Nieco spóźniony wpis "ku pamięci", może być pomocny za rok ;) - chlebek włoski z własnego piekarnika z tego przepisu - świeżo zmielone siemię lniane do posypywania pieczywa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPrzyznam się bez bicia, że mojito jest moim ulubionym drinkiem. Po pierwsze łączy się z wspomnieniami fantastycznych wakacji. Po drugie to idealne dla mnie połączenie smaków
UgotujmyTo.plzapomnienie :) to niesamowicie fajne uczucie :) Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca(...)łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po około 10 minutach wlać resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość. Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu
Codzienna kuchnia niecodziennawykorzystuję to na maksa. Daję jej na wszelkie możliwe sposoby, które przychodzą mi do głowy. Uwielbiamy w domu ciasteczka owsiane więc i tam czereśnie wylądowały :) Robi się je bardzo szybko i można je zjadać tyle ile się da :)) Z czereśniami trzeba się spieszyć, aby szpaki nie były pierwsze:) SKŁADNIKI : na około 30-35 sztuk 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki(...)całe jajko i dalej miksować - do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować - dodać czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia. - z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką - układać na blaszce z sporych odstępach. - piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego
Basia w kuchniKrem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie. Do zrobienia kremu potrzebujesz - 1/2 litra mleka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 200 g masła - 2 cukry waniliowe - żółtko jajka - 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny. Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka(...)minuty). Gotowy budyń przykryj i wystudź. Gdy masa jest już zimna Utrzyj masło na biały kolor. Podczas ucierania stopniowo, po łyżce dodawaj zimny budyń. Miksuj na szybkich obrotach . Trzy banany obierz i zblenduj na jednolitą masę, dodaj odrobinę cytryny, aby nie szczerniał. Dodaj do budyniu z masłem.Wymieszaj. Wyłóż na biszkopt dowolnie, jak lubisz. Ja zrobiłam cienki biszkopt, podzieliłam
Pasje Jolkiłatwo i przyjemnie. Zjada się je zwykle gorące, ale (!) poświęciłyśmy się i przetestowałyśmy - odżyłyśmy jedną i... nawet po 2 dniach nie przypomina wcale kamienia! :) O dziwo, nie czerstwieje bardzo szybko, i ani jej smak, ani - nazwijmy to - konsystencja, nie ulega zmianom. Do tego jeszcze ten nieziemski zapach w domu... Od razu jest jakby bardziej... rodzinnie i przyjemnie. To jak ocieplenie(...)ciepłym miejscu. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie urywamy po kawałku i formujemy bułeczki, turlając je w dłoniach. Dłonie możemy obsypać
Wypisz WymalujWprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut ( w tym 20 minut pieczenia(...)pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke). Babeczki urosną podczas pieczenia, dlatego proponujemy wykładać ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości papierków. Pieczemy około 20-25 minut do suchego
Kolizje SmakówJuż się śmieję, bo zawsze, ale to zawsze jestem pytana na szkoleniach cukierniczych o to, jakie ciasta są moimi ulubionym – jednogłośnie odpowiadam SERNIKI . Tak, Wy też dobrze wiecie, że serniki darzę miłością dosłownie bezgraniczną i to sernik króluje zawsze u mnie na blogu. Ta miłość do serników zaczęła się mega dawno, ale to skojarzenie, że ja, Ostra na Słodko(...)zagotować, bo straci właściwości! Dodajemy 3 lyżki masy serowej, mieszamy, a następnie całość wlewamy do pozostałej masy, mieszamy. Wylewamy szybko a biszkopty, wygładzamy, chłodzimy conajmniej 30 minut. Uwaga! Masy śmietanowe i śmietanowo-serowe z żelatyną sztywnieją bardzo szybko – należy postępować błyskawicznie! WARSTWA TRUSKAWKOWA: Żelatynę zalewamy wodną, mieszamy, dostawiamy. Truskawki miksujemy na puree, dodajemy cukier, podgrzewamy. Wsypujemy galaretkę, dodajemy żelatynę
Ostra na SłodkoJeśli masz delikatną skórę pod pachami, doceniasz naturalne i tanie kosmetyki, to jest produkt właśnie dla ciebie! Delikatny, naturalny i bezpieczny dezodorant. Ten Naturalny Krem ma
