Szybkie ciasto na maślance Przepis na ciasto bez miksera w 10 minut. Szybkie ciasto na maślance jest wilgotne, miękkie i obłędnie smaczne. To jeden z tych przepisów na ciasto na niedzielę , który warto mieć zawsze pod ręką, ponieważ przygotujesz je błyskawicznie. Ciasto na maślance możesz upiec jako placek z owocami i kruszonką albo jedynie polać je ulubioną polewą(...)pudrem. Do tego ciasta nie potrzebujesz miksera, wystarczy tylko wymieszać składniki. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto dłużej pozostaje świeże. Przepis na ciasto na maślance opracowała poznańska pracownia cukiernicza Wściekłe Ciastka. Ciasto na maślance w 10 minut. Szybkie ciasto na maślance proporcje na tortownicę o średnicy 16 cm 150 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cztery Fajeryciasto z rabarbarem. Niesamowicie puszyste! Zawsze się udaje! Nigdy nie ma zakalca! Sprawdzone setki razy! Spróbujcie i Wy, a gwarantuję, że zakochacie się w nim na zabój! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 ) Na większą podwajamy składniki! * mąka pszenna – 2,5 szkl * jajko L – 2 szt * olej roślinny – 0,5 szkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia(...)Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy jogurt i olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szybko, krótko miksujemy. Wylewamy na blachę, układamy pokrojony, oczyszczony rabarbar. Posypujemy cukrem po całości. Pieczemy ok. 50 minut w 175C bez termoobiegu ( do suchego patyczka ). Smacznego
Ostra na Słodkomini wypiek, ślimaczki z ciasta francuskiego z twarogiem i dżemem. Znikają tak szybko.. Można przed zapiekaniem posmarować je jajkiem, wtedy posypać grubym cukrem, cukrem z wanilią, sezamem, makiem czy kruszonką. Proste w przygotowaniu, można mrozić, dowolnie faszerować, są pyszne! Ciastka francuskie z twarogiem SKŁADNIKI: 275 g ciasta francuskiego 250 g twarogu półtłustego 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżeczki dżemu(...)misce mieszam widelcem rozgniatając twaróg, śmietanę i dżem. Ciasto rozkładam na blacie. Smaruję równo farszem. Zwijam wzdłuż jak roladę, kroję na 10 plastrów. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można w pionie, można je położyć jak krążki. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st C. grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piekę 20 minut. Wystudzone posypuję cukrem pudrem
Zasmakuj KuchniPyszne za każdym razem, ucierane ciasto z owocami. Dobre z truskawkami, malinami, brzoskwiniami, jabłkami. Szybkie do przygotowania i niezawodne, pod warunkiem, że nie zapomnicie wyjąć wcześniej masła i jajek z lodówki. Zwróćcie także uwagę, na dokładne i długie ubicie masła z cukrem - na jasną i puszystą masę. SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 100 g (1/2 szklanki) cukru 4 jajka(...)szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g owoców (np. truskawki, borówki maliny) WYKONANIE Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. bez termoobiegu. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Truskawki kroimy
cool and mintyProste do zrobienia ciasto czekoladowe. Esencjonalne i bogate w smaku. Szybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne. Sprawdzi się jako awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości. Ciasto w momencie wykładania do formy jest lekko płynne - takie ma być - dzięki temu w czasie pieczenia mocno urośnie, a po upieczeniu będzie lekkie i puszyste. Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi i domową bitą(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 2 łyżki miodu 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3 jajka POLEWA CZEKOLADOWO-KAWOWA 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 30% 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 30 ml wrzątku WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie
cool and mintyłyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 żółtka szczypta soli Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: 600-700 g świeżych(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru Miksujemy mascarpone z cukrem , następnie stopniowo dolewamy śmietanę i ubijamy aż masa będzie sztywna. Gotowy krem wykładamy na galaretkę malinową Beza 3 białka jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałów Ubijamy białka na sztywno, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca
Cynamonowe szczęściemianem idealne, to na szybko zrobiłam zdjęcia swojej porcji, bo skoro Miśka uważa, że są super to trzeba się tym szczęściem podzielić Składniki na 4 sztuki (według mnie idealne porcja dla dwóch osób) szklanka mąki pszennej pół szklanki mleka roślinnego (u mnie było sojowe) łyżka delikatnego oleju roślinnego (słonecznikowe, rzepakowy) pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pół(...)mlekiem, cukrem i olejem. Dodaj do powstałej masy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Następnie delikatnie wmieszaj w ciasto banana pokrojonego w plasterki. Rozgrzej patelnię, idealnie sprawdzi się teflonowa, lub taka na której można smażyć bez tłuszczu. Zmniejsz płomień, nakładaj ciasto łyżką i smaż z obu stron na złoty kolor. Smacznego
greenscarfjest wyczuwalne w smaku i świetnie smakuje ze śliwkami i pozostałymi składnikami pieczonej owsianki. To dobry pomysł na deser, śniadanie, szybki posiłek w pracy, w dodatku dietetyczny, a smakuje znacznie lepiej niż niejedno tłuste i kaloryczne ciasto! Nie wszystko można przekazać i opisać słowami, na szczęście jest fotografia kulinarna. Mam nadzieję, że zdjęcia podobają się Wam i zachęcają(...)Smacznego! PS. Ja idę po kawałek owsianki, jeszcze jest, ale pewnie do 20-tej zniknie ;) Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Składniki: 1 i 1/2 szklanki górskich płatków owsianych 1 garść suszonych śliwek 1/2 szklanki mleka 2 czubate łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko cukier, miód lub zamiennik
Moja smaczna kuchniaZobacz jak szybko i sprawnie robi się to ciasto. Przepis zobaczyłam w programie Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka(...)spora pomarańcza · 100 g migdałów mielonych* · ½ łyżeczki proszku do pieczenia · 3 jajka · 100 g ksylitolu Przygotuj: garnuszek blender lub mikser tortownicę o średnicy 20cm papier do pieczenia
Bazując na smakutakie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych 1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy(...)jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkispulchnimy ciasto "wbijając" w nie powietrze podczas ucierania. Masa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki, ale nadal pozostawać lejąca, konsystencja podobna do tej jaką ma gęsta śmietana. Ciasto dobrze jest odstawić na ok godzinę, by odpoczęło. Jeśli po tym czasie zgęstnieje, rozcieńczcie je odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć(...)placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny. Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków. Jemy tak, jak lubimy najbardziej, np. z miodem, cukrem pudrem, owocami, marmoladą, itd, itp. Poniżej moje propozycje - z nutellą, bitą śmietaną i rodzynkami. Oraz
Taste Of My Daycukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, z czego jedna jest większa. Owijamy oddzielnie w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Kiedy ciasto jest całkowicie zamrożone zabieramy się za jabłka. Obieramy je i kroimy w plastry. Większą część ciasta ścieramy na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i dokładnie rozprowadzamy (aby było(...)wedle upodobania posypujemy cukrem, cynamonem... Całość pokrywamy warstwą startego ciasta (druga mniejsza część). Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 45 min (do zezłocenia). Gotowe. Można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale osobiście w szarlotce mi to przeszkadza i skutecznie go omijam, bez większej szkody dla ciasta
Malinowe Pocałunkiprzyczepi, przecież ma byc rustykalnie. Robi sie je szybko, więc jeśli znajomi właśnie zadzwonli, że są w okolicy i wpadną, to polecam jako ciasto awaryjne) Wybornie smakuje jeszcze ciepłe, choc na drugi dzień też jest obroni, szczególnie gdy aromaty się wymieszają, a jabłka oddadzą swoją wilgotność. Do ciasta możecie dodać, to co akurat macie w domu: mąkę pszenną(...)brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto. Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki na tortownicę 24 cm: 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny i sok z ½ cytryny 4 jabłka
Mia Cucina Sofietaroku postanowiliśmy, że Wigilia obejdzie się bez prezentów ze względów finansowych, postanowiliśmy zrobić prezenty handmade. Zapach pieczonego masła, cynamonu, goździków rozlewał się po całym domu. Przepis na ciasteczka korzenne znalazłam tutaj . Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)miski, mieszam z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i przyprawami. Dodaję miękką margarynę i dokładnie siekam nożem. Wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste. Kulę ciasta wkładam do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję (słomką do napojów), układam na blasze w niewielkich
Brzuszki Łakomczuszkicyklu ciasta na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś coś naprawdę ekspresowego. Zazwyczaj takie produkty jak jajka, masło, mąka czy cukier ma w domu większość z nas. No właśnie. A do przygotowania tego ciasta potrzebujemy jeszcze tylko czekoladę, wiśnie i kakao (chociaż bez kakao też by się obeszło). Czas potrzebny na przygotowanie ciasta można ograniczyć do minimum zaopatrując się(...)się tego ciasta właśnie ze względu na ten środek: minuty w piekarniku decydują czy będzie mazisty czy nie. Pamiętajcie, żeby się tym nie przejmować. W każdym piekarniku takie samo ciasto wyjdzie inaczej. Jeszcze lepiej: to samo ciasto, pieczone tyle samo, za każdym razem wyjdzie odrobinę inne. Jeżeli podpieczecie ciasto za długo wyjdzie wam po prostu ciasto czekoladowe i też
RelaxtimeWiosna już blisko. To ostatni moment na porządne łasuchowanie ! Spisujcie szybko przepis i róbcie te nieziemsko pyszne herbaciane babeczki z kremem miodowym . Są rewelacyjne. Bez kremu też smakują wybornie, a wszystko dzięki dodanej do ciasta herbacie. Wybrałam intensywną i bogatą w smaku herbatę Irish Cream od Teekanne . Aromatyzowana czarna herbata o smaku Irish Cream, czyli połączenie irlandzkiej whisky(...)masa stanie się jednolita. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Na koniec wlać pozostały napar herbaciany oraz mleko. Całość dobrze zmiksować. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać porcję ciasta, do wysokości około 3/4. Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C, przez 20-25 minut. Upieczone babeczki wyjąć
kolorowotorcikowomożemy piec krótko przed świętami, bo to chyba jeden z nielicznych gatunków pierników, które nie wymagają czasu, aby zmiękły 😉 Pierniczki są bardzo dobre, smakiem przypominają tradycyjne "Katarzynki". Ich smak skradł moje serce od pierwszego kęsa, chociaż niepolukrowane są może niezbyt "fotogeniczne" 😊 W każdym razie dla mnie - miłośnika wszystkiego co bez polewy i bez lukru(...)wszystko wymieszać łyżką tak żeby produkty sypkie się połączyły. Wlać masę ziemniaczano-miodową i wyrobić ciasto.Dobrze się wyrabia -można troszkę podsypać mąki.Nie trzeba wyrabiać długo - szybko jest jednolite. Ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką.Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok.5 mm i wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzać
Walijskie Pichcenieciasto z truskawkami? Lubicie czekoladowe smaki? Jeśli tak, to polecam Wam ten przepis. Pysznie, szybko i naprawdę łatwo. Proste ciasto czekoladowe z truskawkami jest idealne do filiżanki kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi lub gdy goście dzwonią, że niedługo przyjadą. Składniki na ciasto większość z nas ma w swoich kuchennych szafkach. Polecam. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej niepełna szklanka(...)miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką tortownicę. Na wierzch ciasta układamy połówki truskawek (można je lekko wcisnąć w ciasto). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Stan pieczenia warto sprawdzić patyczkiem. Ciasto powinno ładnie odchodzić od formy, u mnie piecze się zazwyczaj około
Słodkie okruszkiKtóż z nas nie lubi pizzy? Wyróżniamy dwa rodzaje pizzy – włoska i amerykańska. Ta pierwsza charakteryzuje się cienkim ciastem i niewielką liczbą składników, bowiem cały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jest to ciasto szybkie i tak proste, że już się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko. Zamiast zwykłego, białego cukru można
Pasje JolkiDzisiaj przepis na szybką sałatkę, lekka, smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Można ją zjeść na drugie śniadanie, czy bez większych wyrzutów sumienia na
