chłodnika pozostały mi 2 jajka na twardo, do tego dojrzałe już awokado prosiło się o zjedzenie. Co było zrobić…tak powstała szybka pasta- idealna na śniadanko, kiedy nie mamy innego smarowidła na chleb. Dodatki tradycyjnie dowolne, u mnie kolendra, bazylia i połówką chili. Pasta jest lekka, nie jest tak ciężka jak tradycyjna pasta jajeczna z majonezem. Czuć tutaj
Mieszam w Garnkubardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo mi posmakowały.Ale wróćmy do początku. Żeby rozkoszować się smakiem domowego dyniowego chleba lub muffinek, najpierw trzeba przygotować puree. Przepis jest banalny, wykonanie szybkie, jedynie trzeba później wymyślić, do czego tym razem go użyjemy. Potrzebna nam: - dynia zwyczajna Moja ważyła około 7 kg, a z racji posiadania malutkiego(...)zrobić galaretkę :) Odsączone puree porcjujemy i nakładamy do woreczków foliowych, które następnie umieszczamy w zamrażalniku. Jeśli chcecie szybko zużyć część puree, możecie przełożyć trochę do słoika. Ja do każdego woreczka nałożyłam po niepełnej szklance puree - w sam raz na muffiny lub chleb. Zostawiłam sobie tylko litrowy słoik na zużycie w tym tygodniu. Z całej dyni wyszło mi prawie
W poszukiwaniu inspiracjifolią. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie, bo ma ciepło i wilgotno.Nagrzej piekarnik do 190 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko przypieka się od góry, możesz przykryć je folią aluminiową. Na ostatnie 5-10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba
Grahamka, weka i kajzerkasię na żytni chleb na świeżych drożdżach. Z prawie pół kilograma mąki otrzymaliśmy kształtny bochenek, który chciało się od razu zjeść. Żytni chleb różni się od wypiekanego tylko z pszennej mąki, ponieważ nie wyrasta tak szybko, jest bardziej zwarty i mniejszy. Z przyjemnością zasiedliśmy do śniadania, stawiając na stole świeży, pachnący i chrupiący chleb z mąki żytniej oraz pasujące
niecodziennikparyciasta.Wyszło pysznie. Chleb jest miękki i wilgotny, choć odrobinę się kruszy. Kawałki roztopionego sera dodają mu smaczku.Nawet, jeśli nie pieczecie chleba w domu na co dzień, może skusicie się na taki weekendowy wypiek...? Jest łatwy, dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. A zapach świeżego pieczywa w sobotni lub niedzielny poranek to zdecydowanie coś(...)Tygryski lubią najbardziej...Chleb na maślance z mozzarelląSkładniki:(na keksówkę 30x10cm)500 g mąki pszennej500 ml maślanki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli125 g mozzarelli w kulcedodatkowo:15 g ziaren słonecznika2 łyżki wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 100 ml maślanki i odstawić na 15 minut.Po tym czasie wlać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś święto chleba...i chlebek samodzielnie upieczony obowiązkowo musi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u Danusi.. 230 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniego mleka 70 g letniej wody 25 g oleju 140 g mąki żytniej jasnej 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli morskiej Prymat 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka(...)blaszce do pieczenia wyścielonej papierem,przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ja włożyłam do durszlaka wyścielonego ściereczką wysypaną mąką i przykryć.Jeżeli ciasto po naciśnięciu palcem szybko się odkształca to powinno jeszcze rosnąć.Wyrośnięty chleb można posmarować jajkiem i obsypać ziarnami lub lekko obsypać mąką.Piekarnik nagrzać do 240 stopni C i wstawić na dno miseczkę z wodą
Moje domowe kucharzeniedaniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb lub wafle ryżowe. Do smarowania możesz użyć awokado, na to plaster pomidora, ogórka i trochę przypraw. Unikaj konserw, mielonek, pasztetów czy gotowych(...)tych w proszku :) Owoce - koniecznie zaopatrz się w banany, mandarynki i jabłka - to błyskawiczna przekąska, idealna na podróż czy szybkie drugie śniadanie przed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko i możesz jeść prosto z opakowania, do tego np. 2 kromki chleba razowego i śniadanie mamy z głowy. Płatki owsiane - zalej ja wieczorem mlekiem, rano tylko dodaj owoce i gotowe - nie musisz
