Sałatka ze szpinakiem, gruszką, śliwkami i jajkiem! 256Sałatka ze szpinakiem, gruszką, jajkiem, warzywami i smażonymi śliwkami z migdałami. Moja wyobraźnia dzisiaj poszalała. Ale się opłacało! Wyszła obłędnie! Idealne połączenie aromatu śliwki z migdałem, gruszki, i świeżej i chrupiącej sałaty. Polecam! SKŁADNIKI: - sałata masłowa - szpinak świeży - gruszka - borówka amerykańska - pomidorki koktajlowe - pomidory malinowe - jajka ugotowane na pół miękko - śliwki - migdały - masło - oliwa z oliwek - ocet morelowy
SMYKWKUCHNI
arbuzowa sałatka z awokado i grillowanym oscypkiem 268zawiedziecie, tym bardziej, że sezon na grillowy trwa w najlepsze ;-) Składniki : 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 łyżkę miodu sól pieprz szpinak baby (drobne, młode liście) 1 awokado 125 g oscypek ocet balsamiczny Sposób przyrządzenia : do większej miski wlewamy 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki, łyżkę miodu, doprawiamy sola i pieprzem(...)następnie wszystko razem mieszamy z świeżymi, wcześniej wypłukanymi i osuszonymi liśćmi szpinaku dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek oraz pokrojone awokado ser smarujemy oliwą z oliwek i układamy na rozgrzanej patelni lub najlepiej na grillu kiedy ser będzie miał złocistobrązowy kolor podważamy go łopatką i przewracamy na chwilkę na druga stronę pokrojony w paski ser układamy na sałatce, doprawiamy
zobacz ich smak
Śniadanie do szkoły 154kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana(...)szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy
Moja smaczna kuchnia
Mięsna rolada 212Składniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego * 50 dag piersi z kurczaka * 3 jajka * 3 bułki * 4 garście szpinaku * 3 cebule * 4 ząbki czosnku * 1 laska kiełbasy * oliwa * sól, pieprz Sposób przygotowania: Bułki moczymy w wodzie, odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy 2 bułki, 2 starte na tarce cebule i 2 jajka. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Mięso z kurczaka mielimy(...)koniec mielenia wrzucamy do maszynki także czosnek i 1 cebulę. Dodajemy do mięsa szpinak i 1 namoczoną bułkę. Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na folię aluminiową wykładamy mięso wieprzowe na kształt prostokąta. Na nie kładziemy mięso drobiowe. Przy krótszym boku prostokąta układamy laskę kiełbasy. Delikatnie zwijamy w roladę. Skrapiamy z wierzchu oliwą. Owijamy w folię i pieczemy
Pobite gary Barbary
lody szpinakowe 191składniki: 250 g mrożonego szpinaku ok. 100 g miąższu z awokado 60 ml mleka 50 g zmielonych migdałów 1 łyża soku z cytryny ok. 25 ml miodu lub syropu klonowego (lub więcej, do smaku) ok. 140 g kostek lodu wykonanie: Kostki lodu wkładamy do Thermomixa i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładką masę
Domowy Smak Jedzenia
Potworniaki na wypasie 176Składniki: 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, paczka liściastego szpinaku mrożonego, 250 g krewetek dowolnego rozmiaru (wiadomo, im większe tym lepsze), sól, pieprz, olej słonecznikowy, natka pietruszki (może być także suszona). Przygotowanie: Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie wrzucamy szpinak. Polecam mrożony w brykietach. W sezonie oczywiście lepiej użyć świeżego. Na koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki
Karczma Honorietty
A może kopytko? 249powiedział, że kopytka są nudne i pracochłonne? Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko* 3 papryczki chili 250 g świeżego szpinaku lub jarmużu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej - nestorzy rodu tak doradzają, i jeszcze ciepłe ugniatamy, czy jak wolimy rozgniatamy praską. Honorietta nie miała czasu i pomyślunku dzień wcześniej więc ziemniory gotowała tego samego dnia(...)wcinała kopytka. Szpinak mieć najlepiej świeży i liściasty. Jeśli nie mamy do takiego dostępu, to możemy spróbować z produktem mrożonym,ale koniecznie liściastym. Kroimy w paseczki szpinakowe liście i papryczki chili pozbawione nasion. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy. Dodajemy zieleninę i podziwiamy. Po chwili zachwytu dzielimy gotowe ciasto na mniejsze porcje z których tworzymy wałeczek
Karczma Honorietty
Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem podana z czerwonym lagerem 185Rozwałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut - do złotego koloru. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Nadzienie: 2 opakowania mrożonego szpinaku, który wyjmujemy wieczorem i pozwalamy mu przez noc się rozmrozić 225g wędzonego łososia Sos beszamelowy: 4 ząbki czosnku mąka pszenna olej roślinny mleko suszony koperek suszona natka pietruszki gałka muszkatołowa pieprz(...)trochę mąki i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Kolejno dolewamy mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy suszonego koperku i natki pietruszki. Na przestygnięte ciasto wkładamy rozmrożony i solidnie odciśnięty szpinak, kawałki łososia i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy blaszkę na ok 15-30 minut do nagranego do 180 stopni piekarnika. Czas zapiekania zależy
