szpinak - 15265 przepisów (strona:563/1018)

Zupa jarzynowa z tortellini 168

zupy nie dodawałam przesmażonych wcześniej warzyw - a to dobra metoda, bo zupa zyskuje na smaku. W przepisie podany był makaron tortellini serowy, a ja kupiłam akurat ricottę ze szpinakiem i takiego użyłam - wyszło przesmacznie :) TU znajduje się przepis oryginalny, ja podaję tak jak sama przygotowałam. Składniki: Bulion: 2-3 duże marchewki 1/2 selera 1-2 pietruszki kawałek pora(...)smaku Składniki na zupę: 1 duża marchewka 1 mała pietruszka biała część pora kawałeczek selera 1 puszka pomidorów (400g) 2-3 ząbki czosnku 250 g tortellini ser ricotta ze szpinakiem 1 litr bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wkładamy składniki na bulion i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około

Kolorowy Przepisownik
Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem 162

odżywcze :) Składniki: naleśniki (proporcję  ustalam "na oko" żeby uzyskać dość rzadką konsystencję) mąka orkiszowa jajka (jeśli chcecie więcej naleśników to 2 sztuki) woda mineralna sól Farsz: 450g mrożonego szpinaku 100g serka kanapkowego z Lidla Linessa 5% tłuszczu (jest idealny, nadaje całości kremową konsystencję) białko jaja sól, pieprz opcjonalnie ząbek czosnku Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy smażymy na małym(...)ogniu, na teflonowej patelni lekko przetartej olejem, odwracamy dopiero wtedy kiedy brzegi zaczną lekko odchodzić szpinak smażymy, aż sie rozmrozi, a woda odparuje dodajemy białko, mieszamy kiedy białko się zetnie dodajemy serek, przyprawiamy wg. Smaku gotowy farsz rozsmarowujemy po naleśnikach SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym 144

Cześć ! Przy poniedziałku – na poprawę humoru – zapraszam na obłędny makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym. Kocham zapiekane makarony, składniki możemy dowolnie modyfikować – wedle uznania. Cudownego dnia ! Składniki: 500 g makaronu (użyłam chifferi rigati, można użyć penne) serca karczocha – 1 puszka – pokrojone na ćwiartki 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 puszka rozdrobnionych

Moja pasja smaku
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 183

work actually, cause cooking is only fun! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej 1-2 jajka 1 szklanka mleka woda gazowana olej do smażenia Farsz szpinakowy: 1 opakowanie szpinaku (u mnie tym razem mrożony – 450 g) 1 opakowanie fety (270 g) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Farsz z łososiem: 300 g wędzonego łososia serek(...)naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę i czosnek. Smażymy mieszając aż feta się rozsypie i całość połączy w jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do miski. Koniec

Martyna Cooks
Propozycje przekąsek, które wyjdą Ci na zdrowie! 244

koktajlów doskonale sprawdzi się dojrzały banan, który nie dość, że naturalnie słodki, to także bardzo pożywny. Jak przygotować? wybierz ulubione owoce i warzywa - najlepiej sprawdzą się zielone jak np. szpinak, brokuły, pietruszka wybierz ok. szklankę dowolnego płynu - tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu ; najlepsza jest woda, ale jeśli chcemy uczynić koktajl słodszym/bardziej pożywnym warto użyć jogurtu lub kefiru wybierz(...)łatwiej przyswoisz witaminy zblenduj wszystkie składniki Moje propozycje to : koktajl bananowy : 2 banany, szklanka jogurtu, łyżka otrębów owsianych, garść migdałów zielony koktajl : 1 banan, 1 jabłko, 2 garście świeżego szpinaku, 1 szklanka wody, 1 łyżka siemienia lnianego, odrobina soku z cytryny  pomarańczowy napój : 1/2 pomarańczy, łyżka rodzynek, szklanka maślanki, łyżka nasion słonecznika

Kuchnia Ellie
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM FETĄ I PIERSIĄ KURCZAKA 110

Składniki: 100 gram świeżego szpinaku 1 pojedyncza pierś drobiowa pomidor 1/4 świeżej czerwonej papryki pół opakowania sera feta przyprawy: sól, pieprz, oregano, curry, olej, 1 - 2 ząbki czosnku  sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dion kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz, oregano do smaku Sposób wykonania: Z w/w składników zrobiłam sos. ( Należy wszystko(...)paski, dodałam świeży przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, oregano, sól, pieprz i olej, wymieszałam, pozostawiłam na pół godziny. Pierś podsmażyłam na oleju, lekko podlałam wodą, chwilę dusiłam.  Szpinak umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski. Pomidor i paprykę umyłam , pokroiłam w paski ( z pomidora wydrążyłam pestki, których nie dodawałam do sałatki ), fetę pokroiłam w kostkę. Składniki wymieszałam z wcześniej przygotowanym sosem

Darcia w kuchni
paszteciki z nadzieniem szpinakowym 99

Składniki:   2 szklanki mąki pszennej   1kostka margaryny Kasia 1/2 szklanki piwa 1/2 kg świeżego szpinaku 1/2 kostki feta 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło jajko do smarowania  sposób wykonania: Z mąki, margaryny i piwa zagniotłam ciasto, schowałam do lodówki na 2 godziny. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobniejsze kawałki, poddusiłam na masełku

Darcia w kuchni
Zupa ze szpinaku 130

Składniki: 10g mąki wrocławskiej 250 ml bulionu  120 gram mrożonego szpinaku 200 ml mleka ząbek czosnku 1 łyżeczka masła Sposób wykonania: Mąkę lekko zrumieniłam ( w garnku bez dodatku tłuszczu ), zalałam szklanką bulionu dokładnie wymieszałam żeby nie powstały grudki. Gotowałam na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodałam mrożony szpinak i mleko, zagotowałam. ( Gotowałam przez następne 2 minuty ). Dodałam zmiażdżony czosnek

Darcia w kuchni
Jesienne grillowanie – sposoby na pyszne dania z dynią 129

grillowanej dyni Składniki: 1 dynia 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru do sałatki: Szpinak Baby ½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego ½ szklanki prażonych orzechów Pekan 4 pomidory pokrojone w plasterki domowy sos V inaigrette Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do około 200-220 stopni, w międzyczasie nacieramy ruszty(...)strony (muszą być ładnie rumiane ale mieć zwartą konsystencje nie mogą być wręcz rozgotowane). Plastry grillowanej dyni kroimy na połowy i usuwamy skórę. Aby zrobić sałatkę na talerzu wykładamy szpinak, układamy plastry dyni, ser, prażone orzechy i pomidory. Całość skrapiamy domowym sosem Vinaigrette. Prosty sos Vinaigrette wymaga nie więcej niż 4 składników. Podstawowe składniki to ocet, sól, pieprz i oliwa

naRuszcie
7 przepisów z nasionami chia 113

cytryny, grana padano i płatkami chili Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owsiank a z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem na szpinaku 247

świetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego odrobina miodu (pół łyżeczki) Sos: 3 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy(...)dookoła żółtka. Gotujemy 3 minuty po czym wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Mieszamy ocet balsamiczny z oliwa z oliwek i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na dużym talerzu rozkładamy szpinak, ogórek pokrojony w plasterki i pomidor (kroiłam w ćwiartki) Na to układamy fetę (pokrojoną w kostkę) upieczony kalafior i wołowinę. Na środek kładziemy jajko. Całość polewamy sosem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Lucjan czerwony w Zamościu 124

miasto żyje i w kontekście miejsca do spoczynku jest z czego wybierać. Padło na restaurację, a właściwie Klub Bohema. Na pierwszy rzut oka - jest nieźle. Zamawiamy - naleśniki ze szpinakiem i lucjan czerwony z tagliatelle i kasztanami.  Lucjan czerwony w Zamościu Co do naleśników - bez rewelacji, aczkolwiek solidna porcja szpinaku . Brak jakiejś dekoracji sprawił, że danie wydaje się być nudne

Right Behind The Kitchen
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 195

polędwicę... W nazwie dania była także "koronka z wątróbki drobiowej" - niestety otrzymałem tylko 1 kawałeczek podrobu.  Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce, soczyste, pełne smaku dzięki truflom i szpinakowi. Ziemniaki były średnie i chłodnawe ale byłem w stanie to zaakceptować przez ogólny smak

Right Behind The Kitchen
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 203

przepis z Kewstii Smaku, choć trochę go przerobiłam. Ja wolę nieco bardziej zwięzłe, twarde kluski, dlatego dodałam trochę więcej mąki i nie dosypywałam mąki ziemniaczanej. Moje gniocci podałam ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, a dla dzieci zrobiłam je na słodko - z podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem. W obu wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku(...)pogotować jeszcze przez ok. 30 sekund. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową na durszlak i skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym, aby się nie sklejały. Podajemy z oliwą czosnkową, ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną  na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym.   Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się

Kulinarne Inspiracje
,,Kolorowe roladki ze szpinakiem i szynką’’ 203

łyżki przyprawy cury Składniki na zielone ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki szpinaku zblendowanego szczypta soli Składniki na pomarańczowe ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego(...)proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto zielone: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka mieszamy ze szpinakiem ,olejem, śmietaną, mąką, proszkiem do pieczenia, solą. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli

Podróż w kulinaria