szybki chleb - 4135 przepisów (strona:39/276)

Smażone kanapki 176

                             Bardzo lubimy smażony chleb w jajku. Miał być na śniadanie właśnie chleb smażony, ale zrobiłam z niego inna wersję czyli kanapkową, bo z dodatkiem polędwicy. Niby

Ewa w kuchni
Pączki pieczone 377

minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto

Moje domowe kucharzenie
Chleb z garnka 316

lubimy domowe pieczywo, czy to chleby, bułki, bagietki. U nas w domu zawsze jest spory zapas mąki i suszonych drożdżowy, więc niestraszna nam perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe w wykonaniu. Piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na naszym blogu nie brakuje.Świetne i szybkie są również mini

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kurczakiem gyros w sosie miodowym 206

sarepska) 3 łyżeczki miodu 3 ząbki czosnku Sposób wykonania: Mięso kroimy na małe kawałki i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy szybko do zrumienienia. Odstawiamy do schłodzenia. Kromki chleba kroimy na małe kwadraty i rumienimy na patelni. Z podanych powyżej składników sporządzamy sos. Sałatę, kurczaka i grzanki mieszamy

Qchnia po prostu
Bułki mleczne na Tang Zhongu 292

Pieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno - orkiszowy 175

Puszysty chleb na drożdżach z dodatkiem mąki orkiszowej. Bardzo smaczny, wszyscy domownicy przyznali to jednogłośnie ;). Dobę wcześniej należy przygotować zaczyn, to on jest podstawą tego chleba. Ogólnie pracy przy nim niewiele, ciasto rośnie szybko, krótki też jest czas pieczenia. Nic tylko piec ;). Jedyne co mnie rozczarowało, to...skórka, która nie chrupała, a chyba wszyscy lubimy jak w świeżutkim chlebie

Opowieści z piekarnika
RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 228

Kolejne pieczywo obok keto chleba z patelni , do przygotowania którego nie potrzebny jest ani piekarnik, ani toster. Razowy chleb bez pieczenia zrobicie używając po prostu dobrej patelni. Lekka modyfikacja składników i mamy wersję, która przypomina mi osobiście razowe pieczywo. Szybki w przygotowaniu, prosty a do tego stanowi znakomity zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach(...)podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły.Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania i  przekładania chlebków na drugą stronę. Razowy chleb bez pieczenia można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem,smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę

Ola la LCHF
chleb bezglutenowy (mój pierwszy!) 188

chlebki dla bezglutenowców, ale z kolei ich producenci dbają tylko o to, żeby były bezglutenowe i bez wyrzutów sumienia dorzucają do pieczywa masę chemii...  Chleb bez glutenu można bardzo łatwo i szybko zrobić w domu! Będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż ten z plastikowego opakowania ze sklepu :)  Jeśli jesteście na diecie BG z wyboru możecie użyć(...)mąk które są łatwo dostępne w większych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba pamiętać o wybieraniu mąk certyfikowanych, z przekreślonym kłosem. Zapraszam do pieczenia! :) CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZKĄ lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez glutenu" // keksówka o dł.20-25cm ~300g mąki gryczanej ~150g mąki kukurdzianej ~50g mąki ryżowej ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru ~płaska łyżka soli

chili & sugar
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia 184

Pora przystąpić do kolejnej akcji wspólnego pieczenia, czyli do październikowej piekarni organizowanej przez Amber ! Tym razem pieczemy chleb Moniki z bloga Gotuje bo lubi.Chleb, dzięki swoim dodatkom ma bardzo oryginalny smak. Bardzo szybko zniknął i od razu żałowałam, że upiekłam go tylko z połowy porcji. Drugi raz już nie zrobię tego błędu :).Chleb pięknie wyrósł

Kulinarne przygody Gatity
Serowe fondue z białym winem 111

białego wytrawnego wina szczypta gałki muszkatołowej biały pieprz 20 ml Kirschu (Kirschwasser, mocny, biały alkohol z wiśni, można zastąpić innym lub pominąć) 1 ząbek czosnku DODATKI bagietka, ciabatta lub chleb winogrona białe wytrawne wino Wykonanie Sery kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku podgrzewamy wino i stopniowo rozpuszczamy w nim sery. Doprawiamy gałką muszkatołową(...)fondue. Wlewamy gorące sery i stawiamy na stół.   Jeżeli posiadacie zestaw do fondue  z podgrzewaczem warto z niego skorzystać, gdyż ser szybko zastyga. Z czym podaje fondue? Z chlebem, bagietką, gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami, a także z owocami (winogrona, jabłka, gruszki). Bardzo istotnymi dodatkiem jest oczywiście białe wino, które dodajemy do potrawy, jak również serwujemy

Tajemnice Smaku
Amerykański chleb kukurydziany 229

osób które nie mogą jeść glutenu. Chleb smakuje inaczej niż ten pszenny, jest lekko słodkawy ale jest równie dobry i warto go upiec. Szybko się go robi i piecze więc spróbujcie koniecznie. Amerykański chleb kukurydzany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb łyżką mieszany pieczony w naczyniu żaroodpornym 209

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na domowy chleb z miękkim środkiem i chrupiącą skórką, który jest łatwy i szybki do przygotowania. Poniższe pieczywo należy upiec w naczyniu żaroodpornym.  Na początku wszystkie składniki na chleb należy wymieszać ze sobą (za pomocą łyżki) i ciasto p ozostawić do dwukrotnego wyrośnięcia. Gotowe ciasto chlebowe przełożyć do gorącego naczynia żaroodpornego

Ugotować
Chleb drwalski zapiekany z cukinią i pomidorami. 163

głowy, że na ciepło będzie super ! Kolejne kroki w sklepie zaprowadziły nas na nasze ulubione stoisko z warzywami i tam kolejne olśnienie. Zrobimy nadziewany chleb z warzywami. Oczywiście kupiliśmy to i owo, i szybko do domu realizować myśl :) I tak wyszło nam to przepyszne cudeńko. Zobaczcie zdjęcia, a poniżej przepis. Koniecznie wypróbujcie, naprawdę wspaniałe danie !   Chleb drwalski nadziewany

vegetanie
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 235

przykryte folią spożywczą. Ciasto podwoiło za ten czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka- i to jest czynność której przy ciastach drożdżowych czy na zakwasie nie można pominąć czy zepsuć- od niej zależy to, jak urośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką(...)delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi zawijamy boki ciasta do środka, poruszając się po kole i budując w ten sposób jego wysokość. Odwracamy, szybko formujemy zgrabną kulę i przekładamy ją do naczynia, w którym chcemy chleb wyrastać.   Elegancko uformowany okrągły bochenek włożyłam na dalsze wyrastanie do wiklinowego koszyczka na pieczywo, równo i dokładnie wysypanego zwykłą pszenną mąką, znowu

Karo in the Kitchen