Karczma Honorietty
Kopytka z kurkami i angielskim ALE 217zdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka. Resztę niestety trzeba przygotować samemu. Ale jeśli ktoś woli samemu zrobić kluchawki, to przypominam przepis na kopytka ze szpinakiem , w których zieleninę można śmiało pominąć. Chociaż...szpinak też tu pasuje! Grzyby oczyścić i osuszyć. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucamy kolejno tymianek, boczek i cebulę. Czekamy
Karczma Honorietty
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURKAMI I SZPINAKIEM 189kolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią 200 ml śmietanki 30 % świeżle listki oregano sól pieprz masło parmezan A jak to zrobić: Makaron ugotować al dente. Na patelni roztopić masło(...)dodać drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebulka lekko się zeszkli, wsypać drono pokrojone kurki, całość podsmażyć,aż grzyby puszczą wodę i odparują. Szpinak pokroić w paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeże
Kuchnia w opałach
Kilka pomysłów na... 242propozycje obiadowe, choć gofry można zjeść i na kolacje i na śniadanie.. w sumie to zawsze :D Miłego dnia :) Cukiniowe gofry z kremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem
More food, love and dreams
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 223być wyczuwalnie twarde. Przed wykorzystaniem odstawiamy je na 15 minut do lodówki (pod przykryciem, żeby nie obeschło. Składniki na nadzienie do ravioli: - 3 pory - 1 ząbek czosnku - 220 gram szpinaku - 150 mililitrów słodkiej śmietanki - 1 łyżka masła - biały pieprz - sól - dodatkowo: 2 żółtka Przygotowanie nadzienia do ravioli: Pory myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle razem z odparowanym wcześniej szpinakiem
Życie zamknięte w smaku
Jajka faszerowane musztardowe z curry ( żółte ) i szpinakowe ( zielone ) 214curry ( żółte ) 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu Szczypta curry Sól Natka pietruszki Jajka szpinakowe ( zielone ) 4 jajka ugotowane na twardo 50 gram mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany ( gęstej, kwaśnej ) Sól, pieprz Ketchup Wykonanie: Jajka kroimy na połowę i wyjmujemy żółtka. Jajka faszerowane żółte – rozcieramy żółtka, dodajemy musztardę, majonez, szczyptę curry. Doprawiamy(...)solą. Mieszamy. Nakładamy farsz na jajka i przybieramy posiekaną pietruszką. Jajka faszerowane zielone – szpinak odsączamy, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, łyżkę śmietany. Doprawiamy sola i pieprzem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Nakładamy na jajka. Przybieramy ketchupem. SMACZNEGO
Smaki Ewy
Smażony pstrąg z pieczonym ziemniakiem 310Zagórzu Śląskim http://www.zagrodazagorze.pl/ Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie :) SKŁADNIKI: 2 pstrągi sól, pieprz, chili, mąka 2 duże ziemniaki biały ser jogurt cebula ( szczypiorek), czosnek, koperek, sól pieprz szpinak feta sól, pieprz, czosnek Dobrze wyszorowane ziemniaki, chwilę podgotować. Następnie piec je w sreberku w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20-30 minut. W misce umieścić(...)pieprzem. Do środka włożyć pokrojone w plasterki czosnek i gałązkę koperku. Można również dołożyć plasterek cytryny. Rybkę oprószyć mąką. Smażyć do zarumienienia na oleju lub maśle klarowanym. Oczyszczony szpinak podsmażyć na masełku z dodatkiem czosnku. Zamiast posolić można po prostu dodać fetę. Porcja dla łasucha :) Smacznego
MarciochaKucharzy
Apetyczny chłodnik w stylu azjatyckim 242serek z czosnkiem i ziołami. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: - 2 duże jogurty naturalne, - 1 duży kefir, - 1 serek Apetina Czosnek i zioła, - 1/2 awokado, - 6 rzodkiewek, - garść listków szpinaku, - 1/4 szklanki posiekanego koperku, - 1 ogórek, - 1/2 szklanki kwasu z kuraków (klik) , - sól i biały pieprz do smaku, - 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie). Do podania: - jajka na twardo, - grzanki(...)Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Szpinak pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w plastry, awokado i ogórka w kostkę. Schłodzony kefir zmiksować z serkiem Apetina, dodać jogurt, kwas z buraków i warzywa. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
SzczyptaSmaQ