ciasto jest nie tylko pyszne, ale również ciekawe, bo wszystkie warstwy piecze się na raz, a mamy tu i kruche i jabłka w budyniu i jeszcze biszkopt na wierzchu. Przepis pochodzi ze starego dodatku do poradnika domowego. Mam kilka takich zeszycików(...)zbieranych jeszcze przez Babcię i czasem sięgam do nich w poszukiwaniu inspiracji. Myślę, że może stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnego jabłecznika. Spróbujcie sami, bo robi się je naprawdę szybko. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 szklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
Cynamonowe szczęścieTarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)wydrylowanych czereśni 1 łyżeczka pełna mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około
wesoła kuchniaefektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone(...)Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać
kolorowotorcikowowychodzi bardzo puszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był jak najdrobniejszy) 3/4 szklanki mąki
KasiaiKrzysiu.plPomysł na wykorzystanie białek, bo tę babkę robi się właśnie na bazie białek. Urozmaiceniem dla podstawowej wersji jest sos z chałwy, który wprost idealnie pasuje do tego ciasta. Szybko i smacznie. Polecam :) Składniki: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 1/2 szklanki bakalii Sos z chałwy(...)sztywno dodając porcjami cukier. Dodaję po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewam cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko. Wsypuję bakalie, wymieszam łyżką, ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej tartą bułka, formy z kominkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone
Ciasteczkowy Potwórprawdę wysokich lotów, nawet nie chodzi o mleczko ptasie jakie dodałam, ale o połączenie wszystkich oryginalnych smaków. No czad po prostu, musicie spróbować. Prezentuje się niesamowicie dobrze :) Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki kokosowej, ja użyłam mąki Vivio, dostępnej tutaj 75 g masła lub oleju kokosowego 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera(...)miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli kilkanaście kostek mleczka ptasiego Mus jeżynowy: 1 kg jeżyn 1 galaretka wiśniowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy
MamaOskarkaschrupać kilka do popołudniowej herbaty. Spokojnie, pączki też dzisiaj usmażę , ale lubię mieć takie małe, chrupiące co nieco, zamknięte w pudełeczku, dla niespodziewanych gości. Takie ciasteczka robi się bardzo szybko. Ciasto wystarczy zagnieść i nie trzeba go odkładać żeby leżakowało. Wykorzystując pomysł mojej Babci z przepisu na faworki , można ciasto także przepuścić przez maszynkę, taką zwykłą do mięsa. To spowoduje
Smaczna Pyzadomu ciasto szybko znikło zostały tylko smaki . podaje składniki 200g mąki tortowej basia 50 g mąki ziemniaczannej 200 g masła extra 50 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 małych jajek nadzienie 700 g rabarbaru obranego i już pokrojonego w kostkę 3 łyżki mąki ziemniaczannej 1słoik konfitury truskawkowej 1 paczka migdałów beza 5 białek 200 g cukru(...)kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczannej troszkę soku z cytryny tak na koniec łyżeczki przygotowanie ciasta Mąkę, masło, cukier i proszek do pieczenia oraz żółtka (same bez białek ) wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę i wałkujemy ,dajemy na przygotowaną blaszkę, ciasto nakłuć i piec ok35 min jak się przyrumieni wyjąć ciasto posmarować konfiturą na to dać masę rabarbarową. masa rabarbarowa rabarbar
Moje WyrobyCiasto Budyniowiec Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym , czyli Budyniowiec , to pyszny deser do kawy i herbaty. Jest proste i dość szybkie w przygotowaniu - idealne, jeśli lubicie miękkie, kremowe ciasta. Zobaczcie jak szybko przygotować Ciasto Budyniowiec na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto z budyniem czekoladowym przygotowujemy na ciemnym biszkopcie. Możecie upiec go dzień wcześniej
Lekcje w kuchnizdjęcia zachęcają do zrobienia w domu wszystkiego, co tam zobaczymy. Dzisiaj przygotowałam murzynka z przepisu Kingi z małymi zmianami, by był on bezglutenowy i przepiórczo-jajeczny ;-). Pyszne, mokre i szybkie ciasto. Niestety także małe ;-) ¼ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki mąki owsianej ½ szklanki kakao ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki sody 3 jajka przepiórcze lub jajko kurze 5 białek z jajek przepiórczych
