ciasto? Doskonale wpasowało się w moją kategorię, czyli ciasta szybkie i łatwe. Jak by się tak dobrze uprzeć to pewnie można byłoby je wykonać nawet bez miksera. Oprócz tego, że musimy rozpuścić czekoladę wraz z masłem to resztę składników wystarczy po prostu dokładnie wymieszać i gotowe Moje ciasto wyszło trochę zakalcowe w środku, ponieważ dodałam dżem trochę(...)wszystko miksujemy żeby składniki się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 45-50 min (do tzw suchego patyczka, czyli po wyjęciu patyczka lub wykałaczki ze środka ciasta, nie powinno być na nim widocznego surowego ciasta). Autorka napisała, że ciacho można jeść jeszcze na ciepło potwierdzam było pyszne
Relaxtimekawałki. Mąki, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Można użyć dodatkowo o 1/2 szklanki cukru więcej - ciasteczka będą mocno słodkie. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, tak, żeby mąka dokładnie ją obtoczyła. Następnie dodać miękkie masło lub margarynę i rozgnieść całość, uzyskując coś w rodzaju kruszonki. Dodać jajko, śmietanę i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można(...)dodać kilka dodatkowych łyżek mąki kukurydzianej. Następnie zagniecione ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę lub wrzucić do zamrażalnika na ok 30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość min. 0,5 cm i wykrawać ciasteczka. Układać na pergaminie i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni, grzanie góra - dół, bez termoobiegu. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuMam w ogrodzie tyle śliwek, że aż drzewo się ugina. Ciągle staram się coś z nich zrobić. Mam zaraz gości więc postanowiłam zrobić coś szybkiego i
Kuchnia PokoleńWitam Was w poniedziałek :) Co powiecie na rozpoczęcie tygodnia pysznymi słodkościami. Zapraszam Was na puszyste muffiny z jogurtem i mango , niezwykle lekkie, aromatyczne a jednocześnie proste
La grande e la piccola cuocaJogurtowiec leśny z borówkami w wersji bezglutenowej. Spód sernika z jogurtów leśnych zrobiliśmy z preparowanej kaszy jaglanej oraz białej czekolady. Ułożone na wierzchu dorodne borówki zanurzyliśmy
niecodziennikparyOstatni wypiek z bananami dziwnym trafem bardzo szybko zniknął z talerzy, a że rodzinka bez słodkiego żyć nie może, postanowiłam upiec tym razem coś co
Smaczne ZdroweCzęsto zdarza się, że po niektórych wypiekach, takich jak np. pączki, zostają nam niewykorzystane białka jajek. I tak też było w tym przypadku, gdzie z pozostałych
PysiaGotuje.plpiec w 160-170 stopniach przez około 15-20 minut lub do tzw. suchego patyczka - nie należy piec ich za długo, gdyż ciasto może niepotrzebnie się przesuszyć - upieczone placki wystudzić, następnie oddzielić od siebie papierem do pieczenia, a całość owinąć folią spożywczą lub aluminiową i odłożyć na 1-2 dni do skruszenia - po tym czasie placki przełożyć powidłami(...)ciepłymi przełożyć placki, tworząc pomiędzy nimi dwie warstwy powideł - po przełożeniu placków boki można uzupełnić powidłami, aby tworzyły z blatami w miarę równą powierzchnię (łatwiej będzie udekorować piernik polewą, bez zbędnego ścinania i wyrównywania jego boków) - całość owinąć folią spożywczą i aluminiową, a z wierzchu równo dociążyć, np. deską i 1-2 ciężkimi książkami - tak przygotowany piernik przenieść ponownie
Smakołyki BerenikiWiewiórka – wcielenie pierwsze Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie
Kocham Czekoladęciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Podobno to ciasto znane jest jako pleśniak, ale u mnie zawsze będzie plackiem tartym. Składniki na placek tarty czarno-biały 40 dag mąki 4 jajka - żółtka oddzielone od białek 25 dag masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek zaczynamy od zarobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone, zimne masło i szybko siekamy z mąką. Następnie idą żółtka i wszystko szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy
Gotujemy i jemyciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Podobno to ciasto znane jest jako pleśniak, ale u mnie zawsze będzie plackiem tartym. Składniki na placek tarty czarno-biały 40 dag mąki 4 jajka - żółtka oddzielone od białek 25 dag masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek zaczynamy od zarobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone, zimne masło i szybko siekamy z mąką. Następnie idą żółtka i wszystko szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy
Korniszonkimamo jestem głodna, zrobisz mi placki?". Spojrzałam do szafki i już wiedziałam, że będą szybkie placki z mąki kukurydzianej. Dosłownie 20 minut i były gotowe. Wyszły przepyszne, pulchne, nie za słodkie, więc postanowiłyśmy posmarować je dżemem, aby było bardziej słodko. Można również zjeść je bez niczego albo posypać cukrem pudrem. U nas placki zniknęły ekspresowo ;) Składniki na około(...)szklanki mąki kukurydzianej (użyłam Radix-bis ) * 1 szklanka mleka * pół łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * 1 łyżka cukru * olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na placki umieścić w misce, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylewać łyżką porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki podałam
Zrób to smacznieprzygotowaniu. Dzisiaj przepis dla zabieganych, czyli szybkie w przygotowaniu ciasto. Upiekłam go na herbatnikach oraz polałam czekoladą i posypałam kokosem. Wyszedł bardzo smaczny, polecam. SKŁADNIKI : 200 g herbatników maślanych 1 kg sera wiaderkowego, dowolnego lub smakowego 5 jajek 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukry, chwilę ucieramy. Dodajemy cały ser i wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki i pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 % C. Ciasto po upieczeniu studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce 1 minutę, mieszamy aż składniki się połączą
