Dziś kolejny przepis na wykorzystanie puree z dyni, a mianowicie na pyszną, słodziutką, pulchną babkę z dyni. Ma mnóstwo zalet, począwszy od tego, że jest naprawdę prosta w wykonaniu, szybko się ją robi, zawsze się udaje i wszystkim smakuje! Polecam! Składniki na babkę z dyni: szklanka 250 ml SUCHE SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem, zalewamy gorącą margaryną i mieszamy, aż otrzymamy kruszonkę. CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 165-175 stopni C. Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie suche przesiewamy do mokrych i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą
Rozpustne gotowanielecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny sa tu polaczeniem idealnym.Bardzo lubie wszelkie slodkosci,nie wyobrazam sobie niedzieli bez kawalka domowego ciasta do kawy.Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami,ktore wymagaja duzo czasu i wielu etapow przygotowania by upiec cos smacznego.Ten przepis jest zlepkiem kilku i co najwazniejsze bardzo prosty. Jest(...)spodu,by nalozyc owoce.Bardzo szybkie do wykonania,dlatego polecam je szczegolnie niecierpliwym smakoszom Upieklam je w tortownicy o srednicy 24 cm. Skladniki na spod: 3 zoltka 100 g cukru pudru (lub sypkiej stewii) 100 g masla 150 g maki pszennej pelnoziarnistej (lub zwyklej bialej) 50 g maki ziemniaczanej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia Wierzch ciasta: 2 lyzki platkow migdalowych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomysł tych ciastek wpadłam przez przypadek. Zostały mi białka, w szafie leżały cukierki kukułki i myślę sobie co by tutaj zrobić. Upiekłam szybkie biszkopciki ladyfinger. Nie wiem jak wam ale mi przypominają dzieciństwo. Możecie takie biszkopty też kupić. Ja osobiście wolę zrobić sama. Jakie wyszły. Rodzina orzekła że obłędne. Miałam obawy że nie zjedzą, a tu się okazało(...)cukru. Jak piana będzie lśniąca, cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Dodaję przesianą mąkę i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Piana nie może opaść. Ciasto przekładam do szprycy i wyciskam na papierze do pieczenia biszkopty o długości około 10 cm . Biszkopty urosną dlatego należy zachować odstępy. Biszkopty oprószam cukrem pudrem i zostawiam na pięć minut
wesoła kuchniadrugą szanse. I nie zawiodłam się;) Ciasto jest pyszne, puchate, delikatne i mocno czekoladowe zarazem. Na ciacho skusiłam się po wielu bardzo dobrych opiniach na jego temat. Przyznam szczerzę, że trochę się go obawiałam z powodu dodatku jaki w sobie kryje, ale zupełnie nie potrzebnie. Jak dla mnie miało jedną wielką "wadę" szybko zniknęło ze stołu;) Aa zapomniałabym, pewnie(...)startej na dużych oczkach 100 gram gorzkiej posiekanej czekolady Na wierzch: 100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała) Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle
Krakowskie smaki Aninich przepisu. Wszelkie dostępne wersje zakładały pieczenie w głębokim oleju a nie w piekarniku. Ale w końcu się udało. Przeszukując blogi kulinarne natchnęłam się na przepis na stronie cincin.cc . Szybko postanowiłam go wypróbować. Podwoiłam tylko składniki, żeby wyszło ich troszkę więcej i zamiast cukru pudru do posypania zastosowałam różnokolorowe lukry. Efekt - rewelacja :) Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki(...)drugiej miski wlać mleko, jajka, margarynę i esencję waniliową. Zamieszać, a następnie połączyć składniki z obu misek - energicznie mieszając. Przygotować foremkę do donuts. Lekko nasmarować wgłębienia tłuszczem i wlewać ciasto łyżką do połowy wysokości zagłębienia (fot.1) . Piec w temp. 200ºC przez około 20 minut. Następnie wyjąć, ostudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką wg uznania (fot.2
Świat Ciastakażdym razem, z tej samej porcji ciasta można wyczarować inne cieplutkie, pulchne i słodkie muffinki Można fantazjować, eksperymentować, a jak! i dodawać różne dodatki cukiernicze, posypki, polewy, faszerować muffinki lub babeczki domowymi konfiturami, przetworami, świeżymi lub mrożonymi owocami, suszonymi owocami, budyniem. Lubię takie rozwiązania. Muffinki jeszcze ciepłe są obłędne, znikają szybko. Z gorącym truskawkowym nadzieniem… Na szczęście prosty przepis(...)olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta, trochę dżemu, resztę ciasta do ok. 3/4 wysokości papilotek lub silikonowych foremek. Pieczemy ok. 20-25 min., można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Czas pieczenia zależy też od piekarnika
