szpinak - 15265 przepisów (strona:768/1018)

Profiterolki 290

parzone należy chyba do jednego z najbardziej uniwersalnych ciast. Możemy je wykorzystać jako bazę pod desery – ptysie, eklery, karpatkę, jak również wykonać z nich dania wytrawne faszerując np. szpinakiem, podając w formie groszku ptysiowego do gulaszu czy jako dodatek do zup. Mi chyba jednak najbardziej odpowiada wersja deserowa. A ponieważ ptysie na tym blogu już gościły, to tym razem

Jacob Tastes
Roszponka z pomarańczą, fetą i słonecznikiem 264

które można dowolnie podmieniać, jest idealna na każdą okazję! Moje kubki smakowe szaleją przy każdym kęsie : ) Do przygotowania sałatki potrzebujemy: ok 200 g roszponki (w oryginalnej wersji jadłam ze szpinakiem) 1 soczysta pomarańcza 1/2 opakowania fety (ok 100 g) duuużo słonecznika (uprażyłam go na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy i soli) sok z 1/2 pomarańczy kopiasta łycha miodu oliwa

Szybko Tanio Smacznie
Pasta z kurczaka gyros na cieście szpinakowym z groszkiem 426

porcji w foremce o wymiarach 15x20 cm, gdzie uzyskamy około 8 kostek "ciasta" potrzebujemy:   Ciasto szpinakowe 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 125 ml mrożonego szpinaku dobrze odsączonego od wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz   Pasta 2 pojedyncze małe piersi z kurczaka lub 1 bardzo duża 2-3 łyżki

Jadło i czytadło
Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jogurtem i ketchupem 158

ograniczeń i BEZ wyrzutów sumienia. Całe danie można zajadać na zdrowie i bez obaw o naszą sylwetkę:) Składniki:   3 bułki pełnoziarniste filet z łososia około 300 g garść szpinaku baby mała cukinia 1 łyżeczka oliwy (w razie użycia patelni grillowej) szczypta soli   jogurt naturalny 2 łyżki posiekanej bazylii łyżka posiekanego lubczyku łyżka posiekanej mięty łyżka soku z cytryny

Mienta blog
Sałatka superfood z kurczakiem teriyaki, awokado i quinoa 189

małe zakupy i oto jest! Podrasowaliśmy ją nieco dodając szparagi i kurczaka teriyaki oraz zastępując fetę mozarellą. Pyszna, zdrowa, pożywna i lekka – idealna na upały Składniki: Świeże liście szpinaku baby Rukola Roszponka Mozarella Zielone oliwki Pomidor Ogórek Rzodkiewki Kiełki rzodkiewki Awokado Quinoa – komosa ryżowa Kurczak w sosie teriyaki z sezamem, olejem sezamowym i limonką Zielone szparagi Nasiona słonecznika

Taste and Cook
Sałatka z bobem i pęczakiem z sosem winegret 170

pełni, nie sposób więc przejść obok niego obojętnie. Ja gotuję bób w lekko posolonej wodzie i traktujemy go jako zdrową przekąskę. Moje chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka, a to za sprawą kaszy, która pozostała

To co kocham
Czy witamina C lewoskrętna jest zdrowa? Mity dietetyczne. 178

mnóstwo wartości odżywczych.  Znajdziemy w nich sporą ilość białka, witamin D, PP, B1, B2, A (karoten), żelaza, potasu, fosforu, wapnia czy sodu. Przykładowo kurki mają więcej żelaza niż szpinak, a pieczarki mogą pochwalić się sporą zawartością witaminy PP i fosforu. wartości odżywcze grzybów na tle wybranych produktów spożywczych Artykuł Czy witamina C lewoskrętna jest zdrowa? Mity dietetyczne. pochodzi

