posmarowałam tofu olejem i przywarło. Więc polecam zanim zaczniecie tofu grillować posmarować lekko olejem. 2 piersi z kaczki / opakowanie naturalnego tofu 2 cm siekanego drobno świeżego imbiru opakowanie szpinaku baby dymka świeża kolendra ( dużo) sos: z z limonki i połówki pomarańczy 2 łyżki sosu rybnego ( ja dałam mniej bo nie przepadam za nim) papryczka chilli pokrojona w kawałeczki kilka(...)samo zrobiłam z tofu. Opiekłam kilka minut posmarowane olejem tofu na patelni grillowej. Ostawiłam na kilka minut. Zrobiłam sos z wyżej wymienionych składników. Na talerzu rozłożyłam szpinak, potem kaczkę i polałam całość sosem. Na wierzch posypałam dymkę i kolendrę. Aaaaa i był ryż jaśminowy
AZgotuj!litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku - 2 szklanki szpinaku ( u mnie mrożony) - 1 łyżeczka kolendry - olej rzepakowy/oliwa - czosnek granulowany, papryka słodka Soczewicę zalej bulionem i dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut(...)Następnie dodaj cebulę i seler do garnka z soczewicą. Wlej sok z cytryn, wybierz liście laurowe i dopraw zupę solą, pieprzem i kolendrą. Zblenduj, kiedy zupa trochę przestygnie. Dodaj szpinak, trochę czosnku granulowanego, ponownie dopraw. Podgrzej i podawaj np. z ryżem basmati
Corner With RecipesSkładniki: 1 banan 1 kiwi garść świeżego szpinaku sok z 1/3 limonki Przygotowanie: Kiwi i banana obrać oraz pokroić w plasterki. Zmiksować ze szpinakiem i sokiem z limonki na gładki napój. Można dodać sok z 1 pomarańczy
The Sweet DamselSezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C
Kuchnia Pełna Pasjibloga Teoria smaków Dania z mięsem: Fasolka szparagowa z chorizo i pomidorami - qualietta z bloga Skarbnica smaków Gulasz kataloński - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem i chorizo - Mopsik z bloga Mops z kuchni Gulasz z chorizo i ciecierzycą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Hiszpański gulasz z ciecierzycy, chorizo i szpinaku - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Kotlety
Chilli Czosnek i Oliwasmacznie to przetworzyć np w kotleciki. Zamysł był zrobienia sałatki, ostatecznie wyszły oszukane kotleciki, które znikały z talerza szybciej niż samo ich smażenie. Kotleciki podałam ze świeżym szpinakiem, pomidorem i czerwoną cebulką oraz olejem ostropestowym . Nawet najzwyklejsza sałatka polana olejem smakuje wybornie. Olej ostropestowy kolejny z rodziny olejów tłoczonych na zimno od SemCo . Ostropest zawdzięcza właściwości lecznicze(...)naturalny 4 ząbki coznsku 1/2 ogórka szklarniowego 4 jajka 2 szkl mąki ziemniaczanej 2 szkl mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy SemCo - do smażenia Sałatka: pomidor czerwona cebulka świeży szpinak Olej ostropestowy SemCo Przygotowanie: Kaszę jaglaną umieścić na drobnym sitku i przelać pare razy na przemian raz gorącą wodą, a raz zimną - utracimy posmak goryczki. Kaszę ugotować wg. przepisu
Garnkowe fanaberiewięc plany blendowania kolejnego smoothie z jagodami i zabrałam się za przyrządzanie sałatki z pieczoną marchewką! Przepis ultra prosty i szybki :) W sam raz na letni lunch. Składniki: szpinak pomidorki koktajlowe jagody MARCHEWKA! dużo :) sól i pieprz oliwa / olej rzepakowy opcjonalnie: gałązki rozmarynu Do dzieła: Marchew szorujemy, odcinamy nać na wysokości ok. 2-3 cm i przekrajamy(...)około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy są już miękkie i przyjemnie zmieniły smak na lekko wytrawny. Jeśli tak, pakujemy wszystko na talerz pełen liści szpinaku i jemy, póki jakiś zająć ich nam nie zwinie
Spektrum Smakuspokojnie usiąść razem przy stole i zjeść coś dobrego. Jajka na śniadanie to u nas częste danie, ale dzisiaj zamiast robić jajecznicę zapiekłam je w foremkach. I nawet dodany szpinak nie popsuł Żarłoczkowi humoru. Takie frittaty może przygotować z różnym dodatkami. Zamiast szpinaku dodajcie jakieś inne warzywo np. groszek albo kawałeczki wędliny a foremki wyłóżcie plasterkami kiełbasy lub szynki
Smaczna Pyzaponiedziałkowego obiadu zostało mi mnóstwo szpinaku baby i trochę pomidorków koktajlowych. Postanowiłam wyczarować z nich kruchą tartę z wędzonym łososiem. Zanim to jednak nastąpi i podzielę się z Wami przepisem (zdjęciem gotowej tarty chwalę się na samym dole tego wpisu ;)), teraz krótka notka instruktażowa o kruchym cieście na słono - właśnie pod takie bajeczne tarty <3 Step 1. Składniki(...)pozostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. A potem… … potem wszystko zależy od Waszej fantazji :) Moja wytrawno-tartowa fantazja wyglądała tak: Przepis na wytrawną tartę z wędzonym łososiem i szpinakiem baby pojawi się w najbliższym czasie :) Miłego dnia
