Pięknie optymistyczna w kolorze – bo ugotowana marchewka wcale nie traci swojej werwy. Ta prosta zupa to naprawdę tylko kilka składników. Świetnie posłuży jako baza do rozbudowy
Karo in the Kitchenwykorzystania melisy w przepisach przekonuje nas Laura następującymi przepisami rozgrzewającym naparem na dobry sen czy najdelikatniejszy mus z melisy z wodą z kwiatu pomarańczy. Mięta która tak szybko rozrasta się u mnie w ogródku i przepisy na jej wykorzystanie to Kisiel Mojito, Truskawki z Hotelu St James. Liść laurowy który od kilku lat w PL możemy kupić(...)czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki. I na samym końcu rosnący w mojej doniczce rozmaryn i słodkie nerkowce w rozmarynie czy angielski curd
Kuchnia na wzgórzuPrzepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Krem - 1 l mleka - 3 budynie - 6 łyżek cukru - 300 g masła Galaretka - 3 galaretki truskawkowe - 3 jabłka posypka kokosowa - 300 g kokosu - 150 g masła - 4 łyżki cukru(...)małą kostkę zalać 1 l gorącej wody wsypać galaretki mieszać aż się rozpuszczą 4. Posypka - masło rozpuścić dodać cukier i kokos chwilę prażyć cały czas mieszać (uważać szybko się przypala )zostawić ostygnąć 5. Zimny biszkopt przełożyć kremem dać galaretkę i posypkę
W królestwie smaków BeatyJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych z zieloną pietruszką i serem feta. Uwierzcie mi na
UgotowaćLeniwe kluski smażone z cebulą powstały już jakiś czas temu przez zupełny przypadek, dzięki "przeciągowi" w lodówce. Jednak okazały się tak smaczne, że postanowiłam przygotować je
Kuchenne zapiski Edytymisek żeby wyrastały. Przykrywamy i zostawiamy na 2,5 godziny. Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto z miski, rozpłaszczamy je i z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka. W ten sposób napinamy dolną część chleba, która potem będzie górą bochenka. I wkładamy znowu do miski do wyrastania. Po drugiej godzinie robimy to samo. I po kolejnych(...)się jeść gorącego chleba, ale ten zaraz po wyjęciu z piekarnika smakował obłędnie. Ukroiłem sobie trzy kromki, położyłem kawałek twardego masła, takiego prosto z lodówki i obserwowałem jak się szybko rozpuszcza i wnika w strukturę chleba. Mniaaam... Razem ze mną przy piekarniku stały: Monika z Niezapomnianych Smaków Justyna z Gotowanie i Pieczenie - I love it Kinga z Małe Kulinaria Iwona
Marder&Marder ManufactureSmaczne i szybkie w przygotowaniu pożywne ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem. Bez mąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52). Składniki(...)masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenkaświeżej, prosto z ogrodu to oczywiście możemy posiłkować się herbatami miętowymi czy miętą z marketu. Jeśli jednak mamy możliwość to warto kupić prawdziwą, dobrą miętę... jeśli nawet nie do ciasta, to po prostu do picia czy innych potraw. Oprócz tego aby uzyskać miętowy smak (nie rozcieńczając kremów zbytnio) będziemy potrzebować kropli miętowych z apteki. Nie lubię używać aromatów, dlatego krople(...)oraz stać się bardzo jasna - praktycznie biała). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę i kakao i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie (ale zarazem szybko) wszystko mieszamy. Robimy to drewnianą pałką lub po prostu łyżką. Nie używamy już miksera, gdy dodajemy białka! Tak przygotowaną i dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem
Jedzeniomaniatego kremu przymierzałam się od dawna. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity. Teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd :) Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki >>klik , zmodyfikowałam(...)kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :) Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego
Codzienna kuchnia niecodziennaczęściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię pankejki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a takie przepisy są w sam raz w pośpieszne dni lub jako deser z rana przed szkołą, lub pracą. Ja zazwyczaj robię pankejki o mniejszej średnicy, bo takie(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta. Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Zapraszam do oglądnięcia wideo z przygotowania Pankejków: Smacznego
Kuchnia ŁukaszaMoja rodzina bardzo lubi zapiekanki, ale z kaszy nigdy wcześniej nie robiłam. Kaszy bulgur też wcześniej nie znałam. Kiedy zobaczyłam ją na półce w sklepie to
kuchnia doskiDania z makaronu należą do moich ulubionych. Tak naprawdę makaron mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Lasagne znajduje się w czołówce mojego makaronowego menu
Złote przepisyświetnego prawdziwego miodu lipowego z pasieki Wowka prosto z serca Warmii, moje ostatnie odkrycie, najlepsze miody pod słońcem. Co ich wyróżnia ? Fenomenalne smaki, smaki dzieciństwa… piękne słoiczki i szybka bezproblemowa dostawa. Brakuje słów by je opisać. Oprócz klasycznych takich jak rzepakowy, lipowy, gryczany, czy spadziowy uznaniem cieszą się te smakowe takie jak: truskawka, malina, czy czarna porzeczka(...)Mąkę pszenną przesiać na stolnicę lub matę silikonową, wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać miód i miękkie masło , wbić jajko i całość zagnieść aż ciasto będzie wyrobione i miękkie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rolować na stolnicy na cienki wałek, tak jak na kopytka, docisnąć każdy rulon
Wanilia i Kardamonpudełku , tzw. flower box zamiast zwykłego, codziennego bukietu. Las w słoiku – Gotowy las w szklanym naczyniu. Taki zielony, nietuzinkowy słoik skradnie serce każdej kobiety. Wypieki typu torcik, muffiny, ciasto, cokolwiek potrafisz! To genialny pomysł na prezent od serca. Jeśli Twoje zdolności cukiernicze są na poziomie niższym niż przeciętny polecamy ze skorzystania z usług cukierni. Często niektóre z nich mają(...)szansę wypalić.8 marca już za rogiem! Post z oryginalnymi prezentami na Dzień Kobiet 2021, to po pierwsze proste do zorganizowania pomysły, a po drugie nie tuzinkowe rozwiązania na szybkie prezenty, nawet na ostatni moment. __________________________________________________________ Jajka na Wielkanoc – dekoracje 7 prostych przepisów na wielkanocny stół Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc! Artykuł Dzień Kobiet 2021 – pomysły na oryginalne prezenty
Czynniki pierwszeciasteczka, które ratują mnie w trudnych momentach. To takie comfort food, którymi delektuję się do popołudniowej kawy. Lubię je z wielu powodów: przede wszystkim są mega łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie ma tutaj nic trudnego: trzeba jedynie wymieszaj suche i mokre składniki, rozwałkować i wycinać ciastka. No i potem upiec. Dodatkowo nie zawierają składników, które najczęściej uczulają(...)drugim naczyniu wymieszaj sok jabłkowy, olej z orzechów, masło z orzechów laskowych oraz pastę kokosową. Następnie do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość zagniataj, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Potem gotową kulę ciasta połóż na folii spożywczej i przykryj ją również folią spożywczą. Ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. Z gotowego ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach
365 dni dookoła kuchni