SKŁADNIKI: Makaron 150 g makaronu rurki 15 dag boczku wędzonego w plastrach 1 cukinia 50 g szpinaku świeżego Przyprawy:pieprz ziołowy, sól himalajska, suszona bazylia Olej do smażenia Sos 15 dag tartego sera żółtego 300 ml jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE: Plastry boczku kroję w kostkę. Cukinię i cebulę obieram(...)będzie złoty dodaję cebulę i cukinię. Dodaję przyprawy: pieprz ziołowy, bazylię suszoną oraz sól himalajską. Zmniejszam ogień i smażę jeszcze kilka minut. Na koniec dodaję umyty, świeży szpinak. Mieszam i smażę ok 2 minut. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładam do dużej miski. Składniki sosu łącze ze sobą dodaję do boczku, mieszam chwilę i zdejmuję
Gotowanie PatkiSkładniki: mąka tortowa 3 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mleko 1 litr, olej rzepakowy 4 łyżki NADZIENIE "RUSKIE": twaróg półtłusty 70 dag, szczypiorek 1 pęczek, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 12% 200 ml do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka(...)dodać wcześniej odmrożony szpinak, wlać olej i z 3/4 litra mleka, dokładnie zmiksować wszystko z dzbanka przelać do pojemnika, jeśli ciasto jest za gęste to dolać mleka do dość płynnej konsystencji mieszając, odstawić na 30 minut cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na maśle i wystudzić, dodać do twarogu półtłustego, dodać pozostałe składniki, pokrojony szczypiorek i dobrze wszystko wymieszać ze śmietaną
W Mojej Kuchni LubięLINKIEM . A oto składniki na mini roladki szynka włoska HAŃDEREK papryka konserwowa ogórek konserwowy pasta szczypiorkowa z fetą , przepis W TYM MIEJSCU czarne oliwki opcjonalnie listki szpinaku szczypiorek ( do pasty i do wiązania roladek ) Najpierw przygotuj składniki. Usuń skórkę z papryki konserwowej i pokrój ja na paski. Ogórka konserwowego pokrój na słupki.Czarne oliwki przekrój na pół(...)szynkę pokrój w cienkie plastry. Każdy plaster szynki posmaruj pastą szczypiorkową z serem feta Ułóż w ten sposób paprykę,ogórka i oliwki. Możesz,ale nie musisz dać listki szpinaku. Zwijaj w rulon. Każdy przekrój na pół. Jeśli ma być efektownie i równo, odetnij również brzegi roladki tak ,aby powstały "paczuszki". Każdą paczuszkę przewiąż szczypiorkiem. Podawaj schłodzone ,jako przekąska samodzielna
Z Kuchni Do Kuchnicodziennej diecie. Oto przepis na sałatkę, w której główną rolę zagrał wędzony kurczak, a towarzyszą mu słodki melon i sos serowo-szalotkowy. Składniki 1 opakowanie mixu sałat garść świeżego szpinaku 200 g wędzonej piersi kurczaka ½ melona żółtego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika Sos 1 mały jogurt grecki 1 szalotka 2 łyżki startego żółtego sera odtłuszczonego 1 płaska(...)żółty ser. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy sos przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Sałatę i szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Mieszamy z sosem serowo-szalotkowym. Z melona wydrążamy kulki lub kroimy w większą kostkę. Wędzonego kurczaka rwiemy lub kroimy w kostkę. Na sałacie
My Chcemy JeśćWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 350 g ulubionego makaronu, 45 0 g mrożonego szpinaku, opakowanie serka mascarpone, plaster sera żółtego (opcjonalnie), 2 łyżki masła, 3 małe cebule, 2 duże ząbki czosnku, tymianek, gałka muszkatołowa, papryka ostra, papryka słodka, rozmaryn, sól, świeżo mielony pieprz. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)dente. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle wraz z przyprawami. Dodaję szpinak, smażę, często mieszając, aż cała woda wyparuje, solę. Następnie dokładnie mieszam z serkiem mascarpone. Kiedy się rozpuści, dodaję porwany na kawałki ser żółty, gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby sos doprawiam do smaku. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: szklanka liści szpinaku, 30 g sera pleśniowego Lazur (z niebieską pleśnią), 1/2 mniejszej cukinii, 1/3 niedużej czerwonej papryki, 2 jajka, ząbek czosnku, sól, pieprz, posiekany szczypiorek. Przygotowanie: Szpinak siekam, cukinię i ser ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w małą
JejKuchniadressingu świata, do którego musi zapamiętać kilka składników, więc to dla niego pestka! SAŁATA DO OBIADU, SKŁADNIKI: - 3 garście gotowej mieszanki sałat takiej jaką lubicie najbardziej - garść jarmużu - garść szpinaku - 2-3 łyżki ziaren słonecznika - 2-3 łyżki orzechów włoskich - świeża bazylia (10-12 listków) - dymka Dressing do sałaty (duża ilość do buteleczki, wystarczy na 4 zastosowania(...)łyżeczki musztardy - 5 łyżek wody - sól - 1 łyżeczka miodu Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, przelej do buteleczki i przechowuj do 4 dni w lodówce. Sałatę wymieszaj ze szpinakiem i jarmużem. Dadaj dressing, ziarna i orzechy. Całość wymieszaj, posyp posiekaną dymką! Najlepsza sałata do obiadu gotowa! I to jeszcze zrobiona przez NIEGO! Smacznego! Drodzy Panowie ten tekst jest pisany
SMYKWKUCHNISkładniki na smoothie zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Przelać do miski. Na górze smoothie, ułożyć dodatki. Posypać spiruliną, udekorować listkiem mięty i można jeść! Smoothie Bowl z awokado i szpinakiem Składniki: 75g awokado 23g liści szpinaku 200 ml mleka roślinnego 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka soku z limonki Dodatki garść owoców leśnych pół banana pokrojonego w plasterki garść
Fill The Bowlkcal) czas przygotowania to ok. 1 h (w tym 20 minut to pieczenie, 25 minut grillowania papryki) Składniki: jajka 3 sztuki papryka 1 sztuka pieczarki 250g szpinak 125g olej do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oleju do momentu aż całkowicie odparuje z nich woda. Tak samo postępujemy ze szpinakiem. Paprykę
rabarbarowomarynowane 100g oliwa z oliwek 1 łyżka rozmaryn 1/3 łyżeczki cebula 3 sztuki czosnek 2 ząbki pieczarki 250g wino białe ok. 20ml pieprz do smaku nasiona chia 1 łyżeczka szpinak 125g bułka tarta 20g mleko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ocet balsamiczny mieszamy z ksylitolem w rondelku i podgrzewamy (ok. 10 minut, do momentu zredukowania sosu). Mieszamy składniki na ciasto (mąka(...)łączymy z nasionami chia. Przenosimy warzywa do foremki (keksówki) wyłożonej folią aluminiową (2 warstwy). Buraczki mieszamy z oliwą i rozmarynem, które następnie rozkładamy na warzywach. Na patelni podsmażamy szpinak z pieprzem i bułką tartą. Przenosimy go na następnie na buraczki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto przenosimy na blat, opruszamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości foremki. Ciastem przykrywamy warzywa, zabezpieczamy
rabarbarowoznalazłem w ogródku (nie moim co prawda, a ogólnodostępnym :) ) żółtlicę drobnokwiatową łac. Galinsoga parviflora. Miałem opisać jej właściwości więc wygląda to następująco: Na 100g Białko 3,2 g (szpinak 2,8g) Węglowodany 5.5 g Tłuszcz 0,4 g Błonnik 1,1 g Wapń 284 mg Magnez 60 mg Potas 58 mg Żelazo 5,3 mg (szpinak
Kryzysowa Książka Kucharskawspółczesna Gomorra, szerszej publiczności również kojarzy się z dobrze zorganizowaną przestępczością. Tam z kolei jedzą ruloniki z mąki i wody zwane cannelloni. Zazwyczaj je czymś nadziewają. Na przykład szpinakiem. O wyższości żółtlicy nad szpinakiem, w postaci suchych liczb pisałem już tutaj , dlatego postanowiłem zrobić kuchnię super fusion i kukurydzę zastąpić mąką kukurydzianą. Ze względu na rodowody dań wyszło prawie
Kryzysowa Książka Kucharskadzisiaj. Naprawdę Nie wiedziałam ze jest to aż tak banalne. Wiec po raz pierwszy kasza kuskus w moim wydaniu. Składniki na jedną porcję: 1/4 szklanki kaszy kuskus Dwie garści szpinaku 100g pieczarek Pół papryki czerwonej Parmezan Kasze należy wsypać do miseczki i zalać wrząca woda w tej samej ilości co kaszy. Czyli na 1/4 szklanki kaszy używamy 1/4 szklanki wrzątku(...)Przykrywamy i zostawiamy pod przykryciem, po około 5 minutach kasza jest już gotowa. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki z papryka, dodać szpinak i wszystko razem smażyć do odparowania wody. Doprawić sola, pieprzem, słodka papryka i curry. Dodać kuskus wszystko razem wymieszać i przełożyć na talerz. Posypać tartym parmezanem wedle uznania. Gotowe! Szybki obiad, a do tego bardzo zdrowy
Delusional TrinePate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Kulinarne przygody Gatitywinie 4. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 5. Zapiekanka jajeczna z brokułem 6. Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami 11. Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana(...)Zapiekanka kalafiorowa z ryżem 17. Zapiekanka makaronowa z zielonym groszkiem i szynką 18. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 19. Zapiekanka jajeczna 20. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 21. Zapiekanka makaronowa na szybko 22. Zapiekanka ziemniaczana z serem wędzonym 23. Zapiekane roladki kapuściane 24. Zapiekanka z kiszoną kapustą i kiełbasą 25. Zapiekanka dyniowa na słodko
Tradycyjna Kuchnia