takie. Dlaczego? Ponieważ kulinarne wspomnienie, to nie tylko smak, ale też wspólne wyrabianie ciasta, nieudolne i udolne zlepianie bułeczek i czas razem spędzony. Mimo wszystko nieskromnie uważam, że moje są po Babcinych najlepsze jakie jadłam. Szczególnie teraz kiedy piekę je dla moich chłopaków i znikają tak szybko, że nie jestem w stanie nawet zrobić satysfakcjonujących zdjęć. Składniki(...)mleko, zaczyn, żółtka, sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec dodać stopione masło, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na male kulki. Każdą spłaszczyć na placek. Na środek układać czubatą łyżkę jagód, zawinąć i zlepić brzegi formując bułeczkę. Uformowane bułeczki układać na blasze (u mnie wychodzą 2) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić do ponownego
Pełny talerzWilgotny, puszysty piernik przekładany powidłami śliwkowymi i marcepanem. Robi się ekspresowo, nie wymaga nawet wcześniejszego wyciągania składników z lodówki, ani też wyjmowania miksera. Wystarczy w szerokim
cool and mintymojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia
moj przepis naPuszysta, mocno cytrynowa, naprawdę pyszna :) Do tego prosta i szybka w wykonaniu. Przepis na krem podpatrzyłam TUTAJ . Jest boski :) Przygotowujemy najpierw tzw. lemon curd , czyli cytrynowy krem na bazie jajek i/lub masła ( do tej rolady wykorzystałam przepis na lemon curd bez masła ), łączymy go następnie z serkiem mascarpone...i krem gotowy. A jeżeli krem cytrynowy przygotujemy wieczór wcześniej(...)wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć
Opowieści z piekarnikaTo ciasto jest lekarstwem na „mam ochotę na....”. To nadanie całości kilku składnikom, zrobienie z nich czegoś ,co będzie bardzo podzielne, aromatyczne, pyszne! Ten „serniczek” jest
Z Kuchni Do Kuchnipewno słyszeliście o słynnym irlandzkim chlebku na sodzie "soda bread", pieczonym bez dodatku drożdży, szybkim w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Jeżeli macie ochotę na nieskomplikowany chleb, polecam Wam mój dzisiejszy przepis;) Do przygotowania chleba wykorzystałam m ą k ę razow ą i dodatek ziaren: sezamu, pestki dyni oraz(...)circa 5 minuti. A questo punto aggiungete i semi e impastate per altri 5 minuti. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach (32 x 13 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta delikatnie wyrównujemy i nacinamy. Chleb pieczemy ok. 30-35 minut. **** Riscaldate il forno a 180 gradi. Distribuite l'impasto
La grande e la piccola cuocaszparagów jest tylko 18 kcal! Ta informacja to miód na serce wszystkich odchudzających się. Możecie wcinać szparagi bez obaw! Jak ugotować szparagi? Właściwie można je przyrządzić n a sto sposobów: gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo. Jak wybrać szparagi i kiedy je kupować aby były smaczne? Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli Magda Gessler i Perfekcyjna(...)SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi
Niedzielny kucharzmojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału
moj przepis namożna je ozdobić czymkolwiek lub podać nawet bez niczego. Chociaż ta polewa z kakao, świetnie tutaj współgra dlatego jednak warto ją przygotować. Polecam serdecznie Składniki na 9 babeczek ( myślę że wyszłoby z tego ciasto w małej foremce 18×18 cm. Na blachę 22×32 cm należy składniki potroić): Ciasto: – 4 białka – 85 g cukru pudru(...)krótko i na najniższych obrotach). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub tak jak ja foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i przekładamy ciasto. Ciasto w foremkach umieszczamy tylko do 2/3 ich wysokości (będzie rosło). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Gdyby zbyt mocno się rumieniły należy zmniejszyć temperaturę pieczenia. Po ostygnięciu szykujemy polewę’ Polewa czekoladowa
Relaxtimeszybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdza się jako deser na przyjęcie niespodziewanych gości. W sezonie do ciasta najlepiej użyć świeżych malin, a poza nim mogą być mrożone. Do ciasta, które nie będzie zbyt długo przechowywane polewę można zrobić bez galaretki. Jeśli polewa będzie bez galaretki to maliny należy gotować do czasu, aż zaczną gęstnieć. Struktura upieczonego ciasta(...)babkę. Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na ciasto kokosowe z malinami: (składniki o temperaturze pokojowej) Suche: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kokosowej lub mielonych wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Płynne: 1 szklanka mleka 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki soku z cytryny Polewa
Kuchcik gotujelubię, zrób szybko coś czym nakarmisz wszystkich i wszyscy będą szczęśliwi ;) A jako, że jak już wspomniałam ostatnio chodzą za mną ;) wszelkiego rodzaju placki to poszłam w tą stronę, sprawdzając co w kuchni mam. A, że trochę różnych rzeczy mam to placki wyszły najprostsze z najprostszych i to jeszcze smażone bez tłuszczu. Tak, do ciasta dodałam trochę masła więc(...)zastanawiałam się czy wyjdą bez dodatkowego tłuszczu. Część placków została, więc zabrałam je do pracy w towarzystwie syropu klonowego. Placuszki kukurydziano – pszenne 500 ml kefiru ( może być maślanka, jogurt ) 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 4 łyżki masła Do dużej
Kuchnia na wzgórzuchcę Was dziś zaprosić na bardzo szybkie, łatwe i rewelacyjne w smaku ciasto na maślance z oryginalną kruszonką i truskawkami. Zapraszam i polecam gorąco SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -125ml oleju -250ml maślanki -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka KRUSZONKA -10 łyżek mąki(...)łyżki cukru waniliowego DODATKOWO -około 200g truskawek Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzyznaję się bez bicia, że podjadałam w trakcie formowania ciasteczek ;) Proste i szybkie w wykonaniu :) Polecam :) Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM Składniki na około 30 sztuk: 240 g mąki pszennej razowej 180 g masła, miękkiego 100 g drobnego cukru trzcinowego ( u mnie ciemny cukier Muscovado ) 4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)grubsza posiekanych 6 łyżek płatków migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto. Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem
Opowieści z piekarnikaTrzy rodzaje mąki w odpowiednich proporcjach, ciasto chlebowe bez wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie chleba i bułek w domu naprawdę potrafi relaksować, a zapach świeżego pieczywa wydobywający się z piekarnika działa jak aromaterapia. Wieczorem odważamy potrzebną ilość każdej z mąk, mieszamy wszystkie razem. Dodajemy drożdże(...)oliwki i rozmaryn. Mieszamy. W kubku mieszamy wodę, piwo i ocet winny. Płyny nie muszą być ciepłe – ciasto będzie rozwijało się powoli, przez noc, dodatkowe kilka stopni Celsjusza nie jest potrzebne. Wlewamy płyny do mąki i całość dokładnie razem mieszamy. Ciasto szybko zagniatamy, formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy nie całkiem szczelnie folią spożywczą lub wilgotną bawełnianą ściereczką. Zostawiamy
Karo in the Kitchenoliwą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 35-40 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Wyjmować z formy lekko ciepłe - nie będzie wtedy tak przywierać do silikonu(...)ucierania wkropić trochę aromatu pomarańczowego. W zależności jak gęsty chcemy mieć lukier, należy kontrolować ilość dodawanych łyżek mleka - u mnie lukier był dość gęsty, tak że wylany na babkę, szybko zastygał. Gdy babka ostygnie, wylać na ni ą lukier. Wierzch udekorować drobno posiekaną skórk ą pomarańczową - wcześniej zasypaną w słoiczku cukrem i przechowywan ą w lodówce
Grunt to przepis!