To co lubię - gotuję i polecampozostaje mi to wszystko spisać i sprawdzić, czy jest szansa na dostanie tych wszystkich wymyślnych składników, które znikąd pojawiły się w mojej głowie... Tymczasem mamy Walentynki. Jak ten czas szybko leci! Oczywiście, C. jest ponad dwieście kilometrów ode mnie; dzieli nas morze, wyspa, dwa długie mosty i całe kilometry autostrad. Takie to już nasze szczęście... Żeby choć trochę osłodzić(...)się w ustach spód brownie na mące gryczanej (dzięki temu cały wypiek jest bezglutenowy i ma delikatny posmak orzechów), a na nim gęsta, ciężka masa serowa. To takie konkretne ciasto, którego nie da się zjeść na raz za dużo, ale po chwili człowiek i tak ma ochotę na więcej. O tym, że czekolada to najlepszy z afrodyzjaków, z pewnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykorzystuje się w kuchni jako dodatek do mięs, ryb, są jedzone z różnymi dipami na bazie jogurtu, a nawet przygotowuje się z nich ciasta i desery. Bataty bardzo lubię jeść upieczone z rozmarynem i tymiankiem bez żadnych smakowych dodatków, ewentualnie z odrobiną naturalnego jogurtu, aby nie zaburzyć aromatu i słodkiego smaku. Najprostszym sposobem przygotowania jest upieczenie batatów(...)jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają). W czasie pieczenia po kuchni unosi się cudowny lekko słodkawy, ziołowy
Kuchcik gotujeśmietankowe bez cukru (po 40 g każdy), 150 g masła, 300 g borówki amerykańskiej Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy na blachę razem z papierem do pieczenia, na którym jest firmowo zwinięte, wyrównujemy je palcami, nakłuwamy widelcem dość gęsto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C, pieczemy ok. 20-25 minut na funkcji góra dół do zrumienienia się ciasta. Upieczone(...)ucieramy do powstania puszystej masy, dodajemy 1/3 szklanki mleka, jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Do rondelka wlewamy pozostałe mleko, kiedy zacznie się gotować, wlewamy przygotowaną masę żółtkowo budyniową, szybko mieszamy. Kiedy masa zacznie robić się gęsta, wyłączamy płomień, ale mieszamy do powstania delikatnej masy, która będzie wyglądała jak ścięta jajecznica. Masę zostawiamy do wystudzenia. Kiedy masa wystygnie
Bułka z Chlebemprzepis. Można go nazwać też murzynkiem. Fakt faktem, jest to ciemne ciasto z kakao. Nie jest trudny w wykonaniu, wręcz banalny. Wystarczy tylko wszystko zmiksować po kolei. Wersja ubogacona to z masą. Mój jest bez masy, ale ze śliwką. Fajnie pasuje do całości zwykła suszona śliwka. Ciasto samo w sobie jest wilgotne a śliwka jeszcze to podkreśla. Składniki(...)przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika i mleko. Dodałam pokrojone śliwki. Jak już wszystko ładnie się połączyło piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Czyż nie jest banalne? O to czasami chodzi, żeby było szybko i smacznie. Zrobienie tego piernika jest o połowę krótsze niż samo pieczenie. Smacznego! Lidka Artykuł Piernik kasztelański ze śliwką
Pieprzyć z Fantazjążółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Stolnicę oprószamy mąką, kładziemy porcję ciasta i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość ok. 5 mm. Inny sposób, to rozwałkowanie ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub maty. Ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski(...)kolejne warstwy nakładały się na siebie. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez ok. 20 minut (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Gotowe rurki, jeszcze gorące, ostrożnie zdejmujemy z foremek pomagając sobie papierowym ręcznikiem kuchennym. Studzimy na kratce
mojewypiekiinietylkociasto z kakao. Nie jest trudny w wykonaniu, wręcz banalny. Wystarczy tylko wszystko zmiksować po kolei. Wersja ubogacona to z masą. Mój jest bez masy, ale ze śliwką. Fajnie pasuje do całości zwykła suszona śliwka. Ciasto samo w sobie jest wilgotne a śliwka jeszcze to podkreśla. Składniki: * 3 szkl. mąki * 1 szkl. cukru * 1/2 kostki margaryny * 2 jajka * słoiczek(...)piernika i mleko. Dodałam pokrojone śliwki. Jak już wszystko ładnie się połączyło piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Czyż nie jest banalne? O to czasami chodzi, żeby było szybko i smacznie. Zrobienie tego piernika jest o połowę krótsze niż samo pieczenie. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąPrzepis jest przerobioną wersją sernika ze strony 'przepisy Joli''. Zmniejszyłam ilość składników i wydłużyłam czas pieczenia . Pierwszy raz piekłam sernik. Niestety opadł ale nadrabia to smakiem. Jest bardzo delikatny i gładki. Złoty z wierzchu. Szybko znika. 400 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego(...)pozostałym cukrem. Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut bez termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Smacznego
