Lato coraz bliżej, ale pogoda znów płata nam figle. Poprzedni weekend pięknie upalny, a obecny wieje chłodem i deszczem. Od deszczu przeciekł mi dach, i wczoraj
peggiwkuchniJakie urządzenia zastępuje INSTANT POT DUO EVO PLUS? Zastępuje m.in szybkowar, garnek do gotowania ryżu , wolnowar, jogurtownicaę, parowar, podgrzewacz do smażenia, tradycyjny garnek, garnek do przygotowywania ciast, urządzenie do gotowania jajek, sterylizator i sous vide. Jest to tak naprawdę urządzenie, dzięki któremu możemy przygotować całodzienne posiłki – od śniadania, przez obiad, deser i kolację na ciepło. Istant(...)Gotowanie ciśnieniowe 30 minut Model Duo Evo Plus jest wyposażony w ulepszoną pokrywę ułatwiającą uszczelnienie. Pokrywa EasySeal automatycznie uszczelnia garnek do gotowania ciśnieniowego po zamknięciu pokrywy i posiada przycisk szybkiego zwalniania pary. Urządzenie posiada do 24 godzin opóźnienia startu i 10 godzin utrzymania ciepła – sprawia to, że gotowanie możemy dopasować do swoich obowiązków albo powrotów do domu rodziny. Bezpłatna
Ostra na SłodkoCiasteczka jak miękkie batoniki musli? Tak! A nawet lepsze! Robiłam je już mnóstwo razy i każdy znikały zdecydowanie za szybko. Idealnie nadają się na słodką przekąskę, która przy okazji zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Ciasteczka są miękkie, a to dzięki dodatkowi preparowanych zbóż. Jednakże jeśli wolicie chrupiące pyszności to możecie podmienić je na odrobinę więcej mąki. Mimo wszystko zapewniam(...)Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać, musli, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni. Na końcu do masy wmieszać zboża ekspandowane/preparowane. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże
Di gotujepizzę jest aromatyczny w zapachu, pyszny w smaku i prostu w wykonaniu. Sos pomidorowy na pizzę sprawia, że pizza ma smak niczym z włoskiej pizzerii. Krótko zaraz po cieście najważniejszy jest sos na pizzę. I wierz mi, że jeśli na wierzch położysz najlepsze składniki, jakie znajdziesz w lodówce, a zrezygnujesz z wykonania sosu pomidorowego na pizzę, to Twojej pizzy będzie(...)znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go #UgotujPrzepis , żeby było Ci łatwiej znaleźć. Jak zrobić sos pomidorowy na pizzę Przygotowanie sosu na pizzę jest dość sprawne i szybkie w wykonaniu. Pracę nad sosem zacznij od otwarcia puszki z pomidorami i odsączenia z niej wody. Zostaw jednak niewielką część soku w puszce – tak około dwie łyżki stołowe. Kupując
ugotuj-przepis.plCiasto bardzo dobre i proste w wykonaniu. Trochę jednak pracochłonne, ale warto. Wykonanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ . Ten biszkopt jest najlepszy. Polecam Masa z galaretki – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i dodać wypestkowane wiśnie. Zamiast wody możecie użyć soku z wiśni i jeśli będzie za mało to dolać wody. Odstawić do stężenia, ale nie całkowitego(...)wlać żeby żelatyna napęczniała. Teraz dolać odrobinę wrzącej wody, tylko tyle żeby można było rozmieszać żelatynę. Zostawić do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą żelatynę wlać do masy ajerkoniakowej i szybko wymieszać. Natychmiast wylać masę ajerkoniakową na gęstą warstwę galaretki. Ponownie wstawić do lodówki. Na górę po całkowitym zgęstnieniu masy ajerkoniakowej zetrzeć czekoladę. Polecam, smacznego
Kuchnia Pokoleńjajka 50 ml. oleju sól Farsz 600/700 gramów kapusty kiszonej 10/15 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula łyżka masła sól pieprz Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę ciasto powinno być lejące nie za gęste aby usmażone naleśniki nie pękały podczas zwijania. Odstawiamy na 15/20 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Farsz Grzyby do kapusty namoczyć dzień wcześniej następnie ugotować(...)rulon. Suszone grzyby mielimy i mieszamy z bułką tartą. Następnie panierujemy i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu. Musimy bardzo uważać aby się nie przypaliły panierka z suszonymi grzybami szybko ciemnieje podczas smażenia. Smacznego
