Kochani polecam wam przepis na szybkie i miękkie pierniczki. Niektórzy nie maja czasu i robią je przed samymi świętami.Te są miękkie i pyszne. Można od razu jeść po upieczeniu, są rewelacyjne. Składniki: 7szklanek mąki pszennej typ 450 miodu 2 szklanki 200 g masła roślinnego 4 jajka kakao 2 łyżki 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki, gałkę muszkatową(...)zrobiłam). Do misy wsypujemy przesianą mąkę wbijamy jaja i dodajemy kakao oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i miksujemy. Wlewamy ostudzony miód z garnuszka i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć godzinkę w lodówce. Po upływie czasu wałkujemy i wykrawamy pierniczki duże 4 serca. Pieczemy koło 15-25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy i wkładamy
Różowa kuchniaciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką o średnicy 3,5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je układać w niedużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia nie rozchodzą się(...)zdjąć z papieru i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (fot.2) . Przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z kuchenki i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu
Świat CiastaPrzepis autorski (mój). Lubicie łatwe, szybkie i smaczne wypieki? Jeśli tak - to świetnie się składa, ponieważ te muffinki takie właśnie są. Dodatkowo kusząco pachną i długo zachowują swoją świeżość. Mięciutkie, idealne w smaku... Polecam! (8-9 sztuk) 1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml) 1/3 szklanki/100g cukru 1,5 łyżki cykoriady instant (lub kawy zbożowej) (*) 1,5 łyżeczki proszku(...)cykoriadę, w drugiej - jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekane orzechy włoskie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze
Di gotujeOstatnio na śniadanie zjadam się podpłomykami, tak mi smakują. Szybkie w przygotowaniu, najlepsze na gorąco. Staram się wymyślać nowe pomysły z ich wykorzystaniem. Dzisiaj dzielę się przepisem inspirowanym kuchnią turecką. Jest to podpłomyk z ziołowym jogurtem z dodatkiem ostrej papryki i jajkiem sadzonym, które idealnie, jak się okazało, smakuje w połączeniu z wyrazistym w smaku i kremowym jogurtem. Zachęcam(...)szczypta suszonego tymianku 1 szczypta suszonego oregano masło do smażenia jajka 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku Przygotowanie: Z mąki i wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto. Z ciasta kształtujemy podpłomyk. Smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki. Jogurt mieszamy z ziołami, dodajemy ostrą paprykę, doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni smażymy jajko
Moja smaczna kuchniasłodkości prawie wcale nie goszczą na naszym stole. Jeśli już coś robię to raczej z delikatną korzenną nutką, którą jeszcze staram się złagodzić dodatkiem polewy czekoladowej. Te proste i szybkie pierniczki bakaliowe są dla nas idealne. Miękkie, nie są suche i z lekką nutką piernika. składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów(...)miękkie masło, miód i brązowy cukier. Zmiksować do połączenia składników, następnie dodać jajko. Ponownie zmiksować i porcjami dodawać wymieszane sypkie składniki. Gdy składniki się połączą dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto jest gęste i lepkie ale takie powinno być. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce zwilżyć wodą i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i ułożyć
Monia miesza i gotujesuchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na kratkę, do całkowitego wystudzenia. Nożykiem delikatnie oddzielić boki ciasta od formy, zdjąć obręcz, przekroić biszkopt na 3 blaty, będą bardzo cienkie, dwa po 1 cm grubości, jeden po 1/2 cm grubości. Grubszy biszkopt umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)nadal płynna, ja chłodzę czekoladę zanurzając miseczkę do połowy w lodowatej wodzie. Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na prawie sztywną lub sztywną pianę, trzeba bardzo uważać bo śmietanę szybko można przebić. Do czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany, delikatnie ale dokładnie wymieszać, dodać resztę śmietany, wymieszać. Mus z białej czekolady 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej
moj przepis naBardzo proste, szybkie i pyszne ciasteczka bezglutenowe. Ja dałam musli Nutrifree z płatkami kukurydzianymi i owocami suszonymi dzięki czemu ciasteczka były cudownie delikatne i chrupiące. To jedne z tych wypieków , którymi nie da się tylko poczęstować. Doskonałe do kawy, ale też szklanki mleka. Gorąco Wam polecam! Z podanej porcji wyszło mi 24 ciastka. SKŁADNIKI: 190 g roztopionego masła(...)sezamu 10 g chia 1 łyżka midou 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14 minut. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaTort... zwykle robię je na jakąś konkretną okazję i tak też było tym razem - ten właśnie tort przygotowałam na spotkanie rodzinne, ale myślę, że z powodzeniem
Czary - gary w kuchniziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej. Można ją skosztować zarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach. Jest to danie wegetariańskie , niezwykle łatwe, szybkie i tanie. Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca. Jest to danie na prawdę godne wypróbowania! Gwarantuję(...)soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory
Ostra na Słodkosamo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać(...)czasie włożyć do misy miksera, zmiksować na krem, uwaga ja miksowałam na 3 poziomie (z 7) i już po minucie była bliska zwarzenia, także uważajcie, bo bardzo szybko się warzy. Krem z gorzkiej czekolady: 200 gr czekolady gorzkiej (ja użyłam czekolady FinCare z Lidla czerwone opakowanie) 200 ml śmietany kremówki 30% 400 ml śmietany kremówki 30% schłodzone 500 gr serka
moj przepis naPlacki idealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Można je podawać z ulubionymi owocami,śmietaną, serkiem waniliowym lub syropem klonowym. Zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia. Składniki na placki: 2 jajka 250 g jogurtu greckiego / naturalnego 250g mąki pszennej 2 -3 łyżki cukru 2 łyżki oleju roślinnego 30 g świeżych drożdży 150 g mleka(...)pieczenia to wsypcie 2 łyżeczki. Wsypałam cukier. Na koniec dodałam mąkę, olej i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszałam. Można odczekać jakieś 15 minut aby ciasto jeszcze urosło. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładałam po jednej łyżce ciasta. Smażyłam na średnim ogniu aż urosły. Po około 3 minutach przewróciłam na drugą stronę. Podawałam
potrawyregionalneziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej. Można ją skosztować zarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach. Jest to danie wegetariańskie , niezwykle łatwe, szybkie i tanie. Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca. Jest to danie na prawdę godne wypróbowania! Gwarantuję(...)soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory
Ostra na SłodkoJeśli jem mięso to zazwyczaj jest to kurczak, delikatny w smaku, szybki w przygotowaniu. Dzisiejsze pomysły to dowód na to, że kurczak nie musi być nudny, można przygotować dania z kaszą, makaronem czy młodymi ziemniakami, a nawet wykorzystać pozostałe mięso z niedzielnego pieczenia. 10 pomysłów na kurczaka, a wśród nich mój ulubiony przepis na pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem(...)pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem
Moja smaczna kuchniaZainspirowana Matką Smakoterapią (której blog serdecznie polecam) stworzyłam to oto cudo. Nie za słodkie, wilgotne, sycące i baaardzo czekoladowe:) idealne na śniadanie lub przekąskę. Znika bardzo szybko, ale dwa kawałki udało mi się przed Narzeczonym uratować;) Polecam wszystkim czekoladoholikom;) Składniki: 200 g pestek dyni 200 g kaszy gryczanej palonej skórka pomarańczowa (u mnie niestety kupna) - do smaku proszek(...)zmieszaj razem 2. Dodaj proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, len i kakao. 3. Dodaj miód i mleko, wymieszaj 4. Cały czas mieszając dodawaj wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto ma być gęste, ale wilgotne) 5. Dodaj daktyle pokrojone w małą kostkę, następnie jeśli to konieczne dodaj wodę 6. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st., piecz około 40 minut
pyszne zdrowościCiasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm, jego grubość ma mieć ok. 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto przekroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. Bułki układamy mniej więcej w równych odległościach od siebie – i tak bułki zrosną(...)uzyskania białej masy. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać łyżkę wody, jeśli za rzadki, troszkę cukru i ponownie dokładnie utrzeć. Lukier należy zrobić tuż przed polaniem bułek, ponieważ szybko gęstnieje. jego konsystencja ma być na tyle lejąca, by móc spokojnie polać nim bułeczki. PORCJE: 12 sztuk
zabawa smakiem