cukrem pudrem posypaneBardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche babeczki z owocami. Bez zbędnych dodatków, bez cukru, bez słodzików, bez glutenu i masła. Mimo tego pyszne i słodkie :) 100 g pełnoziarnistej mąki teff 25 g mąki kokosowej 35 g mielonych migdałów łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia żółtko 35 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 2 łyżki(...)bratki, fiołki, stokrotki, płatki róży) opcjonalnie do posypania zmielone wiorki kokosowe, puder owocowy lub cukier puder kokosowy Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim foremki na babeczki lub tartaletki. Z podanych składników wyszło mi 5 babeczek. Środek każdej wypełniamy owocami. Pieczemy je około 35 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dekorujemy kwiatami. Smacznego :) Artykuł Kruche babeczki z owocami
Mienta blogSzybkie, proste i najważniejsze - smaczne. Żeby było ciekawiej dodałam do nich kardamon, który w dzemie wiśniowym sprawdził się doskonale - w tym przypadku było tak samo. Muffiny najlepiej smakują pierwszego dnia. BEZGLUTENOWE KARDAMONOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI przepis autorski // ok. 8-9 muffinek ~200g mąki ryżowej ~100g jogurtu naturalnego ~50ml oleju rzepakowego ~100g cukru ~2 jajka ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody ~1/2 - 1 łyżeczka kardamonu ~200g wiśni (waga bez pestek) Mąkę łączymy z cukrem, kardamonem, proszkiem i sodą. W oddzielnej misce łączymy jogurt, olej i żółtka. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych" i mieszamy krótko, ale dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy wiśnie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto
chili & sugarsmaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki pszennej, więc jeśli pominiemy proszek do pieczenia lub dodamy taki bez mąki to będą bezglutenowe. Polecam również tradycyjne kokosanki prezentowane wcześniej. Składniki: 1/2 szklanki mąki kokosowej 4 jajka 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)będzie jednolita płynna konsystencja miksując, stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Miksować do czasu, aż znikną wszelkie grudki. Dodać wiórki kokosowe, ich ilość może być różna (zależy od jakości jakie mamy). Wymieszać, ma być dość gęsta konsystencja. Nabierać łyżeczką ciasto, robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki
Kuchcik gotujedeser polecam pyszne kruche ciasteczka z ziarenkami, które otrzymałam do testowania od sklepu ZIARENKOWO . Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 2,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g prażonych ziarenek "Migdałowy Przylądek" z ZIARENKOWA, 1/2 opakowania cukru waniliowego, białko do posmarowania(...)żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam
Tradycyjna kuchnia Kasiwodę. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30-60 min. Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm (można chwilę odczekać gdyby ciasto było zbyt twarde), wyłożyć dokładnie formę i boki tarty ciastem (jeśli zostanie nam ciasto możemy zrobić kratkę(...)wierzchu tarty). Surowe ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę 180 stopni, ciasto wyjąć z lodówki i wstawić prosto do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 min. z obciążeniem (ryż, fasola, groch) i przez kolejne 12-13 min bez obciążenia.Wyjąć z piekarnika, poniższe nadzienie wyłożyć
coolinarnastrefa.blogspot.comktóre nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały! Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym! Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury! Szybki , smaczny i łatwy! Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI : ( blacha 24 x 28 cm ) BISZKOPT : * jajko(...)mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * cukier – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM : * budyń śmietankowy – 1 op * mleko – 1,5 szkl * mąka pszenna – łyżka * cukier – 2 łyżki * masło – 170 g * żółtko – 1 szt * ananasy z puszki – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy
Ostra na Słodkoczemu słomka pięknie nam wyrośnie.Odstawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładać do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia wyciskać paluszki o długości mniej więcej 2 – 4 cm i szerokości 1 cm.Piec w temperaturze 200 C przez(...)wsypać cukier. Słomkę wyjąć z piekarnika i trzymając między dwoma palcami szybkim ruchem zanurzać ją całą lub do połowy w jajku, a następnie obtoczyć w cukrze. Ponownie układać na blaszce i wstawić do piekarnika na kolejne 5-10 min, aż słomka nabierze złoto-brązowego koloru i bez problemu będzie się odklejać od papieru. Część jajka i cukru może
Moje domowe kucharzenie