można zastąpić wodą gazowaną, a maślankę mlekiem, ale najlepsze ciasto wychodzi na bazie maślanki i piwa. Te dwa składniki nadają ciastu fajnego smaku i puszystości. Szparagi po upieczeniu są bardzo smaczne chrupiące w środku w otoczce z puszystego ciasta. W wersji dla dorosłych wspaniale sprawdza się dodatek papryczki jalapeno do ciasta, daje niezłą moc! Sosy do szparagów możecie podać dowolne(...)oleju. Kiedy olej jest już gorący, można przeprowadzić próbę wkładając odrobinę ciasta, jeśli to po chwili wypłynie i zacznie skwierczeć to znak, że olej ma odpowiednia temperaturę. Ciasto najlepiej przelać do wysokiej szklanki, a następnie każdego szparaga, trzymając za "główkę" zanurzyć w szklance z ciastem, szybko wyjąć i delikatnie włożyć do gorącego oleju. Po chwili smażenia obrócić widelcem szparag
SprawdzonaKuchnia.plpodobieństwo a w zasadzie przeciwieństwo wyszło to ciasto. Ja czułam smak mąki żytniej, ale towarzystwo, które zajadało się ciastem nie ;) Stąd nie pomogę, ale mogę powiedzieć tylko jedno - ciasto szybko zniknęło :) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 200 g masła 3 żółtka małe opakowanie(...)Przygotowanie: budynie ugotować w mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do lekkiego ostygnięcia - uwaga jak macie małego skrytożercę budyniu to trochę go ubędzie, ale wystarczy wszystkie składniki kruchego ciasta zagnieść - Thermomix czas 3 min/ obr Interwał ciasto podzielić na 2 części - 1 owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika 2 część wylepić blachę (moja 25*25) i wstawić
Gotowanie z pasjąSzybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Wersja ostateczna – na życzenie. Składniki: - 600ml maślanki - 2 jajka - 3 szklanki mąki luksusowej - szczypta soli(...)jabłek - płaska łyżeczka sody - olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto. Obrane jabłka ścieramy do ciasta, szybko mieszamy, aby nie ściemniały. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu, z obu stron. Podajemy posypane cukrem
mojewypiekiinietylkojaki gościł przy jej pieczeniu unosił się od pierwszych chwil i towarzyszył do ostatniego kęsa. Polecam na obiad jak i na kolację. Prowansalska tarta z pomidorami SKŁADNIKI : ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 1 jajko 2 szczypty soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich farsz: 1-2 pomidory czerwone 1 pomidor żółty 2-3 pomidorki koktajlowe(...)twardego w bloku 2 łyżki ketchupu zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy, następnie dodajemy posikane zimne masło i wbijamy jajko, zagniatamy szybko ciasto (jeżeli będzie sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidoda szczyptę optymizmu. Zrzucam pluszowy koc, odkładam książkę, dopijam wystygłą już herbatę. Idę do kuchni. KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. /przepis własny;/ na tortownicę o średnicy 25 cm kruche ciasto: 3/4 kostki margaryny 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 2 jajka szczypta soli masa kubusiowa: 1,2 litra soku typu Kubuś (900 ml + mały(...)kruszonka: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia jajko Margarynę siekam z mąką i proszkiem, dodaję cukier, jajka, proszek do pieczenia, sól, zagniatam szybko ciasto. Zawijam w folię i na 30 minut odkładam do lodówki. Tortownicę smaruję delikatnie margaryną, wylepiam ciastem spód i boki. Nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam ciasto, podpiekam
W kuchni Karmel-itkiobecność na blogu, a i dlatego zrezygnowałam w tym miesiącu z akcji Gotowanie za głosowanie. Od lipca natomiast wracamy już z nią normalnie! A tymczasem póki sezon trwa zrobiłam szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. W końcu nie może zabraknąć wpisu z moimi kochanymi truskawkami!:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchnia u Krysi Składniki na foremkę 22x24 cm: 25 dag masła
Fabryka pomysłówciasta jest nasz rodzimy jogurt :) W połączeniu z budyniem, cukrem i jajkami stworzył chudszą i lżejszą wersję sernika, która nie ustępuje swoim smakiem tradycyjnemu sernikowi :)) Zapraszam zatem na ciasto z jogurtów greckich a'la sernik :)) Składniki na spód: 2 szklanki mąki 3 żółtka 100 g Kasi 2 łyżki śmietany 18% 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min. Składniki na masę serową: 2 duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat
Walijskie Pichcenieciasto jest nie tylko pyszne, ale również ciekawe, bo wszystkie warstwy piecze się na raz, a mamy tu i kruche i jabłka w budyniu i jeszcze biszkopt na wierzchu. Przepis pochodzi ze starego dodatku do poradnika domowego. Mam kilka takich zeszycików(...)zbieranych jeszcze przez Babcię i czasem sięgam do nich w poszukiwaniu inspiracji. Myślę, że może stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnego jabłecznika. Spróbujcie sami, bo robi się je naprawdę szybko. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 szklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
Cynamonowe szczęścieTarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)wydrylowanych czereśni 1 łyżeczka pełna mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około
wesoła kuchniaefektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone(...)Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać
kolorowotorcikowowychodzi bardzo puszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był jak najdrobniejszy) 3/4 szklanki mąki
KasiaiKrzysiu.plPomysł na wykorzystanie białek, bo tę babkę robi się właśnie na bazie białek. Urozmaiceniem dla podstawowej wersji jest sos z chałwy, który wprost idealnie pasuje do tego ciasta. Szybko i smacznie. Polecam :) Składniki: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 1/2 szklanki bakalii Sos z chałwy(...)sztywno dodając porcjami cukier. Dodaję po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewam cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko. Wsypuję bakalie, wymieszam łyżką, ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej tartą bułka, formy z kominkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone
Ciasteczkowy Potwórprawdę wysokich lotów, nawet nie chodzi o mleczko ptasie jakie dodałam, ale o połączenie wszystkich oryginalnych smaków. No czad po prostu, musicie spróbować. Prezentuje się niesamowicie dobrze :) Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki kokosowej, ja użyłam mąki Vivio, dostępnej tutaj 75 g masła lub oleju kokosowego 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera(...)miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli kilkanaście kostek mleczka ptasiego Mus jeżynowy: 1 kg jeżyn 1 galaretka wiśniowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy
MamaOskarkaschrupać kilka do popołudniowej herbaty. Spokojnie, pączki też dzisiaj usmażę , ale lubię mieć takie małe, chrupiące co nieco, zamknięte w pudełeczku, dla niespodziewanych gości. Takie ciasteczka robi się bardzo szybko. Ciasto wystarczy zagnieść i nie trzeba go odkładać żeby leżakowało. Wykorzystując pomysł mojej Babci z przepisu na faworki , można ciasto także przepuścić przez maszynkę, taką zwykłą do mięsa. To spowoduje
Smaczna Pyzadomu ciasto szybko znikło zostały tylko smaki . podaje składniki 200g mąki tortowej basia 50 g mąki ziemniaczannej 200 g masła extra 50 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 małych jajek nadzienie 700 g rabarbaru obranego i już pokrojonego w kostkę 3 łyżki mąki ziemniaczannej 1słoik konfitury truskawkowej 1 paczka migdałów beza 5 białek 200 g cukru(...)kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczannej troszkę soku z cytryny tak na koniec łyżeczki przygotowanie ciasta Mąkę, masło, cukier i proszek do pieczenia oraz żółtka (same bez białek ) wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę i wałkujemy ,dajemy na przygotowaną blaszkę, ciasto nakłuć i piec ok35 min jak się przyrumieni wyjąć ciasto posmarować konfiturą na to dać masę rabarbarową. masa rabarbarowa rabarbar
Moje WyrobyCiasto Budyniowiec Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym , czyli Budyniowiec , to pyszny deser do kawy i herbaty. Jest proste i dość szybkie w przygotowaniu - idealne, jeśli lubicie miękkie, kremowe ciasta. Zobaczcie jak szybko przygotować Ciasto Budyniowiec na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto z budyniem czekoladowym przygotowujemy na ciemnym biszkopcie. Możecie upiec go dzień wcześniej
Lekcje w kuchnizdjęcia zachęcają do zrobienia w domu wszystkiego, co tam zobaczymy. Dzisiaj przygotowałam murzynka z przepisu Kingi z małymi zmianami, by był on bezglutenowy i przepiórczo-jajeczny ;-). Pyszne, mokre i szybkie ciasto. Niestety także małe ;-) ¼ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki mąki owsianej ½ szklanki kakao ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki sody 3 jajka przepiórcze lub jajko kurze 5 białek z jajek przepiórczych
Humanistka w kuchniZapraszam wszystkich na pyszną szarlotkę z agrestem. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 50 dag mąki, 1/2 kostki masła, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany 18%, 2 dag drożdży, 1 kg agrestu, 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego, 2 opakowania cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę(...)przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta dzielę na mniejsze kawałki i wkładam na 40 minut do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. 3. Agrest obieram i płuczę. Wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki ciasto * 2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 250 g masła lub margaryny * 5 żółtek * 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany nadzienie rabarbarowe * 900 g rabarbaru po obraniu * 1/2 szklanki cukru * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)beza * 5 białek * 1/2 szklanki cukru * 1 kisiel Sposób wykonania Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce masło, żółtka, cukier i zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. 2/3 ciasta rozwałkować
Mix smaku