę odcedzamy, cebulę drobno kroimy... ...mrożonkę np. marchewkę z groszkiem, krótko gotujemy i osuszamy/studzimy na sitku... kilka ziemniaków gotujemy i kroimy, jajka też
chleba naszegocienkie paseczki. Posypujemy przyprawą kebab-gyros i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (1 mała lub połowa dużej). Ogórki kroimy w półplasterki, koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Pomidor kroimy na plasterki. Mięso
Smaki Na Talerzuszynki a do tego seler konserwowy. Dodatkowo jest bardzo szybka do zrobienia. 250g sera w kawałku 300g szynki w kawałku 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy lub 2-3 gruntowe 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Ser i szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler naciowy odsączamy z zalewy. Ogórka kroimy w kostkę
Szefowa kuchnihitem - kiszoną kapustą z buraczkiem. Specem od fermentacji w naszej rodzinie jest mój mąż. Oprócz kiszonej kapusty zajmuje się też przyrządzaniem kambuchy (przepis wkrótce). Osobiście zajmuję się kiszeniem jedynie ogórków i to tylko w sezonie ogórkowym. Moje zapasy się dawno skończyły, więc o zdrową florę bakteryjną naszych jelit dbają teraz "mężowe" kiszonki. Nasza córka potrafi zjeść na raz pół
Jeść, by żyć w zdrowiuZakupiłam kiwano, wiecie jaki to owoc? znacie go? Kiwano czyli ogórek afrykański. W naturze występuje w Afryce. W niektórych krajach uprawiane jest jako warzywo. Owoc ma smak podobny do kiwi, agrestu, melona czy ogórka. Miąższ o orzeźwiającym smaku, wraz ze znajdującymi się w środku nasionami spożywa się na surowo. Zapraszam zatem do wypróbowania owocu i wzbogacenie swoich doświadczeń kulinarnych
Moje Małe Czarowaniepłuczę jamę ustną. Zabieg powtarzam kilka razy dziennie. Sok jagodowy ma wiele właściwości zdrowotnych, a przede wszystkim działa przeciwzapalnie. Sok warzywny na zgagę SKŁADNIKI: 500g marchwi lub buraków lub ogórków zielonych. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram, kroję na kawałki i wkładam do sokowirówki. Wyciskam sok. Piję 1 szklankę soku. Warzywa moją odczyn zasadowy i przynoszą ulgę, kiedy piecze nas zgaga. "Domowa
Tradycyjna kuchnia Kasikoniec miesiąca, kiedy zasobność portfela nie jest już taka jaka powinna być:) Składniki: 2 woreczki ryżu 2 słoiczki marynowanych pieczarek (2 razy po 290 g) puszka kukurydzy konserwowej długi ogórek szklarniowy 2 pęczki koperku sos 3 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Kukurydzę odsączamy na sitku(...)Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wszystkie sypkie składniki wkładamy do jednego naczynia. Dokładamy sos. Dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba to jeszcze doprawiamy. Schładzamy w lodówce. Uwaga: Jeśli chcesz mieć bardziej dietetyczną wersję sałatki, zamień majonez na jogurt naturalny. Ilość porcji
Pobite gary Barbarydużym talerzu (ten bambusowy na zdjęciach ma 45cm średnicy) lub paterze – a w wypadku ich braku na dwóch większych talerzach obiadowych – rozkładamy mieszankę sałat, kiełki i roszponkę. Siekamy szczypior, ogórka obieramy i kroimy w półplasterki. Szalotkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rozkładamy składniki równo pomiędzy talerze. Kulkę sera mozzarella rozrywamy w dłoniach na mniejsze kęsy. Mozzarella jest świeżym serem(...)łyżeczka oleju/oliwy do smażenia sól świeżo mielony pieprz 3 garście mieszanki sałat 1 garść roszponki 1 kulka sera mozzarella 1 szalotka bananowa 1-2 gałązki szczypioru 1/3 wężowego ogórka 1 garść grzanek ziołowych 1 garść kiełków fasoli mung, świeżych 2 łyżki startego na płaty parmezanu sos włoski -> PRZEPIS TUTAJ
Karo in the Kitchenkroję drobno. Następnie ser żółty kroję w słupki. Na rozgrzaną patelnię dodaję warzywa oraz mięso smażę, dodaję przyprawy oraz przecier, koncentrat i pastę curry.Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Całość mieszam i smażę aż zrobi się gęste. Farsz przekładam za pomocą łyżki na nalesniki ok 2 łyżki. Następnie kładę ser. Zawijam w ruloniki. Na blachę
Gotowanie Patkiczosnku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: W słoiku mieszamy mąkę, wodę, pokrojone ząbki czosnku, listki i ziele. Dla przyspieszenia fermentacji możemy dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kawałek razowego chleba ze skórką. Słoik przykrywam gazą i jeden raz dziennie mieszamy łyżką. Zakwas jest gotowy po 4-6 dniach, gdy zaczyna ładnie pachnieć i jest
Moja Mama GotujeWarzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo. Działanie
Moja Mama Gotujewłoskiego. Ugotowany makaron spaghetti, wykładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowo-bakłażanowym, na wierzchu układamy pulpety i posypujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z najlepszymi o tej porze roku, świeżo ukiszonymi ogórkami małosolnymi. Zamiast makaronu do sosu możemy podać świeże pieczywo. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujepatisony Składniki: małe patisony kawałek chrzanu 3-4 ząbki czosnku koper woda, sól Przygotowanie: Patisony, chrzan, czosnek i koper umieścić w słoiku z nakrętką lub w naczyniu do kiszenia ogórków (około 1,5 l). Zalać przegotowaną schłodzoną wodą (1 łyżka soli na 1 litr wody). Po 3-4 dniach ukiszone patisony będą gotowe do spożycia (im jest cieplej
Moja Mama Gotujezaproponować jeśli nie… danie ze śledziem w roli głównej? :) Zapraszam zatem na pyszną i oczywiście bardzo prostą sałatkę. Jako dodatki „występują”: posiekany koperek i szczypiorek, marynowane grzybki i ogórki konserwowe, do tego pyszny sos z jogurtu greckiego i majonezu z curry i innymi przyprawami. Do sałatki można użyć filetów śledziowych a’la matias w zalewie (takich, które trzeba uprzednio
MyCookBook.pljajecznicy - omlet. SKŁADNIKI (na jeden omlet) 2 jajka opcjonalnie otręby i woda gazowana sól, pieprz czarny, curry, pieprz ziołowy, lub inne przyprawy według uznania :) DODATKI czarne oliwki pomidory koktajlowe ogórek zielony ser żółty szynka bazylia Całe jajka ubijam trzepaczką, dodaje przyprawy według upodobań, (opcjonalnie możemy dodać trochę wody gazowanej i otręby). Ja zrobiłam dwie wersje omletów, obydwie(...)spód omleta się nie spalił. Gdy omlet jest gotowy, przekładam go na talerz i układam na nim moje ulubione dodatki, takie jak pomidory, plasterki ogórka zielonego, oliwki. SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowo