kokosowy Jeśli masz w domu dojrzałe banany, warto wykorzystać je do przygotowania chlebka bananowo-kokosowego! Lubię piec chlebek bananowy, bo jest szybki w przygotowaniu, a dojrzałe, słodkie banany zastępują duże ilości cukru, które zazwyczaj dodaje się do ciast. Słodyczy dodają także w tym przypadku wiórki koksowe. Tym razem do przygotowania chlebka bananowego użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, ale spokojnie można użyć
Moje Qulinarialenistwa przestałam to robić. Dodajemy 1/2 łyżki soli, olej, wodę. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto, po chwili kiedy ciasto nie jest już płynne - dodajemy drożdże, dalej wyrabiamy - szybko, energicznie. Wyrabiamy i maltretujemy ciasto do momentu aż będzie bezproblemowo odchodziło od naszych rąk. Wówczas takie wyrobione ciasto wkładamy do misy, przykrywamy szmatką i zostawiamy na pół godziny(...)pół godziny, szybko i energicznie wyrabiamy ponownie ciasto. Wykładamy z misy i wałkujemy odpowiednio do formy jaką mamy. Ja przeważnie robię pizzę na blaszce, którą dostałam w komplecie z piekarnikiem - jest duża, kwadratowa i nie mam problemu ze zmieszczeniem pizzy - no chyba, że później w brzuchu... Bardzo lubię pizzę na cienkim spodzie i taką też właśnie robię. Mocno wałkuję
dlaSmaQŚnieżny puch to ciasto bez pieczenia. Bardzo szybkie w przygotowaniu, łatwe,delikatne, "niebo w gębie". Jeśli jesteście miłośnikami kokosa to ten przepis jest właśnie dla Was. Ciasto ma jedną wadę :) Bardzo szybko znika :) Kto się skusi na taką delikatną piankę? Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA Składniki 500 g sera twarogowego (dałam wiaderkowy
O kuchni z uczuciemCiasto wyszło bardzo delikatne, słodkie i fajnie pasowało do kawy. Nie zawiera cukru i glutenu. Można też spróbować zrobić je w wersji wegańskiej. Jedyny minus jest taki, że szybko znika ;) Ciasto batatowo - kokosowe 250 g-300g batatów 2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki) 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki
FitKotmazurka jego ogromną zaletą jest to, że nie trzeba go specjalnie dekorować. Już po wyjęciu z piekarnika wygląda smakowicie i świątecznie. To wersja dla tych, którzy stawiają dobry efekt w szybkim tempie. Orzechowo-karmelowy smak trochę przypomina baklawę, trochę Panią Walewską... cóż, chyba musicie sami spróbować. A, że nie jest to typowy wielkanocny mazurek, moim zdaniem możecie go upiec o każdej(...)cukru Dodatkowo - połówki orzechów do dekoracji Zaczynamy od ciasta kruchego na spód. Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem, a następnie posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 14 minut. Rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Ścianki wylepić na ok. 1 cm do góry. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego
Kulinarne Inspiracjejogurtowe Przepis tutaj (KLIK) Lekkie i puszyste pączki z ciasta drożdżowego, do którego zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny. Ciasto jest dzięki temu delikatne i mięciutkie a pączki wychodzą przepyszne. Pączki serowe w 5 minut! Przepis tutaj (KLIK) Puszyste, wilgotne i mega pyszne serowe mini pączusie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zagnieść i ciasto(...)idealne. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Mini gniazdka hiszpańskie Przepis tutaj (KLIK) Mięciutkie, lekko chrupiące i długo zachowujące świeżość pączusie z ciasta parzonego. Idealne do kawki…mmm Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co prawda chwilkę trzeba poczekać aby ostygło, no i same wyciskanie też chwilkę zajmuje, ale pieczenie to już idzie
Blog z Apetytemspokojnie wykleić je na formę a folię lub silikon odkleić. Wałkując kruche ciasto bezglutenowe nie można podsypywać go mąką - ciasto wciągnie mąkę i stanie się gumowate po upieczeniu. Ciasto trzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka. Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 30 minut bez termoobiegu. Podawać po przestudzeniu - można z lodami i bitą śmietaną. Świetnie też smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto nabiera kruchości. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuuwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta i słodycze (oczywiście z umiarem) :). Już nie raz zastanawiałem się, czy da się przygotować ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) i muszę teraz przyznać – TAK DA SIĘ :). Pokażę Wam jak w prosty sposób zrobić szybką tartę, a będzie to serowa tarta z jabłkami. Przepis powstał jako inspiracja jednym z przepisów znalezionych w sieci
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obrotach wyrabiać dość gęste ciasto. Keksówki silikonowe 20 cm ( lub forma 30x25 cm ), ciasto wyłożyć do keksówek, wygładzić wierzch, wsypać obrany, pokrojony na kawałeczki rabarbar. Mąki, cukier, miękką palmę palcami zrobić kruszonkę, wysypać na rabarbar, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formach dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie, łatwe ciasto ucierane
W Mojej Kuchni LubięPyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem – Zapraszam na pyszny deser z jabłkami. Owoce smakują wspaniale z bakaliami i miodem. Jabłka owinięte są w kruche, delikatne ciasto. Deser jest aromatyczny i najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Można go posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu i podać z lodami. Jeden z moich ulubionych jesiennych deserów. Bardzo polecam! Proszę pamiętać(...)Dodatkowo: cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania (niekoniecznie) Ciasto: 1. Do miski wyspać mąkę, dodać cukier i cukier wanilinowy. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM (lub można masło pokroić i posiekać je z mąką nożem). Dodać żółtko, wodę i ciasto wyrobić mikserem lub szybko zagnieść rękoma. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić
Mała CukierenkaBardzo szybkie i super pyszne ciasto z owocami pochodzi z „ sentymentowego ” zeszytu Stare przepisy są po prostu genialne. Zobaczcie sami Składniki: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 czubata łyżka kakao 200 g ulubionych owoców (u mnie to truskawki i wiśnie – pół na pół) Uwaga
Słodki sentymentlodówki). Masło posiekać nożem na stolnicy i siekając wymieszać z mąką i cukrem pudrem. Z kruszynek ciasta zrobić kopczyk, a w środku dziurę. Wlac tam zimne żółtka i szybko zarobić ciasto zimnymi rękami. Ciasto zawinąć w folię i na 2 godz. wstawić do lodówki. Wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na ok. 0,5 cm grubości. Foremką wykrawać serduszka
Gotujemy i jemyłyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Ze schłodzonych składników zarobić kruche ciasto . Zimne masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i szybko zarobić ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować ser dyniowy. Dynię upiec w piekarniku zgodnie z przepisem . Po wystygnięciu 100 g pieczonej dyni
Gotujemy i jemy