szpinak - 15265 przepisów (strona:550/1018)

Koktajl jagodowy ze szpinakiem 194

drugie śniadanie lub podwieczorek. Do zrobienia w dwie minuty :) Najlepiej smakuje schłodzony. Polecam :) Ps. Osobom mieszkającym we Wrocławiu (szczególnie studentom ) polecam http://www.wroclawksero.pl/ Składniki: 400 g jagód garść szpinaku 400 g jogurtu naturalnego 250 ml mleka 2 łyżki miodu Jagody opłukać i przełożyć do naczynia, dodać szpinak, jogurt naturalny, mleko i miód. Całość dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Jajka zapiekane w kokilkach. 162

minut, to zróbcie sobie takie śniadanie. Składniki: duże jajka masło lub oliwa śmietana (gęsta kwaśna lub kremówka) sól i pieprz dodatki: ćwiartki pomidorów koktajlowych, cieniutkie plasterki pieczarek, bazylia, młody szpinak, szynka, boczek, salami, karmelizowana cebulka, ser, szczypiorek, wszelkie inne zioła, oliwy smakowe, itp. Wykonanie: Kokilki natłuścić oliwą lub masłem.  Jeśli używamy dodatków wyłożyć nimi spody naczynek. Ja połączyłem pomidorki(...)bazylią i pieczarki ze szpinakiem. Lekko posolić. Wbić do każdej kokilki po 1 jajku i dodać po 1 łyżeczce śmietany (jeżeli używamy większych kokilek, dostosowujemy do nich ilość jajek). Ustawić naczynia na blasze z 1 cm warstwą bardzo gorącej wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.  Piec 15 minut, lub do momentu kiedy białka się zetną

zadanie-gotowanie
Krem brokułowy z kiełbasą podwędzaną 188

litr wody 1 kostka bulionu na wędzonym boczku  - u mnie KNORR  2 ziemniaki - średnie 1 brokuł - mały 1/2 cukini i - średniej 1/2 puszki groszku 3 brykiety mrożonego szpinaku 100g kiełbasy podwędzanej + plasterki do dekoracji na talerzu 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku masło - do smażenia sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek granulowany - do smaku Kiełbasę pokroić w grubszą(...)resztę brokuła w drobne różyczki. Do garnka z podsmażoną kiełbasą, cebulą i czosnkiem wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć warzywa oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10 minut - a raczej "pyrkać" .  Pod koniec doprawić do smaku przyprawami i kilka minut jeszcze pogotować

Grunt to przepis!
Koktajl owocowy ze szpinakiem 140

koktajlowym wydaniu. Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że słodkość owoców nie jest dominująca. Składniki: 150ml soku z brzoskwiń (wykorzystałam syrop z puszki) 1/2 awokado 1 banan 1 duża garść świeżego szpinaku 1 mały jogurt naturalny 4 łyżeczki dżemu truskawkowego Sposób przygotowania: Syrop brzoskwiniowy miksujemy z miąższem awokado, umytym i osuszonym szpinakiem oraz bananem. W drugim kubku łączymy ze sobą jogurt naturalny

Kuchnia w czekoladzie
Makaron z sosem kurkowym, ze szpinakiem i orzechami włoskimi 175

orzechów i aromatem kurek. Makaron przygotowuje się bardzo szybko, zatem jeśli po pracy jesteście głodni - zachęcam do wypróbowania. Smacznego! Składniki: 100 g makaronu 200 g kurek 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30% garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy natka pietruszki sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurki oczyszczamy(...)orzechy i krótko podsmażamy. Po chwili dodajemy przygotowane wcześniej kurki i smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy umyty szpinak oraz makaron. Posypać posiekaną natką pietruszki i zagotować ponownie, aż sos będzie gęsty

psgotujemy
Zupa Shrek z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 132

kolor! Ale w smaku też niczego sobie ;) Prosta, zdrowa i efektowna zupa :) Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 szklanki mrożonego zielonego groszku 100 gram młodych listków szpinaku pół cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 – 4 szklanki wywaru warzywnego lubczyk suszone liście kolendry (opcjonalnie) pieprz sól Wykonanie: Groszek wrzucamy do wywaru warzywnego i zagotowujemy(...)czosnek przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy od 5 do 10 minut, tak, żeby zmiękły, ale, żeby groszek nie stracił koloru. Dodajemy ugotowaną quinoę i przyprawy, a następnie listki szpinaku (ja obieram je wcześniej z ogonków, ale nie jest to konieczne). Gotujemy kolejne kilka minut (nie dłużej niż 5). W razie potrzeby zupę dosalamy i dokładnie blendujemy. Gotowe

Quinoa Raz!
Sałatka z lekko indyjską nutą 128

przykład do mięsa z grilla. Do jej przygotowania wykorzystałam: 300 g konserwowej ciecierzycy połowę małego, świeżego ananasa 500 g szynki konserwowej (ale może być również wędlina drobiowa) świeże liście szpinaku łyżeczkę przyprawy curry dwie łyżeczki kurkumy łyżeczkę pieprzu pół łyżeczki soli łyżkę majonezu dwie łyżki oliwy z oliwek Przepis jest jednym z najkrótszych, o jakich przyszło mi pisać. Ananasa obrałam(...)ananasowo-szynkowych kostek dołożyłam odcedzoną i wypłukaną ciecierzycę. Wszystko przyprawiłam i wymieszałam z majonezem i oliwą. Odstawiłam na godzinkę, by smaki się dobrze przeniknęły. Umyłam i wysuszyłam świeży szpinak, ułożyłam na talerzach i na taki zielony podkład wyłożyłam porcje sałatki. Prosta sprawa

