szpinak - 15265 przepisów (strona:560/1018)

Soczewica na zielono 303

Kolendra nadaje całemu daniu piękny, orzeźwiający  aromat. Polecam na szybki obiad :) Składniki: Soczewica zielona i czarna - 400 g po ugotowaniu 3 szalotki 6-8 ząbków czosnku 100 g szpinaku 100 g jarmużu (bez łodyg) 180 g kiełków soczewicy łyżeczka imbiru, kuminu i mielonej kolendry 4 łyżki oliwy 3 łyżki wody 1 łyżka octu jabłkowego Płatki suszonych pomidorów do posypania(...)Przygotowanie: Cebulę posiekać, czosnek przecisnąc przez praskę i podsmażyć na łyżce oliwy Dodać kiełki i ugotowaną soczewicę Dodać rozdrobnione liście szpinaku i jarmużu,. Dusić do miękkości  Zmieszać oliwę z wodą, octem, i przyprawami, dodać do całości i dobrze wymieszać Przed podaniem posypać suszonymi pomidorami  Smacznego

pyszne zdrowości
Zdrowe, pożywne śniadanie w 5 minut. 171

więc od jutra wsunąć w kieszonkę plecaka swojej pociechy fajny sok i pożywna kanapkę zamiast słodkiej buły i  napoju w iście kosmicznej barwie.   Składniki: duża garść liści szpinaku baby 250 ml soku gruszkowego pasteryzowanego 50 ml soku pomarańczowego pasteryzowanego 2 banany gruszka 1 łyżeczka zarodków pszennych  Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj

Wielki apetyt
Wiosenna sałatka z dodatkiem kwiatów szczypiorku 156

kolorowej warzywnej sałatce najbardziej odda ich smak i urodę. Składniki na 2 porcje: 4-5 sztuk gruntowych ogórków 1 pęczek rzodkiewki 1 cebulka dymka 1 awokado 2 garście młodego szpinaku 1 łyżka oliwy 2 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego koperku odrobina soli i pieprzu do smaku 8-10 sztuk kwiatów szczypiorku Do podania: chleb pumpernikiel i 1 główka(...)czosnku Warzywa dokładnie umyj i osusz. Ogórki, rzodkiewki, cebulkę i awokado pokrój w drobną kosteczkę i wraz ze szpinakiem przełóż do średniej wielkości miski.  W mniejszej misce przygotuj dressing: połącz ze sobą oliwę, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Polej warzywa uzyskanym sosem i delikatnie zamieszaj. Na koniec ozdób sałatkę kwiatami szczypiorku.  Główkę czosnku przekrój na pół

Roślinna - blog wegański
Rosół wietnamski z kurczakiem 150

mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 1 ostra papryczka 1 limonka 25 dag szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry ½ szklanki bulionu drobiowego sól do smaku Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, cebulę i papryczkę drobno posiekać, a limonkę sparzyć i zetrzeć skórkę(...)papryczką, startą skórkę z limonki, pokrojone mięso, curry i dusić około 5 minut. Następnie wlać bulion, resztę mleczka kokosowego i gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać szpinak , podgotować 5 minut i doprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Zielone kluski ze szpinaku- gnocchi verdi 143

wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek. Składniki: 20 dag mąka, 1 jaja, 25 białego sera, 10 dag masła, 75 dag szpinaku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Wykonanie: Świeży szpinak chwilę podgotować w małej ilości osolonej wody, następnie odcedzić i drobno posiekać. Włożyć do garnka, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową, dodać masło

Tradycyjna Kuchnia
Zupa zielona – szpinakowo- porowa z miętą 133

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, także najwyższa pora na wprowadzenie wiosennego menu.U mnie dziś zielono, zdrowo i smacznie. Składniki: 1 ½ litra bulionu z kostki, 5 porów, ½ kg szpinaku świeżego, 1 puszka groszku konserwowego, 1 główka sałaty, 3 łyżki oliwy, natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżka posiekanej mięty. Wykonanie: Pokroić pory, przysmażyć na oleju, dodać drobno pokrojony szpinak

Tradycyjna Kuchnia
Jarskie cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem 145

roku, podczas pracy w restauracji La Favorita w Sorrento. Początkowo nazywany był strascinati, ale swoją popularność zyskał później, już pod nazwą cannelloni. Składniki: 1 opakowanie rurek cannelloni 1 kg szpinaku 20 dag twarogu 2 jajka 10 dag żółtego sera Sól Pieprz Tłuszcz do formy Na sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 szklanki mleka 10 dag startego sera(...)Sól liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Szpinak ugotować przez parę minut w osolonym wrzątku,  odcedzić, odsączyć z wody, posiekać i przestudzić. Wymieszać z roztartym twarogiem, jajkami, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie czosnkiem). Ugotowane rurki nadziewać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.  Przygotowanie sosu: Mleko

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 175

Smaczna, szybka zapiekanka makaronowa. Składniki: 35 dag makaronu, 30 dag szpinaku , 5 dag tłuszczu, 2 cebule, 20 dag żółtego sera, ½ szklanki śmietany, sól do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Makaron ugotować , zahartować zimną wodą i odcedzić. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na oleju razem ze szpinakiem i dusić przez chwile. Następnie połączyć z makaronem, polać posoloną do smaku śmietaną i przełożyć

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka ze szpinakiem 147

rzut oka film wydawał się pozytywny, do pośmiania, a właśnie na taki rodzaj mam ochotę, ostatnio już za dużo łez wylałam na "Niemożliwe" ;) Składniki (1 porcja): Spora garść świeżego szpinaku pomidorki koktajlowe (około 4-5 sztuk) gruby plaster sera feta (tego o najmniejszej zawartości tłuszczu) garść ziarenek słonecznika sos: łyżeczka miodu łyżeczka oliwy z oliwek  łyżeczka octu balsamicznego(...)łyżeczki musztardy Sposób przygotowania: Wykładamy na talerz umyty szpinak, pomidorki pokrojone w połówki, ser feta pokrojony w kostkę słonecznik prażymy na teflonowej patelni i posypujemy nim sałatkę na koniec wszystko polewamy sosem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placek otrębowy ze szpinakiem 198

Nowa wariacja na temat otrębowych tart, dość odbiega od innych ponieważ szpinak jest w samym cieście, a nie w farszu, mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu ;) życzę udanego dnia! ;) Składniki (forma o średnicy około 23cm): ciasto: 4 łyżki rozmrożonego i odsączonego szpinaku 1 łyżka serka homogenizowanego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placki z kaszą 222

około 19 placków): 100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) garść świeżego szpinaku 0,5 średniej cukinii 1 mała marchewka przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, granulowany czosnek JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i studzimy kurczaka(...)kroimy w drobną kostkę szpinak myjemy, suszymy i kroimy na drobniejsze kawałki (pozbywając się łodyżek) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach cukinię obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach, odciskamy sok mieszamy ze sobą wszystkie składniki smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mielone inaczej ;) 196

zwykłych mielonych ;) wyszły pyszne ;) Składniki (na około 20 kotlecików): około 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3 jajka 3 łyżki serka wiejskiego (gęstej części) 3 łyżki mielonych otrębów garść świeżego szpinaku 0,5 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek (dałam około 5 sztuk) 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek wg. smaku PORCJA = 1 KOTLET Sposób przygotowania: Szpinak myjemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makaron ze szpinakiem i salami 177

kiedyś kiedyś będę serwowane w moim bistro (jak wygram w lotto albo znajdę sponsora:p) Składniki (1-2 porcje): garść makaronu niskowęglowodanowego jajko (małe) około 150-200 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 0,5 szklanki wody/mleka kilka plasterków salami z indyka (dostałam takie w tym tyg. w Lidlu/maj(...)sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Rozduszony czosnek podsmażamy na teflonowej patelni z odrobiną oleju, aż się zezłoci Salami kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy  Dodajemy umyty szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zmniejszy swoja objętość  Jajko, wodę, skrobię, jogurt dokładnie ze sobą mieszamy Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia i ciągle mieszając dodajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placki jaglane z serem i szpinakiem 144

około 845 kcal): 250g chudego sera białego 150g kaszy jaglanej firmy Kupiec   zmielonej na mąkę (aby pozbyć się goryczki polecam uprażyć ją wcześniej na suchej patelni) 200g świeżego szpinaku jajko sól, pieprz wg, smaku ząbek czosnku Sposób przygotowania: Szpinak blanszujemy, a następnie odcedzamy i blendujemy razem z serem dodajemy rozduszony ząbek czosnku, przyprawiamy wg. smaku dodajemy jajko, kaszę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość