słabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki(...)miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce
Cynamonowe szczęścieKochani tego zimowego dnia dziś przychodzę do Was z przepisem na domową tortillę z piersią z kurczaka pomidorami ogórkiem,cebulką i sosem czosnkowym :-) Pyszne danie,które robi się szybko,łatwo i przyjemnie. SKŁADNIKI TORTILLA (wychodzi około 12 sztuk) 0,5 kg maki pszennej totowej 100g margaryny lub masła 1 łyżeczka soli 0,75 szkl wrzątku SOS 400g(...)wszystko razem mieszamy. Do miski dajemy pokrojone ogórki oraz pomidory,mieszamy z sosem. mięso kroimy w małą kostkę,smażymy na oleju,pod konic smażenia dajemy przyprawę gyros-dokładnie mieszamy. CIASTO NA TORTILLĘ Do miski dajemy mąkę,sól masło lub margarynę rozpuszczamy i dajemy do miski. Całość zalewamy wrzącą wodą i wyrabiamy ciasto-mona mieszać chwilę łyżka potem wyrobić rękami
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDelikatny serniczek na bazie bitej śmietany i musu truskawkowego. Serniczek jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu a do tego szybko znika:) składniki: masa truskawkowo-śmietankowa 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody 300 ml śmietanki 30 % 300 g truskawek na wierzch 1 galaretka truskawkowa + 400 ml wody truskawki oraz biszkopty do wyłożenia formy Masa śmietankowo-truskawkowa: Każdą z galaretek(...)stężenia. Na wierzch: Galaretke rozpuścic w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy masa śmietanowo-truskawkowa lekko stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i zalać galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby masy dobrze stężały. Serniczek podany na dużym talerzu z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice a mały kawałek na talerzyku z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujepolewa czekoladowa wspaniale go uzupełnia. W przygotowaniu jest prosty i szybki, nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem, do tego jest smaczny. Zniknął u mnie błyskawicznie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową Składniki: Ciasto: 1kg gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 4 jajka
Mała Cukierenkawidziane: ) I tak oto błądząc myślami i szukając pomysłu poczułam ogromną ochotę na czekoladę. Ta chęć nachodzi mnie najczęściej wieczorem - skrada się po ciemku, najpierw cichutko i łagodnie, ale szybko staje się natarczywa i niepokonana - muszę sięgnąć do szafki i odłamać choć kosteczkę czekolady. Tak się nieszczęśliwie składa, że W. nachodzi zupełnie podobna ochota... A jeśli to On pierwszy sięgnie(...)znika tak szybko, że następnym razem muszę sobie przygotować jeszcze jedną skrytkę .... na brownie:) Ilość czekolady potrzebna do jego upieczenia jest iście rozpustna, ale co to za cudowna rozpusta! A skoro szaleć, to na całego! Może posmarować brownie cieniutką warstwą kremu z solonego karmelu? Tak, to jest to! Ma być gorzka czekolada? Jest gorzka czekolada! Jest w cieście, niech będzie
KUCHARNIAznalazłam w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego i właśnie ich nazwa skusiła mnie do ich upieczenia. "Łapy Misia" niezwykle mnie zaintrygowały - skojarzyły mi się właśnie z dużymi, okrągłymi ciasteczkami dla dzieci. Ciasteczka są naprawdę pyszne - z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale smakują z mlekiem jak i z kawą. I szybko znikają;) Składniki(...)łyżeczki cynamonu 1 białko czekolada* Orzechy laskowe lekko uprażyć (ja dałam włoskie więc pominęłam tę czynność) i grubo posiekać. Wszystkie podane składniki (oprócz białka) wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie odrywać po kawałeczku ciasta, formować kulki, spłaszczać je w dłoni i układać na blasze. Wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
My simple kitchenRyba w cieście to bardzo fajna alternatywa dla zwykłej smażonej ryby w panierce. Idealnie nadaje się zarówno do frytek jak i opiekanych ziemniaczków lub jako samodzielny obiad z dodatkiem soku z cytryny oraz sosu tatarskiego lub czosnkowego. Prosty i szybki przepis, może nie do końca „fit” ale raz się żyje i czasami można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności(...)rozgrzewamy go do około 175 stopni. Rozmrożone filety dokładnie osuszamy z wody (np. ręcznikiem papierowym) kroimy na około pół centymetrowe plastry. Kawałki naszej ryby zanurzamy w misce z ciastem, a następnie wrzucamy do rozgrzanego oleju do momentu uzyskania brązowego koloru (około 1-2 minuty). Tak usmażone kawałki ryby wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas
Blog kulinarny S9.PLDaktylowe kulki mocy to świetny sposób na zdrowe słodycze, które w zupełności zaspokoją ochotę na słodkie. Są również pyszną opcją na dawkę energii podczas wycieczki czy
Proste-przepisy.plAmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Uwielbiam tarty. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, na słono oraz słodko. Ostatnio moją ulubioną stała się tarta ze świeżymi malinami. Bardzo szybko ją przygotujemy w domu, a na pewno smakiem i wyglądem zachwyci każdego. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 4 łyżki cukru(...)białej czekolady 1 opakowanie świeżych malin AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, do tego dodajemy masło, jajko oraz cukier. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto ugnieść w kulkę i odstawić do lodówki na ok. godzinę. Następnie ciasto należy rozwałkować i przenosimy do formy. Wykładamy nim dno oraz boki. Ciasto na dnie nakłuwamy widelcem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepowyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor. Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru(...)mąkami. Wyłączamy gaz. Szybko mieszamy. Jabłkowa galaretka 10 jabłek obranych i startych na tarce 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny Wszystkie powyższe składniki smażymy. 1 kostka masła Masło ucieramy z 1 łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy. Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone
MojaQchnia.plPieczemy w temperaturze 160 – 170º C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka z włączoną grzałką górną i dolną bez termoobiegu . Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. To nie żart , ten zabieg powoduje że biszkopt jest równy . . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po czym zostawiamy nadal(...)bardzo mocno ubitą , sztywną śmietanę . Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu . Schładzamy , ma być zimna ale jeszcze płynna . Każdy blat biszkoptu nasączamy obficie galaretką , przekładamy kremem . Trzeba to robić szybko ,żeby biszkopt nie rozmiękł bo trudno będzie się składał . Całość wykańczamy kremem i na wierzchu układamy warstwę truskawek . Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny przed podaniem . Serwujemy schłodzony . Smacznego
Ogrodnik w podróżyzdajecie sobie sprawę z tego, że to już setny post? Ten czas minął tak błyskawicznie szybko, że nadal nie dowierzam! Jestem ogromnie szczęśliwa, że mój blog jest tak często przez Was odwiedzany, że moje przepisy wzbudzają w Was zainteresowanie i moja pasja ma coraz szersze grono odbiorców. W pierwszym poście napisałam, że będę traktować tego bloga jako internetowy "zeszyt(...)opublikować coś szczególnego. Po dłuższym przemyśleniu, stwierdziłam, że to nie może być ciasto, gdyż za 3 dni, w moje urodziny takowe mam w planach wstawić. Postawiłam więc, na coś lepszego. Lepszego pod tym względem, że jest to podstawa masy przepisów. Zazwyczaj przez chęć przygotowania czegoś na szybko, używamy kupnych kostek rosołowych, które nazywane są "niezdrową chemiczną bombą". Jedynym ich plusem
Be Fit Be Strongpoważnym celu skosztowania festiwalowej kawy ), skupię się teraz na serwowanych tu słodkich specjałach. Wachlarz słodkości do wyboru jak dla mnie optymalny - nie musiałam pół godziny wertować asortymentu w poszukiwaniu Ciasta Tego Jedynego. Sernik, beza, tarta - wszystko świeże i na bieżąco dokładane - apetycznie cieszyły oko zza niewielkiej, przeszklonej witrynki. Ślinotok murowany!!! :D Część specjałów przygotowywana jest na miejscu przez kuchnię lokalu(...)ciasto jest jeszcze do zniesienia - ale tylko wtedy gdy kawałek ten jest zdecydowanie słusznej wielkości. Średnio ok. 19 PLN za malutką pizzę - to trochę jednak wygórowane. Do tego 9 PLN za bułkę śniadaniową i podobna ilość złotówek za mały napój w butelce - hmmm... Tak więc na jednej szali mamy komfort rodzinnego biesiadowania , a na drugiej pieniążki szybko uciekające z portfela
Grunt to przepis!maślanką? Pączki na maślance jak zrobić? Pączki na maślance jak każde drożdżowe ciasto wymagają odpowiedniej temperatury. Maślanka, jajka, mąka i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Maślanka nie jest podgrzewana tak jak mleko, a więc dajemy drożdżom więcej czasu aby zaczęły pracować. Czy to są szybkie pączki na maślance? Raczej nie, to są tradycyjne Babcine pączki smażone na smalcu. Pączusie(...)masy drożdżowej przesiewamy mąkę, wlewamy spirytus i mieszamy łyżką ( najlepiej drewniana) aż się mąka wchłonie. Kto ma mikser z hakiem może się posiłkować. Tak czy inaczej wyrabiamy ciasto około 10 minut. Na koniec dodajemy tłuszcz. Jeszcze kilka obrotów, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 - 50 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąka i rozciągamy ( rozklepujemy
Dieta moja pasja