paznokcie. Wróćmy jednak do przepisu :) Placuszki są szybkie, puszyste i uzależniające :) Podajemy koniecznie z jogurtem, roztopioną czekoladą i musem truskawkowym. zapalny dobrym Wartości odżywcze* dla placuszków bez miodu i dodatków Składniki : 3 łyżki mąki jaglanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wiórków kokosowych 1 jajko ewentualnie(...)łyżeczka miodu Dodatkowo : mus truskawkowy, roztopiona czekolada, jogurt naturalny Rozgrzewamy patelnię. Zmieloną kaszę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogdość gęste ciasto tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować z 3/4 ciast na dnie blaszki na ciasto wsypać anyżowe jabłka lekko je przyklepać do ciasta na jabłkach rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 50 minut i wyjąć z blaszki jak będzie zimne posypać ciasto pudrem cukrem - ciasto jest smacznie anyżowe, miękkie i szybko się zjada....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsumie sama nie pałam jej wielką miłością – lubię, ale bez przesady). Dlatego, aby wszyscy byli zadowoleni, do musu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje idealnie – mandarynki. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami :) Kruche ciasto, soczysty mus dyniowo-mandarynkowy i słodka beza. Składniki : 200 g dyni 90 g cukru 3 łyżki wody 2 mandarynki(...)bezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, łyżka octu jabłkowego) Kruche ciasto: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 2 żółtka Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy
Słodkie PrzyjemnościDziś zapraszam na klasyczny, najprostszy słodki chlebek bananowy, bez żadnych dodatków, przyprawiony jedynie odrobiną cynamonu. Clebek jest mięciutki, wilgotny, idealny na przekąskę, ale również na śniadanie, najlepiej z dodatkiem masła orzecowego lub dżemu. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, nie wymaga miksera, wystarczy wszystko wymieszać łyżką i gotowe. Ten chlebek taka najbardziej klasyczna i prosta wersja, jeśli chcemy możemy dodać(...)proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz cynamon i wymieszać. W dużym naczyniu wymieszać olej, jajko oraz rozgniecione widelcem banany. Dodać ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i solą. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć
Healthy food explorerrozpuści,dodać wiórki i wymieszać,łyżeczką wykładać na papier piec ok 20 min w 150 stopniach --------------------------------------------- CIASTKA PÓŁKSIĘŻYCE Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag masła 20 dag cukru pudru 6 ugotowanych żółtek skórka z jednej cytryny marmolada czekolada do roztopienia Przygotowanie: Ze wszystkich składników oprócz marmolady zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok1 godz, następnie rozwałkować(...)truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane) ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem, zwinąć w roladkę zawinąć w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki
Swojskie jedzonkogalaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od połączenia mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia. Dodajemy masło i skórkę z cytryny - siekamy nożem. Dodajemy jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i wkładamy(...)Łączymy ze sobą mąkę, mak i proszek do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru. Do ubitej gęstej bezy delikatnie wsypujemy mieszankę suchych składników i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy skórkę cytrynową i oliwę. Mieszamy. Wykładamy do formy 25/34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Jabłka obieramy
sierotka maRysia w kuchnizimne) Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta(można je zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na dwie części-około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Ja ciasta nie mroziłam, wykleiłam nim spód blaszki i schłodziłam w lodówce. Drugą cześć ciasta wsadziłam do zamrażarki jednak tylko(...)papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni C przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: -3/4 szklanki ksylitolu -5 białek -1/2 szklanki oleju słonecznikowego -2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g
Smaczne ZdroweDziś mam dla was banalnie proste ciasto, które powstało z tego co akurat było pod ręką - jabłka i banan leżały już kilka dni, a jakoś nie
Healthy food explorerJak już można się domyśleć, niestety coraz bliżej święta. Nie mam żalu, że się zbliżają hehe tylko o to, że tak szybko czas ucieka. A co
Gotowanie z pasjąMożecie zrobić to ciasto z różnymi owocami. Ciasto bardzo dobre i długo świeże. Wykonanie ciasta – za pomocą miksera lub robota kuchennego dokładnie wymieszać jajka, olej
Kuchnia Pokoleńktóry już od dawna miałam wypróbować. Mam nadzieję, że nie zakrzyczycie mnie za użycie gotowca) Ajerkoniakowy krem okazał się strzałem w 10-tkę: szybki i prosty w wykonaniu, bardzo łatwy w rozsmarowywaniu, a co najważniejsze bez posmaku sztuczności. Po dodaniu 100 g masła (jak sugeruje producent), kremu wystarczyło na jednorazowe przełozenie tortu, oraz jego hojne udekorowanie. Przepis na biszkopt(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia · 150 g maku (suchego, nie trzeba mielić) · 50 g roztopionego, ostudzonego masła/margaryny Kasia Biszkopt pieczemy dzień wczesniej, bedzie się lepiej kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder
Mia Cucina SofietaDzisiaj kolejna propozycja ciasta w wersji fit, tym razem ze śliwkami, ksylitolem i olejem kokosowym. Jest puszyste mimo użycia pełnoziarnistej mąki, najlepsze na świeżo, a nawet
FitKotgóra-dół, bez termoobiegu. Mielone mięso przekładamy do miski. Ziemniaka obieramy i ścieramy do mięsa na tarce o dużych oczkach. Po co ziemniak? Spaja mięso, nie pozwala mu wyschnąć przy pieczeniu, świetnie pochłania i przenosi smak. Przy okazji sprawia też, klopsy zostają miękkie i soczyste. Wszystko w misce solimy, pieprzymy i wyrabiamy masę ręcznie, jak ciasto(...)całość lekko rumienimy 6-7 minut, mieszając. Ważne, żeby mięso zdołało się trochę przypiec. Zmniejszamy płomień, zasypujemy wszystko w rondlu mąką i dokładnie mieszamy. Do rondla wlewamy piwo – szybko i dokładnie mieszamy całość – powstanie zasmażka. Stale mieszając zawartość rondla wlewamy podgrzany bulion, dodajemy rozmaryn, sos BBQ, ketchup, musztardę i sos Worcester. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, około
Karo in the Kitchencukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować, a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę szybkie wykonanie.. a efekt zadziwiający i powalający. Przynajmniej w opinii(...)przesiewam przez sito do powstałej masy. Delikatnie łączę wszystko za pomocą drewnianej kopystki/szpatułki/łyżki. Dno tortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę
W kuchni Karmel-itkiWilgotny i mięsisty murzynek z dużą ilością jabłek i czekoladową polewą. Puszystości i lekkości nadają mu ubite białka, a solidna porcja cieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość
cool and minty