szybki chleb - 4135 przepisów (strona:34/276)

PROSTY CHLEB GRAHAM NA DROŻDŻACH 62

moim domu co kilka dni pachnie domowym pieczywem. No i dziś właśnie nadszedł ten czas, upiekłam prosty chleb graham na drożdżach . Wyszedł obłędny w smaku, szybki w przygotowaniu i już wiem, że będę go przygotowywała częściej. Ciasto rośnie ekspresowo, chleb po upieczeniu nie kruszy się i można go kroić praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Kochani, jeśli lubicie

Zrób to smacznie
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 149

włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki. Wytworzy się para. Chleb po upieczeniu ,ostukiwany od spodu będzie wydawal głuchy dzwięk. To znak ,że jest idealnie wypieczony. Chleb jest ciężki, zbity i dwie cienkie kanapeczki zupełnie wystarczą

Z Kuchni Do Kuchni
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 140

wypełniło 80-90% foremki/45min.- do godziny w temp.ok.30 st.C - u mnie rosło w temperatu rze pokojowej grzane wiosennym słońcem /. Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na blachach folię.  Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Kroić nożem z ząbkami. Dziękuję Amber i wszystkim Piekarkom za wspaniałe(...)smaczne chwile w kuchni. Pod przewodnictwem Amber wspólny chleb z tang zhong piekły: Amber - Kuchennymi drzwiami  Anna -  Życie od kuchni Aga -  W sezonie Margot  -  Kuchnia Alicji Atina  -  Tak sobie pichcę... Bożena  -  Smakowe kubki Ewelina -  Around the kitchen table Ewelina  -  Przy kubku kawy Gosia  -  Kocham gary Jola

KUCHARNIA
Klasyczny chleb żytni 121

zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki, ale w stosunku do przeciętnego chleba zyskujemy ze 40 minut. Czyli w sumie sporo. 375 g mąki żytniej typ 720 20 g drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek

Marder&Marder Manufacture
Prosty chleb z ziarnami bez zagniatania 219

Witam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb z ziarnami i mąką razową. Chlebek jest szybki i łatwy w przygotowaniu, ponieważ ciasto wystarczy wymieszać łyżką, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chleba będziemy potrzebowali: foremka o wymiarach spodu: 27 cm x 7,5 cm i wysokości 6,5 cm 250 g mąki pszennej

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 174

się kupić formę, która pasuje nie tylko na ciasta, ale też właśnie na chleby :) Zresztą taki domowy, świeży i chrupiący znika u mnie bardzo szybko :) Większy więc się nie zmarnuje... No ale póki co chleba nie ma, jest chałka (tzn. jej też już nie ma:P ) i przepis na nią :) Może skusicie się upiec jeszcze dziś, by mieć

Kuchnia w czekoladzie
Chleb żytnio - pszenny 251

Bardzo szybki i łatwy do wykonania, smaczny, miękki w środku z chrupiąca skórką. Oczywiście na razowym zakwasie, bo ostatnio innego nie "hoduję", ale na żytnim jasnym też będzie smaczny. Postawiłam tym razem blaszkę w ciepłym miejscu i po niecałych 6 godzinach wyrastania upiekłam chleb. Składniki : 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 szklanka mąki pszennej typ 650 łyżeczka cukru

apetytnapieczenie
Koszyczki z niespodziankami 177

Dziś mam dla Państwa fajny pomysł na pyszną przekąskę z chleba tostowego. Koszyczki są bardzo dobre, a robi się je naprawdę szybko. Kiedy pokazałam je córce powiedziała, że na pewno się je trudno robi, ale kiedy zrobiłyśmy razem, była pod olbrzymim wrażeniem, że są tak łatwe. Polecam także na śniadanie. :D A jak sami wiecie, za tydzień WIELKANOC! Święta(...)kiełbaską, święta pełne zadumy... Po lewej stronie specjalna zakładka, w której znajdziecie przepisy i porady na temat Wielkanocy :D Zapraszam. Koszyczki z niespodziankami (przepis na 12 porcji) 12 kromek chleba tostowego margaryna (do posmarowania kromek) 1/2 pomidora 3 plastry szynki (dowolnej) kawałek dowolnej kiełbasy 15 dag sera żółtego natka pietruszki pieprz Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkować delikatnie wałkiem, a następnie

Gotuję Testuję
Dieta bez chleba - dieta cud? 125

Dieta bez chleba - dieta cud? Co o tym sądzicie? Uważacie, że jak nie będziecie jeść chleba to jest to najlepsza dieta na świecie i szybko się schudnie? Nic bardziej mylnego! Wszystko zależy od tego, kiedy będziecie tego chleba unikać i czym go zastępować. :) Jeżeli zamiast kromki razowego pieczywa będziecie jeść kilka kromek tzw. chrupkiego pieczywa... wyjdzie na to samo

MintTaste
Pachnący chlebek 148

potrafię połączyć to uwielbienie ze szczerą niechęcią do lukrecji. Chleb wyszedł idealny - mięciutki, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczny. W dodatku łatwy i szybki do przygotowania. Czego chcieć więcej w sobotni poranek...?Chleb z porem i koprem włoskimSkładniki:(na keksówkę 11x22 cm)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru300 ml letniej wody1 jajko1 por30

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez mąki 144

upieczeniu wyłóż chleb na kratkę. Należy to robić ostrożnie, gdyż ciepły chleb może łatwo się rozpaść. Najlepiej położyć kratkę na foremkę od góry, następnie szybko obrócić całość do góry nogami, położyć kratkę z chlebem w foremce na desce, i delikatnie zdjąć foremkę. Chleb musi całkowicie ostygnąć, inaczej będzie się kruszył podczas krojenia. Kroić trzeba na grube kromki cienkim, ostrym

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki codzienne 180

Tekst przeczytasz w 3 min Często szukacie szybkich i sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo typu chleb lub rogale, ale najbardziej lubicie bułki. Na blogu jest już kilkanaście przepisów na różnego rodzaju bułki śniadaniowe, hamburgerowe z dodatkiem kefiru, maślanki czy nasion. Dziś zapraszam Was na super smaczne bułki codzienne, które przygotujecie bardzo szybko i to z podstawowych składników. Jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb włoski z ziarnami na bogato 183

dół. Następnie obniż do 200 stopni i piecz pół godziny ,od czasu do czasu sprawdzając. Na najniższy poziom połóż jedną keksówkę z 3 łyżkami wody i szybko zamknij piekarnik, to spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie się regularnie nawilżał. Gdy się upiecze, deliktanie wysuń go z foremek i lekko ostukaj, jeśli wyda głuchy dzwięk- jest upieczony.Pozostaw do całkowitego ostygnięcia

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb francuski 175

nazwałem. Swoją drogą niezła strona, będę więcej chlebów stamtąd testował. A wracając do nazwy to pewnie stąd się wzięła, że chleb jest taki bardzo delikatny, neutralny w smaku. Taki idealny kanapkowy. A tak na marginesie to jest szybki w zrobieniu. Wyrabia się go krócej niż zwykle i wyrasta też szybciej. Zatem jak mamy mało czasu, a nie lubimy jeść(...)ciepłym miejscu. Tym razem na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy formy z chlebem (bez folii oczywiście) i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy (OSTROŻNIE! Będzie bardzo gorący i dość miękki) , szybko skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 minut jednocześnie zwiększając temperaturę

Marder&Marder Manufacture
Pasta z awokado i bobu 108

Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo

Tajemnice Smaku