Pichceniomania
Zielony mech z truskawkami 153

szklanki cukru ok. (50 g) - 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g), - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - garść szpinaku (ok. 25 g), na nadzienie: - serek President (ok. 350 g), - 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g), - ziarenka laski wanilii, - 2 szklanki truskawek (ok. 240 g). Sposób przygotowania: 1. Ubijamy białka jaja(...)sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. 2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 3. Rozdrabniamy szpinak przy pomocy blendera i dodajemy do ciasta. 4. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min. 5. Serek mieszamy z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii. 6. Ciasto przekrawamy na dwie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Koktajl awokado – kiwi. 225

Upały dają nam się we znaki ,40 stopni rano to nie wróży nic dobrego .Zachęcam do zrobienia szybkiego koktajlu z zielonych owoców i liści szpinaku .Na zdjęciach jest cytryna,ale nie polecam jej ,koktajl z jej dodatkiem był nie do przełknięcia , gorzki . Niestety niektórzy zamieszczają takie przepisy i potem wszystko jest do wyrzucenia. Składniki: na dwie porcje Garść świeżych liści(...)szpinaku 3 kiwi ,miękkie jedno awokado ,miękkie 1 szklanka lodowatej wody lub soku kiwi Wszystkie składniki ,po obraniu kiwi i awokado , umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki mus . Smacznego

Ladylaura.
Pierś z kurczaka w pomidorach 207

naszą odporność. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi pozytywnie wpłyną na trawienie. Spróbuj także: Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Roladka z piersi kurczaka faszerowana szpinakiem kurczak szpinak ser Indyk z batatem i sosem czosnkowym indyk bataty czosnek

Fit&Fast Kitchen
Placki z cukini 140

żelazo, sód, potas i jod. Cukinia zapobiega zakwaszeniu organizmu, polecana jest w diecie przeciwnowotworowej, ze względu na zawartość luteiny cukinia pozytywnie wpłynie na nasze oczy. Spróbuj także: Placuszki ze szpinakiem szpinak twarożek

Fit&Fast Kitchen
Restauracje w Poznaniu: Słodka&Ostra 186

jest również kelner, który służy pomocą. Po rozmowie z nim decydujemy się na polędwiczki wieprzowe z puree z groszku z młodymi ziemniakami, kalafiorem i brokułem, tortellini z ricottą i szpinakiem z młodymi warzywami z pesto oraz spaghetti arrabiata dla dzieci. Do picia zamawiamy domową lemoniadę. Spory plus dla lokalu, że bez najmniejszego problemu potrawę dla dzieci zgadzają się rozłożyć(...)uprzejma, taktowna i pomocna. Nie przeraziły jej nawet rozbrykane maluchy:) Potrawy, które kosztowałyśmy: Polędwiczki wieprzowa confit, puree z groszku, młody ziemniak, kalafior, brokuł (cena: 26zł) Tortellini z ricottą i szpinakiem, młode warzywa z pesto  (cena: 19zł) Spaghetti arrabiata (cena: 20zł) Domowa lemoniada (cena: 8zł) Koszt porcji: między 18zł, a 34zł Ogóródek:  jest zdecydowanym atutem tego miejsca. Kącik

Kolizje Smaków
Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami 136

omlecik to moja propozycja zarówno na śniadanie, lunch czy kolację. Jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę ;) 2 jajka 1/3 szkl mleka 4 łyżki mąki garść świeżego młodego szpinaku 3 pomidorki suszone  1/4 kostki fety ząbek czosnku łyżka masła kilka pomidorków koktajlowych świeżo zmielony kolorowy pieprz Jajka dokładnie rozbełtać z mlekiem i mąką. Na łyżce masła przesmażyć pomidorki, zmiażdżony czosnek(...)szpinak. Ostrożnie wlać masę jajeczną, skręcić gaz na minimum i przykryć pokrywką. Gdy góra się zetnie, przewrócić na drugą stronę. Po minucie zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Podawać z pomidorkami koktajlowymi, posypać poruszoną fetą i oprószyć zmielonym kolorowym pieprzem

Smakołyki Asi
Zielone tagliatelle z łososiem 163

kolejną wersję, tym razem z duszonym łososiem w sosie śmietanowym. Idealnie miękki i delikatnie przyprawiony skradł moje serce w tym daniu. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 duża garść szpinaku 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia rybki 300g fileta z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 100ml śmietanki 30% 4 łyżki pestek granata pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.  Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
KREM Z BATATÓW Z PIEROŻKAMI STRUKLIJ 106

FARSZ :  150 g twarogu 100 g mrożonego szpinaku 1 ząbek zmiażdżonego czosnku sól, pieprz do smaku                                                               PRZYGOTOWANIE :  Ze składników ciasta zagniatamy ciasto pierogowe, odkładamy na 10 minut(...)odpoczęło. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy w garnku aż woda odparuje, następnie dodajemy twaróg, czosnek i przyprawy, mieszamy masę.  Ciasto cienko rozwałkowujemy na okrąg, rozsmarowujemy na nim farsz, i zwijamy jak roladę, można ją przeciąć na pół, będzie się lepiej gotować. Roladki zawijamy w ściereczki, zawiązujemy końce i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Struklij wyciągamy i studzimy. Wyjmujemy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania