Ptysie które pamiętam z dzieciństwa z mojej ulubionej cukierni. Uwielbiałam je, ale prawda jest taka że na pólkach nic nie było więc się nimi zajadałam. Robi się je szybko, ciasto jest proste do zrobienia. Polecam jak chcemy zaskoczyć gości. ptysie: 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 65 g masła 2 jajka duże szczypta soli krem
wesoła kuchniamąki pszennej - 100 g masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo - 50 g cukru - kilka kropel soku z cytryny - płaska łyżka jogurtu - mąką do podsypywania Ciasto szybko zagnieć i włóż do lodówki na minimum 20 minut. NA MASĘ: - śliwki węgierki około 1 kilograma Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki. - 2 jaja - 1 białko - 100 ml mleka - serek
SMYKWKUCHNItakich urządzeń wystarczy blat, stolnica i sprawne ręce J Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło, dokładnie siekamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie
Mania Gotowanialekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić przez noc w piekarniku. 6. Poprzedniego dnia przygotować także ciasto. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. 7. Składniki ciasta szybko zagnieść ręcznie. Ja wyrobiłam je w Thermomixie (30s/obroty 4). 8. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut. Ja zostawiłam
W mojej kuchniszklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym
Humanistka w kuchniCytrynowe, żółte, popękane ciasteczka. To jedne z łatwiejszych i najszybszych ciasteczek, pomijając czas chłodzenia ciasta w lodówce. Masę na ciastka możemy przygotować wcześniej, schować do lodówki
Tajemnice SmakuJakiś czas temu stałam się posiadaczką dość dużej ilości mini pianek marshmallow. Uwielbiamy je z kawą, czy kakao. Wykorzystałam je także do przygotowania wspólnie z Synkiem
Smaki Na Talerzułyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru
cucinaregalaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko
Wanilia i Kardamonłyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru
cucinareJedno z moich ulubionych ciast, proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Najbardziej lubię je w zestawieniu z zimnym mlekiem lub śmietankowymi lodami. Niebo w gębie. Co nam trzeba: - 3 większe jabłka - 1 łyżka ciemnego kakao - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 szklanka oleju - 2 łyżeczki sody oczyszczonej /płaskie łyżeczki - cukier puder jako posypka na ciasto - 1 łyżeczka cynamonu
upichconasmacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik. Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru pudru - 100 g zimnego posiekanego masła Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia. Składniki na wypełnienie: - 1/2szkl kaszy manny - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 1/2 szklanki cukru - cukier waniliowy - aromat waniliowy
Walijskie PichcenieMoja córcia poszła po raz pierwszy do przedszkola. W domu zrobiło się pusto i dziwnie...Mam nadzieję, że wszystko się dobrze ułoży... A tymczasem zapraszam Was na najzwyklejsze i szybkie ciasto ze śliwkami. Polecam! Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 20 dag masła / margaryny 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy śliwki cukier puder do posypania Sposób
Kuchnia domowa Anikruche ciasto. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez
Świat Ciastaposiadaczami takich urządzeń wystarczy blat, stolnica i sprawne ręce J Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone na kawałki masło i dokładnie siekamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone
Mania Gotowania