Humanistka w kuchniZapraszam wszystkich na pyszną szarlotkę z agrestem. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 50 dag mąki, 1/2 kostki masła, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany 18%, 2 dag drożdży, 1 kg agrestu, 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego, 2 opakowania cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę(...)przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta dzielę na mniejsze kawałki i wkładam na 40 minut do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. 3. Agrest obieram i płuczę. Wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki ciasto * 2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 250 g masła lub margaryny * 5 żółtek * 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany nadzienie rabarbarowe * 900 g rabarbaru po obraniu * 1/2 szklanki cukru * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)beza * 5 białek * 1/2 szklanki cukru * 1 kisiel Sposób wykonania Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce masło, żółtka, cukier i zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. 2/3 ciasta rozwałkować
Mix smakumąki pszennej 50g zimnego masła (lub margaryny) 50g cukru pudru Sposób przygotowania: Zaczynam od kruszonki: masło, cukier i mąkę rozcieram w palcach do konsystencji mokrego piasku. Zagniatam gładką kulę ciasta szybko, aby jak najmniej ciepła oddać do masła. Zawijam w folię spożywczą i chowam do lodówki. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodaję kolejno jajka(...)osobnej misce. Mieszankę mąk dodaję partiami do masy maślano-jajecznej, ciągle miksując. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu - 160 stopni). Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciasto, na jego wierchu układam umyte i wydrążone połówki moreli. Posypuję kruszonką i wstawiam do pieca. Piekę 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiprzypominająca coś pomiędzy dżemem a kisielem. Jeśli użyjecie mało soczystych owoców, możecie je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. W przypadku bardziej soczystych, ja stosuję właśnie taki trick. Dzięki tej sztuczce, ciasto jest zawsze dobrze wypieczone. Drukuj Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)smarowania ok 500 g owoców 100 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier Dodajemy śmietanę, żółtka i pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto się nie będzie kleiło, dodajemy 2-3 łyżki wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 min do lodówki. Farsz Na patelnię lub do garnka
Mieszam w GarnkuZmęczona słońcem i bieganiną po sklepach, wracając do domu obiecałam sobie: dzisiaj nic więcej nie robię. Obietnicy oczywiście nie dotrzymałam, bo jak sobie odmówić małej słodkości. Szybko zagniotłam ciasto, równie szybko je schłodziłam, w 15 minut upiekłam i wypełniłam. I oto mogę się tymi maleństwami z Wami podzielić :) SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego(...)szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi
Kuchnia w opałachjabłkami sprawdzi się idealnie jako poprawiacz nastroju :) Wykorzystałam dziś nie byle jakie jabłka , bo antonówki . Jedne z najlepszych do wypieków , kwaskowate , twarde . Stara polska odmiana , troszkę zapomniana. Kruche ciasto z dodatkiem jogurtu a do tego duże kawałki jabłka i już jak to na jabłko przystało jesteśmy w raju :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła(...)jabłek antonówek 5 łyżek cukru 1 łyżka cynamonu 2 białka Wykonanie : Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe sypkie składniki. Dodać jogurt , żółtka i zagnieść szybko ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na połówki lub ćwiartki. Aby jabłka nie ściemniały przechować je w wodzie z cytryną. Ciasto podzielić na pół
Malinowa Kawiarenkawreszcie wykorzystać. Wspaniałe, tarletki i do tego duża ilość owoców zatopiona w puszystym kremie, tego mi było trzeba :-) Z podanego przepisu wychodzi 14 tarletek. Składniki na kruche ciasto: 510 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru Składniki na krem: 500 ml śmietanki 30 % 1 śmietana śnieżka w proszku(...)Owoce do przybrania według uznania. Ja dałam kiwi, figi, jeżyny, morele i winogrono. Sposób wykonania Masło pokroić i połaćzyć z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrem pudrem. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włozyc na 1 - 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć i można rozwałkować, lub tak jak ja " wylepić: wysmarowane tłuszczem tarletki. Wypełnione tarletki
