Syrniczki to chyba jeden z naszych ulubionych pomysłów na śniadanie. Bardzo szybkie, łatwe i przepyszne! Można znaleźć tysiące różnych przepisów na syrniki i każdy z nich będzie się czymś różnił od poprzedniego. Nasze syrniczki na przykład wyróżnia to, że dodajemy do nich tylko odrobinę mąki i w ogóle nie dodajemy proszku do pieczenia. Dzięki temu są bardzo, ale to bardzo(...)jajko i przesiewamy mąkę. Dokładnie mieszamy. 3) Może słowo o konsystencji! Całość powinna mieć konsystencję bardzo mokrego twarogu. Mąka jest tu jedynie dodatkiem, bo najważniejszy jest tu zdecydowanie twaróg! "Ciasto" kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna czubata łyżka to jeden syrniczek. Staramy się użyć łyżki do lekkiego rozprowadzenia ciasta i nadania mniej więcej okrągłego kształtu naszemu syrniczkowi. Smażymy po około
Roślinożerni urlopowiczenich bazowały na lekkich, zdrowych i świeżych składnikach. Do zrobienia samych klusek możemy natomiast wykorzystać pełnoziarnistą mąkę zamiast klasycznej białej. Wbrew pozorom te ziemniaczane kluseczki to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Moje gnocchi wymagają jedynie dwóch prostych składników, które większość z Was ma pewnie pod ręką. Najbardziej czasochłonne w przepisie jest ugotowanie ziemniaków, ale żeby było jeszcze prościej(...)ogniu żeby odparować jak najwięcej wody Jeszcze ciepłe ziemniaki roznieść i posolić Kiedy temperatura ziemniaków pozwoli już na ich swobodne ugniatanie dłońmi dodawać po łyżce mąki i ugniatać jak ciasto, aż otrzymamy w miarę zwartą konsystencję. Masa nie może być bardzo zbita, dodajemy jedynie tyle mąki, aby dało uformować się z ciasta wałek, a odkrajane kluseczki nie rozpadały się
HealthyCreationskilka godzin zanim zasnął, a drugi raz udało mi się tylko otworzyć uprzednio zamknięty i zapisany post z tytułem. Sukces, nie? Dlatego teraz, bez zbędnych ceregieli muszę w miarę szybko wszystko ogarnąć, bo naprawdę chciałabym w końcu podzielić się z Wami tymi krokietami! Nie jest to mój pomysł i nawet nie zagłębiam się dokładnie czyj, ale ja podpatrzyłam(...)gotujemy do miękkości. Wodę odlewamy a ziemniaki pozostawiamy na ok 20 minut do przestudzenia po czym przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajko, obie mąki oraz odrobinę pieprzu. Wyrabiamy na gładkie ciasto, byle nie za długo. W międzyczasie jak ziemniaki stygną, przygotowujemy farsz. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy
Kuchnia w czekoladziePlacuszki to idealna propozycja na obiad szybki, smaczny i tani. Często robię je na piątkowy obiad, lub w sobotę, kiedy to wszyscy są pochłonięci weekendowymi porządkami domowymi. Można zrobić je dosłownie ze wszystkiego: z ziemniaków , z cukinii oraz na słodko z jabłek . Można podawać je na obiad, jako samodzielne danie lub jako słodką przekąskę czy podwieczorek. Często robię je wtedy(...)miksera na puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg i mąkę pszenną- cały czas miksując. Dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy łyżką. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po dwie łyżki masy, formujemy owalne placuszki. Smażymy je z każdej strony na złocisty kolor. Sernikowe placki podajemy na ciepło. Placuszki przed podaniem można posypać
Pobite gary Barbaryprzypadku placuszki nie musiały długo czekać na dziecięcą aprobatę. Zamiast mąki pszennej, która lubi utwardzać placuszki, dodaję zdrowszą mąkę dyniową, a sos wzbogacam cynamonem w efekcie otrzymujcie pyszne, szybkie i zdrowe danie. Cukinia odkwasza organizm i poprawia przemianę materii, pomidory natomiast swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają głównie dzięki dużej zawartości antyoksydantów i likopenu. Składniki na ok 3 porcje Czas(...)usuwamy pestki, pozostałą część ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko i mąkę dyniową, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przewracamy placuszki bardzo delikatnie, przekładamy placuszki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiaru oleju 4. Podajemy z gorącym sosem pomidorowym i posiekaną
Słodki Kompromisrozkładam tło, statyw i akcesoria Zanim dotknę się do jedzenia, mój mini plan zdjęciowy musi już na mnie czekać. Wszyscy znani fotografowie kulinarni powtarzają, że trzeba sfotografować potrawę bardzo szybko, zaraz po jej przygotowaniu. Inaczej straci ona świeżość i na zdjęciach będzie to od razu widoczne. Staram się trzymać tej zasady, szczególnie w przypadku potraw takich jak sałatki. Rozkładam więc(...)sałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty kanapkowe, gulasze będą dobrze wyglądać także dzień po ugotowaniu. Bardzo często potrawę gotuję dzień wcześniej, żeby mój Mąż mógł wziąć ją ze sobą do pracy. Robię zdjęcia (wreszcie