Andzia Pichcimiksujemy. Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut) Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody. KREM Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem(...)polewa przekładamy ją do woreczka lub rękawa cukierniczego z prostą tylką i pokrywamy tort dookoła, szprycując polewę tak by spływała po brzegach, resztę szprycujemy na górę tortu i wygładzamy szybko łyżką lub nożem. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie dekorujemy tort według własnej inwencji :) Polecam obtoczyć orzechami dół tortu, posypać go, a pozostawionym kremem zrobić rozety
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusklepie rzuciły mi się w oczy wielgachne czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady i zamarzyły mi się właśnie takie. Nie byłabym sobą gdybym takowych nie upiekła. Są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia. Brzegi ciastek są kruche, za to środek jest miękki i wilgotny, do tego duże kawałki czekolady, po jednym takim ciasteczku świat staje się jeszcze piękniejszy Składniki na około(...)biedy posiekaj. Przez 2-3 minuty blenduj banana, olej, mleko i cukier. Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche. Na samym końcu dodaj kawałki czekolady, wymieszaj. Nabieraj łyżką porcję ciasta, uformuj kulkę i kładąc na blaszkę wyłożona pepeirem do pieczenia rozpłaszczaj do wysokości 5 mm. Piecz około 15 minut w temp. 170-180 C, brzegi powinny lekko stwardnieć, ale środek powinien
greenscarfUpał nie odpuszcza. wymyślam więc szybkie dania. Dzisiaj leniwe z dodatkiem świeżych ziół i z prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie w spiżarni słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały(...)przygotowanie kluski W misce rozgnieść dobrze widelcem ser. Dodać jajka, koperek, szczypiorek, trochę pieprzu - dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto, ale już dające się formować.. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką, aż ciasto będzie w miarę spoiste. Podzielić na 4 części, z każdej
Stare GaryUpał nie odpuszcza. wymyślam więc szybkie dania. Dzisiaj leniwe z dodatkiem świeżych ziół i z prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie w spiżarni słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały(...)przygotowanie kluski W misce rozgnieść dobrze widelcem ser. Dodać jajka, koperek, szczypiorek, trochę pieprzu - dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto, ale już dające się formować.. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką, aż ciasto będzie w miarę spoiste. Podzielić na 4 części, z każdej
Stare GaryPyszny szybka przekąska,dobre i na ciepło i na zimno,super sprawdzi się na obiad,lunch do pracy,lub piknik.do środka tak naprawdę można dać wszystko co lubicie.Ja wybrałam moje ukochane połączenie szpinaku z fetą ,pieczarki z cebulką i serrrrrr duuużo sera-pychotka-polecam Składniki: op.ciasta francuskiego 1 cebula 25 dag pieczarek ok 40 dkg szpinaku(u mnie mrożony(...)pieprzem,studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła na złoty kolor razem z pokrojoną w kostkę cebulką,doprawiamy solą i pieprzem,studzimy. Ser ścieramy na tarce,ciasto francuskie rozwijamy i układamy wzdłuż na środku najpierw szpinak z fetą,na to pieczarki z cebulką i starty ser, brzegi nacinamy w paski i składamy je do środka tak żeby
Swojskie jedzonkoKlasyczne i bardzo smaczne naleśniki z serem to wspaniała przekąska, która zaspokoi głód i doda energii. Taki pomysł na szybki obiad powinien spodobać się szczególnie dzieciom, gdyż wnętrze naleśników jest delikatnie słodkie i pachnie kokosem. Uwielbiam naleśniki i kiedy tylko mogę, staram się je przygotowywać, najbardziej lubię takie z serem. Tym razem do sera dodałam wiórki kokosowe i cukier kokosowy(...)łyżki cukru trzcinowego Jak przygotować naleśniki z serem? Jajka dokładnie zmiksować z mlekiem, następnie dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki wody. Miksować do czasu, aż ciasto będzie miało jednolitą niezbyt gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać pozostałą wodę. Ciasto odstawić na około 5 minut. Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej
Kuchcik gotujePyszne, kokosowe babeczki, które zasmakują każdemu. Są wilgotne, ale lekko sypkie. Bardzo delikatne i szybkie do zrobienia. Ładnie wyrastają, jestem pewna, że poradzicie sobie z nimi bez problemu ;) Polecam! PS Osobom, które robią tworzyć, mają artystyczne zacięcie polecam stronę http://www.loveart.pl/ , na której znajdziecie wszystkie niezbędne rzeczy do ręcznie robionych handmade ;) Składniki (6-8 babeczek): 60 g masła(...)zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :) Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 75 ml kremówki W rondelku
Domowa cukiernia EwyBezglutenowe gofry z owocami. Co powiecie na taki początek tygodnia? Ten szybki, to tylko kolejny przykład, że dieta paleo nie musi być monotonna. Te gofry nie są takie chrupiące jak “typowe”, ale mimo to bardzo smaczne, delikatne, łatwe do zrobienia i nie potrzeba do nich żadnych wyszukanych i drogich składników. Gotowe do zjedzenia w kilka chwil. Dodatkiem do nich mogą(...)pieczenia Przygotowanie: W misce (lub blenderze) mieszamy jajka, miód oraz olej kokosowy. Dodajemy mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Kolejny raz mieszamy wszystko razem, aby uzyskać jednolite ciasto. Pieczemy w gofrownicy około 3 minut lub tyle ile podaje instrukcja. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe gofry (paleo) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifesasanki - pyszne ciasteczka owsiane. Uwierzcie mi, ich domowa wersja jest o niebo leeepsza! Ciasteczka są kruche, chrupiące, lecz... mają małą wadę..., a mianowicie strasznie kuszą, więc tym samym za szybko znikają! Można je posmarować czekoladą, ale bez polewy także świetnie smakują. Wybór tej opcji pozostawiam dla Was. Ostatnio do czekolady dodałam odrobinę kawy o moim ulubionym, miodowym aromacie i przyznam(...)kilka części. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) i na końcu połączyć z mlekiem. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego (np. szklanką) okrągłe ciasteczka. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut
Di gotujedodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. • Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi i komin. • Wyciąć również gwiazdę na dach(...)karmel. Ma być gęsty i lepki. • Do złożenia domku potzrebne są 2 osoby. Jedna trzyma ściany, a druga zanurza brzegi ścian w karmelu. Karmel bardzo szybko tężeje. Należy pilnować kątów prostych. • Najpierw składamy ściany, potem przyklejamy domek do podłoża – u mnie sklejka. • Następnie doklejamy dach i komin. • Podłoże malujemy lukrem, przyklejamy złożone
To co kochamPyszne i szybkie w wykonaniu omlety biszkoptowe. U mnie były ze śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, ale Wy możecie je nadziać tym na co tylko macie ochotę... owoce, ulubiony krem, mascarpone. Omlety te przypominają mi dzieciństwo i małe co nie co kupowane w cukierni :) Do posmarowania omletów wykorzystałam dżem z czarnej porzeczki od Dagoma . Z podanych(...)masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać małe porcje ciasta formując koło (ciasto powinno być dobrze rozsmarowane by było cienkie). Wstawić do piekarnika na grzanego do 200'C i piec od 6 do 8 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika
Zrób to smacznieżadne nowoczesne odmiany. Ja najbardziej lubię te stare, dawne odmiany, które są w środku żółtawo - pomarańczowe. Uwielbiam je pod każdą postacią, na słodko i na słono. Dziś w takiej szybkiej wersji, takiej że nawet dzieci będą same w stanie wykonać. szklanka mleka jajko łyżeczka drożdży 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki oleju + - 1,5 szklanki mąki szczypta(...)zaraz się rwać na kawałki. Jeśli uzyskamy taką strukturę, odstawiamy aby podwoiło objętość. Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na pół. Na suchą rozgrzaną patelnię, nakładamy po łyżce ciasta, na środek lekko wciskamy połówkę śliwki i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki
Dieta moja pasja