szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:218/536)

Piernik bananowy 378

przyprawy piernikowej. Ciasto przygotowuje się szybko, bez użycia miksera, więc jest świetną propozycją dla zabieganych lub jako dodatkowy wypiek świąteczny, obok bardziej tradycyjnych makowców czy pierników. Do przygotowania piernika potrzebne są dojrzałe banany, więc jeśli będziecie planować ten wypiek, warto kilka dni wcześniej zaopatrzyć się w te owoce i pozostawić je, aby dojrzały. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach(...)30x11cm . Piernik bananowy Składniki: 400g mąki pszennej 400g bananów bez skórki (4 sztuki) 150g miodu 100g cukru (u mnie w całości domowy cukier waniliowy) 100g masła 2 jajka 120ml zimnej wody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, zalać 60ml

Smakołyki Bereniki
In love with burgers 194

uzyskania gładkiej, jednolitej i pulchnej masy (po włożeniu palca w ciasto powinno wrócić do poprzedniej formy). W trakcie wyrabiania możemy podsypywać mąką, ale nie za dużo, bo bułeczki wyjdą ciężkie i twarde. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu formujemy bułki, które układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie(...)jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na 10 min. na środkową półkę. Pieczemy bez termoobiegu - funkcja góra/dół. Po 5 min na dno piekarnika wrzucamy 2 kostki lodu lub wlewamy pół szklanki zimnej wody i szybko zamykamy piekarnik. Wytworzona para nada chrupiącą skórkę naszemu pieczywu.  Po upieczeniu studzimy na kratce, aby bułki

Kuchnia od dwojga
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 1140

część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia. Przygotować budyniową piankę: Składniki: 5 białek 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły

Na słodko lub wytrawnie
Cynamonowe palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie 278

przyrządzicie szybko i bez wysiłku. Wystarczy 20 minut w kuchni, by cieszyć się cudownym karmelowym zapachem tych kruchych i słodkich ciastek.  Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - drobny cukier - cynamon Przygotowanie:   Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto posypać z obu stron cynamonem i położyć na wysypanej cukrem stolnicy. Delikatnie wałkować, tak by cukier przyczepił się do ciasta. Obrócić(...)drugą stronę i znów wałkować, tak by ciasto było dokładnie oblepione cukrem. Ciasto zawijać z obu stron do środka, tak by obok siebie powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki

W poszukiwaniu inspiracji
Pyszna crostata z dżemem i owocami 237

Szybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego duszone jabłka i domowy dżem, u mnie akurat powidła śliwkowe. Całość wieńczy kratka z ciasta oraz puszek z cukru pudru...  Ciasto:   2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  250g masła(...)Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.  3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem.  Piec około 20-25minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 jabłek,  2 łyżki cukru,  słoik powideł

Z miłości do słodkości
Kreple ze dziurōm (Oponki) 204

przi pieczyniu potracōm. Terozki sie przigotujcie jako stolnica (abo jak to piyrwy gołdali: biyrkownica), nudelkula 17 i wywałkujcie sie te ciasto tak rube 18 na 1 cm. Tera sie przigotujcie szklōnka i keliszek. Nojprzōd wycinejcie w tym cieście te kōłka szklōnkōm, a pośrodku sie zrōbcie tako dziurka ze tym keliszkym. Te małe łokrōgłe kulki tyż mogecie sie łostawić i upiyc(...)litrowyj flaszki. Nojprzōd sie narychtujcie 21 te wszyske kreple, a dopiyro potyn bajymy 22 je piyc- wciepować na rozgrzōny łolyj, bo łone tak szybko sōm fertich, 23 że to trza cały czołs stoć przi tym piecu i je przewrołcać, żeby sie niy przipołlōły. Kebyjście w dōma mieli kogo do pomocy, to Wy mogecie sie wałkować, a tyn Wasz pomager

Chop w kuchni
Ciasto pomarańczowo – migdałowe bez jajek 169

Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 g miękkiego masła – 250 g cukru – 1 cukier waniliowy – 1 opakowanie masy marcepanowej – 100 ml likieru

Szybko Tanio Smacznie
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 431

upiec sernik:)  Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik jest kremowy, aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny.  Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste(...)wlewać ciepłą (nie gorącą!) , rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę. Masę wymieszaj łyżką ze 150 g żurawiny i wylej na schłodzony spód ciasteczkowy.  Na wierzch wysyp równomiernie pozostale 100 g żurawiny. Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą wodą. Piecz sernik najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, a następnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Sezamowe babeczki – przepis na Wielkanoc! 242

Babeczki sezamowe są szybką propozycją na wielkanocne wypieki. Ciasto jest bezglutenowe, jednak możemy je również zrobić z każdej innej mąki. Sprawdzi się także jako zwykłe muffinki

Via Gusto
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 163

Tym razem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej

U Fiolki
Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 248

ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo: * 2 opakowania bezów * 2 galaretki ( u mnie truskawkowa) * owoce wg uznania ( ja dałam truskawki) Do dzieła!!! Z podanych składników pieczemy biszkopt(...)tego budyń - trzeba szybko mieszać aby grudki się nie zrobiły. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną (do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki i łyżkę soku z cytryny. Połowę masy wykładamy na biszkopt (delikatnie nasączyłam go galaretką przyrządzoną według przepisu na opakowaniu). Wkładamy w masę bezy i przykrywamy resztą masy

sierotka maRysia w kuchni
Karpatka z kremem na nerkowcach (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 171

Dodatkowo -maliny -orzechy nerkowca CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. 3. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. 4. Następnie miksować ciasto wraz z jednym jajkiem(...)użyłyśmy ręcznego blendera, dalej dodałyśmy ostatnie jajko i już miksowałyśmy ciasto normalnie mikserem) 5. Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut.   Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku

Candy Pandas
Bułki z serem camembert i szczypiorkiem. 209

zrobiłam bułeczki do jajecznicy... Jak się później okazało - nie doczekały do jajecznicy. Tak smakowały mężowi, że zjadł je bez dodatków.... Podzielił się mini z bratem i swoimi rodzicami i im też . Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce: "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Bułeczki z camembertem i szczypiorkiem. Składniki: 6 szklanek mąki pszennej; 20 g drożdży(...)ziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania. W dużej misce łączymy mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nakłuwamy je i dzielimy je na 12 równych porcji. (Ja zrobiłam z połowy składników; i wyszło mi 12 małych

Miksturownik
Chrupiące gofry bezglutenowe 266

Gofry wychodzą chrupiące, puszyste i lekkie, nawet po wystudzeniu nie robią się gąbczaste i glinowate.  Próbowałam różnych przepisów i ten faktycznie się udaje, nawet jak

Ze smakiem bez glutenu
Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 262

zmieniłam tylko odrobinkę, nie odchodząc jednak zbyt daleko od tradycji. Ciasto jak na grubą pizzę, jest miękkie i delikatne; a cała góra słodkiej, skarmelizowanej cebulki z dodatkiem wyrazistych oliwek i słonych filecików anchovies smakuje po prostu obłędnie! Do tego całość jest prosta i stosunkowo szybka (jak na ciasto drożdżowe) do przygotowania. Oczywiście, obieranie i krojenie kilograma cebuli do zadań łatwych(...)mocy palnika przez 45-60 minut, aż cebula będzie zupełnie miękka, ale nie zrumieniona. Dodać ocet, só i pieprz, wymieszać, smażyć jeszcze 5 minut. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć cebulę, a na niej ułożyć kratkę z anchois, wypełniając środki oliwkami. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze