łyżka masła (płaska) Wszystkie składniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż
Di gotujeInspiracja z blogu: Kuchnia Majki (z moimi modyfikacjami). Wbrew pozorom ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, a smakują naprawdę rewelacyjnie! Kuszą swoją kruchością i maślano-kokosowym smakiem. Cudownie też pachną... Dodatek marmolady to doskonałe połączenie, które nadaje słodkości, bo samo ciasto nie jest zbyt słodkie. O wykonaniu nie muszę chyba wspominać, bo prawda, że ciasteczka... wyglądają uroczo? (około 30 sztuk
Di gotujedodanie sera. Całość oprószyłam pieprzem i wymieszałam. Farsz gotowy. Odkroiłam kawałek ciasta. Rozwałkowałam na cienki krążek. Ważne.... nie trzeba podsypywać mąką. Na środek każdego krążka układałam po łyżeczce farszu. Brzegi zlepiłam i... gotowe. Zapewniam Was, że pierogi lepi się szybko, lekko.... po prostu doskonale W garnku zagotowałam wodę z solą i na wrzątek
Kuchnia u Krysiczekoladę z masłem. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy czekoladę do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Teraz szybko dodajemy mąkę, proszek i sól dalej delikatnie mieszając. Na końcu wrzucamy posiekana czekoladę z orzechami. Mieszamy i już. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta. Ważne by zachować odstępy bo ciasteczka rosną. Pieczemy maksymalnie 10 minut. Wierzch powinien popękać a środek
Dzieje kuchennej WiewióryTuńczyka oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebule kroimy w pióra. Na zapieczone ciasto wylewamy rozrobioną masę jajeczną, przykrywamy ją pokruszonym tuńczykiem, kukurydzą oraz cebulą. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 20 minut. Jak widzicie przepis bardzo prosty, a danie szybkie w przygotowaniu. Polecam
Bon appetit mon amieTiramisu w pucharkach (2-3 porcje) Składniki: Biszkopt: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu 1 łyżka mleka Krem: jajko
Moja Michalekko szczypiące w język. Przepyszne i uzależniające :-) Nie bez powodu zawsze piecze się ich sporo, szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek. Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy czy też kawę. W każdej wersji pepparkakor są pyszne! Mnie
maniapieczenianowy pomysł jak go wykorzystać! Dlatego dzisiaj znowu będzie zielono ;) I jak zwykle - prosto i szybko! Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 2 filety z kurczaka (mniejsze) 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 1 ser pleśniowy ketchup sok z cytryny 2 żółtka 1 opakowanie ciasta francuskie (ja użyłam XXL) przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Rozpoczynamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Domowa czekolada „Blok „ Nie jestem cukiernikiem i już w tym wcieleniu nim nie zostanę . No cóż, nie zwalania mnie to jednak z wyrobu łakoci
Ogrodnik w podróżysoli łyżeczka cukru Do dzieła!!! Ze szklanki wody, mleka, mąki, cappuccino, soli i cukry przyrządzamy ciasto na naleśniki - smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy gorącą wodą, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 30 minut - ja musiałam dolewać wody gdyż kasza szybko ją wchłonęła. Gdy nasza kasza będzie miękka miksujemy ją z wiśniami, miodem i masłem i skórką
sierotka maRysia w kuchniumieścić w misce. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać jaja, mleko, jabłka, miód i olej. Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż
kawawszklancePostanowilam uwolnic Was od natloku pierniczkow, ciast, pierogow, zup grzybowych i innych swiatecznych potraw i zaproponowac fantastyczna przekaske, ktora w wiekszej ilosci moze stanowic doskonale danie glowne. Dzieki temu, ze jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, z pewnoscia idealnie nada sie na te bardzo zabiegane i zapracowane dni. Przepis na te cudowne zapiekane tortille podpatrzylam jakis czas temu
Codzienne Gotowaniesmaku a na koniec natkę pietruszki. 3. Przygotowany farsz nakładamy na foremki ciasta francuskiego. Pieczemy 15 minut z 220 stopniach. 4. Serwujemy z barszczykiem czerwonym. Moja rada: Kiedy będziecie podawać danie, połóżcie łódeczki z boku na małym talerzyku bo łódeczki szybko nadbierają "wody" i robią się rozmokłe. Jednak są tak pyszne, warto
AZgotuj!ubić w misce z cukrem na puszystą masę(ok. 2-3 minuty) Wlać olej i szybko wymieszać. Do masy dodać zmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mleko. Kakao, orzechy i posiekaną czekoladę umieścić w misce i połączyć ze sobą. Wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec
FitKotdobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny - półtorej). Wyrośnięte ciasto należy nabierać łyżką i smażyć na średnio rozgrzanym oleju. Racuszki smażę w małym rondelku w kilku centymetrach oleju, wolę kiedy mają formę małych pączuszków. Do racuszków zrobiłam szybki sos jogurtowo - śmietanowy. 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka pesto, posiekana bazylia
Plate of Joy