Śliwki smakują nie tylko prosto z drzewa, można zrobić powidła, zapiec pod kruszonką czy dodać do ucieranego ciasta, zawsze smakują idealnie. Tej słodkiej pokusie ulegnie każdy po pierwszym kawałku ciasta. Szybkie i proste do zrobienia. Nawet dla początkujących w pieczeniu. Składniki: Keksówka 12/30 cm 2 jajka 30 dag mąki tortowej 15 dag cukru 1 szklanka mleka 2% ½ kostki miękkiego masła(...)stopniowo po jednym jajku, wlać mleko, dodać śmietanę oraz sok z cytryny, wsypywać powoli mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem keksówki. Ułożyć wydrążone z pestek śliwki skórką do dołu. Piec około 55 minut-do suchego patyczka w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika
Wanilia i KardamonCiasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt: 4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka(...)masę,nie przestając ucierać dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec ok 25-30 min w 160 st C. Masa śmietankowa: śmietankę ubić ze śmietan - fix,cukrem pudrem
Niespełnione zdolności kulinarnemojprzepisna.pl | Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką Końcówka rabarbaru, więc korzystajcie ile możecie! U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką. Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne, nic tylko robić. Jeżeli nie dacie rady znaleźć świeżego rabarbaru, spokojnie możecie użyć mrożonego i postępować tak samo jak w przypadku świeżego. Ciasto jest dla tych co lubią bardziej kwaśne wypieki(...)cukier puder. Wkroić do tego zimne masło. Wyrobić ostrzami w kształcie litery „S” lub mieszadłem „K” (w przypadku K-Mixa). Można też wyrobić ręcznie, byle szybko, ciasto kruche nie lubi ciepła naszych rąk. Dodać żółtka, wyrabiać do momentu, aż z ciasta zrobi się kula. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3, obie części spłaszczyć, zawinąć
moj przepis naciepłą herbatą w dłoni i dobrym ciastem obok na talerzyku. Jesienią bardzo lubię piec rustykalne tarty, które wyglądają tak uroczo niedbale, a jednocześnie niezwykle domowo. Na kawałku rozwałkowanego ciasta układam zwykle jabłka, śliwki, gruszki lub morele i czasem dorzucam ulubione bakalie lub korzenne przyprawy. W dzisiejszym przepisie na galette postanowiłem wykorzystać pełnoziarnistą mąkę gryczaną, która nadaje wypiekom niepowtarzalnego aromatu. Gorąco(...)słodkich śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Mąkę gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na duży okrąg. W odległości 5 cm od brzegu posyp wierzch skrobią i ułóż połówki śliwek
Food Squarecynamon - 1 łyżeczka Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka
ciasta i desery czyli na słodkocynamon - 1 łyżeczka Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka
Camilla w kuchniweekend proponuję pyszną pizzę na miękkim cieście. Ciasto szybko się wyrabia, później jak wiadomo trzeba zaczekać trochę, aż wyrośnie, ale naprawdę warto. Wspaniale sprawdzi się na kolację lub imprezę! SKŁADNIKI : mąka pszenna poznańska typ 500 – 250 g mąka pszenna tortowa typ 450 – 250 g woda – 170 ml mleko – 150 ml drożdże instant – 1 opakowanie – 7 g cukier – 1 łyżeczka sól(...)sól oraz cukier umieścić w garnku i podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy mikstura będzie letnia, dodać do mąki umieszczonej uprzednio w misce. Dodać łyżkę oleju i wyrabiać ciasto. Konsystencja nie powinna być lepiąca. Gdyby ciasto było zbyt suche dolać odrobinę wody. Jeśli okaże się zbyt mokre, należy dodać trochę mąki. Uformować kulę, zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia
kuchniabellissima.wordpress.comPrzepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :) Składniki: 300 g mąki(...)Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Foremki natłuścić i wyłożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaKopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem. Dlaczego? Ponieważ im dłużej bawimy się z ciastem lub im dłużej leżakują pokrojone na stolnicy, tym chłoną więcej wilgoci, co wiąże się z dodaniem większej ilości mąki- a tego nie chcemy, ponieważ Nasze kopytka powinny(...)szklanki + do podsypania * jajko- 1 mniejsze * sól- szczypta Ugotowane ziemniaki wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę/zmielić, połączyć z jajkiem, mąką oraz szczyptą soli i dokładnie, ale szybko wyrobić. Ciasto podzielić na 3-4 części i na stolnicy oprószonej mąką, z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić. Gotować partiami w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Wyjmować
Kraina Miodem PłynącaNajwiększym odkryciem z posypek Delecty są kulki zbożowe. Pięknie udekorowały moje choinki z piernikowego ciasta. Wyglądały jak kolorowe bąbeczki na moich choinkach. Ale to nie wszystko. Kulki zbożowe cudownie strzelały pod zębami przy jedzeniu - to co lubię najbardziej! Na miękkich pierniczkach takie chrupiące czekoladowe kuleczki zbożowe - to jest to! Zapewne nie raz jeszcze po nie sięgnę. Choinki zbożowe(...)czekoladzie Decorada Delecty tłuszcz do posmarowania blachy Miód stop z tłuszczem, cukrem i przyprawą do pierników. Przestudź masę.Wszystkie pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka dni. Z rozwałkowanych na około 0,5cm placków wykrawaj choinki. Piecz pierniczki na wysmarowanych tłuszczem blaszkach ok.10 minut
Gotuj Sam!Przepis na sernik z mango , który opublikowałam jakiś czas temu, wzbudza wiele kontrowersji. Jedni go chwalą, innym zdecydowanie ten smak nie podchodzi. U mnie dziś ponownie
Smaki Na Talerzubyło, postanowiłam mimo wszystko upiec, bo przepisy Gucia idealnie pasują do moich gustów smakowych i zawsze się udają. Poza tym wypiekanie według tego przepisu nie zabiera dużo czasu, bo ciasto szybko się robi (nawet ręcznie, co wolę znacznie bardziej niż wyrabianie w maszynie), a samo pieczenie trwa krótko i nie trzeba pilnować czasu, by zmieniać temperaturę w piekarniku. Dlatego(...)Zakwas 50g zakwasu z lodówki 100g mąki pszennej 750 100g mąki orkiszowej 650 200g wody Wymieszać i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Ciasto 400g zakwasu 300g mąki orkiszowej typ 650 (może być 700) 500g mąki pszennej typ 750 1,5 łyżki soli morskiej 1 łyżka miodu
Weekendy w domu i ogrodziecieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam w lodówce, dzięki czemu w dniu imprezy, wystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze ciasto(...)Kwestii Smaku . Składniki na kruchy spód (forma * o średnicy 26 cm, liczone u dołu): 250 gr mąki 150 gr zimnego masła 1 jajko sól Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie niby kulki). Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodać
moj przepis nababeczki z czekoladą i migdałami, w ich środku ukryta jest suszona śliwka wcześniej namoczona w rumie. Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami są bardzo delikatne i kruche, z tego ciasta można też przygotować ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki . Przepis na 24 Babeczki z czekoladą i migdałami:. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru(...)dekorowania babeczek wielkanocnych wykorzystałam migdały, kandyzowaną skórki pomarańczową. Przygotowanie babeczek: Suche składniki wsypujemy do misy robota i mieszamy hakiem, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy szybko ciasto mechanicznie. Odrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nim foremki na babeczki, foremki układamy na blasze i pieczemy babeczki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie przypiekamy ich zbytnio. Babeczki zostawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębrokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam w lodówce, dzięki czemu w dniu imprezy, wystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze ciasto można przygotować i upiec dzień wcześniej. Tartę można podać jako danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka. Najlepiej smakuje na ciepło. Tarta bardzo smakowała moim gościom, więc myślę(...)Kwestii Smaku . Składniki na kruchy spód (forma * o średnicy 26 cm, liczone u dołu): 250 gr mąki 150 gr zimnego masła 1 jajko sól Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie niby kulki). Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodać
moj przepis na