Zasmakuj Kuchniprosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie i delikatne, mało słodkie, więc nie mdlące i można je posypać cukrem pudrem. Idealne dla dzieci i dorosłych. Smalec oczywiście nie jest w żadnym stopniu odczuwalny w smaku, a samo ciasto jeszcze na surowo jest super plastyczne. Oto przepis(...)proszek do pieczenia, jajka i drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów i pokroiłam go na nieduże prostokąty. Na każdym kawałku ciasta, przy brzegu kładłam czubata łyżeczkę nadzienia i zwijałam ciasto w rulonik. Gotowe ruloniki przekładałam na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Smalcówki piekłam ok. 20 minut
Waniliowe Improwizacjeorkiszowe, które charakteryzują się jaśniejszym ciastem, mniej intensywnym smakiem, choć nadal mocno piernikowym oraz tym, że są miękkie i pyszne już po dwóch dniach od upieczenia. Są nieco bardziej kruche i suche od zwykłych pierników, za sprawą dodatku mąki orkiszowej. Niemniej smakują naprawdę dobrze i coś czuję, że będę robić je co roku. SZYBKIE PIERNICZKI PSZENNO-ORKISZOWE* (około 40 sztuk(...)mieszanina przestygnie, wbijam jajka, miksuję. Mąkę pszenną, owsianą, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę przesiewam razem do jednej miski. Dodaję mieszaninę z jajek, miodu i masła. Zagniatam elastyczne, zwarte ciasto (może się troszkę kleić do dłoni, ale to nic) - można to zrobić mikserem. Na stolnicy rozsypuję niewielką ilość mąki. Z powstałego ciasta odrywam kawałki, rozwałkowuję je na grubość między
W kuchni Karmel-itkiswym rodzaju klimat :-) Składniki na tortownicę około 24 cm. Ciasto kruche: 300 g mąki tortowej Lubella 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany. Do naczynia włożyć mąkę, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem i dodać żółtka oraz kwaśną śmietanę po czym szybko zagnieść. Podzielić na dwie części - jedną większą (około 70% całości(...)połączona dodajemy pozostałe składniki czyli ziarenka wanilii, śmietanę, sok i skórkę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Masę serową wylewamy na mak. Na wierzch trzemy zamrożoną wcześniej część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Najpierw w 180 stopniach przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozwalamy sernikowi
Poezja Smaków - blog kulinarnyWspaniałe ciacho z masą budyniową i truskawkami, galaretka jabłkowo miętowa idealnie tutaj pasuje. Wbrew pozorom to nieskomplikowany wypiek. Kto nie próbował niech to szybko nadrabia. Sezon na truskawki krótki, więc szaleć trzeba, truskawkowo :D Rodzinka mruczy z zachwytu, a to najważniejsze ;) Galaretki jabłkowo miętowe kupicie w KLIK Biszkopt : 4 jajka (L) 2 pełne łyżki mąki(...)nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Teraz masa
Takie tam pichcenieprzekąskę w klimacie jesiennym. Mowa o pysznych dyniach zrobionych z ryżu preparowanego i pianek marschmallows :) Są śliczne, pyszne i na pewno zasmakują dużym i małym. Ich przygotowanie jest szybkie i proste :) zapraszam SKŁADNIKI *z podanych proporcji wyszło mi 16 sporych dyń DYNIE -100-110g ryżu preparowanego bezsmakowego -ok 120g pianek marschmallows (najlepiej białych lub różowo białych(...)się zsiadło :) Gorąco polecam-jest to pyszna przekąska, idealna na imprezy czy na jesienne wieczory :) Smacznego :) PS Kolejny mój przepis został opublikowany w gazecie :) Tym razem padło na ciasto Monte :) Bardzo się z tego cieszę i zachęcam do zakupu gazety :) przepis na ciasto Monte znajduje się tu : kliknij
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczenie i z tego zsuwać, kładziemy krążek na olej papierem do góry i bardzo szybko papier się odkleja a pączek pięknie w swoim kształcie wyrasta. Pączki robi się szybko a składniki są tak podstawowe, że każdy bez problemu ma je w domu. Są puszyste, mięciutkie i na jednym zjedzonym pączku się nie kończy :) SKŁADNIKI : 200 g mąki pszennej (używam(...)ciasto - bierzemy nasz kawałek ciasta z papierem i kładziemy papierem do góry w kilka chwil pączek się odklei i zachowa swój kształt. - ja wycięłam sobie tak 5 kwadratów i wykorzystałam je do samego końca pieczenia wielokrotnie. - po czym nasze krążki posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier z cukru pudru i je smarujemy. Pączki jak szybko powstają tak szybko znikają
Basia w kuchniTe malutkie kulki sezamowe są po prostu rewelacyjne. Świetna propozycja dla miłośników sezamu. Mega prosty skład , mega szybkie i mega pyszne Składniki na około 10-12
Słodki sentymenttego samego ciasta tylko ciut gęściejszego (mniej wody), można przygotować gofry. Zrobiła od razu całą górę z dwóch porcji ciasta. Gofry świetnie się mrożą. Dlatego część zjedliśmy od razu na kolację, część w pudełku będzie przechowywana w lodówce do 3-4 dni. Ostatnia część zapakowana w torebkę strunową pójdzie do zamrażarki na szybkie śniadanie lub kolację. Gofry u nas zjadane
Dorota Smakuje