dziesiątkę. Ciasto wychodzi elastyczne, łatwe do wyrobienia, po upieczeniu fajnie kruche. Kruchy spód do tarty zrobiony jest bez dodatku masła, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Łatwo go też rozwałkować, wyklejanie formy ciastem nie sprawia więc żadnego problemu. Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to tym razem rolę główną otrzymał zielony groszek. Chyba próbuję przywołać wiosnę kolorami na talerzu(...)tutaj także ser pleśniowy, więc jeśli macie ochotę na więcej wyrazistych smaków, to będzie to świetny wybór. TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM NA CIEŚCIE BEZ MASŁA I BIAŁEJ MĄKI Czas przygotowania 15 minut + 40 minut pieczenia Składniki na formę 22 cm Kruche ciasto na spód 100 g mąki z ciecierzycy 50 g mąki gryczanej pełnoziarnistej 50 g serka naturalnego/g
HealthyCreationswłaśnie te owoce wykorzystuje ona do przygotowania swojego ciasta. Ale równie dobrze sprawdzą się tu także jesienne owoce takie jak jabłka lub gruszki. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na szybkie ciasto z owocami jesieni z dodatkiem bananów, z którymi Agata ostatnio dosyć często eksperymentuje w swojej kuchni. Ciasto z owocami na oleju Składniki: 4 duże jajka ¾ szklanki(...)cukru (165 g) ½ szklanki oleju rzepakowego (115 g) 1,5 szklanki mąki pszennej (255 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ulubionego naturalnego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) 500 g dowolnych owoców (u Agaty dzisiaj truskawki) Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Oddzielamy białka od żółtek, białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy
KulinarneImpresje.plsezonowe owoce i zawsze będzie pyszne. Jest to szybkie i proste do zrobienia ciasto. Ja korzystam z niego bardzo często i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi się nie udało. Składniki: 3 duże jajka 3/5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru w wanilią 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki * 3/4 szkl oleju śliwki(...)wlewać powoli maślankę na przemian z olejem. wyłączyć mikser wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około
Ala piecze i gotujemiksować.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut. Można zastosować obciążenie z fasoli. W tym czasie możemy wykonać(...)zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier
KuukBuukTymbaliki wytrawne zyskały światową sławę i zawsze cieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić. Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej(...)foremkach (użyłam kubeczków po jogurtach ale mogą być np. silikonowe foremki na muffinki). Zalać płynną galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Tymbaliki zrobione w foremkach silikonowych wyciąga się bez problemu. Te zrobione w plastikowych kubeczkach wystarczy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybko wyłączyłam piekarnik myśląc, że jest już dobry, jak się później okazało nie był i musiałam znów włączyć grzanie, ale tak to bywa z eksperymentami, tak czy inaczej to nie zmieniło jego smaku;) po nocy w lodówce spełnił dziś rolę drugiego śniadania/deseru ;) Składniki: 600g gęstego jogurtu (np. bardzo gęsty Bakoma) 3 jajka 1 budyń czekoladowy bez cukru(...)spróbować) Sposób przygotowania: Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową) pieczemy minimum 60 minut w temperaturze 160 stopni pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a potem najlepiej jeszcze do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtarta 1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać. 3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach(...)Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i mączką ziemniaczaną. 5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i posypać je bułką tartą, zapobiegnie to zawilgoceniu ciasta musem jabłkowym, następnie wyłożyć mus, a na to pianę z białek. Całość włożyć do piekarnika na dalsze 20 minut.Uważać, aby beza nie spiekła się zbyt mocno, w razie potrzeby przykryć pergaminem
Jadło i czytadłoJednym z moich ulubionych ciast jest sernik. Bez względu na rodzaj czy formę, po prostu uwielbiam się nim delektować. Dziś przedstawię Wam jego mini wersję, w najprostszej i do tego bardzo szybkiej postaci. Często jest tak, że w lodówce mam kostkę białego sera, która aż się prosi, żeby ją wykorzystać... Składniki: 250 g sera twarogowego chudego (może być również(...)waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski. Ser musi być miękki i wilgotny. Łączymy ręka na jednolitą masą. Przelewamy do papierowych foremek na muffinki. Zapełniamy około 1/2 każdej foremki. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut (aż serniczki zaczną się rumienić z wierzchu). Studzimy chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie na kratce. Dowolnie dekorujemy np. cukrem pudrem i odrobiną sosu wiśniowego
Słodkie okruszkiorzeszków ziemnych (do karmelu) Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej 80 ml śmietanki kremówki 30% ok. 100 g orzeszków ziemnych (do posypania wierzchu) Ciasto "Snickers" bez pieczenia - Sposób przygotowania : Formę (ok. 20x28 cm) wykładamy pergaminem. Wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka(...)wykonujemy dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga). Gdy warstwa karmelowa przestygnie delikatnie smarujemy ją masłem orzechowym, a następnie układamy kolejną warstwę herbatników i pozostały krem budyniowy. Wszystko przykrywamy herbatnikami. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy drobno połamaną czekoladę. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia i otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy ciasto i posypujemy
Słodka Stronasyropem klonowym). Można jeść od razu bądź przetrzymać parę dni w zamrażarce. Chrupiące batoniki bananowo-orzechowe Jest to nasza propozycja na słodycz bez pieczenia, czyli szybko i bez problemu. Mięciutki kakaowy spód, do tego chrupiąca masa z chipsami z bananów a to wszystko zwieńcza rozpływająca się w ustach czekolada. Kto schrupie je z nami? Składniki: - dojrzały banan(...)piernika i proszek do pieczenia wymieszać. 5. Do mąk dodać mieszankę oleju z lnem i śmietankę kokosową, wymieszać. 6. Następnie dolewać stopniowo napój roślinny aby masa była gęsta ale nie sucha. 7. Masę wylać do formy i piec w 180°C przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. 8. Kiedy ciasto ostygnie, podzielić na 6 prostokątów, które należy
Candy Pandas/Nie jest to post sponsorowany przez Hortex! WYKONANIE: /Ciasto: WYKONANIE CIASTA: 1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól. 2. Składniki łączymy rozcierając. 3. Powoli dolewamy lodowatą wodę i zagniatamy (krótko i szybko - do połączenia składników). 4. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na prostokąt. 5. Składamy na 3 części i znów wałkujemy tworząc prostokąt(...)pleśniowy kroimy w paski, oliwki w krążki Gdy szpinak i ryba ostygną, zabieramy się za rzeźbienie z ciasta :) Na papierze do pieczenia układamy dobrze schłodzone ciasto francuskie. Wykładamy na środku szpinak (rozmiar filetu z łososia), na szpinak układamy filet bez skórki, okładamy serem, posypujemy oliwkami i fantazyjnie zamykamy ciastem, tworząc bochenek. Smarujemy roztrzepanym zółtkiem, posypujemy ziarnami i ziołami
Wypisz Wymalujsię wszystkim tym, co mają dwie lewe ręce do pieczenia (ręczę za to, haha). A i oczywiście, jeśli nie macie foremki w kształcie serca, z powodzeniem możecie wykorzystać zwykłą okrągłą tortownicę. Na Dzień Mamy polecam nie tylko ten tort, ale także przepis na ultra łatwy deser bez pieczenia — malinową Charlotte (klik) . * SKŁADNIKI na tortownicę(...)miodu 100 ml wody Dodatkowo: 100 g konfitury malinowej 100 g małych bez ulubione owoce do dekoracji, np. truskawki i jeżyny * PRZYGOTOWANIE Biszkopt Upiecz biszkopt z 5 jajek wg tego przepisu . Pamiętaj, aby pokryć spód foremki papierem do pieczenia (szczególnie jeśli korzystasz z formy bez rantu, np. w kształcie serca). Upieczony i przestudzony biszkopt przekrój na pół
Food Squareswojej porcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera. Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam(...)Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta i przemieszczaliśmy się metrem. Zwiedzanie zaczęliśmy od zjedzenia tradycyjnych drożdżowych ciastek pieczonych na obracających się rusztach czyli Trdlo. Skusiliśmy się na wersję tradycyjną bez dodatków. Niebo w gębie i zapas sił na dalsze wędrówki! Kawa popijana w drodze pod górę, Hradczany, Most Karola a potem obiad
Dzieje kuchennej Wiewiórykilka kolejnych dni. Do tego jest zdrowsza od innych, bo z mąką pełnoziarnistą, chociaż oczywiście możecie użyć tylko białej. Jeżeli nie macie problemu z ciastami na sodzie, możecie pominąć śmietanę. Ja (jako jedyna w domu) bez śmietany zawsze czuję sodowy posmak. Jakkolwiek to nie zabrzmi, jeżeli jesteście wielbicielami wilgotnych babek, to gorąco polecam Wam ten przepis. ;) Składniki: 5 jajek(...)miksując na niewielkich obrotach. Mieszając szpatułką tylko do połączenia, dodać w 2-3 turach mąkę. Sodę i proszek rozmieszać ze śmietaną, dodać do masy. Na koniec szybko wmieszać marchewkę, rodzynki i migdały. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 50-60 minut. Przez 10 minut zostawić w uchylonym piekarniku, następnie przełożyć na kratkę. Gdy babka przestygnie, wyjąć z formy
Pełny talerzktórych czuję tylko niesmak. W ciasteczkach wykorzystałam zdrowe pestki dyni BIO Polskie Młyny , które pochodzą z ekologicznych upraw. Z takich upraw pestki są nieco drobniejsze, ale za to bez chemii, świetnie smakują, a takie mniejsze lepiej też trzymają się na upieczonych ciasteczkach. Wcześniej bardziej lubiłam ciastka ze słonecznikiem, ale teraz zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak ciastek z dodatkiem(...)mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać zimne masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki
Kuchcik gotuje