Powiedz dietom niejest smacznie, to dla tych co nie przepadają za kaszą jaglaną a dla tych co lubią kolejny pyszny posiłek. Polecam ten chlebek bo i szybki w wykonaniu, choć czeka się trochę to warto. Chleb pszenny na zakwasie z jagłami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCoś słodkiego i na szybko? Można je robić z rożnymi owocami. Miałam akurat świeże borówki, więc na nie padł wybór. Pysznie i chrupiące na zewnątrz. Wszyscy się nimi zajadali. Składniki: 8 kromek chleba tostowego serek biały naturalny (u mnie padło na serek śmietankowy Łaciaty) cukier borówki 1 jajko cynamon cukier puder Z chleba tostowego obcinamy wszystkie
Malinowe Pocałunkizimnej)170 g pokruszonych orzechów włoskich2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego)*mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i „wyłazić(...)piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 30-40 minut. Pieczemy aż chleb będzie wydawał głuchy odgłos jak w niego lekko popukamy od spodu. Ponieważ nasz piekarnik słabo dopieka spody, ja czasami przykrywam wierzch chleba aluminiową folią (już w piekarniku) aby wierzch nie piekł się zbyt szybko w stosunku do spodów i się zbytnio nie przypalił. Po upieczeniu chłodzimy
UgotujmyTo.plszybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest 8-calowy nóż przeznaczony do pieczywa (symbol chleba) . Pokroimy nim bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim, spieczonym chlebie(...)także błony czy chrząstki z mięs, a dzięki temu, że jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości – ma 5 cali i jest bardzo wszechstronny. Możemy nim kroić wszystko lub przeznaczyć
Poezja smakuSzybka i smaczna propozycja na śniadanie, to tosty z sałatą i wędzonym łososiem. Dodatkowo, jako smarowidło, mamy tutaj mieszankę serka kanapkowego z niewielką ilością majonezu i posiekanymi oliwkami. Ja chleb lekko ogrzałam w sandwicherze, ale równie dobrze, o ile nie lepiej, sprawdzi się również patelnia grillowa. Kanapki takie wsunął ze smakiem nawet mój Synek:) U nas na pewno zagoszczą
Smaki Na TalerzuPrzepis na orkiszowy chleb z cukinią wypatrzyłam na youtube.com (dokładniej mówiąc zagapiłam z kanały MissPKproject ) Przepis na chleb orkiszowy z cukinią jest bardzo prosty i szybki. I oczywiście wyszedł przepyszny – lekko słodkawy, miękki i wilgotny. Ja oczywiście dodałam dużą ilość ulubionych ziaren. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na kanał MissPKproject Czas wykonania: 1 h Ilość porcji(...)mąkę i wymieszać 5. Wlać syrop klonowy oraz olej 6. Dodać ulubionych nasion 7. Ciasto przelać do formy 8. Upiec ciasto i wystudzić Pobierz wersję do druku: Pobierz Orkiszowy chleb z cukinią Artykuł Orkiszowy chleb z cukinią pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plPrzepis na orkiszowy chleb z cukinią wypatrzyłam na youtube.com (dokładniej mówiąc zagapiłam z kanały MissPKproject ) Przepis na chleb orkiszowy z cukinią jest bardzo prosty i szybki. I oczywiście wyszedł przepyszny – lekko słodkawy, miękki i wilgotny. Ja oczywiście dodałam dużą ilość ulubionych ziaren. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na kanał MissPKproject Czas wykonania: 1 h Ilość porcji(...)mąkę i wymieszać 5. Wlać syrop klonowy oraz olej 6. Dodać ulubionych nasion 7. Ciasto przelać do formy 8. Upiec ciasto i wystudzić Pobierz wersję do druku: Pobierz Orkiszowy chleb z cukinią Artykuł Orkiszowy chleb z cukinią pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plodstawiam na kolejne 2 godziny. W tym czasie chleby powinny podwoić swoją objętość. Po upływie dwóch godzin robię próbę by sprawdzić czy chleb jest dobrze wyrośnięty. W tym celu naciskam palcem na ciasto- jeśli szybko wraca do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie, gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia. Chleby wyciągam
Mango Papajaodstawiam na kolejne 2 godziny. W tym czasie chleb powinien podwoić swoją objętość. Po upływie dwóch godzin robię próbę by sprawdzić czy chleb jest dobrze wyrośnięty. W tym celu naciskam palcem na ciasto- jeśli szybko wraca do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie, gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia. Chleb wyciągam
Mango Papaja