Kilka ostatnich miesięcy czas biegł tak szybko, że kompletnie nie potrafiłam zorganizować się i pamiętać by na czas wziąć udział w co miesięcznej Piekarni. Tym razem nie mogłam sobie jednak odmówić upieczenia tego chlebka!!! nawet zepsuta, tuż przed pieczeniem, dolna grzałka w piekarniku nie popsuła mi szyków. Lekki, smaczny chlebek, choć zdecydowanie najlepszy tego samego dnia. Polecam. O Styczniowym Pieczeniu informacje(...)mieszamy z cukrem i drożdżami. Pozostawiamy w ciepłym miejscu około 10 minut. Mieszamy z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykrywamy folią i zostawiamy w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka
Dzieje kuchennej Wiewiórybyło danych z jakiego...) postanowiłam go jak najszybciej wypróbować i to był strzał w dziesiątkę. Od tej pory już kilkakrotnie pojawiały się na naszym stole i zawsze tak samo szybko znikają. Ja użyłam do ich przygotowania rodzynek jumbo gold ( smakują jak landrynki ) ale mogą być każde inne. Polecam bardzo gorąco, bo pracy przy nich niewiele a efekt zadziwi wszystkich... Składniki(...)ksylitolem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze
Smaczne ZdrowePierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji
Ze smakiem bez glutenuNaszła mnie ostatnio straszna ochota na domowe ciasteczka. Przeszukałam szafki w kuchni i ... z dostępnych składników powstały te oto małe słodkości - nadziane ciasteczka migdałowo-orzechowe z
Słodkie okruszkiczęsto, kiedy tylko mamy ochotę na nieco słodkości. Są obłędnie kruche i pachną płatkami jęczmiennymi lub owsianymi, zależy na jakie mam ochotę w danym momencie. Proste do przygotowania i szybkie. Ostatnio jestem bardzo zabiegana i nie zawsze mam czas na zwykłe zakupy z pomocą w takich momentach przychodzi mi sklep spożywczy online , zawsze jestem mega zadowolona z obsługi(...)się między innymi pyszne naturalne miody i jeden z nich użyłam do tych ciasteczek. Oferta sklepu jest mega ciekawa, ceny przystępne, więc koniecznie musicie zajrzeć. Dzięki zakładkom tematycznym można szybko odszukać interesujące nas produkty, szata graficzna sklepu jest przejrzysta, jeśli więc nie lubicie lub nie macie czasu na stacjonarne zakupy i chcecie zaoszczędzić swój czas to polecam zakupy z pozycji
Wanilia i KardamonDziś mam dla Was nie tylko pyszny przepis na lekkie i szybkie w przygotowaniu roladki z tortilli z serkiem wiejskim. Chciałabym Wam też napisać kilka słów o tym, dlaczego warto pić zakwas buraczany . Osobiście uważam, że warto sięgać po to co naturalne i wzmacniać nasz organizm od środka. Pamiętajmy, że zdrowie ma się tylko jedno. Często nie trzeba wiele(...)roladki z tortilli z serkiem wiejskim Jak to zawsze u mnie bywa poza dużą dawką informacji pojawia się też prosty i pyszny przepis. Dziś polecam Wam pyszne i szybkie w przygotowaniu roladki z tortilli z serkiem wiejskim. Idealne na śniadanie lub w ramach lekkiej kolacji. A co do roladek? U mnie oczywiście mała szklaneczka zakwasu z buraka. Duet idealny
Słodkie okruszkiczytania: 3 min Pierniczki w stylu skandynawskim są kruche i niesamowicie aromatyczne. Podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny aromat korzennych przypraw. Pierniczki wypiekać należy z bardzo cienkiego ciasta, wtedy są najlepsze! Ja zaszalałam i ozdobiłam je lukrem, pięknie ozdobią choinkę na Boże Narodzenie. Oczywiście dekoracje lukrem można zostawić na okres tuż przed świętami, a wcześniej upiec ciasteczek. Choć(...)składniki, wymieszać. Dodać jajko i przestudzoną melasę z masłem i cukrem, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Odcinać niewielkie kawałki ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Postarajcie się rozwałkować ciasto dość cienko, ciastka będą lepsze. Następnie foremkami wycinać ciastka. Układać wykrojone pierniczki na blaszce wyłożonej
SprawdzonaKuchnia.plprzykryta kocem i marze... o spaniu :P Tak kochani, ale jeszcze kilka obowiązków trzeba dopełnić zanim dam pójdę w objęcia morfeusza :) Jak ostatnio wspominałam, najbardziej cenię sobie ostatnio kuchnię szybką i nieskomplikowaną. A dzisiejsze rogaliki na pewno się do takich zaliczają. Składają się bowiem tylko z 3 składników (nie licząc nadzienia)! Tak, tak :) Są już od dłuższego czasu hitem internetu(...)długo można je przechowywać, gdyż zniknęły jeszcze tego samego dnia :) Składniki na 24 sztuki: 250 g masła 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy go na 8 kawałków. Na zewnętrzne końce kawałków ciasta kładziemy porcję marmolady i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt
My simple kitchenPomysł na szybkie do przygotowania i tanie placuszki. Do ich przyrządzenia nie będziecie potrzebować mleka ani masła. Wystarczy tylko kilka składników. Uwierzcie mi na słowo - poniższe słodkości przygotujecie z niemowlakiem na biodrze 😂 Placuszki świetnie smakują podane z owocami, słodkimi sosami, dżemem czy też frużeliną, np. truskawkową. Idealne na drugie śniadanie. Dobrze s makują podane na ciepło jak i też(...)mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól. Sypkie składniki wymieszać. Następnie wbić jajka, olej i wlać wodę. Za pomocą trzepaczki, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstanie dosyć rzadkie ciasto. Rozgrzać suchą, teflonową patelnię. Placuszki smażyć na większym ogniu. Przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią się bąbelki powietrza i placki od spodu będą rumiane. Uwaga: 1 placuszek
UgotowaćBardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakują znakomicie! Doskonałe na niedzielne popołudnie przy kawie lub herbacie, a może kieliszku malinowej nalewki. Kto wie?! Dodatek malin bardzo fajnie komponuje się z puszystą i mokrą zarazem babeczką. Wierzch możemy posypać cukrem białym przed pieczeniem, lub cukrem pudrem po upieczeniu. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)proszkiem do pieczenia, mieszamy obie miski. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ja tym razem piekłam w dużych kartonowych foremkach do muffinek. Wyszło mi 8 sztuk z taj proporcji ciasta. Nakładamy ciasta około 1/2 wysokości foremki, na wierzch wkładamy po około 4-5 owoców maliny, dokładamy po 1-2 łyżki ciasta i na wierzch kładziemy 3-4 maliny. Muffinki wkładamy
Życie zaczyna się w kuchnidodać, nic ując! Pisząc ten tekst zajadam się akurat TYMI BATONIKAMI Bonuty ( nawet przepis video jest ), ale tylko dlatego, że tych z masłem migdałowym już nie ma. Dzieciaki szybko się z nimi rozprawiły. Zresztą zawsze jak robimy zdjęcia i jest coś z czekoladą, to tylko czekają aż Sylwia powie, że sesja zdjęciowa się skończyła i mogą próbować. Zawsze jest kłótnia(...)łyżki mleka kokosowego Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wychodzi za gęste można dodać łyżkę mleka kokosowego ( zależy od masła ). Formujemy ciasto w małe dyski i odstawiamy do zamrażarki na około godzinę. Kolejno rozpuszczamy w garnuszku czekoladę, olej kokosowy oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i w tak rozpuszczonej czekoladzie zanurzamy nasze ciastka. Ciastka keto
PaleoLifeJeśli ktoś ma problem z gośćmi, którzy nagle się zapowiadają 😏, bo akurat są przejazdem w Twoim mieście, to zawsze można zrobić gofry dalmatyńskie. 😚Szybkie proste i efektowne. 😗Dodatkowo jeśli poda się na ostro, z warzywami i ziołami dalmatyńskimi to szok gwarantowany. Czym bardziej ostre🔪 tym szok większy Ok! Żartuję, na pewno zrobią wrażenie bo zazwyczaj gofry(...)łyżeczka sody 1 łyżeczka octu jabłkowego Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki. Smażymy gofry do zrumienienia i podajemy z domowym dżemem np.dyniowo-jabłkowym. Jeśli wolimy śniadania wytrawne, do ciasta dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i zioła (np. zioła dalmatyńskie ), smażymy i podajemy ze smażoną cebulką, pieczarkami lub ketchupem. Autorka przepisu: Małgosia Kasperska
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKresowe kotlety ziemniaczane z twarogiem są super zamiennikiem dla mięsa na naszym talerzu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i mega sycące. Nadzienie oczywiście można zmienić na pieczarki, suszone pomidory, mięso czy szynkę z żółtym serem. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi. Składniki na 4-6 porcji: 800 g ziemniaków 1 jajko(...)kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Twaróg wymieszać z zeszkloną cebulką, jednym jajkiem, szczyptą soli i pieprzem. Do ostygniętych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy na dość kleiste ciasto. Formujemy placuszki, nakładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem.Tak uformowane kotlety smażymy na gorącym oleju. Na koniec odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym i gotowe! Możemy z podać z sosem np. koperkowym
Dominacja smakuGordona Ramsaya , a dzisiaj przedstawiam Wam przepis na najlepsze ciasteczka brownie Bardzo czekoladowe, z chrupiącą skorupką i miękkim, wilgotnym wnętrzem i w wersji XXL. Robi się je bardzo łatwo, szybko i przyjemnie. Jest idealne na leniwe popołudnie do gorącej kawy. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Ciasteczka brownie (8-10 dużych ciastek) Składniki: 120 g masła, pokrojonego(...)jajku, dokładnie miksując po każdym. Dodaj kakao, mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę i sól, i miksuj na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i włóż ciasto na 15 minut do lodówki. Uformuj z ciasta 8-10 tej samej wielkości kulek i rozłóż je na wyłożonych papierem do pieczenia 2 blaszkach. Muszą być w sporych odległościach
karmelowyIdealne na kolację i raczej szybkie w przygotowaniu. Sprawdziły się również jako drugie śniadanie w pracy - po podgrzaniu w piekarniku lub mikrofali były jak świeżo usmażone. Z podanych składników wychodzi kolacja dla 3 osób - ok 12 sporych racuchów. Składniki: 300 ml mąki bezglutenowej biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki 100 ml mąki kukurydzianej 1 opakowanie drożdży suszonych 2 czubate łyżki cukru(...)ciepłym mleku. Jajko roztrzepać. Ciepłe mleko i jajko dodać do mąki i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - 30 minut wystarczy. Ciasto nie musi rosnąć długo bo temperatura na patelni zmusi drożdże do intensywnej pracy. W międzyczasie obrać jabłko, pokroić na równe kawałki o grubości ok. 2-3 mm. Dodać do wyrośniętego ciasta
Ze smakiem bez glutenu