Na słodko lub wytrawnienaleśniki, to przepis na ciasto jest tu najważniejszy. Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i składa się tylko z 6 składników, ale bardzo istotne są ich proporcje. Naleśniki nie powinny być gumowate, pękać przy składaniu czy rozpadać się przy przewracaniu na drugą stronę. Nie mogą również przywierać do dna patelni podczas smażenia. Poza tym ciasto musi być bardzo dobrze(...)przywierają do patelni, a także mają wspaniały maślany smak oraz aromat. Idealnie nadają się zarówno do nadzienia słodkiego, jaki i słonego. P.S. Na stronie poradnika znajdziecie również wskazówki jak szybko ciasto podstawowe na naleśniki przekształcić w pancakes, naleśniki deserowe, naleśniki na piwie, naleśniki czekoladowe czy crepes suzette... Przepis na idealne naleśniki Grafika pochodzi z poradnika kuchennego Przepis na naleśniki
Kuchnia MagdaLenynaleśniki, to przepis na ciasto jest tu najważniejszy. Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i składa się tylko z 6 składników, ale bardzo istotne są ich proporcje. Naleśniki nie powinny być gumowate, pękać przy składaniu czy rozpadać się przy przewracaniu na drugą stronę. Nie mogą również przywierać do dna patelni podczas smażenia. Poza tym ciasto musi być bardzo dobrze(...)przywierają do patelni, a także mają wspaniały maślany smak oraz aromat. Idealnie nadają się zarówno do nadzienia słodkiego, jaki i słonego. P.S. Na stronie poradnika znajdziecie również wskazówki jak szybko ciasto podstawowe na naleśniki przekształcić w pancakes, naleśniki deserowe, naleśniki na piwie, naleśniki czekoladowe czy crepes suzette... Przepis na idealne naleśniki Grafika pochodzi z poradnika kuchennego Przepis na naleśniki
Kuchnia MagdaLenymłodych orzechów włoskich. Niestety moje Miśki nie uznają za jedzenie pieczywa z dżemem, gofry i naleśniki owszem, ale oczywiście trzeba im zrobić. Muszę jakoś spożytkować te dżemy, więc wymyśliłam szybkie ciasto. Jest to proprostu kruche ciasto, które nie wymaga wałkowania, ani podpiekania spodu. Przygotowałam je wczoraj wieczorem, schowałam do lodówki na noc, a rano upiekłam. Oczywiście, nie jest wynagany
greenscarfdorzuciłam też nieco orzechów nerkowca. Do przygotowania karmelu użyłam miodu z gospodarstwa pasiecznego " "Złoty Ul" . Wykorzystałam miód lipowy, ale z powodzeniem możecie zastąpić go miodem wielokwiatowym lub gryczanym. Składniki: Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 120 g miodu naturalnego 40 g cukru trzcinowego(...)Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco
kolorowotorcikowosię niezmiennie właśnie z tą pora roku. Dziś prosta tarta , wypełniona po brzegi śliwkami zatopionymi w delikatnym nadzieniu. Pachnąca cynamonem mmmmmm :) Składniki: Foremka o średnicy 28cm Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki (250g) pół kostki zimnego masła (125g) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 2 jajka(...)śliwek 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki brązowego cukru pół łyżeczki cynamonu. Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Schłodzić kilkanaście minut w lodówce. Po tym czasie wylepić ciastem formę i podpiec je ok 8-10 min w 180'C . do lekkiego zrumienienia. Wszystkie składniki na nadzienie
Malinowa Kawiarenkaprzeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500-600 g czarnej jeżyny (u mnie 600 g) 3 białka(...)kopiaste łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifejest o całe niebo lepsze. Kruche ciasto, wyraziste w smaku czarne porzeczki plus beza dały wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na bezę: 4 białka(...)porzeczki (może być mrożona nie trzeba wcześniej rozmrażać). 3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania: Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić. Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wysmarować
Na słodko lub wytrawniepieczonej dyni 1 cebula 100 g szynki 50 g ryżu 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki domowej warzywnej pasty bulionowej olej do smażenia Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy(...)wody z dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Kulinarne przygody Gatity