Weekend bez ciasta? Nie ma u mnie takiej opcji! Nawet jak już jestem na tzw. "ostatnich nogach" :)) Może to być coś prostego i szybkiego, byle było słodkie:)) Dziś mam dla Was przepis na bardzo aromatyczne ciasto z nietypowym dodatkiem, jakim jest cukinia. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być! foremka 11x26 cm Składniki: 2 szklanki(...)szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki maślanki, cytryna, 1 szklanka startej cukinii, szczypta soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: Jajka ubić trzepaczką z olejem. Dodać maślankę, cukier, skórkę startą z całej cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec
Z miłości do słodkościmiękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez etc. Sekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej. SKŁADNIKI (na formę 28cm) Ciasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka śmietany (lub 1 łyżka wody) Masa serowa(...)budynie waniliowe lub śmietankowe 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 jajek 100 g rodzynek WYKONANIE Margarynę siekamy, dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany. Szybko zagniatamy ciasto i wykładamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 minut. Rodzynki opłukujemy, sparzamy, osuszamy i oprószamy mąką ( etap
ZofianaPomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki ..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie
Moje domowe kucharzenieCiasto, które kiedyś dość często gościło na naszym stole. Ostatnio zapomniane, dzisiaj powróciło w troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko
Smaczne Zdrowewskazówki skonfrontowałam z wyguglanymi przepisami, wyciągnęłam średnią z kilku i na wszelki wypadek spędziłam większość czasu pieczenia przed szybką piekarnika. Tak jakby moje nerwowe podglądanie mogło w czymś pomóc. Tak czy inaczej, czy to zasługa zaglądania do ciasta, czy może przepisu, ciasto się udało i możemy zajadać fantastyczny sernik z kwaskowym mirabelkowym wzorkiem. Też chcecie? To do dzieła(...)masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 1 laska wanilii Na rzeźbę, tzn na mus 200g mirabelkowych powideł z wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru Okrągłą zapinaną formę (u mnie 21cm, szczelna) natłuszczamy. Masło rozpuszczamy, kruszymy drobno ciastka (drewniana pałką, albo wałkiem nawalamy
les mirabellesbezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość dopełniona bitą śmietaną. Ciasto można zacząć robić dzień wcześniej. Wówczas można przygotować ciasto kruche, włożyć je do lodówki, aby sobie odpoczywało (nieupieczone oczywiście), można również upiec śliwki, można też przygotować bezowy placek, i zostawić w piekarniku na całą noc do całkowitego wystudzenia. Składniki na duża blachę 38 cm na 25 cm Ciasto kruche(...)lodówki na minimum godzinę lub jak się zmieści to do zamrażali (razem z formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej
moj przepis naciasto i pieczemy ok. 12-14 minut. Gdy ciasto się piecze, jagody oczyszczamy i posypujemy 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką galaretki. Delikatnie potrząsamy miską, aż wszystkie jagody się oblepią. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo drobny cukier, a na końcu pół łyżki ziemniaczanej. Na upieczony spód wykładamy jagody. Na wierzch wykładamy ubitą pianę i rozsmarowujemy po cieście. Wierzch(...)możemy posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90°C i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut. Post Kruche ciasto z jagodami i bezą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuLato w pełni, nie zawsze mamy ochotę piec, dlatego dziś zapraszam Was na kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno) . Pyszny, rozpływający się w
Słodkie okruszkiWiem , że u niektórych z Was są jeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzić ostatnim przepisem z ich dodatkiem! Delikatny biszkopt przykryty l ekką masą z kaszy
Ostra na SłodkoBardzo wszystkim dziękuję za udział w konkursie. Wyniki na końcu postu. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję! Proste ciasto bananowe z marchewką Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g jasnego brązowego cukru 50g poszatkowanych orzechów 150g marchewki (jedna trochę większa marchewka) 2 dojrzałe banany(...)wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch: 6. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder, sok z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę wyłożyć na wierzch ostygniętego ciasta. Ozdobić połówkami orzechów. Udanych wypieków:) Osoby wylosowane
Mała Cukierenkadwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik(...)być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim
SMYKWKUCHNIwbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto na jednolitą masę (ciasto będzie lekko klejące). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Foremki smarujemy delikatnie masłem. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wyklejamy nim foremki. Następnie nakłuwamy spody widelcem. Foremki z ciastem wkładamy jeszcze(...)mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy musli i krótko mieszamy. Masą wypełniamy podpieczone tartaletki. I wkładamy całość ponownie do piekarnika (180 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu, gdyby brzegi ciasta za mocno się piekły można zmniejszyć temperaturę do 160 stopni). Pieczemy do czasu aż nasza serowa masa ładnie się zetnie. Po przestudzeniu oprószamy całość cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiprostu pyszna... 😋 Moje Dzieci zjadają ją nim zdążę zaparzyć kawę dla siebie, dlatego w kuchni od razu szykuję składniki na drugą porcję 😂 Babkę robi się bez dodatku proszku do pieczenia, dlatego ważne jest dokładne ubicie masła, cukru i żółtek na gładką masę oraz białek na sztywną pianę. Zaś o jej sypkości decyduje dodatek sporej ilości skrobii(...)można w całości zastąpić skrobią ziemniaczaną i otrzymamy wtedy mega sypką babkę w wersji bezglutenowej. Nie wypróbowałam jeszcze tego sposobu, ale myślę, że warto 👌 Na Wielkanoc babka jak znalazł - szybka, prosta i smakowita ! 🐤 SKŁADNIKI (wszystkie składniki muszą być w temepraturze pokojowej): 250 g masła lub margaryny 200 g cukru 4 jajka szczypta soli 150 g mąki pszennej
Słodko-Słony Świat Ilonydość gęsta masa. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy śliwki (części ą ze skórk ą do dołu) lekko je dociskając. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół około 3 5 minut (do suchego patyczka). Następnie drzwiczki piekarnika uchylamy i pozostawiamy w nim ciasto na około pół godziny(...)pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. [caption id="attachment_9474" align="aligncenter" width="901"] Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami[/caption] Zobacz przepisy na inne ciasta z owocami: Szybkie Ciasto Z Porzeczkami – Puszyste I Wilgotne Ekspresowe Ciasto Łaciatek Z Truskawkami Szybkie Ciasto Biszkoptowe Z Rabarbarem Szybkie Ciasto Z Owocami Na Maślance (Bez Miksera) Puszyste Ciasto
e-PrzepisyKulinarnerękach). 2. Dodajemy resztę składników: żółtka, jajko, cukier, sól i szybko zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki (u mnie ta pierwsza wersja :-)) 4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, przełożyć do blaszki i po nakłuwać widelcem. Piekarnik(...)nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy około 15-17 minut. Ciasto ma się lekko ze złocić. Masa serowa: 1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (3-krotnie zmielonego) 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 g każdy, bez cukru 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2,5 szklanki mleka 2 jajka 4 żółtka (białka odłożyć
kruche babeczki