Chilli Czosnek i OliwaDzieciaki, już 5 lat jesteśmy z wami. Dzisiaj nasz blog obchodzi 5 urodziny. Aż nie chce mi się wierzyć. Tak szybko zleciało... 5 lat temu zupełnie nie wiem po co, jak i dlaczego wymyśliłem, że będę się z wami dzielił przepisami na chleb. Bo właśnie 5 lat temu zaczynałem prowadzić ten blog z pomysłem, że będą tutaj wyłączanie przepisy(...)uznałem, że maszyna jest dla przedszkolaków, trzeba się wspiąć na wyższy level. Maszyna poszła w kąt (a konkretnie na lodówkę), a ja zacząłem chleby piec sam. To znaczy wygniatałem ciasto ręcznie i piekłem w piekarniku. To okazało się o wiele przyjemniejsze. Bo miałem kontakt z tym co robię, większą kontrolę nad tym. I tak znowu minął mi jakiś czas
Marder&Marder ManufactureKiedy mam ochotę na szybkie ciasteczka zazwyczaj piekę owsiane. Dlaczego? Ot, to dlatego, że mam poczucie, iż owsiane są o wiele zdrowsze niż klasyczne maślane - chociaż wiele zależy również od dodatków :) Z ciasteczkami owsianymi możemy bawić się do woli, idealne są i z czekoladą, bakaliami czy też z tartymi świeżymi owocami. Gama dodatków dowolna i za każdym razem możemy piec(...)utartej margaryny dodajemy suche składniki i całość mieszamy do połączenia, dodajemy mix bakalii i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie 30 minut z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce do pieczenia Rozgniatamy kuleczki widelcem formując ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez około 17 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkideser z serkiem i owocami lub po prostu dżemem. Bułeczki dodatkowo obficie posypałam ziarenkami od "Ziarenkowa" :) Te ziarenka są tak świetne, tak smaczne, tak do wszystkiego pasujące i tak szybko znikające z paczuszki, że.......już ich nie ma :( Uwielbiam dodawać je do wszystkiego, do zwykłej owsianki, która od razu nabiera wyśmienitego smaku, do jogurtu z dodatkiem świeżych owoców(...)rozbełtać Przygotowanie (takie same dla dwóch rodzajów bułeczek) Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i ksylitol, odstawić na 10 minut. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Formować bułeczki wg własnych upodobań, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać duuuuużą ilością ziarenek :) Odstawić na 20 minut. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na 10 minut na 150*, a następnie
Zdrowie na języku :PWczoraj Ptysia miała urodzinki. Trzecie. Póki co nadal zachowuje się jak szczeniak, i w sumie tak wygląda, więc trochę ciężko mi zaakceptować tak szybko przemijający czas. Dlaczego BaleTina ? Otóż ostatnio naszym z C. ulubionym zajęciem jest wymyślanie psich marzeń . W związku z tym Tina chce być (jesteśmy tego absolutnie pewni): baleriną, bo tańczy przed nami na dwóch łapkach(...)Przepis znalazłam na blogu Na słodko lub wytrawnie , ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dorzuciła. Tym razem jest to tylko odrobina majeranku. Do wyrobu ciasta użyłam oliwy aromatyzowanej chilli - nadała ciekawego aromatu. Poza tym zamiast 12, zrobiłam 9 bułeczek, co oznacza, że są całkiem solidnej wielkości. Mimo dużej ilości nadzienia nie rozpadały się podczas jedzenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeswoją przyszłość zbudować z Petrem, ukraińskim rówieśnikiem. Ojciec Zosi zdecydował jednak, że dziewczyna zostanie żoną owdowiałego sołtysa, Macieja Skiby. Będzie wychowywała jego dzieci i pracowała w gospodarstwie. I to szybko, bo zbliżają się żniwa. Wybucha II wojna światowa. Jej początek oraz okupacje - najpierw radziecka, a następnie niemiecka - wpływają na eskalację konfliktów w wołyńskim społeczeństwie. Wyzwolone przez wojnę nacjonalistyczne zapędy oraz(...)fanatykom, a zło nazywać złem, nieważne jakie będzie dla niego usprawiedliwienie. Po seansie znalazłam uspokojenie w intensywnej pracy, a przed weekendem także w kuchni. Piekłam da mojego taty, Andrzeja, ciasto imieninowe. Jak zawsze starałam się, by było wyjątkowe, więc szukałam fajnego przepisu. Znalazłam go na kwestii smaku , ale zmodyfikowałam po swojemu. Zapraszam Was dziś na to pyszne ciasto w nowej
W mojej kuchniNa poprawę humoru i pogody dziś delektujcie się recenzją czekolady coraz bardziej znanej marki Vivani. Do tej pory opisywałyśmy z tej firmy białą z mango
Candy PandasDziś wpis o szefie kuchni, który jest moim autorytetem w kwestiach kulinarnych i o człowieku, którego temperament i ekspresja sprawia, że jedni go kochają, a drudzy
Cooking MonsterDziś kolejne wypiekanie na śniadanie :-) Tym razem placki pochodzące z bloga Kwestia smaku . Delikatne, aromatyczne, w oryginalnym przepisie smaży się bez tłuszczu, ja dodałam masło klarowane
Czary - gary w kuchniJedną ze stałych pozycji w naszym obiadowym menu to pomidorówka. Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą. Możemy ją podać na wiele sposobów
IzaGotuje