Kulinarne Fantazje Mariolikręcimy, palcami dociskamy ciasto i mamy nad wszystkim kontrolę i w ten sposób możemy zużyć całe ciasto bez strat. Z maszynką elektryczną będzie gorzej, chodzi za szybko, nie można ciasta dociskać palcami, dociskanie popychaczem nie odnosi skutku i mamy duże straty ciasta, dlatego warto zdobyć taką starą maszynkę, ja swoją pożyczyłam od mamy. Do przepisu dołączony jest filmik(...)czyli na jedną miskę): 1 kostka miękkiego smalcu (200 g) 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 całe jajka + 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 zapach arakowy Wykonanie: 1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. Następnie dodajemy miękki smalec w kawałkach, dwa całe jajka, jedno żółtko, łyżkę śmietany, zapach arakowy
Kawa z mlekiemŁatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami – Zapraszam na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto ze śliwkami. Ciasto jest dość cienkie/niskie z dużą ilością owoców. Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale on odparuje i kruchy spód nim nie nasiąknie. Ciasto zaliczam do ciast „na ostatnią chwilę”, czyli mają być goście a ja muszę ogarnąć mieszkanie i jeszcze upiec(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami Składniki: Ciasto: 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g mąki ziemniaczanej 90g cukru pudru 2 żółtka 210g schłodzonego masła Wierzch: 700-750g umytych, przepołowionych śliwek bez pestek cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do miski przesiać obie mąki i cukier puder
Mała CukierenkaKażde z tych owoców będzie idealne. Ciasto jest szybkie i nie wymaga wielkiej wprawy. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie. Ciasto idealne nawet "do ręki". Na wynos, na drugi dzień, w podróży. Składniki na ciasto -400 g mąki pszennej -200 g pokrojonego w kostkę(...)masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu opcjonalnie Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców Wykonanie Ze wszystkich składników
Z Kuchni Do Kuchnijednym jajku i miksowałam. Ciasto robi się identyczne jak na karpatkę :D Wcześniej naszykowałam sobie papier do pieczenia. Nadziewałam szprycę i wyciskałam na papier kółka średnicy ok 5-7 centymetrów. Poprawiałam kilka razy, gdyż wychodziły mi bardzo cienkie. Takie szybko spaliłyby się w tłuszczu. Roztopiłam smalec z odrobiną oleju. Można smażyć też na samym oleju. Jednak, dlaczego mój(...)kółkami pocięłam tak, by każde kółko było osobno. Można wcześniej naciąć kwadratów z papieru tak 10x10 cm. Jak wygodniej. Na rozgrzany tłuszcz papierem do góry wykładałam ciasto. Po kilku chwilach papier odchodzi bez żadnego problemu. Tak smażyły się gniazdeczka ok 4 min z każdej strony do uzyskania złotego wpadającego w delikatny brąz koloru. Jak wyłożyłam na ręcznik papierowy już
Pieprzyć z Fantazjąszybko zrobione..do mufinek można dać dowolne owoce, można też posypać kruszonką przed upieczeniem...można też polukrować lub polać roztopioną czekoladą itp.U mnie bez kruszonki i posypane tylko cukrem pudrem. 150 g mąki 75 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu 50 g oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce(...)jednej misce, a mokre w drugiej.Jabłko i rabarbar obrać i pokroić w kostkę.Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać.Dodać jabłko i rabarbar i ponownie wymieszać.Ciasto wykładać do foremek na mufinki.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieformy. Po tym czasie przygotowujemy ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe: Dwa jajka ubijamy z 3/4 szklanki cukru. Wlewamy stopniowo olej i maślankę. Dodajemy wcześniej zmieszane, suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Mieszamy już szpatułką lub łyżką – nie mikserem. Na końcu wlewamy kawę i mieszamy do połączenia – nie dłużej. Ciasto wlewamy na karmel. Budyń/flan: Serki miksujemy(...)wysokości. Wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy babkę zamkniętą na 10 minut w środku. Babkę po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy w formie. Następnie musimy schować ciasto do lodówki (także w formie) na co najmniej 3 godziny lub na całą noc – flan
Poezja smakuKopiec Kreta – Pyszne, kakaowe ciasto z kremem śmietanowym i bananami. Prosty w przygotowaniu i w miarę szybki tort, który cieszy się dużą popularnością. Gościom bardzo smakował i prosili o dokładkę. Moje ciasto kreta jest delikatnie śmietankowe i waniliowe. Biszkopt jest wilgotny, dlatego ciasta już nie nasączałam. Jeśli nie lubimy bananów możemy zastąpić je ulubionym dżemem lub innymi miękkimi owocami(...)polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kopiec Kreta Składniki: Biszkopt – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 5 łyżek kakao bez cukru 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180ml oleju 200ml maślanki Krem
Mała Cukierenkagalaretki) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja miałam już ciasto gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki (na tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy
mojewypiekiinietylkojakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas pieczenia(...)cukru szczypta soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli
Słodkości i nie tylko