Dawno nie piekłam chleba..wiecznie brak czasu..ale zostało mi ryżu , który gotowałam do gulaszu [bardzo szybki pomysł na obiadek] i w końcu postanowiłam wypróbować przepis na chleb z ryżem, a znalazłam tutaj ..Ja co prawda piekłam w multicookerze, ale to bez różnicy..pyszny chlebek, smaczny nawet na drugi dzień ..na zdjęciu krojony na ciepło... 350 g mąki(...)ryż i wystudzić.Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać ryż i powoli wlewać wodę.Zagnieść ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce. Przepis zacytuję też za autorką
Moje domowe kucharzeniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to wersja podstawowa, bez dodatków. Dla urozmaicenia można dodać ulubione bakalie czy owoce. Chlebek jest mięciutki, pachnący i bardzo szybki w przygotowaniu. (Duża keksówka) 2 banany 2 jajka (duże) 50g masła (roztopionego) 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)sody 1/2 łyżeczki soli Obrane banany zmiksować blenderem i wymieszać z jajkami, masłem i olejem. Dodać cukier, mąkę sól, sodę i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50 minut w 180 stopniach
Di gotujeMnie z początku też dziwił dodatek majonezu w cieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć(...)klik) . * keksówka 30 cm Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki majonezu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika dodatkowo: 5 łyżek cukru pudru ok. łyżka wrzątku kolorowa cukrowa posypka Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakostkę, wsypać mąkę, zagnieść mokrymi rękoma, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść tak by połączyć wszystkie składniki w kulkę Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą i większą (60 %. 40 %) Każdą część zamrozić, najlepiej do dnia następnego Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko(...)przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka
Proste Potrawysiekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 porcje : 2/3 i 1/3. Każdą porcję owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godz. Blachę o wymiarach 33 cm x 21.5 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach ścieramy 2/3 zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temp(...)złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. składniki na piankę budyniową: 5 białek 220 g cukru 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru dodatkowo: 500 g czereśni Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, drylujemy, dzielimy na połówki. wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier cały czas miksując wsypujemy delikatnie budyń a następnie cienkim strumieniem wlewamy
Domowy Smak Jedzeniaszybki i łatwy w przygotowaniu deser dla miłośników czekolady z lekką nutą kwaskowatych malin to świetna propozycja na poprawienie nastroju w deszczowy chłodny dzień.To również ciekawy pomysł na zrobienie słodkiego wypieku bez konieczności żmudnego wyrabiania ciasta, wystarczy tylko wyjąć je gotowe z opakowania. składniki na tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)białko 1 szklanka śmietany kremówki 50 g margaryny 300 g gorzkiej czekolady 1/2 litra malin przepis Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i delikatnie nacinamy jego boki, tak aby powstały półtora centymetrowe ranty, a następnie całe ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. Do garnka wlewamy śmietanę
Smakowite Daniaszklanki mleka 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli agrest w czekoladzie Krem maślany: szklanka masła szklanka cukru pudru laska wanilii zielony barwnik Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą i odrobiną mleka. Czekamy chwilę jak masa ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej(...)płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Masło do kremu trzeba wyjąć z lodówki jakieś pół godziny wcześniej, żeby doszło do temperatury pokojowej. Ucieramy mikserem na szybkich obrotach z cukrem pudrem i wanilią, kiedy składniki się połączą zmniejszamy prędkość i miksujemy jeszcze 10 minut, żeby masa miała jednolitą konsystencję bez wyczuwalnych kryształków
sama złodyczPrzepis na to ciasto podpatrzyłam na blogu Ostra na słodko. Zaciekawił mnie i po przeczytaniu komentarza jednej z czytelniczek bloga Sylwii, że ciasto się nie udało
Ewa w kuchniCiasto francuskie dobrze jest mieć pod ręką – w sklepie lub w lodówce. W krótkim czasie możemy przygotować takie oto przepyszne ciasteczka. Do przygotowania ciastek
Szybko Tanio SmacznieSmaczne i szybkie śniadanie jest podstawą udanego dnia. Dzisiaj serwujemy zapiekane jajka z jogurtem. Nie ma co się rozpisywać po prostu trzeba spróbować :) Składniki: 3
Niezły MłynekSzarlotka sypana, niesłychanie proste ciasto z dodatkiem twardych i niezbyt słodkich jabłek. Ciasto sypane to głównie 3 podstawowe składniki w równych proporcjach, czyli szklanka mąki, szklanka cukru (zawsze daję mniej, szczególnie w zależności od dodatków i słodyczy owoców) oraz szklanka kaszy manny. Spoiwem ciasta są owoce i masło utarte na wierzchu. Szarlotka sypana zniknęła szybko po kolacji do dobrej herbaty(...)dodać trochę cynamonu, jeśli lubicie. Wtedy posypcie nim delikatnie dwie ułożone kolejno warstwy jabłek na cieście. Do ciasta dodaję jabłka twardawe i bardziej kwaśne. Jeśli dacie słodszą odmianę, dajcie 1/2 szklanki cukru. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, a boki smaruję masłem
Zasmakuj Kuchniciasto jogurtowe z jabłkami do zrobienia, bez miksowania i odważania składników. Przepis na pyszne ciasto jest prosty i łatwy do wykonania. Idealny deser na każdą okazję. Jeśli w domu macie kubeczek jogurtu i jabłka lub inne owoce to niespodziewani goście nie sprawią Wam kłopotu. Ciasto jogurtowe z jabłkami przygotowuje się bardzo szybko, a składnik odmierza się kubeczkiem, w którym(...)kubeczkiem od Waszego mniejszego jogurtu. Ciasto po upieczeniu ma strukturę zbliżoną nieco do babki. Ciasto najlepiej smakuje zaraz po wystudzeniu. Ciasto jogurtowe jest nazywane kubeczkowym i dobrze wychodzi również z innymi owocami, zimą robię je nawet z mrożonymi owocami. Znacie to ciasto? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie Składniki na ciasto jogurtowe z jabłkami: (forma
Kuchcik gotujeŚwięta bez piernika?! O nie nie!Tak być nie może!Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik!Dziś mam dla Was przepis
Ostra na Słodkomąki ziemniaczanej Beza: 6 białek szczypta soli 250 g cukru 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć(...)dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć na jagodach. Włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 ° C i piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób studzić ciasto. Uwagi: Jeżeli korzystacie z mrożonych jagód, to ich nie odmrażajcie. Wystarczy wymieszać zamrożone jagody z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczonym kruchym
Passions hobbies lifeCiasto z czekoladą i bananami Witam was w kolejnym wpisie z serii: ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką i miłą dla oka. Jakby się zastanowić to wygląda już troszeczkę jak tort, ale pomimo biszkoptu, tortem nie jest Trochę zagmatwałam. W każdy razie jest to bardzo fajne połączenie smakowe, a przynajmniej u mnie(...)biszkopt pieczony w opcji góra – dół bez termoobiegu: Biszkopt genueński : oczywiście można zastąpić go swoim własnym przepisem na biszkopt – 2 jajka – w temperaturze pokojowej – 6 łyżek cukru (60g) – 6 łyżek mąki (60 g) – 1 łyżeczka masła (7g) – szczypta soli Biszkopt można przygotować już dzień wcześniej. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło
Relaxtime