W kuchni Katie/#sthash.WLJEtPza.dpuf Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. - See more at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpuf Składniki: makaron Międzybrodzki 4 jajeczny gniazda wstążki pół opakowania 4 płaty miruny 200 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2-4 łyżki kwaśnej śmietany olej do smażenia bułka tarta mąka pszenna Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odstawiamy(...)zdjęciu wykonałam przy pomocy wąskiej puszki (po napoju ratującym mi czasami życie przed zaśnięciem ;) ), którą owinęłam folią aluminiową i na koniec makaronem. Całość usmażyłam na chrupko obracając puszką. Mrożony szpinak wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę oleju i mieszając podduszamy delikatnie. Następnie dodajemy posiekany czosnek i całość chwilę razem smażymy. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy
Malinowe Pocałunkizrobić, są bardzo zdrowe i smaczne. Nie potrzebujemy za dużo składników, a smak jest doskonały :) Wystarczy nam chleb - najlepiej zdrowy graham. I do tego : 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 2 ząbki czosnku Przepis na farsz : http://dlasmaq.blogspot.com/2013/01/sakiewki-ze-szpinakiem-i-feta.html(...)anapki kroimy na trójkąty i następnie smarujemy naszą masą. W ciekawy sposób można zastąpić zwykłe szare kanapki z wędliną - zdrowym zielonym szpinakiem. Smacznego
dlaSmaQkremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki: - worek mrożonych brokułów z Lidla ok. 450 g - mrożony i zmielony szpinak ze śmietaną z Lidla pakowany w kartonowe pudełeczko - 2 duże marchewki - 1 seler - 1 pietruszka - 1 cebula - garść groszku mrożonego - 2 serki duże topione ze szczypiorkiem - 1 liść laurowy - 3 ziela(...)camembert Zaczynamy od bulionu - opiekamy na palniku cebulę z każdej strony - dla lepszego smaku . Obieramy marchewki, pietruszkę i seler - gotujemy, dodajemy kostki rosołowe oraz mrożone brokuły. Następnie szpinak zamrożony, mieszamy - czekamy aż się rozpuści w bulionie. Wyławiamy łyżką z dziurami - warzywa rosołowe :) i wrzucamy do blendera. Rozdrabniamy na małe części ale nie na gładką masę. Następnie wrzucamy "masę
dlaSmaQracji zbyt długiej kąpieli? ;) Moja mama była pełna rozterek, więc pospieszyłam jej z pomocą i tak powstał dzisiejszy obiad :) Składniki: (na 2 porcje) 1/4 główki ugotowanej kapusty worek świeżego szpinaku 1 pomidor pół papryki 2 garści czarnych oliwek 7-10 suszonych pomidorów odrobina wędzonego białego sera (u nas "swojski" krowi w ziołach) czerwone pesto domowe (jeśli ktoś chciałby(...)przepis - proszę o info w komentarzu :)) Do dzieła: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i świeże liście szpinaku. Kiedy listki zmiękną i wszystko będzie przyjemnie podsmażone, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony ser. Podgrzewamy wszystko razem, kilka razy mieszając - i nakładamy na talerze. Ćwierć kapusty kroimy na pół a potem w grube plastry, układamy obok warzyw i przykrywamy kocykiem
Spektrum Smakuniemal zawsze! Wymyślam smak i po prostu CIACH! smak się materializuje :) Dziś zapraszam na lekkie zielone smoothie! Wielka bomba witaminowa, idealna na wzmocnienie przed nadchodzącą jesienią :) Składniki: 300g szpinaku baby 1/2 avokado 1 obrana cytryna 4 łodygi selera naciowego 1 duży pęczek natki pietruszki ok. 300ml wody dodatkowo: jeśli macie ochotę na coś słodszego i bardziej owocowego - dodajcie jednego banana(...)dzieła: Jeśli chcecie zobaczyć jak powstawał mój koktajl - na Instagram'ie znajdziecie krótki filmik :) Sprawa jest banalnie prosta. Do miksera wrzucamy szpinak, wlewamy wodę i miksujemy. Następnie seler, miksujemy, pietruszka, miksujemy i tak dalej z awokado i pokrojoną w plastry cytryną (wyjmijcie pestki aby nie było goryczki!). Gotowe! Najlepiej smakuje mocno schłodzone. RECIPE IN ENGLISH Hello folks
Spektrum Smakuprzypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli(...)wody 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą) garść liści botwinki, drobno pokrojonych (można zastąpić szpinakiem) 1 papryczka chilli 30 g roztopionego masła Przygotowanie: W misce umieść mąkę i sól. Dodaj 200 ml wody, wymieszaj łyżką, a następnie zacznij zagniatać ciasto ręką. Zagniataj przez ok. 10 minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Być może nie będziesz potrzebować całej
Chilli Czosnek i Oliwa