Kieszonki francuskie z brokułami i fetą 674Brokuły i ser feta zwijane w cieście francuskim – szybka i smaczna przekąska do pracy, do szkoły, czy też na domową imprezę. Polecam artykuł o właściwościach brokułów oraz o sposobie ich przygotowywania: Brokuły – właściwości, przepisy Składniki Ciasto francuskie 1 opakowanie Jajko 1 żółtko Brokuł 1 brokuł Sól Ser feta 200g Wykonanie: Brokuł podzielić na […] The post Kieszonki francuskie
Kulinarne Przeboje
Placuszki serowo-orzechowe 172Dawno nie robiłam na śniadanie placuszków. Zwykle w weekendowe ranki rządzą jajka w różnej postaci. Wczoraj jednak coś mnie naszło i szybko zakręciłam ciasto. To naprawdę tylko kilka chwil - wystarczy wymieszać składniki i można smażyć ! A może skusisz się na Placuszki z borówkami albo Placki kefirowe ? Wszystkie robi się bardzo szybko ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Chleb pszenno - żytni, na zakwasie i drożdżach 255około 10 minut ( w razie konieczności zgarniając ciasto z brzegów misy miksera ). Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. UWAGA : Ciasto rośnie szybko, w ciepłym miejscu może to zająć mniej niż 1 godzinę. Keksówkę o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm lub 26 x 11 cm wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie
Opowieści z piekarnika
Szarlotka z bezą i kruszonką 136ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej cukier, szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem. W środku zrobić wgłębienie, wbić jajka, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka prażone: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Połowę jabłek wrzucić do garnka o grubym
niecodziennikpary
Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami 466ciasto kruche do tarty wytrawnej: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w środku wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko jednolite ciasto, uformować kulę, zwinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie wysmarować masłem. Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta i włożyć
Kulinarne Przeboje
Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami 262ciasto kruche do tarty wytrawnej: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w środku wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko jednolite ciasto, uformować kulę, zwinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie wysmarować masłem. Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta i włożyć
Kulinarne Przeboje
Serniczki z czekoladowym musli (na kruchym cieście) 245ciasto: 200g mąki pszennej 120g masła 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, masło (siekamy je) i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto na jednolitą masę (ciasto będzie lekko klejące). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół
Słodkie okruszki
Ciasto kruche z malinami i pianką malinową 608Wspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję .Szczególnie zachęca teraz kiedy rynek ugina się od borówek, malin, brzoskwiń czy jeżyn. Każde z tych owoców będzie idealne. Ciasto jest szybkie i nie wymaga wielkiej wprawy. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie. Ciasto idealne nawet
Z Kuchni Do Kuchni
Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata (poWeekendowe Łakocie odc.167 211ciasto. W misce łączymy mąkę, proszek i sól. W drugim naczyniu łączymy jajko, śmietanę, wanilię. Do mąki dodajemy masło i całość rozcieramy na okruszki. Wlewamy płynne składniki i szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy nadzienie mieszając masło z cukrem, mąką i orzechami. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C a blaszki wykładamy papierem do pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka z tartymi jabłkami i marmoladą z cytryn 229CIASTO KRUCHE: - 250 g masła z lodówki - 500 g mąki krupczatki - 180 g cukru -2 żółtka - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1/2 cytryny Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. NADZIENIE: - 7 jabłek startych na tartce - 1 marmolada z cytryn - 7 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rodzynek
SMYKWKUCHNI
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 225łyżek posiekanej natki pietruszki - sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 20 minut). Oczyszczone
mojewypiekiinietylko
EXPRESOWE  DROŻDŻOWE Z TWAROGIEM  I  MALINAMI 219Ciasto drożdżowe jest dobre na każdą okazję i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jedyny minus tego ciasta to czas aby ciasto wyrosło. Jednak rośnie szybko, piecze się rewelacyjnie i pysznie smakuje. Dzisiaj przygotowałam je z malinami, twarogiem i kruszonką(...)wbijamy jajko, wlewamy ciepłe mleko, olej i rozpuszczone drożdże w 1/4 szklance wody. Nie czekamy aż rozczyn wyrośnie bo jest to nie potrzebne. Wyrabiamy robotem lub ręką elastyczne, gładkie ciasto. Należy je chwilkę ugniatać aż ciasto dobrze się wyrobi. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy trochę mąki. Ciasto pozostawiamy przykryte ściereczką na 20 minut, aż ładnie wyrośnie. Blaszkę od piekarnika
Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto usta murzynka 139powinien się znaleźć w Waszym notatniku. Zapraszam również po przepis na inną wersję murzynka. Wykonany w małej formie i z mąki bezglutenowej. Dodatkowo bez jajek i na maślance. Ciasto na szybko do kawki no i mało kaloryczne. MURZYNEK NA MAŚLANCE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LINK Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 15) 231 kcal(...)koniec do masy. 2. Blaszkę (u mnie 24x24) wykładamy papierem do pieczenia. 3. Biszkopty przekładamy łyżeczką dżemu i kładziemy na spód formy. Następnie zalewamy je delikatnie ciastem i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu wierzch ozdabiamy wedle uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnie
Ciasto usta murzynka 225powinien się znaleźć w Waszym notatniku. Zapraszam również po przepis na inną wersję murzynka. Wykonany w małej formie i z mąki bezglutenowej. Dodatkowo bez jajek i na maślance. Ciasto na szybko do kawki no i mało kaloryczne. MURZYNEK NA MAŚLANCE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LINK Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 15) 231 kcal(...)koniec do masy. 2. Blaszkę (u mnie 24x24) wykładamy papierem do pieczenia. 3. Biszkopty przekładamy łyżeczką dżemu i kładziemy na spód formy. Następnie zalewamy je delikatnie ciastem i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu wierzch ozdabiamy wedle uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzu