oregano, cukrem, solą i pieprzem. Ja tego sosu używam zarówno do posmarowania ciasta na pizzę przed położeniem dodatków jak i do samej już pizzy zamiast tradycyjnego ketchupu. Sos można zamknąć w słoiczkach i przechowywać w lodówce. Nie wiem jak długo maksymalnie, bo u nas szybko się kończy, ale myślę że tydzień na pewno
Maślane ciasteczkoużyłam samej WANILII , ciasto pachniało i smakowało obłędnie i teraz już na pewno będę robić tylko w tej wersji) - 1/2 szklanki oleju wymieszać. Do tego dodać: - 1 szklankę mleka roślinnego (moim zdaniem ryżowe lepsze, niż sojowe), z rozpuszczoną w nim: - 1 łyżeczką sody oczyszczonej oraz - 2 łyżkami soku z cytryny. Całość szybko wymieszać, wlać do formy(...)naszym konkretnym przypadku trzeba pamiętać o tym, że soda wchodzi w reakcję z cytryną od razu po połączeniu w mleku, dlatego robi się to na końcu i wymieszane ciasto należy natychmiast włożyć do piekarnika. Druga sprawa - jeśli zdarzy się, że ciasto popęka z wierzchu lub zrobi się górka, nie przejmujcie się, w kolejnych krokach będziemy robić z tym porządek :) Trzecia
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkażdej innej, na jaką tylko macie ochotę. Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na klasycznym cisteczkowym spodzie, z kleksami konfitury, która nadaje całości barw, jak i przełamuje smak klasycznego sernika. Bardzo polecam. Składniki na spód: 250 g ciastek owsianych 100 g masła Ciasta kruszymy w blenderze, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałki. Masło rozpuszczamy, wlewamy je do ciasteczek i mieszamy
Made By Mom And Sonciasto francuskie rozwinąć, posmarować po całości marmoladą różaną brzegi boczne podwinąć i zawinąć ciasto jak roladę, dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku piekarnik 220 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, wstawić blachę i piec około 25 minut, wystudzić szybki deser, zawsze smaczny..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębitwy pod Wiedniem. W ten sposób dotarł do nas sernik zwany wiedeńskim, który szybko zyskał sobie uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz
mojewypiekiinietylkoprzygotowaną na bazie mąki ryżowej. Chlebek ma tylko jedną wadę, bardzo szybko znika;) Przepis pochodzi ze strony "Bernika- mój kulinarny pamiętnik" . Serdecznie polecam;) Zaczyn: 90 g mąki typ 1850 120 ml wody letniej 14 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczka soli Ciasto chlebowe: cały zakwas 500 g mąki pszennej typ 650 100 g ciepłej
Krakowskie smaki Animiejsce (na całą noc). Rano wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 40 minut. Jeżeli bochenki zrumienią się zbyt szybko zmniejszamy temperaturę o 10-20 stopni i dopiekamy. Smacznego
Zapiski Młodej Żonyszybko się je robi, tak i szybko znika :) Ale to tylko może oznaczać jedno - jest pyszne! Idealne dla osób na diecie i zdrowo odżywiających się, a po spróbowaniu nawet każdy łasuch się w nim zakocha :) Delikatne, mięciutkie, migdałowe ciasto z kopiatą ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha! Ciasto migdałowe: 60 g mąki migdałowej Fresano 40 g mąki
Zdrowie na języku :Pcoś dobrego z dyni ale nie codziennie…;) Nie będę ryzykować, żeby się szybko nie zniechęcił i potrawy z dyni będę wprowadzać systematycznie jako urozmaicenie naszych posiłków. Na razie nadzienie do tych pierogów jest wytrawne, ale następne już będzie na słodko. Pierogi z dyni – składniki: Ciasto : ok. 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1-2 jajka
UgotujmyTo.plskładników. Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny. Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami
Gospodyni Miejskawarto) W biegu smażę placki, gdzieś pomiędzy krojeniem chleba a mieszaniem ciasta dolewam zbyt dużo mleka. Sos robię zbyt gęsty, a placki smażę z płynnym wnętrzem.Choć z pośpiechu już ich smaku nawet nie pamiętam. Nie lubię takich poranków. Dni potem też za szybko uciekają... I może dziwna jestem, ale szybciej placki usmażę niż kasze czy kanapki zrobię
More food, love and dreamswody i dusić na średnim ogniu z 5 minut - wsypać proszek kisiel i szybko zamieszać do zagęszczenia - odstawić do ostudzenia jajka, miękkie masło, cukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką
W Mojej Kuchni Lubięsię po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada , czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania w domu. Oto tradycyjny francuski przepis: 6 ząbków czosnku
Sajkofanka smakuinspiracja: przepis Ewy Wachowicz na " Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo, bardzo, bardzo! gęstą śmietanę, miksuję, dodaję sodę i znów mieszam. Odstawiam
W kuchni Karmel-itkispodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez
Fabryka pomysłów