Mamusiowy” przepis – budyniowy przekładaniec to ciasto na szybko z lekko uroczystym zacięciem Może robić za tort , albo niedzielne ciasto. Prosto i smacznie, a słodycz kremu dopasujesz do własnych potrzeb i upodobań A oto przepis na budyniowego przekładańca. Składniki na biszkopt (blaszka 30×35 cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam(...)pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut
Słodki sentymentDzisiaj placek bardzo smakowity i mimo długiego opisu, szybki do przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad na gorące dni. Polecam! składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 115 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka soli morskiej 1 jajko 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody + śmietana kremówka, do posmarowania ciasta - opcjonalnie do wypełnienia ok 220 g liści botwinki(...)ząbków czosnku ( miałam młody) 150 g brązowych pieczarek - użyłam samych kapeluszy bez nóżek 125 g mozzarelli 100 g fety 1 jajko 2 łyżki kefiru lub jogurtu sól, pieprz +opcjonalnie parę plasterków chorizo przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia ułożyć spodem do góry na środkowej półce. Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo
Stare Garyniespodzianką dla męża strudzonego podróżą. Myślę, że się sprawdziły :) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Podzielić ciasto na tyle części, ile mamy foremek (6-8). Rozwałkować na krążki(...)umieścić w natłuszczonych masłem foremkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 20 - 25 minut. Wystudzić. Budyń: 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3-4 gałązki świeżej mięty Wykonanie: Zagotować w garnku 1 i 1/2 szkl. mleka, dodać umyte gałązki mięty, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyjąć miętę
zadanie-gotowanieCiasto zagniatam szybko rękoma. Wstawiam do lodówki na godzinę. W tym czasie obieram i kroję jabłka na kawałki, pomarańczo obieram ze skóry i białej błony. Kroję na kawałki. Jabłka, pomarańcze, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż jabłka będą miękkie. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka. Ciasto dziele(...)sześc części i każdą wałkuję do rozmiarów foremki do tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów foremki, nakłuwam widelcem. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół i piekę 15 minut aż się zarumienią.Po ostygnięciu wyjmuję spody tarteletek z foremek i nakładam do nich jabłka. Białka ubijam
wesoła kuchniaDo przygotowania babki migdałowo – limonkowej potrzebujemy: skórkę i sok z 2 limonek 200 g cukru 200 g masła (temp pokojowa) 6 jajek 300
Szybko Tanio Smaczniesernik, ale bez sera robiłam już jakiś czas temu..a tym razem zrobiłam sernik z ze śmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną w akcji udział brały: Dagmara , Dorotka , Magdalena , Joanna , Dorota(...)Śmietanę, budynie, białka, cukier i cukier waniliowy dobrze zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz wymieszać. Masa będzie bardzo płynna. Wlać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ostrożnie włożyć sernik. Piec 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 50 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia.Polać polewą i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieProste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach. Składniki: (mała keksówka) 5 białek 140 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki soku z cytryny trochę otartej skórki z cytryny szczypta soli Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać(...)dodać 1/3 cukru i miksować, i z resztą tak samo. Gdy piana będzie lśniąca przesiewamy do niej mąkę w pięciu partiach, delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor, do suchego patyczka. Smacznego
talerz przyjemnościpodniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na brownie paleo : batat (słodki ziemniak) – jeden naprawdę duży albo dwa mniejsze (ok. 300 g) jajka – 2 duże(...)składnikami. Dodaj kakao i sodę oczyszczoną, a na samym końcu mąkę kokosową. Przełóż do okrągłej albo prostokątnej foremki (nie za małej), włóż do pieca nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 25 do 30 minut. Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie , pamiętaj o zaryglowaniu drzwi przed sąsiadami Daj ciastu ostygnąć jakieś 10 minut, zanim wyciągniesz je z foremki. Gorące jeszcze
PaleoSMAKpodpatrzyłam na blogu Szczypta Słodyczy. Uwielbiam receptury, gdzie masę ciastową przygotowuje się w kilka minut, bez użycia miksera czy innych skomplikowanych akcesoriów kuchennych. W tym przypadku wystarczy jedynie miska, trzepaczka i szklanka - ta ostatnia do odmierzania składników . Ciasto jest więc wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatek korzennych przypraw rewelacyjnie komponuje się ze śliwką. A jego podstawową zaletą jest(...)kostka masła (200g) 1/2 szkl. mleka 2 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% - ma być gęsta 2,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki pasty z wanilii - ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 lyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Grunt to przepis!Dziś zapraszam na pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe jako deser do popołudniowej herbaty. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE 1. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję masło. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Następnie dodaję wiórki(...)kąpieli wodnej i odstawiam na chwilę do przestudzenia. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy czekoladowej. Zwijam rogaliki. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 14 minut w temperaturze 190 stopni (7 minut bez termoobiegu i 7 minut z termoobiegiem
Tradycyjna kuchnia Kasitakie. Dlaczego? Ponieważ kulinarne wspomnienie, to nie tylko smak, ale też wspólne wyrabianie ciasta, nieudolne i udolne zlepianie bułeczek i czas razem spędzony. Mimo wszystko nieskromnie uważam, że moje są po Babcinych najlepsze jakie jadłam. Szczególnie teraz kiedy piekę je dla moich chłopaków i znikają tak szybko, że nie jestem w stanie nawet zrobić satysfakcjonujących zdjęć. Składniki(...)mleko, zaczyn, żółtka, sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec dodać stopione masło, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na male kulki. Każdą spłaszczyć na placek. Na środek układać czubatą łyżkę jagód, zawinąć i zlepić brzegi formując bułeczkę. Uformowane bułeczki układać na blasze (u mnie wychodzą 2) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić do ponownego
Pełny talerzWilgotny, puszysty piernik przekładany powidłami śliwkowymi i marcepanem. Robi się ekspresowo, nie wymaga nawet wcześniejszego wyciągania składników z lodówki, ani też wyjmowania miksera. Wystarczy w szerokim
cool and mintymojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia
moj przepis naPuszysta, mocno cytrynowa, naprawdę pyszna :) Do tego prosta i szybka w wykonaniu. Przepis na krem podpatrzyłam TUTAJ . Jest boski :) Przygotowujemy najpierw tzw. lemon curd , czyli cytrynowy krem na bazie jajek i/lub masła ( do tej rolady wykorzystałam przepis na lemon curd bez masła ), łączymy go następnie z serkiem mascarpone...i krem gotowy. A jeżeli krem cytrynowy przygotujemy wieczór wcześniej(...)wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć
Opowieści z piekarnika