ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Keks Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka(...)bananowo-brzoskwiniow y Owsianka na mleku z bananem i malinami Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico
Moja smaczna kuchniaprzekąski na krakersach Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy MUSZLE MAKARONOWE faszerowane serkiem i suszonymi pomidorami PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ- deska wędlin i serów Francuskie rollsy z szynką serrano Wiatraczki ze szpinakiem Mini Corn dogi Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę Odczarowany szpinak w ciepłej przekąsce Sakiewki z omleta
Weekendy w domu i ogrodzieobiad. Będziemy lepiej jeść tak żeby wyszło nam na zdrowie :) 6 porcji Składniki: 1 duży ananas (obrany i z wyciętym środkiem) 3 kiwi 250 g świeżego szpinaku 200 ml mleka kokosowego 200 ml wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ananasa kroimy w dużą kostkę i blendulemy, dodajemy szpinak i kiwi, blendujemy dodajemy mleko kokosowe i wodę. Jeżeli chcecie możecie
Niezły Młynekmagiczną noc! Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz: 1 op mrożonego szpinaku (450g), 6 łyżek kukurydzy 4 ząbki czosnku, 2 cebule 60 dkg sera mozarella 1 laska kiełbasy sól, pieprz, 1 jajko, garść słonecznika łuskanego, 1 łyżka oleju. Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, słonecznik(...)mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela. Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy. Ciasto dzielimy
Podróż w kulinariałyżeczka mielonego curry odrobina chilli 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 puszka mleka kokosowego garść szpinaku sałatkowego sól Dodatkowo 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżka oleju przyprawa gyros, przyprawa curry, kurkuma Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Groszek rozmrozić na sicie pod ciepłą wodą(...)przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować 10 minut - sos nieco zgęstnieje. Dodać groszek i gotować kolejne 3 minuty, następnie włożyć szpinak, przykryć i na małym ogniu gotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać. Fileta z kurczaka umyć,osuszyć pokroić w kostkę, przyprawić. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Podlać
Kubki smakuprzecież nikt nie zamierza stać całego dnia przy garach a niezawodnych, bo smakują każdemu. :-) Szmpańskiej zabawy i dużo szczęścia w Nowym Roku! Śledzik na grzance Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym Kabanosy z serem w cieście francuskim Babeczki na słono z farszem Domowe Qurrito Jajka faszerowane pieczarkami Nuggetsy z piekarnika Schabowe kąski w krakersach Pizzerinki ze szpinakiem
Szefowa kuchnijakie ostatnio przygotowałam. Lepszej rekomendacji chyba już nie muszę Wam przedstawiać i zapraszam po przepis. Składniki na 2 porcje: 30-35 dag fileta z łososia 200g pomidorków koktajlowych 30g szpinaku w liściach (waga po rozmrożeniu) 1 ząbek czosnku 180g śmietanki 30 % sól pieprz pieprz cytrynowy olej Przygotowanie: Łososia pokrój na 2 lub 4 kawałki w zależności od wielkości płata. Posól(...)temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną się rozpadać dodaj szpinak i duś jeszcze chwilę. Następnie wlej śmietankę. Posól i popieprz do smaku. Duś na wolnym ogniu do momentu zredukowania śmietanki. Na talerz wyłóż łososia, którego następnie polej sosem. Świetnie pasuje
Fabryka pomysłówsoczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą. Gołąbki wigilijne z kaszą
Przepysznik - BLW i nie tylkozielone ciasto na formę o wymiarach 30x12; 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 10 dag roztopionego masła 20 dag mrożonego szpinaku odrobina zielonego barwnika jeśli jest taka potrzeba Przygotowanie; Jajka z cukrem ubijamy kilka minut na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i płynne masło. Miksujemy do połączenia składników(...)samym końcu dodajemy rozmrożony szpinak który wcześniej należy zblendować na jednolitą masę. Delikatnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba lub chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor wtedy możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Następnie ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około 40 min. Sprawdzając pod koniec patyczkiem czy już jest
Radość kipiąca uśmiechem.jestem pewna, że będzie smakować każdemu. Wielbiciele mięsa mogą przygotować wersję z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Zapraszam!!! Składniki na ok. 20 rurek : Farsz: 0,5 kg szpinaku ( mrożonego ), 3 ząbki czosnku, garść żółtego sera startego na grubych oczkach, sól, pieprz, 2 łyżki masła, Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 0,5 l mleka(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Dodatkowo: makaron cannelloni, 150 g żółtego sera Wykonie: Szpinak rozmrażamy następnie dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż będzie miękki. Pod koniec dodajemy ser. Dokładnie mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. W drugim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
Passion of Cookingsmak tamtych dni, który niewątpliwie w sobie ma, pozostał z nią na dłużej. Składniki: 4 kromki chleba (u mnie pszenno-żytni pełnoziarnisty) masło orzechowe dżem wiśniowy garść szpinaku garść jarmużu 1 awokado 1 gruszka 1 jabłko 1 banan cynamon oregano Przygotowanie: Chleb wkładamy na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zamiast tego(...)można go również opiec w tosterze. Chrupiące kromki smarujemy pół na pół dżemem i masłem orzechowym. Następnie kładziemy na nie listki umytego szpinaku i jarmużu. Układamy pokrojone w paski awokado, które posypujemy oregano. Dodajemy pokrojone jabłko, gruszkę i banana. Ostatnie trzy składniki posypujemy cynamonem. I już! Zawsze mnie troszkę bawią przepisy na kanapki, a jednocześnie
Weganizm infantylnySkładniki: 160g świeżego szpinaku, 1 jabłko, 1 banan, 2 większe pomarańcze ( tak by po wyciśnięciu było ok. 260ml soku). Przygotowanie: Wycisnąć sok z pomarańczy. Do soku dodać opłukany zimną wodą szpinak, obrane jabłko ( wykroić również ze środka twarde części), obranego banana i zblendować na gładką masę
W kuchni u Monikiduża biała cebula papryczka chilli 3 ząbki czosnku 3 połówki papryk (żółta, czerwona, zielona) świeży imbir oliwa z oliwek szczypta cynamonu 1,5 litra bulionu warzywnego garść świeżego szpinaku 1 łyżeczka ziaren kolendry, suszonego cząbru sól, pieprz Kurczak 200 g piersi z kurczaka ząbek czosnku łyżeczka curry pół łyżeczki startego świeżego imbiru sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę, cebulę, papryki pokroić(...)cieciorkę, 1,5 puszki. Resztę cieciorki blendujemy lub zgniatamy widelcem, po to aby zagęścić zupę. Gotujemy kolejne 15 min. Następnie dodajemy kurczaka. Chwilę gotujemy. Przed podaniem do zupy dodajemy szpinak. I Gotowe . Smacznego
Bike By Lifework actually, cause cooking is only fun! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej 1-2 jajka 1 szklanka mleka woda gazowana olej do smażenia Farsz szpinakowy: 1 opakowanie szpinaku (u mnie tym razem mrożony – 450 g) 1 opakowanie fety (270 g) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Farsz z łososiem: 300 g wędzonego łososia serek(...)naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę i czosnek. Smażymy mieszając aż feta się rozsypie i całość połączy w jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do miski. Koniec
Martyna Cooks