minut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej
Poezja smakupłatków migdałowych do dekoracji garść płatków migdałowych kilka cienkich plasterków obranej ze skórki pomarańczy Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło, posiekać - dodać sól, cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto - ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut - 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm (najlepiej robić to przez folię spożywczą, unikniemy
Smakołyki Berenikicukru pudru dodatkowo: koraliki do przyozdobienia kakao szablon do wyciskania wzorku (niekoniecznie) formy do wykrawania serduszek - 2 sztuki większe i mniejsze 1. Z podanych składników na ciastka zagnieść szybko ciasto (nie powinno kleić się do rąk, a jeżeli tak się dzieje, to dodać więcej mąki). Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość(...)może się kruszyć. 3. Stolnice oprószyć cukrem pudrem i rozwałkować masę bardzo cienko. Wykrawać mniejsze serduszka, jeżeli mamy szablon do wzorków to odciskamy też wzór. Masa bardzo szybka wysycha dlatego czynności te należy szybko wykonać. Mniejsze lukrowe serduszka przylepiamy do dużego ciastka za pomocą zwykłego lukru (z cukru pudru i wody bądź białka). Koraliki przylepiamy również za pomocą
Jadło i czytadłojest wyśmienity! Zazwyczaj piekę chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej, ale zdarza się, że zapomnę przygotować zaczyn i właśnie, wtedy potrzebny jest błyskawiczny przepis na pieczywo. Przygotowanie ciasta jest naprawdę szybkie bez potrzeby przygotowywania rozczynu, zaczyny, długiego wyrabiania i dwukrotnego oczekiwania na wyrośnięcie. W tym przypadku wystarczy wymieszać składniki łyżką i odstawić do wyrośnięcia. Chleb pieczemy w glinianym(...)pomidory. Całość wymieszać, wystarczy łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne, piekarnik wraz z naczyniem rozgrzać do temperatury 240 st C. Wyrośnięte ciasto wymieszać, wyjąć nagrzane naczynie i szybko przelać ciasto, naczynie z ciastem wstawić natychmiast do piekarnika, jednocześnie wsypać na dno piekarnika
SprawdzonaKuchnia.pljakich jabłek użyć? W tym przepisie nie ma to większego znaczenia, mogą to być jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta lub nieco słodsze, Golster. Przepis jest bardzo łatwy i szybki ciasto nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu, co zdecydowanie skraca czas oczekiwania na wspaniały deser. Po zagnieceniu ciasta zabieramy się za jabłka . Krótko je dusimy, aby zmiękły, a nadmiar soku odparował
SprawdzonaKuchnia.plłyżki wody 1 opakowanie cukru wanilinowego słoik dżemu śliwkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Przesiać mąkę, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wodę, zagnieść szybko ciasto, włożyć je do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich cienko rozwałkować na takie same prostokąty – najlepiej od razu na papierze do pieczenia, żeby
niecodziennikparypudrem, nie ma to znaczenia. Smażony pączek, pieczony to bułka. Jak zrobić pączki? Wiecie co jest zaletą dokładnie tych pączków? Smak, struktura, doskonałość i szybkie przygotowanie. Są to tak szybkie pączki, że sama zdziwiłam się, że odkąd zamieszałam drożdże i usmażyłam ostatnie pączki nie minęło więcej niż 1,5 godziny. To jakaś magia! Pączki z nadzieniem jagodowym - składniki(...)przez około 5 minut. Następnie odkładam do wyrośnięcia. Jaka temperatura w mieszkaniu jest optymalna do wyrastania ciasta drożdżowego? Temperatura w okolicy 22 - 24 stopni pozwoli na bardzo szybkie wyrastanie ciasta. Ciasto wyrośnie w tej temperaturze bardzo szybko. Nim się obejrzycie ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat dobrze oprószony mąką. W międzyczasie pod głęboką patelnią włączamy
MamaOskarkaszklanka wody PIANKA KAKAOWA: 4 białka 2 łyżki rozpuszczalnego kakao 2 łyżki wody 4 łyżki cukru Przygotowanie: masło, cukier oraz żółtka siekamy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagniatamy ciasto ciasto powinno mieć konsystencję trochę bardziej mokrą niż standardowe kruche ciasto. Gotowe ciasto należy wstawiamy do lodówki na min 30 minut w międzyczasie przygotowujemy formę do pieczenia
Luźna Kuchniatrwa wyjadanie zapasów w postaci owoców w soku własnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym). SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę
Kto ugości moich gości?masła lub margaryny dżem porzeczkowy ( u mnie tym razem świeże owoce porzeczki ) 2 łyżki bułki tartej Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i tłuszcz. Wyrobić szybko ciasto kruche. Podzielić na trzy części – jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao i wyrobić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem
Pieguskowa KuchniaWszystkim, którzy obdarzyli mnie malinami serdecznie dziękuje. Powstało wiele soków, dżemów, konfitur, musów. Nie można oczywiście zapomnieć o wypiekach z owocami, a z maliny są wyjątkowo do tego stworzone. Ciasto szybkie , smaczne i super proste. Składniki: 1,5 szklanki maki pszennej (typ500) 200 g miękkiego masła 170 g cukru (użyłam drobnego do wypieków) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Delicious TitbitsSezon jagodowy w pełni, a ja zapraszam Was na kruchą tartę z jagodami. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 15 dag masła 3 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 40 dag jagód cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę
Tradycyjna kuchnia KasiSKŁADNIKI: NA CIASTO: - 80 g masła - 140 g mąki - 40 g mleka w proszku - 1 jajko - łyżka lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 2 łyżki cukru pudru Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do lodówki. MASA SEROWA: - 150 g sera białego - 50g serka homogenizowanego - 1 jajko - przyprawa do sernika Delecta - 5 łyżek mleka 3,2% tłuszczu
SMYKWKUCHNItarta jest dosyć mokra (po jej ukrojeniu wycieka sok z porzeczek). Mi to osobiście nie przeszkadza, ale jeżeli chcecie tego uniknąć, to należy zmniejszyć ilość porzeczek. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie 400 g czerwonej porzeczki 350 g truskawek 3 białka(...)szczypta soli 125 g cukru WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier, szczyptę soli i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifedodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się kleić, dosypujemy jeszcze trochę mąki i ręcznie ugniatamy, a następnie wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`C. Masa serowa: Ser wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier i cukier(...)mieszamy i odstawiamy. Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej. Do blaszki
Słodkie Przyjemności