Powiedz dietom nie
Sałatka brokułowa z pomidorami i fetą 159

brokuły jadam okazyjnie. Zdecydowanie wolę kalafiora.  Ostatnio w ogóle zauważyłam pewną niepokojącą prawidłowość, nie przepadam za zielonymi warzywami.  Wiem, że są najzdrowsze ale z sałatą, rukolą, szpinakiem i innymi zielonymi mi nie po drodze. No może poza groszkiem i kapustami bo te uwielbiam w każdej postaci. W tej sałatce brokuł nie dominuje, świetnie łączy się z pozostałymi składnikami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lemoniada chia fresca – naturalny izotonik 103

się prawdziwą bombą witaminową. Mówi, się, że chia zawiera dużo więcej kwasów omega 3, niż bogaty w nie łosoś atlantycki. Zawiera więcej wapnia niż mleka, a żelaza więcej niż szpinak. Polecam chia fresca, jako alternatywę lemoniady na to lato. Na pewno zaskoczycie Waszych domowników czy gości Zobacz też: przepis na deser z chia Przepis na lemoniadę chia fresca Drukuj przepis

Kuchnia Bazylii
Zielony koktajl przyspieszający przemianę materii. 184

nasz metabolizm, przyspiesza przemianę materii. Polecam go każdej z Was w okresie letnim i wiosennym kiedy to dbamy o linię, znacznie bardziej niż w okresie zimowym ;-) SKŁADNIKI: - 2 garście szpinaku - 2 garście jarmużu - 1 mała garść rukoli - 1 mała garść roszponki - 1 cienka laseczka pokrojonego selera naciowego - 1/3 papryczki chili zielonej - sok z 1 cytryny - 2 szklanki wody - 2 plastry

SMYKWKUCHNI
Makaron szpinakowy z grillowanym tofu 184

Uwielbiam te małe łezki wyglądające jak makaron, no chyba coś pomyliłam, odwrotnie makaron wyglądający jak małe łezki. Makaron ten to Foglie d'ulivo agli spinaci, włoski makaron ze szpinakiem. Grillowane tofu to eksplozja smaków i tutaj pasuje wybornie, do tego trochę warzyw i danie w stylu azjatyckim gotowe, polecam. Makaron szpinakowy z grillowanym tofu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SZYBKA SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ I KUKURYDZĄ 142

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 150 g mieszanki sałat (u mnie ze szpinakiem), 4 pomidorki koktajlowe,  3 łyżki kukurydzy, 3 łyżki fasoli czerwonej, sos sałatkowy grecki Prymat, 150 g jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Pomidorki kroję na ćwiartki, warzywa osączam z zalewy. Jogurt mieszam z mieszanką przypraw do sałatek

JejKuchnia
Chłodnik z zielonego groszku 141

Chłodnik z zielonego groszku, to odpowiednia zupa na ciepłe i upalne dni. Zimna, z dodatkiem mięty i doskonale chłodząca. Gęsta zupa ma przyjemny groszkowy kolor dodatkowo podkreślony zielenią szpinaku

Przepisy Kulinarne
WYCISKANY SOK Z MELONA I ....SPRAWDŹ SAM! POKOCHASZ TEN SMAK! 128

letni sprzyja wypijaniu dużej ilości płynów, owoce i warzywa są na wyciągniecie ręki, świeże i łatwo dostępne. Odkryciem dla mnie czerwca, jest świeży sok na bazie melona, ananasa, moreli, szpinaku i bazylii! Ten smak wymiata! Bazylia nadaje niesamowity charakter i aromat, sok jest po prostu przepyszny! SKŁADNIKI NA SOK: - 3/4 melona - 1 garść szpianku - 4 gałązki bazylii - 4-6 moreli

SMYKWKUCHNI
LETNIA SAŁATKA WARZYWNA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM 168

ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 8 małych ziemniaków, 5-6 łyżek groszku Bonduelle, 4 rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 1/2 cebuli czerwonej, 2 większe garście mieszanki sałat ze szpinakiem, 2 pomidorki koktajlowe, łyżka posiekanego szczypiorku; sos: 2 łyżki śmietany, łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki płynnego miodu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram. Kroję

JejKuchnia