IzaGotujepokarmowym. Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia, co pozytywnie wpływa na kondycję kości i zębów. Jeśli szukacie nieco zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych słodkości wypróbujcie ten przepis. Nie jest skomplikowany, za to szybki w przygotowaniu, co jest jego dodatkową zaletą. Możecie wykorzystać wegańskie lub bezglutenowe herbatniki. Składniki: 170 g herbatników 200 g kaszy jaglanej 500 ml mleka kokosowego 500 ml wody 1 łyżka(...)miksujemy na idealnie gładki krem przypominający budyń. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy połowę herbatników. Na ciastka wykładamy przygotowany krem jaglany, przykrywamy go resztą herbatników. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, aby krem mocno stężał. Przed podaniem Napoleonkę oprószamy pudrem z ksylitolu (ksylitol roztarty w moździerzu) i możemy udekorować owocami
Smakowity Blog Kulinarnyspora porcja mięsa, której my nie daliśmy rady zjeść. Zamrożone resztki indyka wykorzystałam na krokiety. Krokiety z indyka przypominają krokiety z kurczaka . Jest to smaczny i w miarę szybki obiad. Moje dzieci bardzo lubią naleśniki nadziewane mięsem i z ketchupem. Ja jednak wolę krokiety z sosem. Do tych z indyka ugotowałam sos pieczarkowy ze sporą dozą świeżego tymianku. Mięso(...)żałuję nadzienia, a krokiety smażę na prawdziwym maśle. Lubicie krokiety? To danie można przygotować na wiele sposobów. Urozmaiceniem mogą być naleśniki. Często przyrządzam szpinakowe krokiety , gdzie do naleśnikowego ciasta dodaję zmielony szpinak. Szpinak dodaję również do nadzienia jak w przepisie na krokiety z mozzarella i kurczakiem . Do krokietów z indyka można dodać brukselkę . Krokiety z indyka 12 sztuk Składniki
codojedzeniaDzień dobry :-) Dziś już piątek, zleciał ten tydzień szybciutko. U mnie przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z pesto z bazylii. Robi się je szybko, a z pesto smakują rewelacyjnie. Najlepsze cieplutkie, ale na zimno też super. Oczywiście na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku. Polecam i miłego piątku wszystkim życzę :-) Składniki: 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych(...)minut ściereczką. 2. Jeśli robimy z suchych drożdży to na stolnicę lub do misy robota przesiewamy mąkę dodajemy sól, cukier, suche drożdże, mieszamy, dodajemy mleko i oliwkę, zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. U mnie około 15 minut. Jeśli robimy z drożdży świeżych to mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn i pozostałe mleko, zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. 3. Wyrobione ciasto
kruche babeczkipęknięcia się pojawiały. Aż odkryłam ten przepis z gorącą wodą, jest rewelacyjny, ani jedno pęknięcie nie pojawiło się na krokietach! teraz zwijanie krokietów nie jest problemem, a praca idzie szybko i bez nerwów. Dziś przepis na tradycyjne krokiety z kwaskową kiszoną kapusta pachnącymi pieczarkami w mocno chrupiącej panierce podane z własnoręcznie ukiszonym barszczykiem. I nic więcej nie trzeba:) Składniki(...)Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko i jajka, chwilę miksować mikserem, następnie dodać gorącą wodę i znów miksować. Dodać olej oraz mąkę i znów miksować na gładka masę, odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu. Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać małą ilością wody, dodać listek
Krylowa KuchniaCzekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym W mojej kuchni bardzo cenię sobie szybkie i proste przepisy. Dotyczy to zarówno dań wytrawnych, jak i słodkości. Na pewno wiele z Was uważa tak samo. A co zrobić gdy mamy ochotę na słodkie ciacho, ale nie chce się nam włączać piekarnika, albo po prostu go nie posiadamy? Wtedy robimy takie pyszne czekoladowe(...)Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Drożdżówki z agrestem i kruszonką Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym Proporcje na 4 foremki o średnicy12 cm Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki Spód: 170 g krakersów 50 g roztopionego masła
Kulinarne przygody GatitySzybkie i smaczne placuszki z dodatkiem twarogu. Ja bardzo lubię wszystko, co zawiera twaróg. Ostatnio w telewizji śniadaniowej, smażyli takie placki i tak mi smaku narobili, że też musiałam zrobić :) Tym bardziej, że dawno nie robiłam placków, a od czasu do czasu, bardzo lubię. Placki można po usmażeniu, posypać cukrem pudrem. Można też dodać mniej, lub więcej cukru. Zależy(...)Rozgnieść widelcem, można też przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka, cukier i mąkę. Wymieszać żeby składniki się połączyły. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać stopniowo do ciasta. Po każdym dodaniu białek. Wymieszać łyżką, do połączenia składników. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać łyżką placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu, można posypać
Agusiowe smakołyki