proszkiem do pieczenia i całość delikatnie i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy, zdzieramy papier i ponownie wkładamy do formy. Masa serowa : Margarynę ubijamy na gładki puch razem z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser i serek waniliowy(...)odstawiamy aby napęczniała. Wówczas ogrzewamy ją spowrotem do płynnej konsystencji i wlewamy do masy serowej. Całość szybko i dokładnie ze sobą mieszamy. Masę od razu wykładamy na ciasto gdyż szybko tężeje. Odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy 3 galaretki według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na masę serową i odstawiamy na parę godzin w chłodne miejsce
My simple kitchenTarty mają to do siebie, że są szybkie, pięknie wyglądają, można do nich włożyć na co tylko ma się ochotę i zawsze smakują świetnie. Aż sama się dziwie, że tak banalne rozwiązanie jak pieczarki i kurczak dały taki efekt! Ps. lajki w prawym górnym rogu bardzo mile widziane :) Składniki: ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka(...)sól morska - pieprz czarny - ok 2 łyżki masła - szczypiorek i pomidorki do dekoracji Przygotowania zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko, śmietanę i sól. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut (lub zamrażarki na 15). W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i kurczaka pokrojonego
Cook&Lovebardzo lubię te owoce, może nawet bardziej niż czereśnie. Dzisiaj u mnie pierożki z pysznym nadzieniem serowo-wiśniowym, rozeszły się bardzo szybko, więc następnym razem zrobię podwójną ilość. Doskonałe z zimnym mlekiem Pierożki serowo-wiśniowe Ciasto 1 i 3/4 szkl mąki 3/4 masła 3 łyżki śmietany 2 żółtka łyżeczka cukru szczypta soli Nadzienie 40 dag tłustego twarogu(...)żółtka 2 łyżki masła 6 łyżek cukru 15 dag wiśni cukier puder po posypania Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać miękkie masło, posiekać. Dodać śmietanę, cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Wiśnie wsypać do rondla, posypać 2 łyżkami cukru, podlać niewielką ilością wody, gotować 10 minut aż płyn odparuje. Żółtka utrzeć z masłem
Pieguskowa Kuchniaciasto jogurtowe, czas więc to nadrobić i zaprezentować je z dodatkiem sezonowych leśnych owoców. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dodatkową zaletą jest fakt, że można je upiec z różnymi owocami. W naszej Rodzinie większość jest amatorami ciast drożdżowych, ale to ciasto jogurtowe z jagodami bardzo przypadło im do gustu i z pewnością niejeden raz skorzystają z tego przepisu
niecodziennikparySzybki murzynek z dodatkiem wiórków kokosowych na maślance bez jajek. Przygotowanie: 20 minut Koszt: tanie Hejka! Obserwując, jak zachwycają Was przepisy z dodatkiem wiórków kokosowych, postanowiłam iść dalej tą pyszną drogą. Tym razem wykonałam ciasto, które jest każdemu znane, lecz oczywiście nieco eksperymentując(...)Wystarczyło dodać wiórki kokosowe, aby zwykły murzynek nabrał nowego przepysznego smaku! Co więcej, przepis nie zawiera ani jajek, ani masła, a i tak jest mokry i pyszny! Ciasto wykonuje się bardzo szybko, a dla sprawnej i żwawej ręki nawet nie potrzeba używać miksera wystarczy trzepaczka. Maksymalnie 30 minut roboty plus pieczenie i po chwili ostygnięcia ciasto można już zajadać
zdrowo i aktywnieSzybki murzynek z dodatkiem wiórków kokosowych na maślance bez jajek. Przygotowanie: 20 minut Koszt: tanie Hejka! Obserwując, jak zachwycają Was przepisy z dodatkiem wiórków kokosowych, postanowiłam iść dalej tą pyszną drogą. Tym razem wykonałam ciasto, które jest każdemu znane, lecz oczywiście nieco eksperymentując(...)Wystarczyło dodać wiórki kokosowe, aby zwykły murzynek nabrał nowego przepysznego smaku! Co więcej, przepis nie zawiera ani jajek, ani masła, a i tak jest mokry i pyszny! Ciasto wykonuje się bardzo szybko, a dla sprawnej i żwawej ręki nawet nie potrzeba używać miksera wystarczy trzepaczka. Maksymalnie 30 minut roboty plus pieczenie i po chwili ostygnięcia ciasto można już zajadać
