baru. Za ścianą ludzie, jakby nigdy nic -siedzą, piją Limoncello , jedzą ciasteczka, głośno się śmieją, a ja normalnie jestem głodna. Po ludzku chce mi się jeść coś innego niż ciast z kremem, migdałowych ciasteczek,deserów, lodów.... Patrzę na zegar i myślę , że jak wrócę do domu, to będzie 4.00 nad ranem. I być może sen wcale nie nadejdzie(...)możliwe. Gwarne śmiechy i sztywna mowa ostatnich niemieckich turystów umilkła. Można było wracać do domu, po 4.00 nad ranem. Świtało!!!! Przebiegłam parę metrów i myślałam tylko o jednym, jak szybko zrobić sobie coś dobrego do jedzenia i wskoczyć do łóżka na dwie godziny maksymalnie. Przed piątą rozwożą chleb, kurcze to nie będzie takie możliwe się wyspać! Weszłam do domu. Strzeliłam
Z Kuchni Do KuchniPo wizytach w ulubionym bistro z bajglami sama zapragnęłam przygotować je w domu. Kilka prostych dodatków, niezastąpiony przepis Pani Doroty z Moje wypieki i powstało prawdziwe
Cooking MonsterSzybkie w przygotowaniu muffinki z dodatkiem szpinaku, o niesamowitym, pięknym, zielonym kolorze ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. W wersji bez kremu- do przygotowania w 10 minut :) Składniki: Na 12 sztuk: 180g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do piecze 80g cukru 1/3 łyżeczki soli 100g liści szpinaku 70ml oleju rzepakowego 30ml mleka 1 jajko 1 banan Krem: 150ml(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników. W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z limonki
Kuchnia w czekoladziePrzepis autorski (mój). Tym razem ciasteczek zrobiłam więcej niż zazwyczaj, a pomimo to i tak szybko zniknęły. Wcale się nie dziwię, bo wyszły rewelacyjne! Czekoladowo-owocowa nuta nadała im niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusił i kusił. Ciasteczka są kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze - co świeże(...)puszystości. Miksując - dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym
Di gotujePrzepis pochodzi z jednego z niemieckich czasopism. Jest bardzo prosty, szybki i smaczny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy :) Jeśli ktoś chce zredukować cukier, którego tutaj nie brakuje może pominąć ostatni etap maczania w maśle i obtaczania w mieszance cukru i cynamonu. Zapraszam! Donuts- Muffins Składniki: 2 jajka 370 g cukru 50 ml oleju słonecznikowego (ok 3,5 łyżki(...)cały czas miksując. Kolejno dodać startą gałkę muszkatołową i ponownie zamieszać. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewać ciasto po 2 płaskie łyżki do natłuszczonej foremki do muffinek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika termoobieg- 150'C na 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są gotowe. Studzimy
Tagebuch po polskuKolorowe, kruche ciasteczka... Złociste, okrągłe i kruche. Maślane, delikatnie cytrynowe. Kolorowo przyozdobione posypką. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko! Polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; Szczypta soli; 150 g miękkiego masła; 2/3 szklanki białego cukru; 1 jajo; 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego; Skórka starta(...)miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejskajest to dziwne, bo ciasteczka są cudownie miękkie, czuć w nich wyraźną nutkę cytryny. A najlepiej smakują zapijane herbatą lub zamaczane w tym gorącym napoju. Robi się je bardzo szybko (podobnie jak babkę piaskową), piecze tylko kilka minut więc na pewno ten przepis przyda się na wypadek niespodziewanych gości. Wystarczy się zaopatrzyć w foremki, które nie są drogie- można(...)ubijać aż masa będzie jasna i puszysta. Przestać ubijać, dodać skórkę z cytryny, mąkę i masło. Delikatnie wmieszać je do masy. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Napełniać ciastem do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 5-8 minut aż będą z wierzchu rumiane. Po upieczeniu odczekać chwilę a następnie wyjąć z foremek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplasterków boczku 2 plastry cebuli brązowy cukier ser mozzarella tarty ok 50 g oregano Przygotować naleśniki , rozbić jajko, rozmącić , dodać mleko, cukier, sól i wodę oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes i tyle samo normalnych dużych. nadzienie zielone: Buraki naciowe lub szpinak umyć pokroić niezbyt drobno, wrzucić do blendera, wlać(...)naleśnik smarować masą zieloną, kłaść mały naleśnik i smarować masą czerwoną , zrolować i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać serem i oregano. Na patelni przyrumienić boczek, posypać cukrem i szybko obracać aż cały sie skarmelizuje, to samo zrobić z cebulką po rozdzieleniu na krążki. Ułożyć boczek i krążki cebuli na naleśnikach i zapiec w temp 180 przez
Gotowanie jest łatwebył już tak udany. Skuszeni bezglutenowymi opcjami menu udaliśmy się do Bella Vita . Pierwszym negatywnym sygnałem była cena. Jak się okazało pizza bezglutenowa jest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety(...)dostajemy mniejszy produkt. Jest to po prostu nie fair. Nie najedliśmy (pizza była nie tylko mała, ale też na bardzo cienkim cieście), zapłaciliśmy, poszliśmy na frytki i nigdy tam już nie wróciliśmy. Restauracja Kawelin ul. Legionowa 10, Białystok Miłym zaskoczeniem okazała się restauracja Kawelin , która poratowała nas jedzeniem około 1 w nocy. Zmęczeni i zgłodniali weszliśmy do jednej z nielicznych
Bananowe PoleZachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów :). Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga Moje wypieki . Przepis ten umieszczam(...)misce mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko, sól i 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat
Kulinarne przygody GatityPyszna śniadaniowa propozycja, która nada się także na smakowity podwieczorek lub deser. Miłośnicy placków wszelakich polecają! :D Razem z Dominikiem placki, naleśniki, pankejki i tego typu
Cooking MonsterKolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam
peanutbuttermonsterJuż dawno nie bawiłam się tak dobrze przy robieniu tortu jak przy torcie Minecraft :) Rysowałam projekty na papierze, szukałam składników (niebieska galaretka!) i eksperymentowałam z nowymi ciastami – a właściwie domowymi waflami ryżowymi (z tych eksperymentów mam cały słoik słodkiego ryżu, który chyba nada się tylko na płatki do mleka). Dzisiejszy tort dostaną Krzysiu i Ania, jeśli Wasze dzieci(...)ogniu aż zupełnie się rozpuszczą. Dodajemy masło orzechowe, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Całość można robić na małym ogniu, bo pianki, kiedy stygną, bardzo szybko sklejają ryż. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy na górę dodatkowy arkusz i mocno dociskamy szklanką lub innym kuchennym przedmiotem, który wpadnie nam w ręce. Odstawiamy
Ciastkozercychrupiącą skórką i świetny w smaku domowy bochenek chleba bez drożdży, który przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Szybkie wymieszanie wszystkich składników i do piekarnika. Chlebek bez drożdży to szybka propozycja na dodatek do śniadania czy kolacji. Przygotujecie z niego także chrupiące maślane grzanki, idealne na ciepłe śniadanie w tygodniu. Świeży chleb domowy z prawdziwym masłem smakuje obłędnie. Taki chlebek można(...)pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję kefir lub maślankę, mieszam dokładnie łyżką. Formę keksową smaruję olejem, np. rzepakowym, posypuję dno i boki ziarnami, wkładam ciasto chlebowe, wyrównując smaruję je jeszcze olejem i posypuję wybranymi ziarnami. Chlebek pszenny piekę w temp. 200 st. C przez 40 minut (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce
Zasmakuj Kuchni