niej witaminę A,E,C, B2, B1, B6, wapń, żelazo, magnez,cynk i niacynę. Zawierają w sobie więcej wapnia niż mleko, a ilość żelazna jest znacznie większa niż w szpinaku. Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi. Dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego , nasiona chia polecane
Moja Mama Gotujewalory smakowe i zdrowotne są takie same przez cały rok? Okazuję się, że nie do końca. Do nowalijek możemy zaliczyć m.in. rzodkiewkę, sałatę, botwinkę, szczypiorek, cebulę, szpinak, marchewkę, ogórek, rzeżuchę i nać pietruszki. Po zimie, nachodzi czas aby zregenerować nasze organizmy i dostarczyć im witamin, które w darze daje nam natura. Nowalijki świetnie się do tego nadają! Uzupełniają braki
Moja Mama Gotujekoktajle znajdziecie tutaj ! Koktajl bananowo-czekoladowy Składniki: 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1 banan ½ gruszki (ewentualnie banana) ½ awokado 1 łodyga selera naciowego lub garść listków szpinaku 3 łyżeczki surowego kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Autor: Córka
Moja Mama Gotujejajka sadzone, nie na patelni, ale na sosie zrobionym z pomidorów, papryki i innych warzyw. Istnieje wiele odmian tej pochodzącej z Izraela tradycyjnej pomidorowej potrawy, np. z dodatkiem szpinaku i fety. My proponujemy jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów z dodatkiem kuminu, pieprzu cayenne i czosnku. Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów (Wariacja
Moja Mama Gotujepustych kalorii. Niech ten czas spędzony na miksowaniu oraz wyciskaniu owoców i warzyw nie pójdzie na marne! :) Koktajl z jarmużem, ananasem i mango Składniki: 80 g jarmużu lub szpinaku 3 plastry ananasa 1/2 dużego mango imbir kilka listków natki pietruszki 1 szklanka wody Przygotowanie: Jarmuż, ananas, natkę pietruszki, mango oraz imbir miksujemy z wodą. Autor: Córka
Moja Mama Gotujemarchewki, kiełki) 35 zł koszyk z polikiem wołowym (quinoa, salsa verde, pieczona marchew i pasternak, duszone pieczarki) 28 zł koszyk z kurczakiem (kasza perłowa, karmelizowany por, cykoria, świeży szpinak) 28 zł koszyk z indykiem (pęczak, kolendra, chili, bakłażan, burak) 26 zł koszyk z batatem ( cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka
Kulinarne przygody Gatityprzełóż do żaroodpornych naczyń do babeczek. Wierzch każdej babeczki posyp czarnuszką. Babeczki piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Spróbuj także: Ciasto warzywne z papryką papryka cebula szpinak
Fit&Fast Kitchenpszennej. Pomiędzy posiłkami W międzyczasie warto wypijać soki naturalne, świeżo wyciśnięte. W tym wypadku najzdrowsze są z buraka, z dodatkiem jabłka czy kiwi, a także pomarańczy, marchwi, a nawet szpinaku. Zawierają mnóstwo witamin i do tego doskonale oczyszczają organizm z toksyn i likwidują nadmierny tłuszcz. Obiad Potrawy do tej pory smażone warto zastąpić gotowanymi oraz pieczonymi. Delikatne drobiowe mięso
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć ! Smażone pieczarki i jajka to świetne połączenie. Ostatnio już gościło na moim blogu w postaci grzanki ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem sadzonym. Dziś podsmażone wcześniej pieczarki, zapiekłam razem z jajkami. Podałam ze szczypiorkiem. To jedno z ukochanych śniadań. Spróbujcie koniecznie ! Składniki (2 porcje): 6 średnich lub dużych pieczarek 1,5 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła sól
Moja pasja smakuziemniaku, który został z obiadu Składniki: sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki musztrdy i ze świeżo mielonego pieprzu garść sałaty lub młodego szpinaku jajko na twardo – pokrojone w ósemki awokado pokrojone w kostkę i skropione łyżka soku z cytryny, żeby nie ściemniało ser pleśniowy bleu – kilka plasterków (może być też zwykły
Ugotowane pozamiatanepatelni :) zalewamy sosem i dolewamy po usmażeniu do gulaszu. Jak już mamy kaszę i gulasz, to serwujemy :) ... ...oprócz kaszy i gulaszu można dodać jakąś zieleninę :) Ja dodałem młody szpinak, który już rośnie w naszym domowym ogródku :) Smacznego
chleba naszegowszystko, wymusza zrobienie czegoś szybkiego, więc brak pomysłu to też pomysł:) Takim super szybkim daniem, które zawsze smakuje są naleśniki. Tym razem z parówką, serem i młodym szpinakiem z naszego ogródka :) Naleśniki smażymy na blady kolor, żeby móc potem odsmażyć. Zawijamy parówkę, ser i jak mamy coś zielonego, można też lekko przyprawić:) Przy okazji robimy placki na słodko
chleba naszegorozwałkowałem i podzieliłem jak na pierogi. Pasztetową obrałem ze skórki, rozrzuciłem po wyciętych plackach i polepiłem... Gdy pasztet się skończył, a ciasta zostało:) ulepiłem pierogi z różnymi serami i szpinakiem. Wyłożone na blachę specjały posmarowałem mlekiem i niektóre obrzuciłem kminkiem. Tak przygotowane piekły się w 200 st. C przez 30 min :) Smacznego
chleba naszego