Zdrowie i pysznie na talerzułatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych np. Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze! A w dodatku(...)oliwek (80 ml) gruboziarnista sól morska do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wystarczy dosłownie kilka ruchów ręką - ciasto zagniata się niebywale szybko i łatwo. Jest fantastycznie plastyczne i cudownie pachnie oliwą. Zagniecione ciasto przełożyć do suchej miski i nakryć folią spożywczą. Odstawić na ok. 10 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę
KUCHARNIABardzo proste ciasto czekoladowo-marchewkowe, które wykonasz w kilka chwil, bez użycia miksera. Ciasto może posłużyć jako baza, by dodawać do niego wszelakie owoce, także mrożone lub te z puszki, nawet bakalie. Bez mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce i wymieszać rózgą kuchenną. Polecam wystudzone ciasto polać domową polewą czekoladową. Ciasto czekoladowe
Zasmakuj Kuchnipojawią się na blogu jakieś amerykańskie przepisy. I oto prezentuję Salted Caramel Apple Pie prawie jak u sióstr Elsen z Four&Twenty Blackbirds na Brooklynie. Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Solony karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki wody 150 g masła 150 g śmietany kremówki(...)proporcjom łatwiej uniknąć spalenia). Resztę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. 1 część schłodzonego ciasta wałkujemy na koło o średnicy odrobinę
Smakowity Blog KulinarnyŻadne ciasto nie znika w moim domu tak szybko jak szarlotka. Więc kiedy zostałam obdarowana jabłkami, od razu pomyślałam o upieczeniu tego tradycyjnego ciasta. Mimo że odmiana jabłek nadawała się raczej do bezpośredniego spożycia, musiałam szybko poddać je obróbce termicznej, co rodzinka przyjęła z wielkim entuzjazmem. Ciasto: 200 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany(...)pieczenia Nadzienie: 1,5 kg jabłek, a najlepiej 2 kg 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z wanilią ½ szklanki brązowego cukru Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (na min. godzinę), większą owinąć w folię i schłodzić w lodówce na pół godziny, by odpoczęło
Czerwień i błękitgęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie wegetariańskie lub mięsne. U mnie zawsze quiche ma jedną zasadę – sezonowość. Bo dla mnie to szybki i elegancki sposób na podkreślenie najlepszych składników. CIASTO KRUCHE Mąkę mieszamy razem z cukrem i solą. Mocno schłodzone masło (najlepiej przetrzymane przez ok. 2 godziny w zamrażalce) ścieramy na tarce do mąki. Dodajemy zimną(...)chwilę ostygnąć, kroimy na trójkątne kawałki i podajemy. Białe czy różowe, lekko owocowe i świeże wino bardzo do popicia wskazane! Quiche naprawdę robi się szybko. Najdłużej jak sami widzicie schodzi ze zrobieniem i schłodzeniem ciasta – dlatego zawsze warto zrobić na raz kilka porcji kruchego ciasta i trzymać je w osobnych woreczkach w zamrażalce , na wypadek wielkiego głodu, ogromnego lenia
Karo in the Kitchenśmietanki 30% - 4 jajka - sól, pieprz czarny grubo mielony - łyżka masła Przygotowania zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko, śmietanę i sól. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut (lub zamrażarki na 15). Pora kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pora i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy
Cook&Lovecukru 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 100g miękkiego masła Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche umieściłam w misce i zagniotłam z nich dość szybko jednolite ciasto. W razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki żeby się nie kleiło. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjęłam i rozwałkowałam
Waniliowe ImprowizacjeJabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 4 ½ szklanki maki pszennej · 2 łyżki proszku do pieczenia · 1 szklanka cukru
Kulinarna Chwila