szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdza się jako deser na przyjęcie niespodziewanych gości. W sezonie do ciasta najlepiej użyć świeżych malin, a poza nim mogą być mrożone. Do ciasta, które nie będzie zbyt długo przechowywane polewę można zrobić bez galaretki. Jeśli polewa będzie bez galaretki to maliny należy gotować do czasu, aż zaczną gęstnieć. Struktura upieczonego ciasta(...)babkę. Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na ciasto kokosowe z malinami: (składniki o temperaturze pokojowej) Suche: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kokosowej lub mielonych wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Płynne: 1 szklanka mleka 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki soku z cytryny Polewa
Kuchcik gotujelubię, zrób szybko coś czym nakarmisz wszystkich i wszyscy będą szczęśliwi ;) A jako, że jak już wspomniałam ostatnio chodzą za mną ;) wszelkiego rodzaju placki to poszłam w tą stronę, sprawdzając co w kuchni mam. A, że trochę różnych rzeczy mam to placki wyszły najprostsze z najprostszych i to jeszcze smażone bez tłuszczu. Tak, do ciasta dodałam trochę masła więc(...)zastanawiałam się czy wyjdą bez dodatkowego tłuszczu. Część placków została, więc zabrałam je do pracy w towarzystwie syropu klonowego. Placuszki kukurydziano – pszenne 500 ml kefiru ( może być maślanka, jogurt ) 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 4 łyżki masła Do dużej
Kuchnia na wzgórzuchcę Was dziś zaprosić na bardzo szybkie, łatwe i rewelacyjne w smaku ciasto na maślance z oryginalną kruszonką i truskawkami. Zapraszam i polecam gorąco SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -125ml oleju -250ml maślanki -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka KRUSZONKA -10 łyżek mąki(...)łyżki cukru waniliowego DODATKOWO -około 200g truskawek Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzyznaję się bez bicia, że podjadałam w trakcie formowania ciasteczek ;) Proste i szybkie w wykonaniu :) Polecam :) Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM Składniki na około 30 sztuk: 240 g mąki pszennej razowej 180 g masła, miękkiego 100 g drobnego cukru trzcinowego ( u mnie ciemny cukier Muscovado ) 4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)grubsza posiekanych 6 łyżek płatków migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto. Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem
Opowieści z piekarnikaTrzy rodzaje mąki w odpowiednich proporcjach, ciasto chlebowe bez wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie chleba i bułek w domu naprawdę potrafi relaksować, a zapach świeżego pieczywa wydobywający się z piekarnika działa jak aromaterapia. Wieczorem odważamy potrzebną ilość każdej z mąk, mieszamy wszystkie razem. Dodajemy drożdże(...)oliwki i rozmaryn. Mieszamy. W kubku mieszamy wodę, piwo i ocet winny. Płyny nie muszą być ciepłe – ciasto będzie rozwijało się powoli, przez noc, dodatkowe kilka stopni Celsjusza nie jest potrzebne. Wlewamy płyny do mąki i całość dokładnie razem mieszamy. Ciasto szybko zagniatamy, formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy nie całkiem szczelnie folią spożywczą lub wilgotną bawełnianą ściereczką. Zostawiamy
Karo in the Kitchenoliwą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 35-40 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Wyjmować z formy lekko ciepłe - nie będzie wtedy tak przywierać do silikonu(...)ucierania wkropić trochę aromatu pomarańczowego. W zależności jak gęsty chcemy mieć lukier, należy kontrolować ilość dodawanych łyżek mleka - u mnie lukier był dość gęsty, tak że wylany na babkę, szybko zastygał. Gdy babka ostygnie, wylać na ni ą lukier. Wierzch udekorować drobno posiekaną skórk ą pomarańczową - wcześniej zasypaną w słoiczku cukrem i przechowywan ą w lodówce
Grunt to przepis!grubych oczkach. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cieniutki placek. Podzielić go nożem na 1,5 cm paseczki. Na specjalne rurki przeznaczone do wypiekania rurek nawijać paski ciasta tak, aby zachodziły na siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
O kuchni z uczuciemkwaśnego dżemu cukier puder Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote(...)mieszając ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę dżemu a następnie wycisnąć szprycą krem. Na każdą babeczkę postawić pionową babeczkę bez kremu. Do środka włożyć wisienkę, pospać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatylko robi się je szybko (duża, szybko nagrzewającą się powierzchnia), ale na dodatek dietetycznie, ponieważ nie wymaga ona tłuszczu. Dziś postanowiłam przygotować placuszki wytrawne, a la włoskie, z wykorzystaniem suszonych pomidorów, czarnych oliwek oraz kaparów. Brzmi fantastyczne prawda?! Do przygotowania ciasta użyłam masy jogurtowej, z której robiłam placuszki jogurtowe na słodko, ponieważ to ciasto było wspaniale puszyste, pominęłam jedynie cukier(...)placuszki są pyszne! :) Składniki : szklanka mąki 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 125ml mleka 200g jogurtu greckiego słoiczek pomidorów suszonych w oliwie mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka kaparów Przygotowanie : Do miski wsypać, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić
Codzienne Gotowaniesamego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli chodzi o dodatki, ogranicza Was tylko wyobraźnia - ze wszystkim będzie smakowało bajecznie. Tym razem miałam do wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli. Połączyłam je z delikatnym aromatem pomarańczowym, wzmocnionym za pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe(...)truskawkami i morelami Składniki: (na formę 30x22 cm) 450 g mąki pszennej 3 jajka 80 g cukru 250 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 200 g moreli 200 g truskawek lukier: 100 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzepokrojonych boczniaków. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Pod koniec pieczenia rozłożyć plastry mozzarelli na wierzchu placka. Podawać gorącą. Świetnie sprawdza się jako kanapka do pracy bez konieczności odgrzewania. ------------ Podobne: Wytrawny rogal z wędliną i serami Zapiekanka "nawinie" z dynią Szybka zapiekanka naleśnikowa
Weekendy w domu i ogrodziesernik bez kruchego spodu, gdzie do masy serowej dodaje się m. in. budyń (postaram się wrzucić przepis w kolejnych dniach :)). Tym razem umieszczam serniczek od teściowej – ten konkretny skład na kruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym przepisie było 40 dkg cukru, ja zdecydowanie wolę dodać mniej – wtedy ciasto jest mniej(...)słodkie i zadowala w pełni moje kubki smakowe. Wychodzi zawsze i smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło
kuchcikowniaSzybko, szybko, nie ma czasu! Ani się obejrzę, a już mija kolejna godzina. Kolejna doba, tydzień, miesiąc, tak bez ustanku. Dlatego warto jest mieć coś w swoim "repertuarze", co smakuje wybornie, nie jest skomplikowane i nie zabiera aż tak wiele czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś(...)innego, niż ucierane. Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia cukier waniliowy Ubiłam białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać cukier puder, ciągle miksując. Dodałam żółtka, cukier waniliowy
W kuchni Karmel-itkimaczne, proste i stosunkowo szybkie "ciasto na niedzielę". :) Nie sprawia większych kłopotów. Pasują tutaj chyba wszystkie owoce (świeże sezonowe i mrożone). Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(...)pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową PRZEPIS /tortownica: śr. 23 cm/ Temperatura pieczenia: 190ºC Czas pieczenia: 35-4 5 min. (bez czasu na podpieczenie spodu) Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comsobą do biura? Dobrze wygląda słoik po kreolsku z ryżem i krewetkami, oraz nordycki z łososiem i ziemniakami. Z deserów chętnie bym zjadła tutti frutti, oraz rabarbar z bezami. Pyszne do pudełka Autorka: Grażyna Bober-Bruijn Wydawnictwo MUZA S.A., 2015 Zabieranie jedzenia do pracy to już nie tylko konieczność, ale i moda. Niech naszą inspiracją będzie tu wysmakowane i pięknie(...)bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Śniadanlove Autor: David Bez Wydawnictwo: Buchmann, 2016 David Bez nie jest szefem kuchni, ale stał się sławny ze względu na pewien bardzo ciekawy projekt. Przez 4 lata, w każdy dzień roboczy
Ugotowane pozamiataneLekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w
Ze smakiem bez glutenuSerniki uwielbiam, zarówno te pieczone, gotowane i te na zimno. Dziś polecam przepis na pyszny, lekki, aksamitny sernik na zimno na biszkoptach, z owocami i galaretką
Zrób to smacznieukrywać, ciasto jest pracochłonne, w szczególności pieczenie poszczególnych płatów ciasta wymaga od nas trochę więcej zaangażowania. Efekt końcowy (zarówno wizualny, jak i smakowy) jest powalający! Wysoki przekładaniec składający się z 6 miodowych płatów ciasta i 6 warstw kremu. To jest właśnie Marlenka. Kilka osób na FB zgadło co to za ciasto, więc wszystkim szczęśliwcom gratuluję :) Serdecznie polecam wypróbować(...)pracować z nią bardzo szybko! Po dodaniu jajek wsypać mąkę i dalej miksować. Gdy masa będzie tak gęsta, że mikser odmówi posłuszeństwa, przełożyć ją na blat i zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Tak przygotowane ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część cieniutko rozwałkować na poprószonym mąką kawałku papieru do pieczenia o rozmiarze dużej
Nastoletnie Wypiekanie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem przepis na domowy sos czosnkowy . To jeden z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych sosów. Świetnie pasuje do różnego rodzaju dań obiadowych
Przepiski.plczasu. Bez względu na to czy wybierzemy klasyczny chleb na zakwasie czy szybkie pieczywo na drożdżach czas odgrywa tu kluczową rolę . Podobnie jak cały proces wyrabiania ciasta . Ale jeszcze ważniejsza jest mąką. Pszenna, razowa, orkiszowa, kukurydziana, graham… Ważne by była to najwyższej jakości mąka w sklepie online Bo podobnie jak w przypadku wypieku słodkich ciast czy ciasteczek(...)wyrzuć. Proste i szybkie przepisy na domowy chleb Przepisów na chleb jest naprawdę wiele. Ostatnio spotkałam się z pomysłem na chleb pszenno-kukurydziany. I muszę przyznać, że wyszedł naprawdę dobry. Ale podam przepis dopiero jak go lepiej dopracuję. Tym czasem polecam sprawdzony przepis na szybki chleb pszenny na drożdżach, chleb owsiany i chleb pszenno-żytni. Szybki chleb pszenny na drożdżach
Słodkie okruszkipieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne . Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść(...)Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać
Grunt to przepis!Smaczna nowa wersja serniczka, bardzo polecam. Możecie zrobić z innymi owocami np malinami, wiśniami itp. Wykonanie ciasta kruchego – masło, żółtka, cukier puder, mąkę, szczyptę soli
Kuchnia PokoleńDzisiaj mam dla Was propozycję na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Szybkie, zdrowe i bardzo smaczne. Batoniki zbożowe. Zapraszam! Składniki: 200 g płatków
Trufelkowoprostu na kluskach ziemniaczanych Bez względu na nazwę są pyszne i naprawdę sycące. Dodatkowo podałam je z sosem do pieczeni jasnym i posypałam zieloną pietruszką. Nie zabrakło też zestawu surówek. Syty, prosty obiad, który polecam Składniki: około 1-1,2 kg ziemniaków* mąka ziemniaczana sól woda do gotowania 1 jajko sos do pieczeni jasny Cykoria zielona pietruszka *ilość orientacyjna(...)garnku gotujemy wodę. Z ziemniaczanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy w dłoniach kulki, lekko je spłaszczając i robiąc w każdej wgłębienie w środku palcem. Kluski wrzucamy ostrożnie do gotującej się wody (nie powinna mocno buzować, żeby się nie rozpadały). Po wypłynięciu na wierzch kluski wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Polewamy wcześniej przygotowanym szybkim sosem do pieczeni jasnym
Słodkie okruszkiDOMOWY CHLEBEK BEZ WYRABIANIA Sprawdzony przepis na szybki, domowy chlebek bez wyrabiania. Prosty przepis, z którym każdy sobie bez wątpienia poradzi! Nawet Ci, którzy nigdy w domu chleba jeszcze nie piekli. A przecież nie ma piękniejszego zapachu niż roznoszący się po domu zapach pieczonego chleba. Ponieważ to właśnie swojskie, proste smaki i aromaty pobudzają najbardziej nasze zmysły(...)wysypujemy otrębami. Następnie wkładamy ciasto i rozprowadzamy równo po całej formie. Wierzch smarujemy wodą, posypujemy otrębami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 – 30 minut, żeby zaczęło rosnąć. Godne uwagi jest to, aby przed wstawieniem do piekarnika zrobić w cieście 3 ,4 dziurki wykałaczką. Zapobiegnie to stworzeniu tzw. komina, czyli dziury pomiędzy ciastem a skórką. 4. Następnie wstawiamy do nagrzanego
Kuchnia Na Wypasie