Impreza sylwestrowa za pasem, więc wasz drogi Rumcajsew ma coś dla was na szaloną noc. Lahmacun – tradycyjna turecka potrawa, nazywana także pizzą turecką. Składa się z bardzo cienkiego ciasta oraz mięsnego nadzienia. Jest jednym z dań lokalnego fast foodu, konsumowanym przeważnie na ulicach. Lahmacun znane jest także w Armenii pod nazwą lahmajoun. Lahmacun jest niekiedy jednym z elementów tureckich przystawek(...)miejscowości, w których występują – Gaziantep i Urfa. Lahmacun przeważnie wypiekane są w kamiennych piecach, toteż trudno uzyskać w domu efekt zbliżony do tego, jaki uzyskuje się w tureckich restauracjach. Jednak jest dość prosty sposób, jaki możemy bez trudu wykorzystać w domu, uzyskując świetne, szybkie danie na imprezę, czy to sylwestrową, urodzinową, czy na nagłe i niespodziewane najście znajomych
Gotuj z Rumcajsemtartą bułką - wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy jak wystygnie zimną śmietanę 30% ubić na sztywno razem z wsypaną galaretką na wysokich obrotach miksera z ciasta odciąć wokół cienko brzeg i przekroić na 3 blaty i nasaczyć każdy owocową herbatą z cytryną bez cukru(...)nałożyć część bitej śmietany i ułożyć opłukane maliny, przykryć trzecim blatem na blat nałożyć resztę śmietany, jeżyny, maliny, i opłukane borówki, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest obłędnie smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Składniki na ciasto można również zmiksować w malakserze. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto można zrobić dzień wcześniej. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach większą część ciasta, wyrównać i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st.C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu (drobnego); 1 cukier waniliowy (16g); 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru (2x40g); 0,5 szklanki oleju słonecznikowego (125 ml); Ponadto
In my kitchenSposób wykonania kruchych spodów: Ze wszystkich składników zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni(...)duże jajka lub 5 małych (białka i żółtka oddzielnie) 200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 300 g cukru 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1/3 szklanki mleka ekstrakt waniliowy Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo
Na słodko lub wytrawnieKolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie. Sezonowe truskawki prosto z ogródka, domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży,
Malinowe Pocałunkiżółtko jajka Wykonanie : ciasto Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części. polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec po 15 min (180-190 stopni) Krem(...)zagotować na małym ogniu. Do gotującego mleka dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach. Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową. (Można obydwa placki przygotować w polewie orzechowej
Wypieki UliCiasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami
Smaczne Zdrowezagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki a pozostałe na 30 minut do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Blachę wylepiamy ciastem a na nim układamy umyte i oprószone mąką truskawki, następnie posypujemy je galaretką i wykładamy przygotowaną pianę z białek. Na wierzch bezy ścieramy zamrożoną część ciasta
Zainspirowana w kuchnijabłkami i sosem limonkowym – łatwy przepis W takie pochmurne, deszczowe dni nic nie poprawia lepiej humoru niż kawałek ciasta. Zgodzicie się? U mnie dziś szybka tarta z jabłkami. Smaku dodaje jej prosty sos limonkowy, którym oblewamy nasze ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Prosto i jakże smacznie, bo czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Taka tarta z jabłkami najlepiej(...)cukier puder, małą szczyptę soli i 2 żółtka jaj. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciastem wykładamy formę do tarty lub rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia. W razie potrzemy można ciasto delikatnie posypać mąką
Słodkie okruszkiPrzepyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowy spód, pyszna warstwa jogurtowa z likierem i do tego truskawki w galaretce. Pychotka! :) SKŁADNIKI: (blacha 23x33 cm) Spód ciasteczkowy: 2 op. ciastek Hitów czekoladowych Warstwa jogurtowo-kokosowa: 400 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 1 i 1/3 szkl cukru pudru 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce* (tylko biała część) 1/2 szkl(...)łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. Całość wylać na ciasteczkowy spód i odstawić do lodówki do stężenia. 6. Gdy ciasto lekko stężeje ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie odstawić do lodówki
Kto ugości moich gości?się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluske", którą nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. 3. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. 4. Następnie miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego itd. 5. Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką(...)wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut. Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku. 8. Wodę, budyń i skrobię wymieszać. 9. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu, którego wlać do miski
Candy Pandaszniknęło równie szybko. Zuzia też bardzo chętnie je jadła. Nie tylko ona. :) Nie dawałam zbyt wiele cukru, można dać go więcej i do biszkoptu, i do musu, według upodobania. Tym razem nie dodam zdjęć przygotowania, bo wyszły okropnie niedoświetlone. Ot, urok jesiennych wieczorów. Ale przepis jest bardzo prosty. Jeśli robiła/eś już zwykły biszkopt czekoladowy, bez problemu zrobisz(...)pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 40 g domowego cukru
Anioszek w kuchniLato w pełni. Dlatego dziś zamiast wersji pieczonej zapraszam Was na pyszny gotowany waniliowo – śmietankowy sernik (na herbatnikach) . Przygotowuje się go bardzo szybko i prosto
Słodkie okruszkiKapusta po grecku - sałatka do słoików Sałatka z kapusty, papryki i marchewki w lekkiej zalewie to smak znany z wakacji na Bałkanach. Kapusta po grecku to
Korniszonkisprężyste ciasto . W razie potrzeby , gdyby było zbyt twarde można dolać ciepłej wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta formujemy wałek , a następnie skręcamy w precle . Wymaga to trochę wprawy ale jak widać na zdjęciu nawet mi się udaje, więc nie macie się co martwić , wyjdą Układamy na blaszce do pieczenia wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia . Jajko(...)roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch precli . Posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C . Pieczemy bez termoobiegu około 10-15 minut , najlepiej do czasu aż się pięknie zrumienią . Podajemy ciepłe lub zupełnie ostudzone . Smacznego ! Artykuł Precle bez parzenia pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży