można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają Idealne do kawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki 250 g margaryny 50 g świeżych drożdży 12 łyżek mleka ciepłego
O kuchni z uczuciemDzisiaj kontynuuję nadal wątek świąteczny, chociaż bardzo chętnie zrobiłabym to ciasto ponownie Najczęściej spotykany przepis bazuje na wykorzystaniu kaszy manny, ale chciałam trochę pokombinować i znalazłam
Fitkotgrzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki opakowanie zielonego lukru rozpuścić wg opisu i polać nim babkę, zostawić do wystudzenia - babka makowa jest bardzo łatwa, szybka i do tego bardzo smaczna, bardzo lubimy nie tylko na święta
W Mojej Kuchni LubięNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniePiernik z powidłami to ciasto ucierane z dodatkiem miodu, przypraw korzennych i powideł śliwkowych. Te ostatnie sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne. Mój piernik przygotowałam
Smakołyki Berenikitrzeba kroić go nożem. :) Powyżej 26 stopni przyjmuje postać płynną, a na patelni szybko się rozpuszcza. Jak wykorzystywać i do czego stosować olej kokosowy? - idealny podczas gotowania i pieczenia: można na nim spokojnie smażyć i grillować (kwasy tłuszczowe nie podlegają utlenianiu) lub wykorzystywać do pieczenia ciast czy ciasteczek; - można stosować do smarowania pieczywa; - świetnie się sprawdza w kosmetyce - odżywia skórę
MintTastePyszne naleśniki budyniowe, szybkie w wykonaniu, puszyste i bardzo elastyczne. Dziś podałam je z bitą śmietaną 36 % oraz owocami. Polecam. Składniki na 12 porcji: 1.5 szklanki wody gazowanej 1.5 szklanki mleka 2 łyżki oleju do ciasta 4 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń np. Malinowy 3 jajka szczypta soli olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wbijam jajka
Gotowanie PatkiIdealny dodatek do ciast i deserów. Jeśli ktoś lubi to nawet można prosto ze słoiczka wyjadać. Proste rozwiązania są często najlepsze. Masę krówkową można oczywiście kupić gotową, ale po co, skoro samemu można również ją szybko wykonać. Fakt - nie należy się zrażać jak nagle po wrzuceniu masła pojawi się jeden wielki glut karmelowy - ja tak miałam ;) ale spokojnie powoli
Gotowanie z pasjąserniki to moje ulubione ciasto. Walory smakowe to nie jedyna zaleta tego pysznego ciasta. Większość z nich jest bardzo prosta w wykonaniu i to zachęca do szukania pysznych serowych alternatyw :) Ten sernik, jest delikatny, wilgotny i do tego z nutką kokosową. Ma też jedną wadę - szybko znika ;) Składniki: 1 kg sera sernikowego 5 łyżek mąki pszennej 1 budyń śmietankowy
ChilliJemyŚwięta, święta i po świętach Teraz czas rozpocząć przygotowania do Sylwestra i Nowego Roku. Moja propozycja na tę sylwestrową noc to ciasto bounty. Jest fenomenalne i
PatiGotujedrugi biszkopt dokładnie według tego samego przepisu. Dokładnie tak jak przy wcześniejszych warstwach, ciasta przecinamy na kilka niegrubych, równych blatów. Tutaj znowu podzieliłam każdy z nich na trzy części i wybrałam 4 najładniejsze blaty. Dopiero kiedy mamy przygotowane blaty możemy zacząć ubijać masę, ponieważ bardzo szybko tężeje. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę
PatiGotujeDziś przepis na szybkie, proste i tanie danie dla tych najmłodszych i łasuchów słodkiego. Pyszne, delikatne naleśniki z serem, posypane cukrem pudrem, to takie jak lubię najbardziej. Bo w prostocie najważniejszy przecież jest smak :) Składniki: ciasto tu nadzienie 250 g sera białego półtłustego 100 ml śmietany cukier waniliowy
magiczna kuchnia Kasiznajdziemy tu przepisów które zawierają produkty zwierzęce, jest za mnóstwo kremów, ciast, ciasteczek, które zostały przygotowane nie tylko bez mąki pszennej, ale też bez jaj czy mleka. Książka podzielona jest na pory roku, każdy rozdział na podrozdziały ( na co dzień, dla malucha, na szybko, na wyjątkowe okazje). Pierwszym rozdziałem są podstawy, gdzie znajdziemy wskazówki dotyczące zamienników, podstawowe przepisy
kruche babeczkiczęści. Kłaść je na środku każdego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem , uzyskany wałek szwem do dołu, przeciąć na 5-6 części.Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.(szybko rosną ) Piec w nagrzanym do 180 -185° około 20 - 25 minut-do złotego
w mojej kuchnibardzo delikatnie. Na patelni rozgrzać masło, wlać ciasto tworząc 0,5 cm warstwę. Ciasto roprowadzić po całej patelni. Smażyć na średnim ogniu. Jak już omlet będzie na tyle przesmażony żeby podnieść jego boki to można już przewrócić na drugą stronę. Położyć talerz na patelnię i szybkim ruchem odwrócić, tak żeby omlet był na talerzu. Następnie zsunąć delikatnie ponownie na patelnię
Kuchnia Pokoleń