szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1587/2080)

Suflet czekoladowy 113

łączymy z mąką. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Utarte żółtka mieszamy z czekoladą, a potem do tej masy dodajemy białka. Całość łączymy bardzo delikatnie i powoli, szybkie mieszanie bądź ubijanie odbierze sufletowi puszystość. Formy do sufletu smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można cukrem pudrem, ale należy wziąć pod uwagę fakt, że to dodatkowo dosłodzi danie). Najlepiej smarować(...)mieć konsystencję piankowego musu, a po ostygnięciu nie może zamienić się w ciastko. Gdy wbijemy łyżeczkę w suflet idealny, ta przechyli się nieznacznie, poza tym po włożeniu jej w "ciasto" będzie opadała.  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Daktylowe ciasteczka żytnie na Światowy Dzień Kota 151

roku jest wyjątkowy. Dlatego też kształt ciasteczek musiał być adekwatny do dzisiejszego święta :) A że dodatkowo mamy końcówkę karnawału to warto te ciastka upiec - są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie zawierają mąki pszennej ani dodatkowego cukru(chociaż miłośnikom słodkich wypieków polecam dodanie kilku łyżek cukru bądź ksylitolu, aby wyszły słodsze - moje są na bazie samych daktyli(...)pieczenia, pokrojone daktyle i zmiksować. Dodać jajko i masło, a potem wymieszać do uzyskania masy o konsystencji miękkiej plasteliny (w zależności od potrzeby albo dodać masło albo mąkę). ¼ ciasta wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wykrawać ulubione kształty(kotków wyszło mi 30 sztuk) Wstawić blaszkę z ciasteczkami do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie, ciasteczka powinny być

FitKot
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3974

miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat i dałam mu 10 minut aby odpoczęło. Ciasto p rozwałkowałam i uformowałam w bochenek chleba. Po prostu zawinęłam w identyczny sposób jak zwijam krokiety :) Chleb ułożyłam w formie do chleba Crusty Bake Kitchen Craft, przykryłam ściereczką i odstawiłam(...)czasie zmniejszyłam temperaturę na 200 stopni i piekłam kolejne ok. 20 - 30 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc sprawdzajcie sobie stan upieczenia chleba. Gdybyście zauważyli, że wierzch chleba szybko się rumieni, przykryjcie wierzch folią aluminiową, wystarczy lekko przykryć. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Chleb pszenno żytni z otrębami 289

ilością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich. Bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość pod warunkiem że nie zostanie za szybko zjedzony :)  Ja proponuję od razu upiec dwa bochenki. Składniki: 180 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 250 g mąki pszennej typ 500 EKO Młyn Kopytowa 150 g aktywnego(...)końcówką haka do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  Keksówkę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1-1,5h. Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni

Ala piecze i gotuje
BABKA Z ŻURAWINĄ I MORELAMI 154

Postanowiłam więc połączyć te dwie rzeczy i upiec babkę z żurawiną. Dla urozmaicenia, i żeby nie wyszła zbyt sucha, dorzuciłam kilka pokrojonych moreli z puszki. Przepis jest prosty i szybki.  A babka bardzo smaczna, pachnąca skórką cytrynową i żurawiną.... super do popołudniowej herbatki :)) Składniki: 2 całe jajka 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 140 g cukru 70 g stopionego(...)wystudzone masło, mleko, olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st

Walijskie Pichcenie
Zalewajka 88

Zalewajka żurek z ziemniakami czyli zupa bieda z okolic Łodzi. Zalewajka tradycyjna czyli żurek z ziemniakami i grzybami to kultowa zupa z okolic mojej rodzinnej Łodzi

Cztery Fajery
Rieska. Ziemniaczane chlebki z Finlandii 127

Skandynawia, a w konkretnie Finlandia, zajmują szczególnie miejsce w moim sercu. Wszystko zaczęło się od muzyki (tak uwielbiam ciężką, fińską muzykę, ale zakochałam się w również

Szybko Tanio Smacznie
Rieska. Ziemniaczane chlebki z Finalndii 107

Skandynawia, a w konkretnie Finlandia, zajmują szczególnie miejsce w moim sercu. Wszystko zaczęło się od muzyki (tak uwielbiam ciężką, fińską muzykę, ale zakochałam się w również

Szybko Tanio Smacznie
Szybkie ciacho z mikrofali 149

Czasem mamy wielką ochotę na coś słodkiego, a w domu kompletnie nic nie znajdziemy. Jak na złość sklepy są pozamykane, lub mamy dzień lenia :P Ja

Pudełko rozmaitości
Makaron ze szpinakiem i szparagami 211

Makaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
EXPRESOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 93

Proste, łatwe, tanie, szybkie do wykonania i oczywiście baaardzo smaczne. Myślę, że to wystarczy, aby zachęcić do ich wykonania tych, którzy nie znają jeszcze tego przepisu 😉 Składniki: 2 małe jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki  mąki 1 szklanka  mleka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 duże jabłko cukier(...)pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko, skórkę z cytryny i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.  Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania