dodać trochę więcej wody/ soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Źródło/ Inspiracja: gotowaniecieszy.blox.pl --------------------------------------------------------------------------------------- Jagodzianki z nocnego ciasta Moim zdaniem w niczym nie ustępują tym zwycięskim, są naprawdę smaczne, ciasto mięciutkie i delikatne. Niestety trochę czasochłonne, co nie oznacza, że pracochłonne - ciasto wyrabia się wieczorem i wstawia na noc do lodówki. Mimo to z przyjemnością będę wracała do tego przepisu(...)mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1,5 - 2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować
Domowa Cookierenka AgiZapewne nie raz zdarzyło się Wam, że zadzwonili znajomi i poinformowali Was, że niedługą wpadną na kawę. I na pewno nie raz w takiej sytuacji zdarzyło
Zrób to smacznieżytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko jak chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero w XX wieku. Jak na prawdziwy wiejski(...)wszystkie składniki się połączą. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki lekko natłuszczonej olejem i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około
Stare Garymakowiec bez mąki. Taki sobie torcik ozdobiony cukrem pudrem. Upiekłam na spróbowanie i już wiem, że warto, bo jest bardzo szybki do zrobienia i chyba smaczny skoro zniknął bardzo szybko z talerza. Jak się ma w domu trzech łasuchów, a ja czwarta to tak jest z tymi ciastami. A zapomniałam powiedzieć, że czasami na ciasto wpada córcia(...)bułką tartą . Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ja dekorowałam ciasto za pomocą serwetki. Zródło gazeta Ciasta i Torty tort makowy bez mąki
O kuchni z uczuciemprzy pomocy mieszadła w robocie). Następnie dodać żółtko i 1 łyżkę śmietany. Szybko zagnieść ręcznie kulę (jeżeli ciasto będzie zbyt kruche i nie będzie się łączyć, można dolać 1 łyżkę zimnej wody) , spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki . Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wyłożyć nim spód(...)średnicy 21-23 cm. Idealnie by było zostawić ok. 1 cm ciasta wystający ponad brzeg foremki (dzięki temu boki tarty nie obniżą się podczas pieczenia). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia lub zwykłą fasolą (dzięki temu ciasto zachowa swój kształt i nie zniekształci się) i schować do lodówki
Moja Delicjababka majonezowa najszybsze ciasto świata Łatwa babka majonezowa - przepis na szybkie ciasto , które zawsze się udaje. Kochają je dzieci i dorośli, jest tak pyszne, że znika ze stołu jako pierwsze. Ta babka to największe marzenie każdego łasucha, do spełnienia w 5 minut. Plus czas pieczenia oczywiście :) Babka z majonezem jest puszysta, wilgotna i długo(...)zachowuje świeżość, a przy tym jest tak łatwa, że przygotuje ją nawet dziecko. babka - przepis na szklanki ciasto, które zawsze wychodzi sprawdzony przepis puszysta i delikatna babka w 5 minut Łatwa babka majonezowa - Cztery Fajery Ciasto z majonezem bez jajek to najnowsze odkrycie Agnieszki i moje. Dotychczas piekłam je na tradycyjnym majonezie, ta została upieczona z dodatkiem Cremajo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładników mokrych. Wymieszać krótko (nie trzeba mikserem, wystarczy rózgą). Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Ciasto podzielić na trzy części i każdą osobno piec w 180*c przez około 20 minut. Wystudzić. Nasączyć blaty ciasta sokiem z jednej pomarańczy. Dwa blaty posmarować konfiturą. Na paterze położyć jeden blat ciasta, zapiąć wokół niego rant lub obręcz tortownicy(...)żelatynę. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać skórkę pomarańczową i żelatynę. Zmiksować. Kremem przekładać ciasto posmarować nim również wierzch ( i jeśli szybko tężeje to zdjąć rant i posmarować też boki). Jako górne ciasto położyć to bez konfitury. Wstawić do lodówki. Kiedy tort stężeje udekorować go czekoladą, ciasteczkami i plastrami pomarańczy. Inspiracja
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś do kawy szybkie i bardzo pulchniutkie ciasto łaciate z malinami (u mnie mrożonymi, bez rozmrażania) i rodzynkami o zapachu migdałów i orzechów z dodatkiem kakao. Wspaniałe i proste! Idealne do popołudniowych rozmów z bliskimi U mnie zawsze się sprawdza wywołując uśmiech i radość na resztę dnia – ciasto, towarzystwo i dobra kawa! POLECAM! Składniki na blaszkę o wymiarach(...)szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka gazowanego soku pomarańczowego 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 2 łyżki tartych migdałów łyżka tartych orzechów włoskich opcjonalnie: 1/2 szklanki rodzynków 350 g malin, u mnie mrożone, bez rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy
Zasmakuj KuchniGotowanie i pieczenie to moja pasja - to fascynujące jak z kilku składników można wyczarować pyszne i zdrowe dania oraz ciasta. Aby uczcić pierwsze urodziny nie może zabraknąć tortu:) Dlatego przygotowałam tort podobny do batonika Kinder Country - bez białej mąki i białego cukru! Przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal
Health-Fit-Lifemalin Sposób wykonania: Składniki na ciasto szybko zagniatamy aby masło się za bardzo ni rozpuściło, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej między foliami, wykładamy je na wcześniej nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę, wyrównujemy, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę
Wypieki ReneEmilii . Koniecznie sprawdźcie, co pysznego przygotowały dziewczyny! Kawowe mini muffinki z kremem kawowym i figami Składniki: (na 24 sztuki) 170 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/8 łyżeczka soli 100 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżka kakao 1 jajko 150 ml maślanki 50 ml oleju 2 łyżki mocnej kawy 1,5 figi kawowy(...)kawę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać szybko, tylko do ich połączenia. Formę na mini muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać do formy. Figi pokroić w ósemki, a następnie w poprzek na pół. Ułożyć kawałki owoców na cieście, delikatnie je w nie wciskając. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokazję, szczególnie teraz kiedy rynek zachęca nas maliną,borówką,brzoskwinią. Idealne, szybkie i nie wymagające wprawy ciasto. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie. Ciasto idealne nawet "do ręki". Składniki na ciasto -400 g mąki pszennej -200 g pokrojonego w kostkę masła -5 żółtek(...)łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek lub brzoskwiń Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę
Z Kuchni Do Kuchniraczej) nie wzgardzą ;-) Niczego skomplikowanego w wykonaniu tych gofrów nie ma. Są za to szybkie do zrobienia, no i oczywiście naprawdę smakowite - zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki mleka (użyłam mleka 3,2% bez laktozy) - 2 jaja - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki imbiru w proszku - 2 łyżeczki cukru trzcinowego(...)dżem (u mnie dżem z czerwonej porzeczki ) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję imbir, cukier, proszek do pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na ok. 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam
Wielopokoleniowobardzo wyrazistym smaku (dzięki fecie). Dobre! Szybkie! Do powtórzenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera feta pęczek świeżego koperku szynka szwarcwaldzka kilka suszonych śliwek kilka zielonych oliwek kilka kawałków suszonych pomidorów w zalewie kilka liści roszponki jako foremka do wycinania kółek posłużyła mi zakrętka od małego słoika Wykonanie: Z ciasta francuskiego(...)powycinać małe kółka, mniej więcej o średnicy ok. 5 cm. Ja akurat miałam formy do makaroników, więc w nich poukładałam kawałki ciasta, ale spokojnie obędzie się bez nich. Wystarczy poukładać ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie nakłuć widelcem każdy krążek ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, grzanie góra/dół 185 stopni C, na ok. 12 minut
gutfutSzybko znika w głodnych brzuszkach i można go jeść i jeść i jeść. Ja uwielbiam pieczenie ciasta w domu, gdy w całym mieszkaniu unosi się niesamowity aromat ciasta. Trudno nam często się powstrzymać i nie kroić jeszcze ciepłego ciasta, szczególnie jak to jest szarlotka lub sernik. Mi, zapach sernika kojarzy się z kawiarnią czy cukiernią. Sernik to specyficzne ciasto(...)jednej strony proste do zrobienia, z drugiej niekoniecznie. Pamiętajcie, żeby zawsze wszystkie składniki jakich używacie do ciasta, miały temperaturę pokojową. Jeśli lubicie serniki z bezą czy też owocami, to ten na pewno przypadnie Wam do gustu, szczególnie, że nie wymaga zbytnich umiejętności kulinarnych. Dzieciaki ale i dorośli go kochają Drukuj Sernik z brzoskwiniami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto
Mieszam w Garnku